Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente – Nog zo’n vergeten groente die gelukkig steeds vaker terugkeert op het bord. Het is een hele oude groente, die vele variaties kent en die vol vitamines, calcium en ijzer zit. Vroeger noemde ze de groente ook wel Warmoes en die naam moet iedere Baantjer-liefhebber natuurlijk wel wat zeggen (het politiebureau aan de Warmoesstraat in Amsterdam). Tegenwoordig wordt warmoes vooral gebruikt voor de variant met hele dikke stengels.
Wat is snijbiet?
Snijbiet is een zogenaamd ‘bladgewas’. De stengels lijken een beetje op de bladeren van de biet zelf, en ze bestaan met witte nerven, gele, groene en zelfs rode nerven. Ze smaken als spinazie, maar dan zonder dat schraperige gevoel aan je tong, dat je soms krijgt. Een zachte smaak dus.
Snijbiet: een hele makkelijke groente
Snijbiet is nog niet overal verkrijgbaar, maar is wel een makkelijke plant om zelf in je moestuin te houden: Je kunt hem al in maart in de volle grond zaaien. Binnen enkele weken kun je al oogsten, en vervolgens treedt er hergroei op, en kun je wéér na een paar weken opnieuw oogsten. Dit gaat zo door tot eind september.
We zijn uiteindelijk een foodmagazine, dus nog belangrijker om te weten is, dat deze groente ook makkelijk is in de keuken. Je moet alleen voor een optimaal resultaat de stengels van de bladeren snijden, omdat de stengels een iets langere bereidingstijd hebben dan de bladeren. Je kunt snijbiet koken, stomen, wokken en roerbakken.
Zo maak je snijbiet klaar
Snijd ongeveer 1 cm van het uiteinde af. Snijd vervolgens alle stengels los van de bladeren. Snijd de stengels in stukken van ongeveer 5 cm. Snijd de bladeren in repen van ongeveer 3 cm.
Was de stengels en de bladeren apart. Stop ze daarna het liefste in een slacentrifuge om ze droog te slingeren. Als je ze gaat blancheren, hoeven ze niet droog te worden, maar als je ze gaat of roerbakken wokken, kunnen ze beter wel redelijk droog zijn.
Snijbiet blancheren:
Breng gezouten water aan de kook en doe de stengels in het kokende water. Voeg na 3 minuten de bladeren toe en haal de groente er nog één minuut later uit met een schuimspaan. Laat even schrikken in koud water om doorgaren tegen te gaan. Giet de groente af en breng op smaak met peper en zout en eventueel een klontje boter.
Snijbiet roerbakken of wokken:
Doe een beetje plantaardige olie in de pan en zet het vuur redelijk hoog. Doe eerst de stengels in de pan en na 2 minuten de bladeren. Nog even husselen totdat de bladeren wat zijn geslonken en meteen serveren. Op smaak brengen met peper en zout, en eventueel een beetje balsamicoazijn of mosterd.
Bladgroenten; soorten & recepten
Bladgroenten, die zijn gezond, en ook vooral erg lekker. Daarnaast zijn ze erg veelzijdig. Eet ze warm, eet ze rauw, alles kan. Leef je uit!