Sparerib marinades – Als er iets geschikt is om eens een avondje Bourgondisch mee te tafelen is, dan zijn het wel spareribs. Of je ze nou in de oven of op de barbecue bereidt, spareribs zijn altijd lekker en altijd een succes. Gewoon lekker met de handen eten en het vlees van de botjes kluiven. Met bijgerechtjes als een goede aardappelsalade, wat verschillende soorten rauwkost en een paar lekkere sausjes maken een avondje spareribs eten tot een ware belevenis. En als je het varkensvlees dan ook nog een lekker smaakje geeft met een paar verschillende sparerib marinades, dan is je party compleet!
Ga naar de slager voor spareribs. Daar koop je de mooiste. Reken gerust een kilo per persoon, het grootste gewicht zit tenslotte in de botten. Kies voor ongemarineerde spareribs, want marineren doe je natuurlijk zelf. Op die manier kun je de spareribs marineren naar jouw eigen smaak of je kiest er voor om verschillende sparerib marinades te gebruiken en zo verschillende soorten op tafel te zetten.
Zo marineer je vlees in sparerib marinades
Bereid een of meerdere sparerib marinades die jou lekker lijken. Hieronder staan een aantal heerlijke recepten.
Bestrijk de spareribs met de marinade(s) van jouw keuze. Stop vervolgens de spareribs met de marinade in een diepvrieszak. Leg deze zak in een schaal en laat de marinade een nacht intrekken. Langer mag natuurlijk ook. 24 uur is zelfs nog beter. Draai de zak halverwege zodat de marinade zich goed over het vlees verdeeld. Zet de schalen met vlees wel in de koelkast. Haal ze een uurtje voor gebruik uit de koeling om ze op kamertemperatuur te laten komen. Dan gaart het vlees beter.
De volgende dag:
Als je de spareribs in de oven wilt bereiden, verwarm je de oven voor op 180 graden. Doe de spareribs (zonder de plastic zak uiteraard) in een braadslede of een grote vuurvaste schaal en dek deze af met aluminiumfolie. Plaats de braadslede(s) dan in de voorverwarmde oven en bak de spareribs een uur. Hou je van heel gare spareribs, laat ze dan gerust langer in de oven. Bij de temperatuur van 180 graden doen de sparerib marinades het beste hun werk. Verhoog dan de oventemperatuur tot 200 graden, haal het aluminiumfolie van de braadslede(s) en plaats deze terug in de oven. Nog 15 à 20 minuutjes verder garen en je kunt aan tafel. Je hele huis ruikt dan heerlijk naar geroosterde spareribs, en je tafelgenoten zullen inmiddels flink trek hebben gekregen.
Wil je de spareribs, uiteraard voorzien van sparerib marinades, op de barbecue bereiden? Dat gaat het beste op een barbecue met een deksel of een kamado. Je hebt dan wel een druipbakje nodig. Hiervoor kun je een wegwerp aluminium schaaltje gebruiken dat in de barbecue past. Je vult het druipbakje met water, en plaatst het vervolgens onder het rooster, tussen de hete kolen. Het druipbakje is bedoeld voor het opvangen van de vleessappen uit de spareribs. Je kunt de kooltjes er gewoon omheen plaatsen. Het deksel van de barbecue zorgt ervoor dat de barbecue een soort ovenfunctie krijgt. Het vlees wordt op deze mooi en gelijkmatig gaar, zonder een al te groot risico op verbranden. Je kunt de spareribs als ze zijn aangebraden ook verpakken in aluminiumfolie. Aan het eind van de bereidingstijd verwijder je dat dan weer, zodat de spareribs wel een lekker krokant korstje krijgen.
Sparerib marinades
Hieronder vind je drie recepten voor lekkere sparerib marinades. Drie heel verschillende smaken. Als je zou besluiten om ze alle drie te maken, en je serveert dus verschillende soorten spareribs op jouw eigen spareribs party, dan verras je gegarandeerd je gasten met een heerlijke maaltijd.
CHINESE MARINADE
2,5 cm geraspte gemberwortel
4 tenen knoflook
4 el ketjap manis
3 el vloeibare honing
2 el rijstazijn
1 el droge sherry
1 tl vijfkruidenpoeder
HONING MARINADE
1 kop vloeibare honing
1 kop witte wijn
1/2 kop ketjap manis
1/2 kop zonnebloemolie
3 teentjes knoflook
2 theelepels mosterd
peper
zout
HETE MARINADE
2 el zonnebloemolie
2 el rodewijnazijn
4 el gezeefde tomaten
1 el citroensap
2 el sambal
1 el Worcestershiresauce
2 teentjes knoflook
2 tl basterdsuiker
peper en zout
Spareribs; daar eet je je vingers bij op!
Superzacht gegaarde spareribs, wie houdt er niet van dit stuk stoer varkensvlees? Natuurlijk van de barbecue, maar ook uit de oven heerlijk!
Zelfs de slagers hebben onze sparerib marinades ontdekt!
Ilovemyspareribs 🙂
ik doe de spareribs altijd koken in water tot ze gaar zijn
dan marineren en dan op de bbq
hoef je niet zo lang te wachten
Slim Henk, wij doen ze in de oven garen onder aluminiumfolie. De helft van de ovenbereiding en de rest op de barbecue. Helemaal lekker!
Stomen kan ook heel goed.