Recepten om zelf te maken



Seizoenstip: Knolselderij

Seizoenstip: Knolselderij

Knolselderij, we horen iedereen denken: Erwtensoep. Ja, natuurlijk, in een echte Oer Hollandse kom erwtensoep horen blokjes knolselderij te zitten. Maar wat ga je doen met de rest van die knol. En wat ga je doen met het blad. Deze groente biedt zoveel mogelijkheden die waarschijnlijk ook in jouw keuken maar al te vaak onbenut blijven.

Verkrijgbaarheid: Knolselderij is goed verkrijgbaar van oktober t/m februari.

We kennen in hoofdzaak drie soorten selderij. Knolselderij, Bladselderij en bleekselderij. Het blad aan de knolselderij is vergelijkbaar met de bladselderij, maar is wat sterker van smaak en veel stugger van structuur. Het knolselderij blad is uitstekend geschikt als smaakmaker in bijvoorbeeld soepen.

Om knolselderij beter te ontdekken is het slim om eerst eens echt knolselderij te proeven. Koop eens zo’n mooie knol en snijd deze in blokjes of in plakken. Kook de knolselderij of smoor de blokjes in wat boter gaar. Even puur proeven en ook even experimenteren met een beetje mosterdsaus of tomatensaus. Zo leer je omgaan met knolselderij, je leert de ultieme wat kruidige smaak kennen en als je dan je fantasie gebruikt kun je er veel meer mee.

Smoor de in blokjes gesneden knolselderij eens met in blokjes gesneden winterwortel. Je krijgt dan een prachtige combinatie van verse groente die je als bijgerechtje altijd op tafel kunt zetten.

Gekookte knolselderij kun je prima verwerken in een ovenschotel. Gegratineerd wordt het een feest op tafel. Knolselderij combineert ook goed met aardappel. Dat maakt je creatie wel compleet. Een puree van aardappel en knolselderij, maar ook weer om je aardappelpuree extra smaak mee te geven.

Natuurlijk is het verstandig om ook bij de inkoop even op te letten. De knol moet stevig zijn en het blad moet fris groen zijn. Neem de knol in de hand met het blad naar boven. Als het blad naar beneden valt is de knolselderij zeker niet meer vers.

In veel winkels wordt het blad er van af gedraaid als het blad slap wordt. Je kunt dit goed zien doordat je de groene blad aanzet nog aan de bovenkant van de knol ziet zitten. Wat ons betreft koop je dan minder waar voor je geld.

De knolselderij altijd grondig wassen om deze van zand en andere ongerechtigheden te ontdoen. Het is handig om de knol dan eerst in plakken te snijden om vervolgens de schil weg te snijden. Dat is handiger als het schillen van een hele knol. Na het verwijderen van de schil kun je ze in de gewenste grootte, reepjes of blokjes snijden.

Gebruik je de helft voor de erwtensoep en de andere helft later in de week om te pureren? Geen probleem, doe wat vershoudfolie over het snijvlak en leg de knol in de koelkast. Je kunt deze dan wel een hele week bewaren. Als je de knolselderij kookt kun je deze ook invriezen. Zo geniet je uiteraard nog langer van deze gezonde groente.

Knolselderij heeft een bereidingstijd van ca. 15 minuten. Doe je stoven of smoren, houdt dan net even langer aan.


Meer over vergelijkbare onderwerpen
GroentenKnolgroentenknolselderij

Koken van het seizoen



Je las: Seizoenstip: Knolselderij

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*