• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, mei 23, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Soufflé; Basisrecept of kooktechniek? Praktijktips op een rij

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
0
0
soufflé basisrecept

Kun je een souffle basisrecept schrijven? Wij denken van niet. Een soufflé krijgt altijd een vulling en juist die beïnvloedt de receptuur. Daarom hebben we de belangrijkste tips bij het maken van een soufflé voor je op een rij gezet. Geen soufflé basisrecept dus, maar nuttige tips voor gegarandeerd succes.

Werken met gebakken lucht

Een soufflé is een luchtig gerecht wat zowel hartig als zoet kan zijn. De luchtigheid komt door het toevoegen van opgeklopt eiwit wat in de oven nog meer uit gaat zetten. Hierdoor krijg je een zeer luchtig gerecht. Een soufflé dien je direct op want als de soufflé zijn warmte verliest, zal hij in gaan zakken, en nee hij is dan niet mislukt, het is vaak gewoon niet te voorkomen.

Welke bakvorm

Je kunt soufflé zowel in grote als in kleine schaaltjes bakken. De kleine zijn makkelijker, ze zijn eerder gaar en zakken daardoor minder snel in. Ook zien de kleine schaaltjes er altijd veel leuker uit dan een grote schaal. Je hoeft er echt geen kapitalen voor uit te geven deze schaaltjes zijn echt niet duur. Als je nog niet de juiste schaaltjes gevonden hebt kun je ook gerust gebruikmaken van koffiekopjes of soepkommen. Let er dan wel op dat deze ovenvast zijn, dit staat vaak aan de onderkant.

Bak soufflés in kleinere schaaltjes. Ze zijn dan eerder gaar en zakken minder snel in.

Invetten zorgt voor een beter resultaat

De bakvormpjes moeten ingesmeerd worden, goed insmeren is niet alleen om ze er makkelijker uit te krijgen, maar ook om de soufflé beter te laten rijzen. Smelt hiervoor boter en strijk deze er met een kwastje in, strijk van de bodem naar de rand en niet rond. Bestrooi eventueel met suiker of paneermeel als het recept dit aangeeft en zet ze koel weg. Doordat de boter stevig wordt en je streepjes hebt gestreken met de boter kan de soufflé tijdens het bakken makkelijker omhoogkomen. Je geeft ze als het ware de weg aan en omdat de boter hard wordt in de koelkast beschadig je de boterlaag minder snel met vullen.

Mooi luchtig eiwit

Je zult het vast al vaker gehoord hebben: eiwit klop je alleen goed stijf als je een schone kom gebruikt en er geen spoortje vet in zit. Dit vet kan ook een heel klein beetje van een dooier zijn. Neem daarom behalve de kom om de eiwitten in te kloppen ook 1 klein kommetje om een eiwit in te doen. Doe steeds één ei scheiden boven het kleine kommetje en schud het eiwit bij de eiwitten in de grote kom. Zo voorkom je dat je met je laatste ei splitsen per ongeluk alle eiwitten vervuild als per ongeluk de dooier stuk gaat. Klop eiwit ook liever niet in een plastic kom maar neem een metalen of glazen kom, deze zijn makkelijker schoon te maken en bevatten minder snel sporen van vet. Een schaal vetvrij maken kan door deze goed af te wassen en goed heet na te spoelen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen smeer dan met een schoon stukje keukenpapier een beetje citroensap door de kom of je kunt de kom eventueel licht bestrooien met zout en dan heet naspoelen, ook zo verdwijnen vetsporen.

soufflé maken

Soufflé maken; hier vind je tips en tricks

Een soufflé maken is leuk om te doen. Zet iets origineels op tafel. Soufflé maken wordt als moeilijk ervaren, met deze tips is dat het niet.

Voorbereiden

Misschien is een soufflé basisrecept dan geen optie, maar soufflés kun je wel makkelijk voorbereiden. Zo ben je niet een uur in de keuken bezig met koken en mixen terwijl de gasten aan tafel zitten te wachten. Zet alles zover klaar dat je alleen nog maar het eiwit hoeft te kloppen. Ook dit kun je al in een kom klaarzetten. Zo hoef je alleen een paar minuten het eiwit te kloppen en dit te mengen met de rest van de ingrediënten. Als je het beslag snel in de voorbewerkte schaaltjes kunt doen en maar in de oven hoeft te schuiven. Zorg er wel voor dat de oven op temperatuur is dus ongeveer 15 minuten voordat ze erin gaan beginnen met voorverwarmen.

Dat was een mooie lijst met tips al zeggen we het zelf. Hou je bij het maken van een soufflé aan deze tips. Dit is geen soufflé basisrecept maar een mooie kooktechnieken waarmee je hoge ogen kunt scoren als je eters krijgt. Een goed gelukte soufflé laat zien dat je om je gasten geeft. Dat is wat anders dan het gourmetstel op tafel zetten en er een stokbroodje bij snijden. Nee, we geven je geen soufflé basisrecept, maar tips en natuurlijk hebben we ook een serie recepten voor je gemaakt. Probeer er maar eens één. Je zult zien het valt reuze mee om deze kooktechniek om te zetten in de heerlijkste en verleidelijkste gerechten.

Wil je aan de slag? Recepten voor souffés vind je hier.

Tags: Eieren
DeelPin11Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken
Kookschool

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Drumsticks marineren
Kookschool

Drumsticks marineren, zo geef je ze meer smaak!

Aardappelsalade maken
Kookschool

Aardappelsalade maken; de handigste tips en ideeën!

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje
Kookschool

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje

Schol bakken; Puur, eenvoudig en vooral erg lekker
Kookschool

Schol bakken; Puur, eenvoudig en vooral erg lekker

zelf limonade maken
Drankjes

Zelf limonade maken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

Deze gekookte aardappels van de barbecue kunnen altijd op het barbecuemenu. Niet moeilijk en je kunt ze vooraf prima klaarmaken.

Check het recept of lees de info
barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

waterijs

Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken

Courgette

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Recept in de picture

oven gegaarde zalm in roomsaus
Visgerechten

Ovengegaarde zalm in roomsaus

Dit moet je proeven! Ovengegaarde zalm in roomsaus. De saus is zacht kruidig en vol van smaak. Het recept kun je ook in een koekenpan maken.

Check het recept of lees de info
Geplette krieltjes uit de oven

Geplette krieltjes uit de oven

hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij ook bij jou!

Check het recept of lees de info
Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets
  • Jellie op Crispy bloemkool nuggets
  • Elise de Haan op Zuurkool met salami en paprika
  • Mirrin op Zuurkool met salami en paprika
  • RInr op Botersaus
  • Redactie op Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen