Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Spinazie

1 16.673

Vers is lekker, laat die drap uit een pakje maar zitten. Verse spinazie is heerlijk om te zien, makkelijk en leuk om te bereiden en lekker om te eten. Vers gekookte spinazie straalt versheid uit en bovendien laat het zien dat je een beetje moeite gedaan hebt om iets op tafel te zetten. Natuurlijk kun je dat niet in je voorraadkast zetten, het is VERS. We praten je even bij over alle lekkere, handige en toch ook snelle tips over spinazie.

Verkrijgbaarheid / Seizoen
Spinazie is tegenwoordig jaarrond verkrijgbaar. Maar als we het nou over seizoen hebben is spinazie wel degelijk een seizoensgroente. Natuurlijk hebben we nog van mama geleerd dat spinazie bij het voorjaar hoort. En ja hoor, spinazie is vanaf maart/april verkrijgbaar van Nederlandse bodem. Dat is populair toch? eten van dichtbij?

Wassen
Spinazie moet je wassen ja. Aan verse spinazieblaadjes zit zand. Hè bah! Oma stond altijd op maandagmorgen met een grote teil buiten spinazie te wassen in het voorjaar. Het hele gezin moest aan de spinazie en voor oma was dat bewerkelijk maar ook het moment om even in het zonnetje te genieten van het voorjaar. Waarom dan die grote teil? Spinazie slinkt. Je hebt een flinke zak vol verse spinazie nodig, maar als je het kookt blijft daar nog niet de helft van over. Gebruik daarom voor een beetje eters een hele kilo spinazie voor twee personen. Ja, dat wassen is het hem. Toch is het zo simpel. Laat je gootsteen een keer vollopen met water, doe de spinazie er in en haal je handen er eens flink door. Daar begint het genieten al. Het jonge lentegroen komt dan schoon naar boven, het zand blijft onderin je wasbak liggen. Spinazie overdoen in een vergiet en je hebt een vergiet vol verse Hollandse spinazie.

Bereiden
Gemak en snelheid vroeg je toch? Nou Spinazie is de topper. In slechts 5 minuten kook jij verse spinazie. Kies je voor roerbakken dan ben je in 3 minuten klaar. Wil je kleur behouden en de spinazie lekker stomen? Sorry, dan heb je 10 minuutjes nodig. That’s all!

Gekookte spinazie
Zet de gewassen spinazie (500 gram per persoon) op met aanhangend water. Breng aan de kook, zet vuur laag en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Op smaak brengen met iets zout.
Roerbakken
Zorg voor goed uitgelekte spinazie. Olie goed verhitten in wok, spinazie erbij, blijven omscheppen en in slechts 3 minuten is je spinazie geslonken. Op smaak brengen met iets zout.
Stomen
Pannetje water opzetten, vergiet erboven op en 10 minuten laten staan. Regelmatig even omroeren met een pollepel. Op smaak brengen met iets zout.
Smoren
Klontje boter verhitten in een pan, goed uitgelekte spinazie toevoegen, even heel kort omscheppen, deksel op de pan, vuur lager zetten en 10 minuten laten smoren. Op smaak brengen met iets zout.

Zo maak je spinazie à la crème
Smoor de spinazie zoals hierboven beschreven. Pureer met een staafmixer en warm nog even goed door, giet er een scheutje slagroom bij (1 dl. op 1 1/2 kg spinazie) en je serveert je eigen spinazie à la creme

Snelle spinaziesoep
Snipper 2 sjalotjes en 2 teentjes knoflook. Verhit wat boter in een soeppan, fruit hierin de sjalot en knoflook even aan. Doe de spinazie erbij, laat slinken en giet er 3/4 liter runderbouillon bij. Laat een kwartiertje zachtjes doorkoken. Pureer met een staafmixer en doe de soep in kommen. Verdeel er 200 ml. slagroom over. Tip: leg terwijl je de soep maakt een stukje zalm onder de grill. Pluk de gare zalm en doe de zalmstukjes in de spinaziesoep voor je de slagroom toevoegt. Takje dille is leuk om te garneren.

Meer recepten  met spinazie? Klik hier

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Barbara Metz zegt

    Een toevoeging op de spinaziesoep:
    Gebruik 1 worteltje TEMOE KOENTJI. De Latijnse naam weet ik niet,maar in de toko is het te koop. Het geeft een lekkere aroma aan deze groente;in Indonesia gebruikt men het en ik heb het zo geleerd van moeder en oma.vóór het opdienen een blikje maïskorrels toevoegen en meewarmen. Laat de slagroom desgewenst achterwege. Je gasten kijken ff raar als je de “groene kikkiersoep”serveert en men proeft aarzelend…,maar de reactie op de smaak is altijd leuk.
    Hoor wel hoe jullie bevindingen zijn. Eet ze!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer