Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stamppot aardappelen

Stamppot aardappelen. Een belangrijk aandachtspunt voor de smaak en de structuur van je stamppot. Welke aardappelen gebruik jij in de stamppot?

0 9.243

Stamppot aardappelen – De aardappelboer sterft uit. Op een aantal markten in Nederland zie je ze nog, maar het worden er steeds minder. Aardappelen haal je dus tegenwoordig in de supermarkt. Met het grote nadeel dat de rassen vaak niet eens op de zak vermeld staan. De aardappel is echter de trots van onze cultuur. Als we bij de pasta’s kijken staat er keurig vermeld of je met spaghetti of met macaroni te maken hebt, maar bij de aardappelen is dat bijna afgeschaft. Termen als Vastkokend, Vrij vastkokend, Kruimig, Licht kruimig of Zeer kruimig moeten ons verder helpen. Gokje doen dan maar?  Wij zijn het daar zeker niet mee eens! Waar is ons gevoel voor smaak gebleven? Ik hoor mijn opa vroeger nog klagen als de aardappelen niet goed waren. De doré was zijn aardappel en o wee als je daar aankwam.

Tegenwoordig hebben we het over AGV’tjes ( voor wie het niet weet: Aardappelen, Groenten en Vlees ). Maar waar is die tijd gebleven dat we iedere dag een aardappel aten en dus ook altijd een lekkere aardappel ons bord wilde hebben. Met brood doen we dat ook. Pak maar wat er in de aanbieding is. Maar wil je dan geen lekker brood? Een bijzonder ontwikkeling vinden wij. En daarom dit artikel. Stamppot aardappelen heb je tegenwoordig niet alleen in de wintermaanden nodig. Ook in de zomer kun je prima stamppot eten. En diverse grootwinkelbedrijven hebben de stamppot nieuw leven ingeblazen. Hoe? Vooral door er zoveel mogelijk variaties op los te laten. Vaak zien we daar reclames bij voor geschilde stamppot aardappelen. Daar weet je al helemaal niet van wat je eet. De smaak van je stamppot wordt dan bepaald door de grootgrutter. Toch?

Wij blijven graag baas over ons eigen voedsel. Het is naast gezelligheid en smaak tenslotte ook een belangrijke basis om gewoon gezond te blijven. Dus die stamppot aardappelen… wij hechten er écht wel waarde aan!


Stamppot aardappelen

Voor de stamppot pakken wij het liefst een kruimige aardappel. Een absolute favoriet is de eigenheimer. Deze grillige aardappel is wat moeilijker te schillen maar dat hebben we er graag voor over. De smaak van deze oude bekende is subliem in een stamppot. Maar experimenteer ook gerust met andere kruimige rassen als de doré ( echt een hele fijne aardappel ), of de Irene.

Laat je niet verleiden door snelschillers

Je echt, dat is de nieuwe term in aardappelland: Snelschillers. Het suggereert in ieder geval heel veel gemak. En ja, in die zakken zitten ( meestal ) grotere aardappelen. De meeste grote aardappelen die van het land afkomen worden echter verkocht aan de friet industrie. Want de frietjes moeten tenslotte allemaal even lang zijn. Wij als consument moeten het dan ook meestal met een maatje kleiner doen. En die aardappelen die dan onder de term snelschillers verkocht worden, daar mag je van raden wat het voor aardappel is. Qua smaak halen ze het in ieder geval lang niet bij de aardappelen die wij als stamppot aardappelen zo waarderen.  Wij schillen graag even een echte aardappel, je proeft het terug in je stamppot.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer