• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
dinsdag, april 13, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Soufflé; Basisrecept of kooktechniek? Praktijktips op een rij

door Connie Derks
in Kookschool
0
0
soufflé basisrecept

Kun je een souffle basisrecept schrijven? Wij denken van niet. Een soufflé krijgt altijd een vulling en juist die beïnvloedt de receptuur. Daarom hebben we de meest essentiële tips bij het maken van een soufflé voor je op een rij gezet. Geen souffé basisrecept dus, maar nuttige tips voor gegarandeerd succes.

Werken met gebakken lucht

Een soufflé is een luchtig gerecht wat zowel hartig als zoet kan zijn. De luchtigheid komt door het toevoegen van opgeklopt eiwit wat in de oven nog meer uit gaat zetten. Hierdoor krijg je een zeer luchtig gerecht. Een soufflé dient men direct op want wanneer de soufflé zijn warmte verliest zal hij in gaan zakken, en nee hij is dan niet mislukt het is vaak gewoon niet te voorkomen.

Welke bakvorm

Je kunt soufflé zowel in grote als in kleine schaaltjes bakken. De kleine zijn makkelijker, ze zijn eerder gaar en zakken daardoor minder snel in. Ook zien de kleine schaaltjes er altijd veel leuker uit dan een grote schaal. Je hoeft er echt geen kapitalen voor uit te geven deze schaaltjes zijn echt niet duur. Heb je er nog geen kunnen bemachtigen ik gebruik ook wel eens koffiekopjes of soepkommen. Let er dan wel op dat deze ovenvast zijn, dit staat vaak aan de onderkant.

Insmeren

De bakvormpjes moeten ingesmeerd worden, goed insmeren is niet alleen om ze er makkelijker uit te krijgen maar ook om de soufflé beter te laten rijzen. Smelt hiervoor boter en strijk deze er met een kwastje in, strijk van de bodem naar de rand en niet rond. Bestrooi eventueel met suiker of paneermeel als het recept dit aangeeft en zet ze koel weg. Doordat de boter stevig wordt en je streepjes hebt gestreken met de boter kan de soufflé tijdens het bakken makkelijker omhoogkomen. Je geeft ze als het ware de weg aan en omdat de boter hard wordt in de koelkast beschadig je de boterlaag minder snel met vullen.

Mooi luchtig eiwit

Je zal het vast al vaker gehoord hebben maar eiwit klop je alleen goed stijf als je een schone kom gebruikt en er geen spoortje vet in zit. Dit vet kan ook een heel klein beetje van een dooier zijn. Neem daarom behalve de kom om je eiwitten in te kloppen 1 klein kommetje om een eiwit in te doen. Doe steeds één ei scheiden boven het kleine kommetje en schud het eiwit bij de eiwitten in de grote kom. Zo voorkom je dat je met je laatste ei splitsen per ongeluk al je eiwitten vervuild wanneer per ongeluk de dooier stuk gaat. Klop eiwit ook liever niet in een plastic kom maar neem een metalen of glazen kom, deze zijn makkelijker schoon te maken en bevatten minder snel sporen van vet. Een schaal vetvrij maken kan door deze goed af te wassen en goed heet na te spoelen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen smeer dan met een schoon stukje keukenpapier een beetje citroensap door de kom of je kunt de kom eventueel licht bestrooien met zout en dan heet naspoelen, ook zo verdwijnen vetsporen.

Voorbereiden

Misschien is een soufflé basisrecept dan geen optie, maar soufflés kun je wel makkelijk voor bereiden. Zo ben je niet een uur in de keuken bezig met koken en mixen terwijl de gasten aan tafel zitten te wachten. Zet alles zo ver klaar dat je alleen nog maar het eiwit hoeft te kloppen. Ook dit kun je al in een kom klaarzetten. Zo hoef je alleen een paar minuten je eiwit te koppen en dit te mengen met de rest van de ingrediënten. Waarna je het beslag snel in de voorbewerkte schaaltjes kunt doen en maar in de oven hoeft te schuiven. Zorg er wel voor dat de oven op temperatuur is dus ongeveer 15 minuten voordat ze erin gaan beginnen met voorverwarmen.

Dat was een mooie lijst met tips al zeggen we het zelf. Hou je bij het maken van een soufflé aan deze tips. Dit is geen soufflé basisrecept maar een mooie kooktechnieken waarmee je hoge ogen kunt scoren als je eters krijgt. Een goed gelukte soufflé laat zien dat je om je gasten geeft. Dat is wat anders dan het gourmetstel op tafel zetten en er een stokbroodje bij snijden. Nee, we geven je geen soufflé basisrecept maar tips en natuurlijk hebben we ook een serie recepten voor je gemaakt. Probeer er maar eens één. Je zult zien het valt reuze mee om deze kooktechniek om te zetten in de meest heerlijke en verleidelijke gerechten.

Wil je aan de slag? Recepten voor souffés vind je hier.

Tags: Eierensouffle
DeelPin11Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

dijonaisesaus
Saus

Dijonaisesaus; Voor vlees, vis of groenten

Aardappelsalade met ei
Salade

Aardappelsalade met ei

Eton mess
Nagerecht

Eton mess, een toetje waarvoor zeker geldt “less is more”

Soezen bakken; met een vulling van advocaat-room - pasen - recept
Gebak

Soezen bakken; met een vulling van advokaat-room

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.

Lees verder
Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

karnemelk

Karnemelk; Ook dat is een musthave in je koelkast

Nieuwe recepten

Spaanse lamskoteletten
Vleesgerechten

Spaanse Lamskoteletten

Kun je ze al ruiken, deze heerlijke, geroosterde Spaans gekruide lamskoteletten? Een echt zomers gerecht voor op de barbecue.

Lees verder
pasta salade met meloen

Pastasalade met meloen en lekker veel groenten

Broodje hamburger hawai

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Handige kooktips

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden – Kippenvleugeltjes zijn een heerlijke snack. Bij de borrel, gewoon tussendoor, of als onderdeel van...

Lees verder
schuimomelet

Schuimomelet; Het recept voor een extra luchtige omelet

Raapsteeltjes bereiden

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Gerard van der Leeuw op Gebakken feta oftewel Saganaki cheese
  • Willianne op Avocado bewaren, inclusief handige aanschaftips
  • Elise de Haan op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • unieke_henrike op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • Redactie op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Ria op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Jeroen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Scholrolletjes met Dijonaisesaus

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen