Slagroom kloppen doe je zo – Lukt het niet altijd om slagroom lekker luchtig te kloppen? Met deze tips komt het helemaal goed.
Slagroom kloppen
Geklopte slagroom wordt in veel recepten gebruikt, maar de stevigheid die nodig is kan per recept nogal verschillen. Het ene recept vraagt om lobbig geklopte slagroom omdat je hem nog moet mengen met bijvoorbeeld chocolade of een gelatine mengsel, het andere vraagt om stevige slagroom om een taart op te kunnen bouwen en op te spuiten. Maar welke slagroom je ook nodig hebt, het begint bij de juiste keuze van de slagroom.
Het vetpercentage
Om slagroom goed op te kunnen kloppen heb je vet nodig, dit vet is nodig om stevigheid te krijgen. Ga voor minimaal 35% vet maar liefst 40% of zelfs 45%. Slagroom met een hoger percentage is vaak net iets minder makkelijk aan te komen, je vindt ze bij speciaalzaken en de groothandels. Slagroom van 35% is bijna overal verkrijgbaar in de verse en langer houdbare variant. Ga je voor een lager vetgehalte dan zal de te kloppen slagroom minder stevig worden en ook niet goed zijn stevigheid behouden.
Toevoegingen; hoe zit het?
Vaak wordt er gedacht dat je bij het kloppen van slagroom klopfix of mascarpone moet gebruiken om hem mooi stevig te krijgen. Klopfix is een poedermengsel met zetmeel en antiklontermiddel wat de slagroom stevig houdt. Door dit zetmeel bindt het vocht in de slagroom. Wil je zetmeel in de slagroom als dit niet nodig is? Nee toch? Mascarpone is een heel dikke romige substantie die onder kaas valt. In die mascarpone zit een bepaald zuur wat een smaakverandering geeft aan je slagroom. Geklopte slagroom wordt er ook minder luchtig van. De genoemde hulpmiddelen kunnen wel en sommige zweren erbij, maar nodig is het niet, zeker niet als het vetgehalte van de slagroom hoog genoeg is.
Klopfix is echt niet nodig, als je de geklopte slagroom direct verwerkt zakt hij echt niet in
Bij de groothandel of speciaalzaken verkopen ze vaak slagroom met een iets hoger vetgehalte en/of met stabilisatoren. Die slagroom is het fijnst in gebruik. Maar ook zonder stabilisatoren kun je perfecte slagroom kloppen.
Belangrijk bij geklopte slagroom is dat je hem direct verwerkt in de taart of net waar je de slagroom voor nodig hebt. Laat je de slagroom staan of een tijdje in een spuitzak liggen? Dan loopt hij terug en is hij niet meer te verwerken.
Vergeet het fabeltje dat je kom bij slagroom kloppen vetvrij moet zijn. Slagroom is vet, dat de kom schoon is spreekt natuurlijk voor zichzelf
Slagroom kloppen, bereid je voor
Nu zul je denken, dat is toch niet nodig? Slagroom kloppen is zo makkelijk als wat, maar ook bij slagroom kloppen bereik je een beter resultaat door je voor te bereiden. Dat de slagroom goed koud moet zijn, spreekt voor zich, maar zet ook de kom en garde een uurtje voor je de slagroom gaat kloppen in de koelkast. Door de kou zal je slagroom veel makkelijker op te kloppen zijn. Dit is ook de reden dat je geen plastic, maar het beste een roestvrijstalen, glazen of aardewerken kom gebruikt, die houden de kou beter vast.
Hoelang moet je slagroom kloppen?
Hoelang je slagroom moet kloppen is niet aan te geven in tijden. Dat heeft met meerdere factoren te maken. De hoeveelheid, de temperatuur en welke mixer je gebruikt. Als je met de mixer of in een keukenmachine klopt heb je al vrij snel dat je net iets te lang door klopt. Zet daarom ook de mixer niet in de hoogste stand. Door rustig te kloppen komt er meer lucht in de slagroom en je hebt een betere controle over de stevigheid. Als je denkt dat hij nog niet goed is aan de zijkant, maar wel in het midden stop dan met kloppen. Roer er even met een spatel door. Zo kun je zien of hij voldoende stevigheid heeft. Zo niet, klop je nog heel even verder, maar de grens tussen stevige slagroom en te ver geklopte slagroom is erg dun.
Wat is lobbige slagroom?
Lobbige slagroom is geen ander soort zuivel, maar is slagroom die niet helemaal stijf geslagen is. Lobbig is luchtig, maar nog licht lopend, een beetje zoals volle yoghurt of vla. Dit is om andere ingrediënten makkelijker te kunnen mengen. Als je de slagroom helemaal stijf klopt, als je hem met bijvoorbeeld een aardbeien/gelatine mengsel moet mengen, kun je dat veel minder goed verdelen en de kans dat je bavarois hierdoor gaat schiften is dan vrij groot.
Oeps, de slagroom schift…
Als je vlokjes begint te zien en de slagroom wordt geler dan heb je te lang geklopt. Je kunt die slagroom dan niet meer gebruiken om een bavarois te maken of om gebak of een taart op te spuiten. Je kunt er wel een cake mee bakken of, als er geen suiker in zit, er zelf roomboter van maken.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.