Sla wassen doe je zo – Het wassen van sla wordt vaak overgeslagen en als je een zakje sla bij de supermarkt koopt is dit ook niet nodig. Maar wij van Lekker Tafelen kopen graag sla aan de krop of halen deze uit onze eigen moestuin en dan wil er nog wel eens zand of andere ongerechtigheden aan zitten. En zand in je eten dat is niet fijn.
Smetteloos gewassen sla; zo ga je te werk:
Laat een grote bak of je gootsteen vollopen met koud water. Haal de bladeren voorzichtig van de krop dit kan door plukken of met een scherp mesje de onderkant van de krop weg te snijden. Snij er eventueel het minder mooie gedeelte vanaf.
Wil je de sla dezelfde dag gebruiken dan kun je nu met een scherp mesje de eventuele kern wegsnijden als je dit nodig vindt en vervolgens de bladeren in stukken snijden.
Gebruik je de sla een andere dag laat de bladeren dan heel.
Gebruik je de sla een andere dag laat de bladeren dan heel. Let er op dat je de bladeren zo min mogelijk kneust. Iedere kneuzing is een begin van verkleuring en later bederf. We houden nu eenmaal van mooie gave blaadjes sla.
Leg ieder blad direct na het snijden in het water. Ga zo door tot je alle sla in het water hebt. Roer nu voorzichtig met je handen door het water en zorg dat de sla niet beschadigd. Laat de sla nog 5 minuten in het water liggen zodat eventueel zand naar de bodem kan zakken.
Haal de sla uit het water en leg deze voorzichtig in een vergiet. Vul de bak opnieuw met water en was de sla nogmaals. Doe de sla weer in een vergiet en laat uitlekken. Schud een beetje met het vergiet om overtollig water te verwijderen.
Wil je de sla bewaren doe deze dan in een bak met onderin keukenpapier en dek af met een vochtig stuk keukenpapier en zet koud weg.
Wil je de sla direct eten en vind je het niet prettig dat de sla nat is? Leg deze dan even op keukenpapier of een schone theedoek. Je kunt sla wassen met een slacentrifuge, maar het is echt geen probleem als de blaadjes een beetje nat zijn. Door het gebruik van een slacentrifuge kunnen de kwetsbare blaadjes namelijk alsnog beschadigen.
Sla; de lekkerste slasoorten aan een krop
Aan de slag met kroppen sla. Niet met zakken of bakken sla. Gewoon ouderwetse kroppen sla. Ontdek de smakelijke soorten inclusief recepten.