Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Soorten en bereiding van kefir!

2 835

Waterkefir en melkkefir: beiden erg lekker. Hoe je ze bereidt vertel ik hieronder.

Waterkefir: dit is een sprankelende water drank die een beetje licht zuur smaakt. Waterkefir wordt gemaakt met waterkefir korrels die transparant zijn en lijken op kristallen. Bij een traditionele bereiding worden naast citroen ook gedroogde vruchten en suiker toegevoegd. Waterkefir vernieuwd zichzelf constant en kan dus (onder geschikte omstandigheden) eeuwig voortbestaan.

Benodigdheden voor het maken van waterkefir: een goed sluitende weckpot, waterkefir korrels, mineraal water, gedroogde vruchten (per liter vloeistof 3 tot 5 gedroogde vijgen, 1 of 2 eetlepels rozijnen) 2 eetlepels suiker en een halve citroen (nodig voor de verzuring). Let op koop een biologische citroen en kies voor ongezwafelde vruchten. De vruchten zullen namelijk door de werking van de kefir voor een deel worden afgebroken en we willen nu eenmaal liever geen vreemde toegevoegde stoffen in onze waterkefir.

Bereiding: doe alle ingrediënten in de weckpot en vul die tot enkele centimeters onder de rand met mineraalwater. Roer flink, totdat de suiker is opgelost. Zet de gesloten pot op een lichte plaats (bij kamertemperatuur) zo’n 24  uur weg.  Als je de waterkefir langer laat staan, dan zal je een hoger alcoholgehalte en een zuurdere smaak krijgen.  Schep de vruchten uit de pot, knijp de citroen uit en giet de drank door een doek om een helder resultaat te krijgen. Hier win je ook de waterkefir korrels weer mee terug. Spoel vervolgens de korrels met koud water af en ze zijn klaar voor een volgende bereiding. Giet de gezeefde waterkefir drank in een fles en zet hem koel en donker weg om hem te laten rijpen. Na een dag of twee is de waterkefir klaar voor gebruik en blijft hij ongeveer 1 maand goed.

De waterkefir korrels zullen in hoeveelheid gaan toenemen. Je kan ze dan uitdelen of laten drogen voor reserve.

Melkkefir: dit is een frisse, licht zure melk drank die bij het drinken een lichte tinteling op de tong geeft. De tinteling ontstaat door het koolzuur dat in de melk aanwezig is. Melkkefir bevat 0,1 tot 0,2 procent alcohol en heeft rijm 40 aromatische componenten waardoor het zijn unieke smaak krijgt. De melkkefir korrels worden ook wel kefirbloemetjes of yoghurtbloemetjes genoemd. Een deel van de melkkefir structuur zal telkens toenemen en bijgroeien, een deel zal tijdens het proces afsterven. Zo vernieuwd ook melkkefir zichzelf constant.

Benodigdheden voor het maken van melkkefir: een goed sluitende weckpot, melkkefir korrels en het liefst verse volle melk. Echter halfvolle of magere melk uit een pak of fles kan ook net zoals geitenmelk, paardenmelk of schapenmelk.

Bereiding: doe de melk (op kamertemperatuur) en de melkkefir korrels in een weckpot. Zet de weckpot 24 uur (bij kamertemperatuur) weg. De melkkefir is rijp wanneer de melk mooi ingedikt is en het boven oppervlak er een beetje gebobbeld uit ziet. Zeef de melkkefir (om de melkkefir korrels terug te winnen) in een plastic zeef. Gebruik geen metalen zeef of metalen lepels omdat het metaal de smaak aantast. Laat de gezeefde melkkefir nog 24 uur rijpen om de smaak nog intenser te laten worden en het lactose gehalte nog meer te laten dalen. De melkkefir is na 24 uur dan klaar voor gebruik en in de koelkast nog ruim een week houdbaar. Van de teruggewonnen melkkefir korrels kan weer nieuwe melkkefir gemaakt worden.

Belangrijk bij bereiding van waterkefir of melkkefir is dat er geen metalen voorwerpen worden gebruikt en dat er zeer hygiënisch gewerkt wordt. Zorg dat de weckpotten goed schoon zijn (spoel ze af met kokend water).

Volgende week vertel ik over wat er nog meer van melkkefir gemaakt kan worden en krijgt u van mij een lekker recept.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. P.J.H. Mulder-de Lange zegt

    Vorige week wilde de kefir niet fementeren. Ik gebruik het al maanden met goed resultaat. Kan ik een vergoeding krijgen?

    1. Lekker Tafelen zegt

      Hiervoor kunt u beter even contact opnemen met Kefir zelf via

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer