• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Schorseneren maak je zo

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
2
schorseneren met Hollandaisesaus

Schorseneren: herontdek deze vergeten groente

Schorseneren zijn een beetje een spannende groente. Ze zien er indrukwekkend, misschien zelfs wel weerzinwekkend uit: lange zwarte stengels, soms met wat harige uitgroeisels. Tóch zou ik je willen uitnodigen deze groente een keer te proberen. Onder als dat zwarts zit een prachtige witte stengel, die er als een witte asperge uitziet en er ook nog naar smaakt. Vandaar ook nog wel eens de bijnaam ‘armeluis asperge’.

Keukenmeidenverdriet

Een andere, weinig flatterende ouderwetse bijnaam is ‘ keukenmeidenverdriet’. In de tijd dat er nog keukenmeiden waren, hielden ze vaak zwarte, kleverige handen over aan het schillen van deze stengels. Maar dat is gelukkig niet meer nodig! Volg de stappen zoals hieronder beschreven, en je krijgt prachtige blanke stukjes schorseneren zonder vieze handen.

Schorseneren
schorseneren schillen

Schorseneren schillen zonder gedoe

Hoe schil ik schorseneren zonder gedoe? Daarvoor volg ik 4 stapjes. In een kwartiertje heb je een zak geschild!

1. Was de schorseneren onder de kraan.

2. Vul de gootsteen, of een wasteiltje, met koud water en een kneepje citroensap.

3. Verwijder de kontjes van de schorseneren, snijd ze in stukjes van ongeveer 6 cm. en leg ze in het water.

4. Schil de schorseneren met een dunschiller. Laat de schillen rustig vallen in het water en houd je handen nat, dan kleeft er geen sap aan.

De stukjes die gedaan zijn, leg ik in een pan met koud water en wederom een kneepjes citroensap. Dan blijven ze mooi wit.

Schorseneren klaarmaken met gemakkelijke Hollandaisesaus

Schorseneren kun je prima koken en met een beetje boter, peper, zout en nootmuskaat als bijgerecht serveren. Maar hoe lekker is het niet om de schorseneren te serveren met een gemakkelijke Hollandaisesaus, die je zelfs van te voren kunt maken en weer opwarmen?

schorseneren met HollandaisesausNodig voor 4 personen:

  • +/- 750 gr. schorseneren
  • 75 gr. boter
  • 1 el. bloem
  • 100 ml. melk of Kookvocht van de schorseneren.
  • 1 eidooier
  • peper en zout naar smaak
  • nootmuskaat
  • kneepje citroensap

Maak de schorseneren schoon zoals hierboven omschreven. Kook ze in ruim water met een beetje zout.

In ongeveer 15 minuten zijn ze gaar. Ze zijn gaar, wanneer je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken.

Ondertussen meng je 1 el. bloem met 1 el. boter in een RVS-pannetje op een halfzacht vuurtje. Voeg daaraan 100 ml. melk, of wacht even tot de schorseneren klaar zijn en gebruik dan 100 ml. kookvocht. Dat geeft wat meer smaak en is gezonder. Nadeel alleen is dat je de saus nog even moet maken nadat dat schorseneren gaar zijn.

Klop alles goed door met een garde. Laat binden tot een dikke pap. Zet dan het vuur uit en voeg na een minuut ongeveer een eidooier toe. Goed roeren. Nu voeg je de rest van de boter toe en op het laatst op smaak maken met peper, zout, nootmuskaat en een kneepjes citroensap.

Je kunt je saus weer opwarmen, maar laat hem niet koken!

Serveer als bijgerecht, of zelfs als voorgerechten met eventueel nog een plak ham erbij. Hmmmmm.

Wortels

Wortels

Maak kennis met de wereld van wortels. Leer meer over de verschillende soorten wortels en laat je inspireren door heerlijke recepten.

Tags: GroenteGroente - Wortels - Schorseneren
DeelPin16VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk
Kookschool

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?

Cajun kruiden mix
Kookschool

Cajun kruidenmix maak je lekker zelf

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

De perfecte ovenschotel; Zo bouw je die op
Kookschool

Zo bouw je de perfecte ovenschotel op: praktische tips en slimme lagen

steak op de barbecue
Kookschool

Steak op de barbecue? Welke steak kies jij?

sla wassen
Kookschool

Sla wassen: verse kroppen gebruiken in plaats van zakjes

Reacties 2

  1. Martine says:
    4 jaar geleden

    Kan je schorseneren-puree een dag van te voren maken? In koelkast bewaren en dan de volgende dag weer opwarmen? Gaat t dan niet alsnog verkleuren?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Met de schorseneren is dat niet verstandig Martine, de tekst waar je waarschijnlijk op doelt gaat over de hollandaise saus.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen
  • Cajun kruidenmix maak je lekker zelf

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Marleen Lambeets op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!