Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Schol fileren (en andere platvissen)

Schol fileren (en andere platvissen) – In dit artikel laten we je stap-voor-stap zien hoe je het beste schol en andere platvissen fileert. Voordat je dit artikel aan je voorbij laat gaan omdat je schol heus ook al gefileerd kunt kopen, laat me alsjeblieft even de voordelen op een rijtje zetten van het zelf schol fileren (of andere platvissen).

De voordelen van zelf schol fileren (en andere platvissen)

  • Hele schol is in verhouding veel goedkoper dan losse filetjes.
  • Een hele schol liegt niet: daaraan kun je precies zien of ie vers is (de kenmerken lees je hier straks ook).
  • Je kunt schol op de huid bakken, dat kan niet wanneer je voor-gefileerde schol koopt.
  • Een schol thuis kan met meer zorg worden gefileerd dan grote aantallen bij de visafslag of de viswinkel. Zo heb je gegarandeerd geen graatjes of harde stukjes in je scholfilet
  • Je kunt de rest van de vis goed gebruiken om er nog een visfond van te maken. Vries die vervolgens weer in kleine porties in en je hebt een heerlijke basis voor vissoepen of sauzen.

Verse schol, dit zijn de kenmerken

  • Een verse schol heeft ogen die boven op zijn hoofd uitpuilen (ze zijn nog niet ingezakt).
  • De ogen van de vis zijn helder.
  • Het vel van de schol heeft een heldere dunne slijmlaag en is glanzend met duidelijk oranje stippen op een grijs-bruine ondergrond.
  • De kieuwen zijn mooi rood
  • Last but not least: een verse schol ruikt fris zilt, maar niet ‘naar vis’.

Schol fileren (en andere platvissen)

Voordat je begint…

Een goed mes is onontbeerlijk voor het schol fileren. Liefst heb je een goed fileermes in huis. Heb je dat niet? Zorg dan in elk geval voor een dun lang mes met een puntige punt. Het moet heel scherp zijn en aan twee kanten snijden. Eventueel gebruik je gewoon verschillende messen voor de verschillende handelingen.

Zo fileer je schol:

  1. Leg de vis met de bovenkant op een stevige, grote, plank op het aanrecht.
  2. Bovenop in het midden van de vis zit een lijntje. Snijd dat lijntje van kop tot staart helemaal door tot op de graat.

Let op: je moet echt flink kracht gebruiken om door het hele stevige vel van de schol te komen!

  1. Snijd vanaf de kopkant schuin naar je toe naar voren.
  2. Vanuit de snee in het midden snijd je nu voorzichtig langs de graten naar je toe.
  3. Snijd de filet langs de zijkant uit voordat je bij de kleine graten langs de buitenzijden bent gekomen.
  4. Draai de plank desgewenst om en herhaal met de andere kant.
  5. Draai nu de vis om, zodat de witte kant bovenkomt en herhaal vanaf stap 2.
  6. Je zult alleen nu een soort puntig zakje tegenkomen. Dat is de kuitzak. Probeer dat niet kapot te snijden, maar voorzichtig te verwijderen.
  7. Om het vel te verwijderen, leg je de filets met de velkant op de snijplank. Zet een scherp mes op ongeveer 45 graden vanaf het staartje, stevig tot de snijplank en trek met je andere hand het vel als het ware er van af.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.