Lekker Tafelen
zondag 18 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Spanjaarden en hun eetgewoonten

Redactie door Redactie
in Kookschool
0

Vandaag staat de Spaanse keuken centraal, een prachtige zeer gevarieerde keuken!

Het allerbelangrijkste van de Spaanse keuken is dat hij ‘la mesa buena’ (een rijk gevulde tafel) is. Eten of een diner organiseren is in Spanje een sociale gebeurtenis waar de Spanjaarden veel tijd aan besteden.

De Spaanse keuken kent een gevarieerde hoeveelheid van verse producten (diepvries en voorverpakte groenten en fruit worden niet veel verkocht in Spanje). De gerechten worden veelal op smaak gemaakt met uien, knoflook, saffraan, koriander, peterselie en pepers. Ook worden er veel gegrilde en ontvelde paprika’s gebruikt.

De Spaanse keuken is van alle markten thuis en varieert er flink op los:

Vlees: rund, lam, varken, geit, kip, eend en konijn

Vis: tonijn, kabeljauw, zeeduivel, inktvis, octopus, heek, baars en sardines

Diversen: verschillende soorten kazen, noten, paddenstoelen, asperges, kappertjes, azijn en natuurlijk de overbekende olijven

Wijnen: bij elke warme maaltijd wordt wijn gedronken. Spanje kent veel bekende wijn streken die een voortreffelijke wijn afleveren. Een paar van die bekende streken zijn: Rías Baixas, El Ribeiro, De Duero, Cigales, Tori, Rioja en Cava.

Beroemdheden uit de Spaanse keuken:

Spanje heeft een paar zeer beroemde producten die international bekendheid genieten denk daarbij aan  jamón serrano en chorizo.

Spaanse gerechten die international bekend zijn, zijn o.a. paella, Spaanse tortilla en gazpacho.

 

Eetgewoonten

Het eetpatroon van de Spanjaarden wijkt af van die van de Nederlanders. Kennen wij 2 broodmaaltijden op een dag, de Spanjaarden kennen 2 warme maaltijden op een dag.

Ontbijt

Bijzonder is dat de Spanjaarden 2x ontbijten.

Ze beginnen met een klein ontbijt: dit ontbijt wordt thuis genuttigd met een café con leche (koffie met melk) en een stuk brood of een paar madalanas (cakejes). Het gebeurt ook dat men op weg naar het werk in een bar met een café en een croissant ontbijt.

Tweede ontbijt  vindt plaats rond een uur of 11. Er wordt dan een tortilla, een omelet of een stokbroodje met beleg gegeten.

Lunch

De lunch vindt voor onze begrippen pas laat plaats, tussen 14.00 en 16.00 uur. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Uitgebreider dan de avondmaaltijd en bestaat meestal uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht.

Tussendoortje

Rond een uur of vijf eten de Spanjaarden nog een klein tussendoortje. Meestal een koekje, fruit, een croissant of een kleine tapas.

Diner

Het diner vindt pas laat op de avond plaats. Vaak pas rond 21.00 uur. Ook dit is weer een warme maaltijd die met vlees of vis gegeten wordt.

Een heerlijk nagerecht uit Noord Spanje: Casadielles (walnootflapjes)

Ingrediënten:

  • 4 plakjes diepvries roombladerdeeg
  • 300 gr gepelde walnoten
  • 150 gr suiker
  • 2 el honing
  • sap van 1 citroen
  • 1 tl anijszaad
  • 50 ml anisette (anijslikeur)
  • 1 eidooier

Verwarm de oven voor op 200 ° C. Laat de plakjes roombladerdeeg ontdooien. Maal in een keukenmachine de walnoten fijn en voeg de suiker, honing, citroensap, anijszaad en anijslikeur toe. Snijd de plakjes roombladerdeeg doormidden, zodat er in totaal 8 rechthoekige lapjes ontstaan. Leg op de ene helft van elk deeglapje een klein bergje walnotenvulling en vouw de andere helft erover terug. Druk de zijkanten van de flapjes met een vork en een beetje water goed dicht.

Bestrijk de flapjes met de losgeklopte eidooier en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de flapjes in de oven in ongeveer 20 minuten bruin.

Je kan ze koud of warm serveren. Ze zijn ook heerlijk in combinatie met een bolletje roomijs.

Eet smakelijk!

 

 

Tags: Spaans
DeelPin7TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Reacties 1

  1. Caesar says:
    7 jaar geleden

    Ben na zes jaar, in verschillende streken in Spanje wonend, nog maar 1 keer verrast. Een vrouw die in en klein kroegje onwaarschijnlijk smaakvolle taarten maakte. Voor het overige bakt de gemiddelde Spaanse kok er weinig van. Die overheerlijke tapas en pixtos, nooit gezien. Daarvoor moet ik waarschijnlijk naar Madrid of een andere grote stad. Krijg steeds meer het idee dat de Spanjaard lijdt aan ernstige culinaire zelfoverschatting.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken
  • Van gloeiend rooster tot gekoeld glas
  • Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast
  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Martine op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!