Saus voor over de bloemkool – Gekookte bloemkool komt meestal niet op tafel zonder saus. We zetten bloemkoolsausjes voor je op een rij. Wat is jouw favoriete saus voor over de bloemkool?
Basic: saus voor over de bloemkool
Een sausje over de bloemkool is typisch Nederlands. Meestal is het een maïzena/melk sausje of een bechamelsaus, maar er zijn zo veel meer mogelijkheden. Vaak wordt voor het gemak een pakje uit de supermarkt genomen, water erbij en klaar. Maar met hetzelfde gemak, minder geld en absoluut veel lekkerder, maak je zelf een simpel bloemkoolsausje. Melk, een beetje maïzena en eventueel een klein beetje kooknat van de bloemkool, meer heb je eigenlijk niet nodig. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat en je hebt een lekker basic saus voor over de bloemkool zoals oma vroeger al maakte. Het kan bijna niet fout gaan.
Oma’s bloemkool saus
- 200 ml melk en/of kooknat
- 1 eetlepel maizena
- peper/zout
- nootmuskaat
Doe een klein scheutje melk in een beker en doe er de maïzena bij en roer even los. Breng de rest van de melk aan de kook. Giet er al roerend het maïzenapapje bij tot de gewenste dikte is bereikt. Kook even goed door en breng op smaak.
Een melk of maizena sausje over de bloemkool is iets typisch Nederlands
Smaakjes
Het basis bloemkoolsausje is een heel makkelijke saus voor over de bloemkool waar je allerlei smaakjes aan toe kunt voegen. Een veel gebruikte, is geraspte kaas. Verse tuinkruiden is een goede tweede. Denk daarbij aan bieslook, peterselie, dragon of kervel. En wat gedacht van een snufje kerrie of heel fijn gesnipperde gekookte ham of een gekookt eitje. Allemaal ingrediënten die vaak al in huis zijn en waar je geen pakjes voor nodig hebt.
Een extra laagje
Als je een saus voor over de bloemkool maakt is het erg lekker om een extra laagje over de saus aan te brengen, en dat ziet er ook nog leuker uit. De meest voor de hand liggende is geraspte kaas, maar een gehakt gekookt eitje of miniblokjes gekookte ham zijn ook heel lekker. Wil je graag iets krokants? Verwarm een klein beetje boter in een koekenpan en strooi daar wat panko of paneermeel in. Bak dit tot het mooi bruin is, breng het op smaak met zout en peper. Ga je voor nog meer smaak? Neem dan eens cajunkruiden, vadouvan of andere gemengde specerijen die jij lekker vindt. Of verkruimel een restje chips of tortilla’s over het bloemkoolsausje. Strooi de mengsels het liefst vlak voor het serveren pas over de saus.
Klassiekers – Saus voor over de bloemkool
Ga je de uitdaging aan of heb je er de tijd voor? Maak dan eens één van de onderstaande klassieke sauzen. Je kunt ze stuk voor stuk inzetten als saus voor over de bloemkool en met deze sauzen maak jij echt het verschil.
Roomsaus of bechamelsaus
Boter, bloem, melk, room. Zijn dat basisingrediënten in je keuken? Daarmee maak je deze eenvoudige roomsaus. Een upgrade voor veel gerechten.
Hollandaisesaus
De klassieke Hollandaisesaus is weer helemaal terug van weggeweest. Ingewikkeld om te maken? Nee! Met de foto-instructies lukt het jou ook!
Dijonaisesaus; Voor vlees, vis of groenten
Zelf saus maken is lekkerder dan de kant en klare sauzen uit de supermarkt! Deze dijonaisesaus is een heerlijke topping voor veel gerechten.
Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus
Je soep of saus heerlijk romig en fluweelzacht maken? Voeg een liaison toe en upgrade je gerecht heel makkelijk naar restaurant kwaliteit.
Bloemkool; de lekkerste recepten met de populairste kool
Het is niet zomaar dat bloemkool zo populair is. Behalve erg lekker en gezond is bloemkool ook nog eens super veelzijdig.