Kun je een souffle basisrecept schrijven? Wij denken van niet. Een soufflé krijgt altijd een vulling en juist die beïnvloedt de receptuur. Daarom hebben we de meest essentiële tips bij het maken van een soufflé voor je op een rij gezet. Geen souffé basisrecept dus, maar nuttige tips voor gegarandeerd succes.
Werken met gebakken lucht
Een soufflé is een luchtig gerecht wat zowel hartig als zoet kan zijn. De luchtigheid komt door het toevoegen van opgeklopt eiwit wat in de oven nog meer uit gaat zetten. Hierdoor krijg je een zeer luchtig gerecht. Een soufflé dient men direct op want wanneer de soufflé zijn warmte verliest zal hij in gaan zakken, en nee hij is dan niet mislukt het is vaak gewoon niet te voorkomen.
Welke bakvorm
Je kunt soufflé zowel in grote als in kleine schaaltjes bakken. De kleine zijn makkelijker, ze zijn eerder gaar en zakken daardoor minder snel in. Ook zien de kleine schaaltjes er altijd veel leuker uit dan een grote schaal. Je hoeft er echt geen kapitalen voor uit te geven deze schaaltjes zijn echt niet duur. Heb je er nog geen kunnen bemachtigen ik gebruik ook wel eens koffiekopjes of soepkommen. Let er dan wel op dat deze ovenvast zijn, dit staat vaak aan de onderkant.
Insmeren
De bakvormpjes moeten ingesmeerd worden, goed insmeren is niet alleen om ze er makkelijker uit te krijgen maar ook om de soufflé beter te laten rijzen. Smelt hiervoor boter en strijk deze er met een kwastje in, strijk van de bodem naar de rand en niet rond. Bestrooi eventueel met suiker of paneermeel als het recept dit aangeeft en zet ze koel weg. Doordat de boter stevig wordt en je streepjes hebt gestreken met de boter kan de soufflé tijdens het bakken makkelijker omhoogkomen. Je geeft ze als het ware de weg aan en omdat de boter hard wordt in de koelkast beschadig je de boterlaag minder snel met vullen.
Mooi luchtig eiwit
Je zal het vast al vaker gehoord hebben maar eiwit klop je alleen goed stijf als je een schone kom gebruikt en er geen spoortje vet in zit. Dit vet kan ook een heel klein beetje van een dooier zijn. Neem daarom behalve de kom om je eiwitten in te kloppen 1 klein kommetje om een eiwit in te doen. Doe steeds één ei scheiden boven het kleine kommetje en schud het eiwit bij de eiwitten in de grote kom. Zo voorkom je dat je met je laatste ei splitsen per ongeluk al je eiwitten vervuild wanneer per ongeluk de dooier stuk gaat. Klop eiwit ook liever niet in een plastic kom maar neem een metalen of glazen kom, deze zijn makkelijker schoon te maken en bevatten minder snel sporen van vet. Een schaal vetvrij maken kan door deze goed af te wassen en goed heet na te spoelen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen smeer dan met een schoon stukje keukenpapier een beetje citroensap door de kom of je kunt de kom eventueel licht bestrooien met zout en dan heet naspoelen, ook zo verdwijnen vetsporen.
Voorbereiden
Misschien is een soufflé basisrecept dan geen optie, maar soufflés kun je wel makkelijk voor bereiden. Zo ben je niet een uur in de keuken bezig met koken en mixen terwijl de gasten aan tafel zitten te wachten. Zet alles zo ver klaar dat je alleen nog maar het eiwit hoeft te kloppen. Ook dit kun je al in een kom klaarzetten. Zo hoef je alleen een paar minuten je eiwit te koppen en dit te mengen met de rest van de ingrediënten. Waarna je het beslag snel in de voorbewerkte schaaltjes kunt doen en maar in de oven hoeft te schuiven. Zorg er wel voor dat de oven op temperatuur is dus ongeveer 15 minuten voordat ze erin gaan beginnen met voorverwarmen.
Dat was een mooie lijst met tips al zeggen we het zelf. Hou je bij het maken van een soufflé aan deze tips. Dit is geen soufflé basisrecept maar een mooie kooktechnieken waarmee je hoge ogen kunt scoren als je eters krijgt. Een goed gelukte soufflé laat zien dat je om je gasten geeft. Dat is wat anders dan het gourmetstel op tafel zetten en er een stokbroodje bij snijden. Nee, we geven je geen soufflé basisrecept maar tips en natuurlijk hebben we ook een serie recepten voor je gemaakt. Probeer er maar eens één. Je zult zien het valt reuze mee om deze kooktechniek om te zetten in de meest heerlijke en verleidelijke gerechten.
Wil je aan de slag? Recepten voor souffés vind je hier.