Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Slagroom kloppen doe je zo!

Hoe klop je slagroom lekker luchtig?

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
0
slagroom kloppen

Slagroom kloppen doe je zo – Lukt het niet altijd om slagroom lekker luchtig te kloppen? Met de tips uit dit artikel komt het helemaal goed.

Slagroom kloppen

Geklopte slagroom wordt in veel recepten gebruikt, maar de stevigheid die nodig is kan per recept nogal verschillen. Het ene recept vraagt om lobbig geklopte slagroom omdat je hem nog moet mengen met bijvoorbeeld chocolade of een gelatine mengsel, het andere vraagt om stevige slagroom om een taart op te kunnen bouwen en op te spuiten. Maar welke slagroom je ook nodig hebt, het begint bij de juiste keuze van de slagroom.

Het vetpercentage

Om slagroom goed op te kunnen kloppen heb je vet nodig, dit vet is nodig om stevigheid te krijgen. Ga voor minimaal 35% vet maar liefst 40% of zelfs 45%. Slagroom met een hoger percentage is vaak net iets minder makkelijk aan te komen, je vindt ze bij speciaalzaken en de groothandels. Slagroom van 35% is bijna overal verkrijgbaar in de verse en langer houdbare variant. Ga je voor een lager vetgehalte dan zal de te kloppen slagroom minder stevig worden en ook niet goed zijn stevigheid behouden.

Toevoegingen; hoe zit het?

Vaak wordt er gedacht dat je bij het kloppen van slagroom klopfix of mascarpone moet gebruiken om hem mooi stevig te krijgen. Klopfix is een poedermengsel met zetmeel en antiklontermiddel wat de slagroom stevig houdt. Door dit zetmeel bindt het vocht in de slagroom. Wil je zetmeel in de slagroom als dit niet nodig is? Nee toch? Mascarpone is een heel dikke romige substantie die onder kaas valt. In die mascarpone zit een bepaald zuur wat een smaakverandering geeft aan je slagroom. Geklopte slagroom wordt er ook minder luchtig van. De genoemde hulpmiddelen kunnen wel en sommige zweren erbij, maar nodig is het niet, zeker niet als het vetgehalte van de slagroom hoog genoeg is.

Klopfix is echt niet nodig, als je de geklopte slagroom direct verwerkt zakt hij echt niet in

Bij de groothandel of speciaalzaken verkopen ze vaak slagroom met een iets hoger vetgehalte en/of met stabilisatoren. Die slagroom is het fijnst in gebruik. Maar ook zonder stabilisatoren kun je perfecte slagroom kloppen.

Belangrijk bij geklopte slagroom is dat je hem direct verwerkt in de taart of net waar je de slagroom voor nodig hebt. Laat je de slagroom staan of een tijdje in een spuitzak liggen? Dan loopt hij terug en is hij niet meer te verwerken.

 

Vergeet het fabeltje dat je kom bij slagroom kloppen vetvrij moet zijn. Slagroom is vet, dat de kom schoon is spreekt natuurlijk voor zichzelf

Slagroom kloppen, bereid je voor!

Nu zul je denken, dat is toch niet nodig? Slagroom kloppen is zo makkelijk als wat, maar ook bij slagroom kloppen bereik je een beter resultaat door je voor te bereiden. Dat de slagroom goed koud moet zijn, spreekt voor zich, maar zet ook de kom en garde een uurtje voor je de slagroom gaat kloppen in de koelkast. Door de kou zal je slagroom veel makkelijker op te kloppen zijn. Dit is ook de reden dat je geen plastic, maar het beste een roestvrijstalen, glazen of aardewerken kom gebruikt, die houden de kou beter vast.

Hoelang moet je slagroom kloppen?

Hoelang je slagroom moet kloppen is niet aan te geven in tijden. Dat heeft met meerdere factoren te maken. De hoeveelheid, de temperatuur en welke mixer je gebruikt. Als je met de mixer of in een keukenmachine klopt heb je al vrij snel dat je net iets te lang door klopt. Zet daarom ook de mixer niet in de hoogste stand. Door rustig te kloppen komt er meer lucht in de slagroom en je hebt een betere controle over de stevigheid. Als je denkt dat hij nog niet goed is aan de zijkant, maar wel in het midden stop dan met kloppen. Roer er even met een spatel door. Zo kun je zien of hij voldoende stevigheid heeft. Zo niet, klop je nog heel even verder, maar de grens tussen stevige slagroom en te ver geklopte slagroom is erg dun.

Wat is lobbige slagroom?

Lobbige slagroom is geen ander soort zuivel, maar is slagroom die niet helemaal stijf geslagen is. Lobbig is luchtig, maar nog licht lopend, een beetje zoals volle yoghurt of vla. Dit is om andere ingrediënten makkelijker te kunnen mengen. Als je de slagroom helemaal stijf klopt, als je hem met bijvoorbeeld een aardbeien/gelatine mengsel moet mengen, kun je dat veel minder goed verdelen en de kans dat je bavarois hierdoor gaat schiften is dan vrij groot.

Oeps, de slagroom schift…

Als je vlokjes begint te zien en de slagroom wordt geler dan heb je te lang geklopt. Je kunt die slagroom dan niet meer gebruiken om een bavarois te maken of om gebak of een taart op te spuiten. Je kunt er wel een cake mee bakken of, als er geen suiker in zit, er zelf roomboter van maken.

slagroom

Slagroom

Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.

Tags: ZuivelZuivel - room
DeelPin7TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Redactie op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!