• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, januari 16, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Soufflé; Basisrecept of kooktechniek? Praktijktips op een rij

door Connie
in Kookschool
soufflé basisrecept
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Kun je een souffle basisrecept schrijven? Wij denken van niet. Een soufflé krijgt altijd een vulling en juist die beïnvloedt de receptuur. Daarom hebben we de meest essentiële tips bij het maken van een soufflé voor je op een rij gezet. Geen souffé basisrecept dus, maar nuttige tips voor gegarandeerd succes.

Werken met gebakken lucht

Een soufflé is een luchtig gerecht wat zowel hartig als zoet kan zijn. De luchtigheid komt door het toevoegen van opgeklopt eiwit wat in de oven nog meer uit gaat zetten. Hierdoor krijg je een zeer luchtig gerecht. Een soufflé dient men direct op want wanneer de soufflé zijn warmte verliest zal hij in gaan zakken, en nee hij is dan niet mislukt het is vaak gewoon niet te voorkomen.

Welke bakvorm

Je kunt soufflé zowel in grote als in kleine schaaltjes bakken. De kleine zijn makkelijker, ze zijn eerder gaar en zakken daardoor minder snel in. Ook zien de kleine schaaltjes er altijd veel leuker uit dan een grote schaal. Je hoeft er echt geen kapitalen voor uit te geven deze schaaltjes zijn echt niet duur. Heb je er nog geen kunnen bemachtigen ik gebruik ook wel eens koffiekopjes of soepkommen. Let er dan wel op dat deze ovenvast zijn, dit staat vaak aan de onderkant.

Insmeren

De bakvormpjes moeten ingesmeerd worden, goed insmeren is niet alleen om ze er makkelijker uit te krijgen maar ook om de soufflé beter te laten rijzen. Smelt hiervoor boter en strijk deze er met een kwastje in, strijk van de bodem naar de rand en niet rond. Bestrooi eventueel met suiker of paneermeel als het recept dit aangeeft en zet ze koel weg. Doordat de boter stevig wordt en je streepjes hebt gestreken met de boter kan de soufflé tijdens het bakken makkelijker omhoogkomen. Je geeft ze als het ware de weg aan en omdat de boter hard wordt in de koelkast beschadig je de boterlaag minder snel met vullen.

Mooi luchtig eiwit

Je zal het vast al vaker gehoord hebben maar eiwit klop je alleen goed stijf als je een schone kom gebruikt en er geen spoortje vet in zit. Dit vet kan ook een heel klein beetje van een dooier zijn. Neem daarom behalve de kom om je eiwitten in te kloppen 1 klein kommetje om een eiwit in te doen. Doe steeds één ei scheiden boven het kleine kommetje en schud het eiwit bij de eiwitten in de grote kom. Zo voorkom je dat je met je laatste ei splitsen per ongeluk al je eiwitten vervuild wanneer per ongeluk de dooier stuk gaat. Klop eiwit ook liever niet in een plastic kom maar neem een metalen of glazen kom, deze zijn makkelijker schoon te maken en bevatten minder snel sporen van vet. Een schaal vetvrij maken kan door deze goed af te wassen en goed heet na te spoelen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen smeer dan met een schoon stukje keukenpapier een beetje citroensap door de kom of je kunt de kom eventueel licht bestrooien met zout en dan heet naspoelen, ook zo verdwijnen vetsporen.

Voorbereiden

Misschien is een soufflé basisrecept dan geen optie, maar soufflés kun je wel makkelijk voor bereiden. Zo ben je niet een uur in de keuken bezig met koken en mixen terwijl de gasten aan tafel zitten te wachten. Zet alles zo ver klaar dat je alleen nog maar het eiwit hoeft te kloppen. Ook dit kun je al in een kom klaarzetten. Zo hoef je alleen een paar minuten je eiwit te koppen en dit te mengen met de rest van de ingrediënten. Waarna je het beslag snel in de voorbewerkte schaaltjes kunt doen en maar in de oven hoeft te schuiven. Zorg er wel voor dat de oven op temperatuur is dus ongeveer 15 minuten voordat ze erin gaan beginnen met voorverwarmen.

Dat was een mooie lijst met tips al zeggen we het zelf. Hou je bij het maken van een soufflé aan deze tips. Dit is geen soufflé basisrecept maar een mooie kooktechnieken waarmee je hoge ogen kunt scoren als je eters krijgt. Een goed gelukte soufflé laat zien dat je om je gasten geeft. Dat is wat anders dan het gourmetstel op tafel zetten en er een stokbroodje bij snijden. Nee, we geven je geen soufflé basisrecept maar tips en natuurlijk hebben we ook een serie recepten voor je gemaakt. Probeer er maar eens één. Je zult zien het valt reuze mee om deze kooktechniek om te zetten in de meest heerlijke en verleidelijke gerechten.

Wil je aan de slag? Recepten voor souffés vind je hier.

Tags: Eierensouffle

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Chocolade-schuimtaart
Taart

Chocolade-schuimtaart met limoen curd

Sinaasappelsoufflé
Nagerecht

Sinaasappelsoufflé; een luchtig nagerecht uit de oven

Meringue rol met pecannoten
Gebak

Meringue rol met pecannoten | Slechts 5 ingrediënten!

Schuimpjes voor de feestdagen
Koekjes

Schuimpjes voor de feestdagen

Desserts van schuimpjes
Nagerecht

Drie desserts van schuimpjes; Gooi je overtollige eiwitten niet meer weg!

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Drie oer- Hollands klassieke wintersoepen, stampensvol verse, gezonde- en lekkere ingrediënten. Wintersoepen staan ook bekend om hun voedzame karakter.

Lees verder
Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Nieuwe recepten

Tex-Mex gehaktballen
Vleesgerechten

Tex-Mex gehaktballen

Wil je eens een andere gehaktbal dan de bekende, Hollandse gehaktbal, ga dan eens voor de lekker pittige Tex-Mex gehaktballen.

Lees verder
Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

ovenschotel met prei en varkenshaas

Ovenschotel met prei en varkenshaas

Handige kooktips

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Een hele kip snijden of delen lijkt niet makkelijk en toch is het niet zo moeilijk! Met een stappenplan en...

Lees verder
Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Martin op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • m op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • ineke op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Elise op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Maaike op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Connie op Spinaziestamppot met een Italiaans tintje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen