- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Skrei: Vis van het seizoen

Skrei: Vis van het seizoen – Skrei is echt een seizoensvis. Skrei is geen soort vis en ook geen koolvis maar: Skrei (Gadus morhua) is een kabeljauw die leeft in de Barentszzee. Eén keer per jaar gaan de skreien op zwerftocht. Dan zwemmen ze ruim 800 kilometer naar het zuiden, naar de Lofoten-eilanden om er te paaien en kuit te schieten. De Lofoten-eilanden liggen voor de kust van Noorwegen, net boven de poolcirkel. De eitjes van de vis drijven vervolgens op de warme golfstroom weer naar het noorden om uit te groeien tot flinke vissen van wel zo’n 12 kilo zwaar.

Skreid of Zwerver

Het woord ‘skrei’ komt van het Noorse woord ‘skreid’, dat ‘zwerver’ betekent. Noorse vissers zoeken de vis niet op, maar wachten tot ze bij de eilanden zijn aangekomen. Dat betekent dat een vaste datum voor het seizoen vooraf niet bekend is. Meestal is het eind januari. Het einde van het visseizoen valt traditioneel samen met Pasen. Soms komt het voor dat de vis laat rond de Lofoten arriveert en Pasen vroeg in het jaar valt. Dan wordt vaak besloten om een pauze in het visseizoen in te lassen en na Pasen nog een beperkte periode door te vissen.

OP=OP

De komst van de skrei op de Lofoten betekent feest en dan kan de vangst beginnen. De vangst is gereguleerd met vergunningen en aan quota gekoppeld, zodat er ook de volgende jaren nog genoeg zal zijn. Daardoor is skrei maar beperkt verkrijgbaar. Er wordt door patrouilleboten toezicht gehouden op het aantal kilo’s dat wordt gevangen door de vissers.

Noorse traditie

Skrei is spierwit en heeft stevig wit vlees door de grote trektocht en het weinige voedsel dat onderweg is gegeten. In Noorwegen wordt de vis[1] traditioneel gepocheerd gegeten samen met aardappeltjes en ze drinken er rode wijn bij. In de Lofoten wordt er Møje van gemaak: naast het vlees worden ook de lever en de eitjes bereid en samen gegeten. Ook wordt er ook veel stokvis en klipvis van gemaakt. In Noorwegen is een officieel label ontwikkeld. Daarmee wordt de echtheid en de versheid gegarandeerd.

Bij de betere visspecialist en viswinkel is van januari tot april skrei te koop. Een absolute aanrader voor visliefhebbers. Wil je een niet visliefhebber over de streep trekken, probeer het eens met skrei!

OP zoek naar inspiratie? We hebben diverse skrei recepten[2] voor je op een rij gezet.

 

Links in dit artikel
  1. vis: https://lekkertafelen.nl/special/vis/
  2. diverse skrei recepten: https://lekkertafelen.nl/specials/skrei-recepten/