• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Sla wassen: verse kroppen gebruiken in plaats van zakjes

Met een beetje aandacht eet je altijd knapperige, schone sla en verspil je minder voedsel

1
sla wassen

Sla wassen klinkt simpel, maar het is een stap die vaak wordt overgeslagen. Toch is sla wassen essentieel als je kiest voor een krop sla in plaats van kant-en-klare zakjes. Een krop sla is een stuk verser, goedkoper én beter voor het milieu. Maar dan moet je hem wel goed schoonmaken. Niemand wil tenslotte zand of kleine insectjes in de salade. Met dit stappenplan voor sla wassen eet je altijd frisse, knapperige blaadjes.

Waarom sla wassen echt belangrijk is

Sla wassen hoort erbij als je een hele krop koopt. In een krop kunnen zand, aarde en zelfs kleine beestjes verstopt zitten. Koop je voorgesneden sla, dan is die vaak al meerdere keren gewassen, maar daar hangt ook een prijskaartje aan — én veel plastic. Een krop sla blijft langer vers, bespaart verpakkingsmateriaal en voorkomt voedselverspilling. Door zelf sla te wassen bepaal je zelf hoeveel je gebruikt en de rest bewaar je eenvoudig in de koelkast.

Sla wassen: stap-voor-stap uitleg

Sla wassen doe je zo: vul een grote bak of de schone gootsteen met koud water. Snijd de onderkant van de krop af met een scherp mesje of pluk de bladeren voorzichtig los. Verwijder lelijke of slappe blaadjes meteen. Leg de bladeren direct in het water. Roer er zachtjes doorheen met je handen. Door het roeren komt zand los en zinkt naar de bodem.

Laat de sla een paar minuten in het water liggen. Zo krijgt eventueel zand de tijd om naar beneden te zakken. Haal de blaadjes er voorzichtig uit en leg ze in een vergiet. Spoel de bak schoon en vul opnieuw met koud water. Doe de sla terug en herhaal dit proces nog een keer. Zo weet je zeker dat je geen zand meer tegenkomt.

Sla drogen zonder de blaadjes te beschadigen

Na het sla wassen wil je de blaadjes niet te nat op je bord. Laat de gewassen sla goed uitlekken in een vergiet. Schud voorzichtig om overtollig water kwijt te raken. Dep de blaadjes eventueel droog met keukenpapier of een schone theedoek. Een slacentrifuge kan handig zijn, maar wees voorzichtig: tere slablaadjes kunnen makkelijk scheuren of kneuzen. Een klein beetje vocht is niet erg — vaak mengt de dressing zich juist beter met licht vochtige sla.

Sla bewaren na het wassen

Sla wassen is één ding, maar hoe houd je hem vers? Gebruik je de sla niet meteen, bewaar de gewassen blaadjes dan slim. Droog de bladeren zo goed mogelijk en leg ze in een luchtdichte bak. Leg een vel keukenpapier onderin en dek de sla af met een licht vochtig vel keukenpapier. Zo blijft de sla knapperig en fris, soms wel tot een week langer. Tip: snijd de bladeren pas in stukken vlak voor je ze serveert. Hoe minder snijvlakken, hoe minder snel ze verleppen.

Voorkom voedselverspilling met kroppen sla

Sla wassen loont. Door kroppen te kopen in plaats van zakjes, heb je minder afval en kun je precies nemen wat je nodig hebt. Overgebleven bladeren kun je prima nog een paar dagen bewaren. Let wel op dat je de sla na het wassen goed droogt en bewaart in de koelkast. Zo geniet je langer van mooie, groene blaadjes zonder dat je halve zakjes verlept terugvindt in de groentela. En eerlijk is eerlijk: niks zo vervelend als knarsend zand tussen je tanden — dus sla wassen is altijd de moeite waard!

Maak er een gewoonte van: koop vaker kroppen, was de sla direct na aankoop en bewaar hem slim. Zo eet je altijd verse salade, draag je bij aan minder verspilling en zet je in een handomdraai iets gezonds op tafel.

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen

    Romige soep van knolselderij en witte bonen

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • Roomsoepje van prei met prosciutto

    Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in

  • kool uit de wok

    Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

  • Pastinaak friet uit de oven

    Pastinaak friet uit de oven of airfryer; de gezonde variant van friet

  • Rode kool met stoofpeertjes

    Rode kool met stoofpeertjes een heerlijk kruidig bijgerecht

  • Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

    Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.