• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Soepballetjes maken

Het basisrecept voor de lekkerste zelfgemaakte soepballetjes

door Connie Derks
in Kookschool
0
2
soepballetjes maken

Soepballetjes maken – een goed basisrecept met heel veel mogelijkheden voor de lekkerste soepballetjes.

Soep met echte ballen

Tomatensoep, groentesoep of runderbouillon, het wordt allemaal lekkerder met soepballetjes. Natuurlijk zijn ze kant-en-klaar te koop, verse van rauw gehakt of al voor je gegaard, en vergeet de soepballetjes uit glas of blik niet. De verse zijn vaak erg droog na het koken en die uit blik, tja je moet er van houden maar erg veel vlees zit er niet in en over de structuur zullen we maar zwijgen. Zelf soepballetjes maken is natuurlijk net een beetje meer werk maar zo veel lekkerder dat het de moeite echt waard is. We geven hier dan ook een vrij groot recept zodat je een portie in de vriezer kan bewaren voor een volgende keer. Heb je geen vriezer en vind je het te veel? Maak dan gewoon de helft.

Soepballetjes zijn ook erg lekker in een tomatensaus of satésaus

Welk gehakt is lekker voor soepballetjes

Wil je soepballetjes maken? Dan kun je in principe bijna alle soorten vlees gebruiken zoals rund, kip, varken of lamsgehakt. Gebruik liever niet alleen vet gehakt zoals varkensgehakt, meng dit met bijvoorbeeld de helft aan rundgehakt of koop al gemengd gehakt. Het beste koop je standaard rundergehakt, niet te mager want een beetje vet heeft een soepballetje wel nodig.

Lekker smeuïge soepballetjes maken

Balletjes voor in de soep mengen we met oud brood en een eitje zoals we ook bij grote ballen doen. Welk brood je gebruikt, mag je helemaal zelf weten, wit, bruin, volkoren of meergranen het kan allemaal. Voor soepballetjes wordt in verhouding iets minder gehakt gebruikt. Voor de smaak en om de balletjes lekker zacht te houden gebruik je een ui. Die ui rasp je wat voor een hele zachte structuur zorgt. Samen met de kruiden en specerijen wordt alles goed door elkaar gekneed tot een soepel mengsel. Heb je een keukenmachine? Meng dit dan in de keukenmachine, deze mengt met messen of een k-klopper het gehakt perfect door elkaar.

Geen plakkerige balletjes meer

Bij het soepballetjes maken heb je vaak dat na het tweede balletje er meer gehakt aan je handen zit dan in het balletje. Door je handen steeds licht vochtig te maken blijft het gehakt niet aan je handen plakken. Maak ze niet kletsnat want dan kun je er weer geen balletje van draaien omdat ze wegglijden.

Koken in water

Je zou denken de soep is heet, de balletjes gaan rauw in de soep en ze worden hierin vanzelf gaar. Dit klopt helemaal, maar als je de soepballetjes gaart komt er een soort schuim en troebel water van de eiwitten en het brood uit het gehakt in de soep. Bij een tomatensoep maakt dit niet zo veel uit want daarin zie je het niet, maar in een heldere bouillon of groentesoep wil je dit liever niet. Kook daarom liever de balletjes in een aparte pan even gaar voor je ze in de soep doet.

Wil je soepballetjes maken? Gebruik deze kruiden en specerijen

Als je zelf soepballetjes maakt, kun je ze kruiden zoals jij lekker vindt. In een groentebouillon of vleesbouillon zijn peterselie, bieslook of andere groene kruiden erg lekker. Maar ook ouderwets gekruid met een beetje zout, peper en nootmuskaat is erg lekker in een groentesoep. Bij een tomatensoep zou je kunnen denken aan Italiaanse kruiden en misschien cayennepeper voor wat extra pit. Een kippensoep maak je extra lekker met kip gehaktballetjes met een beetje kerrie of ras el hanout. Bedenk dat de kruiden waarmee je het vlees zou kruiden ook kunt gebruiken om soepballetjes te kruiden. Wees wel voorzichtig met knoflook want deze geeft heel erg smaak af waardoor je kans loopt dat de hele soep naar knoflook gaat smaken.

Soepballetjes maken

Porties: een kom vol
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gr gehakt naar keuze
  • 1 ui
  • +/- 200 gram oud brood zonder korst
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper
  • extra kruiden naar wens
  • 1 ei

Bereidingswijze van dit recept

Soepballetjes maken, de basis:

Rasp de ui boven een kom en meng deze met het ei en het oud brood. Voeg er de kruiden naar wens aan toe en meng even goed door. Dit kan prima in een keukenmachine met messen of met een k-klopper of vlinder. Meng het gehakt erdoor tot alles goed gemengd is.

Zet een pan met water op en breng deze aan de kook. Houd het water tegen de kook aan, maar laat niet te hard borrelen. Maak nu balletjes, zo groot als je zelf wilt, en kook deze per portie van ongeveer 10 – 15 stuks gaar. De balletjes zijn gaar als ze boven komen drijven. Schep de soepballetjes uit het water en doe ze in een kom. Schep eventueel schuim van het water en ga door met de volgende portie tot alle gehakt op is.

De soepballetjes zijn nu klaar voor in de soep. Deze balletjes zijn ideaal om in te vriezen voor een volgende keer, maar ook om te serveren met een tomatensaus of pindasaus.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - Gehakt
DeelPin6Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Maasdammer kaas
Kookschool

Maasdammer en Leerdammer

Reacties 2

  1. Anneke Lentzen says:
    2 weken geleden

    Doe ik al jaren . Hardstikke handig .. Klopt dat ze een soort schuim achterlaten in heldere soep..

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 weken geleden

      Jazeker Anneke, handig en lekkerder, goed bezig.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.

Check het recept of lees de info
Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen