Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Schorseneren maak je zo

0 2.327

Schorseneren: herontdek deze vergeten groente

Schorseneren zijn een beetje een spannende groente. Ze zien er indrukwekkend, misschien zelfs wel weerzinwekkend uit: lange zwarte stengels, soms met wat harige uitgroeisels. Tóch zou ik je willen uitnodigen deze groente een keer te proberen. Onder als dat zwarts zit een prachtige witte stengel, die er als een witte asperge uitziet en er ook nog naar smaakt. Vandaar ook nog wel eens de bijnaam ‘armeluis asperge’.

Keukenmeidenverdriet

Een andere, weinig flatterende ouderwetse bijnaam is ‘ keukenmeidenverdriet’. In de tijd dat er nog keukenmeiden waren, hielden ze vaak zwarte, kleverige handen over aan het schillen van deze stengels. Maar dat is gelukkig niet meer nodig! Volg de stappen zoals hieronder beschreven, en je krijgt prachtige blanke stukjes schorseneren zonder vieze handen.

Schorseneren schillen zonder gedoe

Hoe schil ik schorseneren zonder gedoe? Daarvoor volg ik 4 stapjes. In een kwartiertje heb je een zak geschild!

1. Was de schorseneren onder de kraan.

2. Vul de gootsteen, of een wasteiltje, met koud water en een kneepje citroensap.

3. Verwijder de kontjes van de schorseneren, snijd ze in stukjes van ongeveer 6 cm. en leg ze in het water.

4. Schil de schorseneren met een dunschiller. Laat de schillen rustig vallen in het water en houd je handen nat, dan kleeft er geen sap aan.

De stukjes die gedaan zijn, leg ik in een pan met koud water en wederom een kneepjes citroensap. Dan blijven ze mooi wit.

Schorseneren klaarmaken met gemakkelijke Hollandaisesaus

Schorseneren kun je prima koken en met een beetje boter, peper, zout en nootmuskaat als bijgerecht serveren. Maar hoe lekker is het niet om de schorseneren te serveren met een gemakkelijke Hollandaisesaus, die je zelfs van te voren kunt maken en weer opwarmen?

schorseneren met HollandaisesausNodig voor 4 personen:

  • +/- 750 gr. schorseneren
  • 75 gr. boter
  • 1 el. bloem
  • 100 ml. melk of Kookvocht van de schorseneren.
  • 1 eidooier
  • peper en zout naar smaak
  • nootmuskaat
  • kneepje citroensap

Maak de schorseneren schoon zoals hierboven omschreven. Kook ze in ruim water met een beetje zout.

In ongeveer 15 minuten zijn ze gaar. Ze zijn gaar, wanneer je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken.

Ondertussen meng je 1 el. bloem met 1 el. boter in een RVS-pannetje op een halfzacht vuurtje. Voeg daaraan 100 ml. melk, of wacht even tot de schorseneren klaar zijn en gebruik dan 100 ml. kookvocht. Dat geeft wat meer smaak en is gezonder. Nadeel alleen is dat je de saus nog even moet maken nadat dat schorseneren gaar zijn.

Klop alles goed door met een garde. Laat binden tot een dikke pap. Zet dan het vuur uit en voeg na een minuut ongeveer een eidooier toe. Goed roeren. Nu voeg je de rest van de boter toe en op het laatst op smaak maken met peper, zout, nootmuskaat en een kneepjes citroensap.

Je kunt je saus weer opwarmen, maar laat hem niet koken!

Serveer als bijgerecht, of zelfs als voorgerechten met eventueel nog een plak ham erbij. Hmmmmm.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer