• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Saus voor over de bloemkool; welke kies jij?

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
0
Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool – Gekookte bloemkool komt meestal niet op tafel zonder saus. We zetten bloemkoolsausjes voor je op een rij. Wat is jouw favoriete saus voor over de bloemkool?

Basic: saus voor over de bloemkool

Een sausje over de bloemkool is typisch Nederlands. Meestal is het een maïzena/melk sausje of een bechamelsaus, maar er zijn zo veel meer mogelijkheden. Vaak wordt voor het gemak een pakje uit de supermarkt genomen, water erbij en klaar. Maar met hetzelfde gemak, minder geld en absoluut veel lekkerder, maak je zelf een simpel bloemkoolsausje. Melk, een beetje maïzena en eventueel een klein beetje kooknat van de bloemkool, meer heb je eigenlijk niet nodig. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat en je hebt een lekker basic saus voor over de bloemkool zoals oma vroeger al maakte. Het kan bijna niet fout gaan.

Oma’s bloemkool saus

  • 200 ml melk en/of kooknat
  • 1 eetlepel maizena
  • peper/zout
  • nootmuskaat

Doe een klein scheutje melk in een beker en doe er de maïzena bij en roer even los. Breng de rest van de melk aan de kook. Giet er al roerend het maïzenapapje bij tot de gewenste dikte is bereikt. Kook even goed door en breng op smaak.

Een melk of maizena sausje over de bloemkool is iets typisch Nederlands

Smaakjes

Het basis bloemkoolsausje is een heel makkelijke saus voor over de bloemkool waar je allerlei smaakjes aan toe kunt voegen. Een veel gebruikte, is geraspte kaas. Verse tuinkruiden is een goede tweede. Denk daarbij aan bieslook, peterselie, dragon of kervel. En wat gedacht van een snufje kerrie of heel fijn gesnipperde gekookte ham of een gekookt eitje. Allemaal ingrediënten die vaak al in huis zijn en waar je geen pakjes voor nodig hebt.

Een extra laagje

Als je een saus voor over de bloemkool maakt is het erg lekker om een extra laagje over de saus aan te brengen, en dat ziet er ook nog leuker uit. De meest voor de hand liggende is geraspte kaas, maar een gehakt gekookt eitje of miniblokjes gekookte ham zijn ook heel lekker. Wil je graag iets krokants? Verwarm een klein beetje boter in een koekenpan en strooi daar wat panko of paneermeel in. Bak dit tot het mooi bruin is, breng het op smaak met zout en peper. Ga je voor nog meer smaak? Neem dan eens cajunkruiden, vadouvan of andere gemengde specerijen die jij lekker vindt. Of verkruimel een restje chips of tortilla’s over het bloemkoolsausje. Strooi de mengsels het liefst vlak voor het serveren pas over de saus.

Klassiekers – Saus voor over de bloemkool

Ga je de uitdaging aan of heb je er de tijd voor? Maak dan eens één van de onderstaande klassieke sauzen. Je kunt ze stuk voor stuk inzetten als saus voor over de bloemkool en met deze sauzen maak jij echt het verschil.

Roomsaus of bechamelsaus
Saus

Basisrecept voor roomsaus of bechamelsaus – snel klaar en veelzijdig

Upgrade je gerecht met deze zelfgemaakte roomsaus. De roomsaus is eenvoudig te maken met boter, bloem, melk en room.

liaison
Kookschool

Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus

Je soep of saus heerlijk romig en fluweelzacht maken? Voeg een liaison toe en upgrade je gerecht heel makkelijk naar restaurant kwaliteit. 

Hollandaisesaus
Kookschool

Hollandaisesaus

De klassieke Hollandaisesaus is weer helemaal terug van weggeweest. Ingewikkeld om te maken? Nee! Met de foto-instructies lukt het jou ook!

dijonaisesaus
Saus

Dijonaisesaus; Voor vlees, vis of groenten

Zelf saus maken is lekkerder dan de kant en klare sauzen uit de supermarkt! Deze dijonaisesaus is een heerlijke topping voor veel gerechten.

Bloemkool recepten & ideeën

Bloemkool; de lekkerste recepten met de populairste kool

Het is niet zomaar dat bloemkool zo populair is. Behalve erg lekker en gezond is bloemkool ook nog eens super veelzijdig.

DeelPin184VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

dulce de leche
Kookschool

Dulce de leche maken; handige tips + een variant met verse melk

IJsthee zelf maken
Kookschool

IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers

yoghurt soorten
Kookschool

Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Marineren recepten en tips vlees en vis
Kookschool

Marineren: zo voeg je écht iets toe aan je product!

Toppings voor ovenschotels
Kookschool

De lekkerste toppings voor ovenschotels – zo maak je ze onweerstaanbaar

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk
Kookschool

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!