• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, januari 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Soorten brie

Weet jij het verschil tussen de soorten brie?

door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Brie de Meaux

Soorten brie – Brie bestaat er in talloze soorten. Een groot gedeelte daarvan zou je eigenlijk ‘namaakbrie’ kunnen noemen. We doelen hier op de fabrieksbries die in allerlei landen geproduceerd worden. Dat klinkt misschien wat kort door de bocht, want brie is geen beschermde naam, maar eigenlijk zijn er maar twee soorten die zichzelf brie met een keurmerk mogen noemen. Naast deze Brie de Meaux en Brie de Melun zijn er nog een paar bijzondere soorten, zonder keurmerk, die je wel als ‘echte brie zou kunnen beschouwen. We zetten de belangrijkste soorten brie voor je op een rijtje.

Brie de Meaux

Deze brie is een traditionele wittekorstkaas, die wordt gemaakt van rauwe melk van inheemse koeien. Het stremsel dat wordt gebruikt is van dierlijke oorsprong, de kaas is dus niet vegetarisch. Na het productieproces wordt de kaas te rijpen gelegd op stromatjes. Daar komt dus de naam ‘brie van de mat’ vandaan. De kazen worden met de hand gekeerd. Het duurt ongeveer 8 weken om een brie de Meaux tot volle rijpheid te laten komen. De kaas komt het best tot zijn recht als de paté of de binnenkant net niet vloeibaar is. De naam Brie de Meaux is samengesteld uit de regio Brie en de stad Meaux, die ongeveer 50 km ten Oosten van Parijs ligt. Brie de Meaux heeft een AOC-keurmerk, maar ook een AOP-keurmerk. Dit betekent dat de kaas een beschermde oorsprongsbenaming heeft. Dit garandeert dat de kaas aan de kwaliteitseisen voldoet die gesteld worden aan een echte brie de Meaux en dat de kaas ook echt geproduceerd is in het aangewezen gebied. Het AOP-label moet zijn aangebracht op de verpakking of het etiket op de kaas. Het gebied waarin deze kaas geproduceerd mag worden is overigens groter dan alleen de regio Meaux. In 1991 werd er, om het behoud van de naam Brie de Meaux, en de bijzondere eigenschappen van deze kaas veilig te stellen, de broederschap ‘Confrérie Brie de Meaux‘ opgericht. Deze broederschap verzorgt ook de publiciteit van de Brie de Meaux op culinair gebied en ze organiseren folkloristische activiteiten en tradities rondom de brie.

Het duurt ongeveer 8 weken om een brie de Meaux tot volle rijpheid te laten komen.

Brie de Melun

Ook de brie de Melun wordt gemaakt van rauwe melk, die alleen afkomstig mag zijn uit een aangewezen gebied. Dit kleinere, ronde kaasje, wordt in veel minder grote getale geproduceerd dan de brie de Meaux. Helaas is dit product dan ook een stuk minder makkelijk te vinden op de Nederlandse markt. Het productieproces van deze kaas, en de rijping, verloopt een stuk trager dan die van andere brie soorten. Dat maakt dat de smaak van deze brie de Melun de andere soorten ver overtreft. Intens, pikant en een rijke, volle, romige smaak is de beste omschrijving. De geur neigt wat naar paddenstoelen. De korst is wit, wat rimpelig en er kunnen oranje of bruine vlekken opzitten. De paté van de kaas is geel, en romig, de kern is wat witter en een beetje brokkelig. Ook deze kaas heeft een AOP- en een AOC-keurmerk. Als je een echte (Franse)kaasliefhebber bent, ga dan eens voor Brie de Melun. Met het risico dat dit je nieuwe favoriete kaas gaat worden!

Het productieproces van deze kaas, en de rijping, verloopt een stuk trager dan die van andere brie soorten.

Zwarte brie

Zwarte brie, of brie noir is de naam die wordt gegeven aan brie die gedurende meerdere maanden heeft gerijpt. Vroeger werd zo de overtollige brie, en de kaas waarvan iets aan het uiterlijk mankeerde en daarom niet kon worden verkocht, geschikt gemaakt om langer te bewaren, zodat deze alsnog gegeten kon worden. Het betreft hier brie die enkele weken in de kelder heeft gerijpt, en daarna een paar maanden op zolder werd bewaard. De brie droogt dan langzaam uit. De van oorsprong lichtgele brie verandert langzaam via beige naar bruin. Ondanks dat de naam Zwarte Brie is, is de kaas bruin van kleur. De kaas heeft een stevige, uitgesproken smaak. Het lijkt dus totaal niet meer op de brie zoals we die kennen. Deze soort heeft geen keurmerk, maar omdat het toch wel een bijzondere brie is noemen we hem hier wel.

Andere soorten

Er worden in Frankrijk nog meer soorten brie gemaakt, die geen AOC/AOP keurmerk hebben, maar toch wel het vermelden waard zijn. Deze Franse bries zonder keurmerk zijn onder andere Brie de Melun Blue, Brie de Nangis, Brie de Montereau (een soort kleine brie de Melun), Île-de-France, Brie de Provins, Brie fermier, Brie d’Isigny, Brie petit moulé, Brie laitier Coulommiers. De meeste van deze soorten zul je in Nederland niet zo makkelijk vinden. Maar let er eens op als je op vakantie in Frankrijk bent en je over de markt loopt. De kraampjes daar verkopen vaak bijzondere kaasjes. Laat je eens verleiden en proef eens wat anders!

Brie

Brie; eet jij wel de echte?

Het is een van de meest populaire buitenlandse kazen die in Nederland wordt verkocht; brie! Wat weet jij over deze Frans kaas?

Tags: Kaas
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Maasdammer kaas
Kookschool

Maasdammer en Leerdammer

Rookworst; slagersrookworst is het lekkerst
Kookschool

Rookworst; slagersrookworst is het lekkerst

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.

Check het recept of lees de info
appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Recept in de picture

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Een heerlijke troostrijke en verwarmende currysoep met spliterwten boordevol gezonde ingrediënten. Dat is genieten zonder schuldgevoel.

Check het recept of lees de info
Gegratineerde paddenstoelen

Gegratineerde paddenstoelen

zuurkool ovenschotel met gehakt

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Handige kooktips

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!

Check het recept of lees de info
tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Coor op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Gerard op Spaghetti Carbonara
  • Elise de Haan op Spaghetti Carbonara
  • Jantina op Spaghetti Carbonara
  • Redactie op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • M.J. op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Keimpe op Spaghetti Carbonara

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen