Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

De schouderkarbonade en de halskarbonade

Schouderkarbonade, halskarbonade en procureur. De verschillen en bereidingen uitgelegd. Inclusief een aantal heerlijke tips om er ook mee aan de slag te gaan.

0 13.141

Schouderkarbonade en de halskarbonade

De schouderkarbonade komt niet, zoals je misschien denkt en het meest logisch, van de schouder, maar van het deel net naast de schouder. De halskarbonade komt daarentegen wel van de hals. Het zijn delen die veel bewegen, werkvlees en daarom vind je in verhouding tot de karbonades die verder naar achter in de karbonadestreng zitten, meer vet.

iberico-procureurlapProcureur

In het rijtje karbonade mag eigenlijk de procureur niet ontbreken. Vooral als het barbecueweer begint zie je de procureur vaker voorbij komen. Als je het leuk vindt om een groter stuk vlees op de bbq te leggen moet je dit zeker eens proberen. Wat is de procureur precies? Schouder- of halskarbonades aan één stuk (dus niet geportioneerd) noem je procureur. Ga je dit stuk vlees bereiden dan geeft het bot nog een diepere smaak, helaas zal je de procureur vaker zonder bot dan met tegen komen, vraag je slager daarom om vlees met bot.

Bereiding schouder-/halskarbonade

Over de bereiding van deze karbonades worden verschillende uitingen gedaan. De één zegt dat het geschikt is voor braden en stoven, de ander zegt dat het geschikt is voor het bakken in de pan. En in beide zit een kern van waarheid. Door het vet en het bot is dit vlees perfect geschikt om te stoven. Dit geeft het meest malse resultaat. Deze karbonades kunnen daarnaast ook worden gebakken in de pan, maar het vlees zal dan wel minder mals zijn dan bijvoorbeeld een ribkarbonade. De schouderkarbonade is van de twee de beste keus om te braden. De halskarbonade komt van het vetste deel en zou mijn eerste keus zijn om te stoven.

Tips:

Voor welke bereiding je ook kiest, laat het bot aan de karbonade zitten bij de bereiding. Dit kleine stukje geeft extra smaak aan je stukje vlees.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: haal je vlees minstens een half uur voor bereiding uit de koelkast.

Neem de tijd, laat je karbonade na het bereiden even rusten onder wat aluminiumfolie, net zoals je dat ook doet met een biefstuk.

Recepten:

Probeer eens een schouderkarbonade van de bbq of een schouderkarbonade met herfstappeltjes. Die laatste mag je natuurlijk ook met elk ander lekker seizoensappeltje op tafel zetten. En we zeiden het al, deze karbonades kan je prima stoven, bekijk dit recept maar van een gestoofde schouderkarbonade met gekarameliseerde ui.

Wat onbekender is de lamsnek. Jammer want deze nekkarbonaadjes geven prachtig stoofvlees, kijk hier maar.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer