• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juni 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Soufflé; Basisrecept of kooktechniek? Praktijktips op een rij

door Connie Derks
in Kookschool
0
0
soufflé basisrecept

Kun je een souffle basisrecept schrijven? Wij denken van niet. Een soufflé krijgt altijd een vulling en juist die beïnvloedt de receptuur. Daarom hebben we de belangrijkste tips bij het maken van een soufflé voor je op een rij gezet. Geen soufflé basisrecept dus, maar nuttige tips voor gegarandeerd succes.

Werken met gebakken lucht

Een soufflé is een luchtig gerecht wat zowel hartig als zoet kan zijn. De luchtigheid komt door het toevoegen van opgeklopt eiwit wat in de oven nog meer uit gaat zetten. Hierdoor krijg je een zeer luchtig gerecht. Een soufflé dien je direct op want als de soufflé zijn warmte verliest, zal hij in gaan zakken, en nee hij is dan niet mislukt, het is vaak gewoon niet te voorkomen.

Welke bakvorm

Je kunt soufflé zowel in grote als in kleine schaaltjes bakken. De kleine zijn makkelijker, ze zijn eerder gaar en zakken daardoor minder snel in. Ook zien de kleine schaaltjes er altijd veel leuker uit dan een grote schaal. Je hoeft er echt geen kapitalen voor uit te geven deze schaaltjes zijn echt niet duur. Als je nog niet de juiste schaaltjes gevonden hebt, kun je ook gerust gebruikmaken van koffiekopjes of soepkommen. Let er dan wel op dat deze ovenvast zijn, dit staat vaak aan de onderkant.

Bak soufflés in kleinere schaaltjes. Ze zijn dan eerder gaar en zakken minder snel in.

Invetten zorgt voor een beter resultaat

De bakvormpjes moeten ingesmeerd worden, goed insmeren is niet alleen om ze er makkelijker uit te krijgen, maar ook om de soufflé beter te laten rijzen. Smelt hiervoor boter en strijk deze er met een kwastje in, strijk van de bodem naar de rand en niet rond. Bestrooi eventueel met suiker of paneermeel als het recept dit aangeeft en zet ze koel weg. Doordat de boter stevig wordt en je streepjes hebt gestreken met de boter kan de soufflé tijdens het bakken makkelijker omhoogkomen. Je geeft ze als het ware de weg aan en omdat de boter hard wordt in de koelkast beschadig je de boterlaag minder snel met vullen.

Mooi luchtig eiwit

Je zult het vast al vaker gehoord hebben: eiwit klop je alleen goed stijf als je een schone kom gebruikt en er geen spoortje vet in zit. Dit vet kan ook een heel klein beetje van een dooier zijn. Neem daarom behalve de kom om de eiwitten in te kloppen ook 1 klein kommetje om een eiwit in te doen. Doe steeds één ei scheiden boven het kleine kommetje en schud het eiwit bij de eiwitten in de grote kom. Zo voorkom je dat je met je laatste ei splitsen per ongeluk alle eiwitten vervuild als per ongeluk de dooier stuk gaat. Klop eiwit ook liever niet in een plastic kom maar neem een metalen of glazen kom, deze zijn makkelijker schoon te maken en bevatten minder snel sporen van vet. Een schaal vetvrij maken kan door deze goed af te wassen en goed heet na te spoelen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen smeer dan met een schoon stukje keukenpapier een beetje citroensap door de kom of je kunt de kom eventueel licht bestrooien met zout en dan heet naspoelen, ook zo verdwijnen vetsporen.

soufflé maken

Soufflé maken; hier vind je tips en tricks

Een soufflé maken is leuk om te doen. Zet iets origineels op tafel. Soufflé maken wordt als moeilijk ervaren, met deze tips is dat het niet.

Eieren

Eieren

Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.

Voorbereiden

Misschien is een soufflé basisrecept dan geen optie, maar soufflés kun je wel makkelijk voorbereiden. Zo ben je niet een uur in de keuken bezig met koken en mixen terwijl de gasten aan tafel zitten te wachten. Zet alles zover klaar dat je alleen nog maar het eiwit hoeft te kloppen. Ook dit kun je al in een kom klaarzetten. Zo hoef je alleen een paar minuten het eiwit te kloppen en dit te mengen met de rest van de ingrediënten. Als je het beslag snel in de voorbewerkte schaaltjes kunt doen en maar in de oven hoeft te schuiven. Zorg er wel voor dat de oven op temperatuur is dus ongeveer 15 minuten voordat ze erin gaan beginnen met voorverwarmen.

Dat was een mooie lijst met tips al zeggen we het zelf. Hou je bij het maken van een soufflé aan deze tips. Dit is geen soufflé basisrecept maar een mooie kooktechnieken waarmee je hoge ogen kunt scoren als je eters krijgt. Een goed gelukte soufflé laat zien dat je om je gasten geeft. Dat is wat anders dan het gourmetstel op tafel zetten en er een stokbroodje bij snijden. Nee, we geven je geen soufflé basisrecept, maar tips en natuurlijk hebben we ook een serie recepten voor je gemaakt. Probeer er maar eens één. Je zult zien het valt reuze mee om deze kooktechniek om te zetten in de heerlijkste en verleidelijkste gerechten.

Wil je aan de slag? Recepten voor soufflés vind je hier.

DeelPin12Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken
Kookschool

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade
Kookschool

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

vlees ontdooien
Kookschool

Vlees ontdooien; met deze tips lukt het beter

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen; dit is waar je op moet letten

Kalfsbouillon
Kookschool

Kalfsbouillon

Geraspte kaas
Kookschool

Geraspte kaas; de voordelen van zelf raspen

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

elf − 10 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?
  • Pasta met zalm saffraan en spinazie

Uitgelicht

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

Varkensvlees op de barbecue is een ware traktatie voor liefhebbers van lekker eten. Kies het juiste vlees en marinade en je hebt een feestje!

Check het recept of lees de info
exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

Recept in de picture

exotisch fruitsalade
Salade

Exotische fruitsalade; een salade met passie

Fris, zuur en zoet; deze fruitsalade met een dressing vol passie heeft en een explosie van smaken die je blijven verrassen.

Check het recept of lees de info
Gegrilde lamskoteletten

Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje

Gebraden beenham

Perfect gebraden beenham

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen