Saus voor over de bloemkool – Gekookte bloemkool komt meestal niet op tafel zonder saus. We zetten bloemkoolsausjes voor je op een rij. Wat is jouw favoriete saus voor over de bloemkool?
Basic: saus voor over de bloemkool
Een sausje over de bloemkool is typisch Nederlands. Meestal is het een maïzena/melk sausje of een bechamelsaus, maar er zijn zo veel meer mogelijkheden. Vaak wordt voor het gemak een pakje uit de supermarkt genomen, water erbij en klaar. Maar met hetzelfde gemak, minder geld en absoluut veel lekkerder, maak je zelf een simpel bloemkoolsausje. Melk, een beetje maïzena en eventueel een klein beetje kooknat van de bloemkool, meer heb je eigenlijk niet nodig. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat en je hebt een lekker basic saus voor over de bloemkool zoals oma vroeger al maakte. Het kan bijna niet fout gaan.
Oma’s bloemkool saus
- 200 ml melk en/of kooknat
- 1 eetlepel maizena
- peper/zout
- nootmuskaat
Doe een klein scheutje melk in een beker en doe er de maïzena bij en roer even los. Breng de rest van de melk aan de kook. Giet er al roerend het maïzenapapje bij tot de gewenste dikte is bereikt. Kook even goed door en breng op smaak.
Een melk of maizena sausje over de bloemkool is iets typisch Nederlands
Smaakjes
De basic bloemkool saus is een zeer makkelijke saus waar je allerlei smaakjes aan toe kan voegen. Een veel gebruikte is geraspte kaas. Verse tuinkruiden is een goede tweede. Denk daarbij aan bieslook, peterselie, dragon of kervel. En wat gedacht van een snufje kerrie of zeer fijn gesnipperde gekookte ham of een gekookt eitje. Allemaal ingrediënten die vaak al in huis zijn en waar je geen pakjes voor nodig hebt.
Een extra laagje
Erg lekker is het om een extra laagje over de saus aan te brengen. De meest voor de hand liggende is geraspte kaas, maar een gehakt gekookt eitje of miniblokjes gekookte ham zijn ook erg lekker. Wil je graag iets krokants? Verwarm een klein beetje boter in een koekenpan en strooi daar wat panko of paneermeel in. Bak dit tot het mooi bruin is, breng het op smaak met peper en zout. Ga je voor nog meer smaak neem dan eens cajun kruiden, vadouvan of een andere gemixte specerij naar keuze. Of verkruimel een restje chips of tortilla’s over je bloemkool sausje. Strooi deze mengsels liefst vlak voor serveren over de saus.
Klassiekers – Saus voor over de bloemkool
Ga je de uitdaging aan of heb je er de tijd voor maak dan eens één van deze klassieke sauzen. Deze vormen stuk voor stuk een geweldige combinatie met de bloemkool.
Roomsaus of Bechamelsaus
Boter, bloem, melk, room. Zijn dat basisingrediënten in je keuken? Daarmee maak je deze eenvoudige roomsaus. Een upgrade voor veel gerechten.
Hollandaise saus ( met foto-instructie )
De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij ook bij jou!
Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus
Je soep of saus heerlijk romig en fluweelzacht maken? Voeg een liaison toe en upgrade je gerecht heel makkelijk naar restaurant kwaliteit.
Dijonaisesaus; Voor vlees, vis of groenten
Zelf saus maken is lekkerder dan de kant en klare sauzen uit de supermarkt! Deze dijonaisesaus is een heerlijke topping voor veel gerechten.
Bloemkool; de lekkerste recepten met de populairste kool
Het is niet zomaar dat bloemkool zo populair is. Behalve erg lekker en gezond is bloemkool ook nog eens super veelzijdig.
Ik ben op zoek naar de meest ultieme bruine bonensoep en het recept op jullie site gaan we maken! Mooie site maken jullie! Gewoon doorgaan!