Sla wassen doe je zo – Het wassen van sla wordt vaak overgeslagen en als je een zakje sla bij de supermarkt koopt is dit ook niet nodig. Sla wordt tegenwoordig vooral verkocht als losse blaadjes in een zakje. De kroppen sla lijken langzamerhand helemaal te verdwijnen. Zo zonde! Want in de strijd tegen voedselverspilling is een krop sla toch echt een betere keuze. Je houdt de kroppen sla echt langer vers. Zo’n krop sla is wel een stukje natuur en dat betekent dat je het wel even moet wassen voor gebruik. Want zand in je eten, dat is niet fijn.
Smetteloos gewassen sla? Zo ga je te werk:
Laat een grote bak of je gootsteen vollopen met koud water. Haal de bladeren voorzichtig van de krop. Je kunt die slabladeren eraf plukken of je kunt met een scherp mesje de onderkant van de krop wegsnijden, zodat de blaadjes vanzelf uit elkaar vallen. Snijd het minder mooie gedeelte er eventueel vanaf.
Wil je de sla dezelfde dag gebruiken dan kun je nu met een scherp mesje de kern wegsnijden als je dit nodig vindt en vervolgens de bladeren in stukken snijden.
Gebruik je de sla een andere dag? Laat de bladeren dan heel
Gebruik je de sla een andere dag? Laat de bladeren dan heel. Let erop dat je de bladeren zo min mogelijk kneust. Iedere kneuzing is een begin van verkleuring en later bederf. We houden nu eenmaal van mooie gave blaadjes sla.
Leg ieder blad direct na het snijden in het water. Ga zo door tot je alle sla in het water hebt. Roer nu voorzichtig met je handen door het water en zorg dat de sla niet beschadigd. Laat de sla nog 5 minuten in het water liggen, zodat eventueel zand naar de bodem kan zakken.
Haal de sla uit het water en leg voorzichtig in een vergiet. Vul de bak opnieuw met water en zodat je de sla nog een keer kunt wassen. Doe de sla weer in een vergiet en laat uitlekken. Schud een beetje met het vergiet om overtollig water te verwijderen.
Wil je de sla bewaren? Doe die dan in een bak met onderin keukenpapier en dek af met een vochtig stuk keukenpapier en zet koud weg.
Wil je de sla direct eten en vind je het niet prettig dat de sla nat is? Leg die dan even op keukenpapier of een schone theedoek. Je kunt sla wassen met een slacentrifuge, maar het is echt geen probleem als de blaadjes een beetje nat zijn. Door het gebruik van een slacentrifuge kunnen de kwetsbare blaadjes namelijk alsnog beschadigen.
Sla; de lekkerste slasoorten aan een krop
Aan de slag met kroppen sla. Niet met zakken of bakken sla. Gewoon ouderwetse kroppen sla. Ontdek de smakelijke soorten inclusief recepten.