• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Slagroom kloppen doe je zo

Hoe klop je slagroom lekker luchtig

door Connie Derks
in Kookschool
0
0
slagroom kloppen

Slagroom kloppen doe je zo – lukt het niet altijd om slagroom lekker luchtig te kloppen? Met deze tips komt het helemaal goed.

Slagroom kloppen

Geklopte slagroom wordt in veel recepten gebruikt, maar de stevigheid die nodig is kan per recept nogal verschillen. Het ene recept vraagt om lobbig geklopte slagroom omdat je deze nog moet mengen met bijvoorbeeld chocolade of een gelatine mengsel, het andere vraagt om stevige slagroom om een taart op te kunnen bouwen en op te spuiten. Maar welke slagroom je ook nodig hebt, het begint bij de juiste keuze van de slagroom.

Het vetpercentage

Om slagroom goed op te kunnen kloppen heb je vet nodig, dit vet is nodig om stevigheid te krijgen. Ga voor minimaal 35% vet maar liefst 40% of zelfs 45%. Slagroom met een hoger percentage is vaak net iets minder makkelijk aan te komen, je vindt ze bij speciaalzaken en de groothandels. Slagroom van 35% is bijna overal verkrijgbaar in de verse en langer houdbare variant. Ga je voor een lager vetgehalte dan zal de te kloppen slagroom minder stevig worden en ook niet goed zijn stevigheid behouden.

Toevoegingen; hoe zit het?

Vaak wordt er gedacht dat je bij het kloppen van slagroom klopfix of mascarpone moet gebruiken om deze mooi stevig te krijgen. Klopfix is een poedermengsel met zetmeel en antiklontermiddel wat de slagroom stevig houdt. Door dit zetmeel bindt het vocht in de slagroom. Wil je zetmeel in de slagroom als dit niet nodig is? Nee toch? Mascarpone is een zeer dikke romige substantie die onder kaas valt. Deze bevat een bepaald zuur wat een smaakverandering geeft aan je slagroom. Geklopte slagroom wordt er ook minder luchtig van. Deze hulpmiddelen kunnen wel en sommige zweren erbij, maar nodig is het niet, zeker niet als het vetgehalte van de slagroom hoog genoeg is.

Klopfix is echt niet nodig, als je de geklopte slagroom direct verwerkt zakt hij echt niet in.

Bij de groothandel of speciaalzaken verkopen ze vaak slagroom met een iets hoger vetgehalte en/of met stabilisatoren. Deze slagroom is het fijnst in gebruik. Maar ook zonder stabilisatoren kun je perfecte slagroom kloppen.

Belangrijk bij geklopte slagroom is dat je deze direct verwerkt in de taart of net waar je deze voor nodig hebt. Laat je de slagroom staan of een tijdje in een spuitzak liggen? Dan loopt deze terug en is hij niet meer te verwerken.

 

Vergeet het fabeltje dat je kom bij slagroom kloppen vetvrij moet zijn. Slagroom is vet, dat de kom schoon is spreekt natuurlijk voor zichzelf.

Slagroom kloppen, bereid je voor

Nu zul je denken, dat is toch niet nodig? Slagroom kloppen is zo makkelijk als wat, maar ook bij slagroom kloppen bereik je een beter resultaat door je voor te bereiden. Dat de slagroom goed koud moet zijn, spreekt voor zich, maar zet ook de kom en garde een uurtje voor je de slagroom gaat kloppen in de koelkast. Door de kou zal je slagroom veel makkelijker op te kloppen zijn. Dit is ook de reden dat je geen plastic, maar het beste een roestvrijstalen, glazen of aardewerken kom gebruikt, deze houden de kou beter vast.

Hoelang moet je slagroom kloppen?

Hoelang je slagroom moet kloppen is niet aan te geven in tijden. Dat heeft met meerdere factoren te maken. De hoeveelheid, de temperatuur en welke mixer je gebruikt. Als je met de mixer of in een keukenmachine klopt heb je al vrij snel dat je net iets te lang door klopt. Zet daarom ook de mixer niet in de hoogste stand. Door rustig te kloppen komt er meer lucht in de slagroom en je hebt een betere controle over de stevigheid. Als je denkt dat hij nog niet goed is aan de zijkant, maar wel in het midden stop dan met kloppen. Roer er even met een spatel door. Zo kun je zien of deze voldoende stevigheid heeft. Zo niet, klop je nog heel even verder, maar de grens tussen stevige slagroom en te ver geklopte slagroom is erg dun.

Wat is lobbige slagroom?

Lobbige slagroom is geen ander soort zuivel, maar is slagroom die niet helemaal stijf geslagen is. Lobbig is luchtig, maar nog licht lopend, een beetje zoals volle yoghurt of vla. Dit is om andere ingrediënten makkelijker te kunnen mengen. Als je de slagroom helemaal stijf klopt, als je deze met bijvoorbeeld een aardbeien/gelatine mengsel moet mengen, kun je deze veel minder goed verdelen en de kans dat je bavarois hierdoor gaat schiften is dan vrij groot.

Oeps de slagroom schift

Als je vlokjes begint te zien en de slagroom wordt geler dan heb je te lang geklopt. Je kunt deze slagroom dan niet meer gebruiken om een bavarois te maken of om gebak of een taart op te spuiten. Je kunt er wel een cake mee bakken of, als er geen suiker in zit, er zelf roomboter van maken.

Tafel lekker !!

Tags: ZuivelZuivel - roomZuivel - Slagroom
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen