Soepballetjes maken – Een goed basisrecept, met heel veel mogelijkheden voor de lekkerste soepballetjes, daar heb je wat aan. Zo wordt jouw soep de lekkerste!
Soep met echte ballen
Tomatensoep, groentesoep of runderbouillon, het wordt allemaal lekkerder met soepballetjes. Natuurlijk zijn ze kant-en-klaar te koop. Verse van rauw gehakt of balletjes die al voor je gegaard zijn, en vergeet de soepballetjes uit glas of blik niet. De verse balletjes zijn vaak erg droog na het koken en die uit blik, tja, je moet er van houden maar erg veel vlees zit er niet in en over de structuur zullen we maar zwijgen. Zelf soepballetjes maken is natuurlijk net een beetje meer werk, maar zo veel lekkerder dat het de moeite echt waard is. Je vindt hier dan ook een vrij groot recept, zodat je een portie in de vriezer kan bewaren voor een volgende keer. Heb je geen vriezer en vind je het te veel? Maak dan gewoon de helft.
Soepballetjes zijn ook erg lekker in een tomatensaus of satésaus
Welk gehakt is lekker voor soepballetjes
Wil je soepballetjes maken? Dan kun je in principe bijna alle soorten vlees gebruiken, zoals rund, kip, varken of lamsgehakt. Gebruik liever niet alleen vet gehakt zoals varkensgehakt, meng dit met bijvoorbeeld de helft aan rundgehakt of koop al gemengd gehakt. Het beste kun je standaard rundergehakt kopen, en niet te mager, want een beetje vet heeft een soepballetje wel nodig.
Lekker smeuïge soepballetjes maken
Balletjes voor in de soep mengen je met oud brood en een eitje, zoals je dat ook bij grote ballen doet. Welk brood je gebruikt, mag je helemaal zelf weten, wit, bruin, volkoren of meergranen, het kan allemaal. Voor soepballetjes wordt in verhouding iets minder gehakt gebruikt. Voor de smaak en om de balletjes lekker zacht te houden gebruik je een ui. Die ui rasp je wat voor een hele zachte structuur zorgt. Samen met de kruiden en specerijen wordt alles goed door elkaar gekneed tot een soepel mengsel. Heb je een keukenmachine? Meng dit dan in de keukenmachine, die mengt met messen of een k-klopper het gehakt perfect door elkaar.
Geen plakkerige balletjes meer
Bij het soepballetjes maken heb je vaak, dat na het tweede balletje, er meer gehakt aan je handen zit dan in het balletje. Door je handen steeds licht vochtig te maken blijft het gehakt niet aan je handen plakken. Maak ze niet kletsnat, want dan kun je er weer geen balletje van draaien omdat ze wegglijden.
Koken in water
Je zou denken de soep is heet, de balletjes gaan rauw in de soep en ze worden hierin vanzelf gaar. Dit klopt helemaal, maar als je de soepballetjes gaart komt er een soort schuim en troebel water van de eiwitten en het brood uit het gehakt in de soep. Bij een tomatensoep maakt dit niet zo veel uit want daarin zie je het niet, maar in een heldere bouillon of groentesoep wil je dit liever niet. Kook daarom liever de balletjes even gaar in een aparte pan voor je ze in de soep doet.
Wil je soepballetjes maken? Gebruik dan deze kruiden en specerijen!
Als je zelf soepballetjes maakt, kun je ze kruiden zoals jij lekker vindt. In een groentebouillon of vleesbouillon zijn peterselie, bieslook of andere groene kruiden erg lekker. Maar ook ouderwets gekruid, met een beetje zout, peper en nootmuskaat, is erg lekker in een groentesoep. Bij een tomatensoep zou je kunnen denken aan Italiaanse kruiden en misschien cayennepeper voor wat extra pit. Een kippensoep maak je extra lekker met kip gehaktballetjes met een beetje kerrie of Ras El Hanout. Bedenk dat de kruiden waarmee je vlees zou kruiden ook kunt gebruiken om soepballetjes te kruiden. Wees wel voorzichtig met knoflook, want dat geeft heel erg smaak af, waardoor je kans loopt dat de hele soep naar knoflook gaat smaken.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Soepballetjes maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram gehakt naar keuze
- 1 ui
- +/- 200 gram oud brood zonder korst
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel peper
- extra kruiden naar wens
- 1 ei
Bereidingswijze van dit recept
Soepballetjes maken, de basis:
Rasp de ui boven een kom en meng die met het ei en het oud brood. Voeg er de kruiden naar wens aan toe en meng even goed door. Dit kan prima in een keukenmachine met messen of met een k-klopper of vlinder. Meng het gehakt erdoor tot alles goed gemengd is.
Zet een pan met water op en breng dat aan de kook. Houd het water tegen de kook aan, maar laat niet te hard borrelen.
Maak nu balletjes, zo groot als je zelf wilt, en kook ze per portie van ongeveer 10 – 15 stuks gaar. De balletjes zijn gaar als ze boven komen drijven. Schep de soepballetjes uit het water en doe ze in een kom. Schep eventueel schuim van het water en ga door met de volgende portie tot alle gehakt op is.
De soepballetjes zijn nu klaar voor in de soep.
De balletjes zijn ideaal om in te vriezen voor een volgende keer, maar ook om te serveren met een tomatensaus of pindasaus.
Tafel lekker !!
Mag ik hier een paar tips toevoegen? Het oud brood is ook te vervangen door kant en klaar broodkruim (panko) of eventueel (kruiden) paneermeel.
En balletjes draaien is niet nodig!!!
Als je van je gehakt een goed stevige bal draait en die dan een half uur in de koelkast laat rusten kun je er, zodra het water kookt, stukjes vanaf pikken in het gewenste formaat en zo per stuk in het water mikken, ze worden vanzelf rond!! probeer maar, scheelt een hoop gedraai.
Persoonlijk vind ik het ook lekkerder de balletjes in de soep mee te koken. Het brood neemt dan nog lekker wat smaak van de bouillon mee. voor een heldere soep gewoon niet te hard koken en als de toplaag gaat schuimen even afschuimen met een schuimspaan, alleen dan krijg je soep zoals je oma die maakte.
Bedankt voor de aanvullende tips Daniella. Iedereen geeft zo zijn eigen draai aan balletjes in de soep, dat is het mooie van zelf koken.
Natuurlijk kun je kant en klaar paneermeel gebruiken, maar we houden niet van verspilling en maken graag het oud brood op wat er eventueel in huis is.
Doe ik al jaren . Hardstikke handig .. Klopt dat ze een soort schuim achterlaten in heldere soep..
Jazeker Anneke, handig en lekkerder, goed bezig.