• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Steak op de barbecue? Welke steak kies jij?

Doe jezelf een plezier, koop een kernthermometer

door Connie Derks
in Kookschool
0
0
steak op de barbecue

Steak op de barbecue: Ben je een liefhebber van een steak op de barbecue, maar twijfel je welke je nemen zal? Het is allemaal steak, maar de verschillen zijn enorm.

Leg een echte steak op de barbecue!

Wanneer je steak op de barbecue klaarmaakt is het belangrijk dat je niet van die dunne plakjes hebt. Deze zijn namelijk vrij snel droog. Dat is dan ook een van de redenen dat er vaak van die prachtige dikke stukken vlees op de barbecue liggen. De grote stukken worden dan ook vaak voor meerdere personen gebakken en in stukken gesneden. Dit noemen ze trancheren.

Trancheren: Het in schuine en gelijke delen snijden van vlees

Vet is smaak

Wat je het lekkerst vindt, is vaak persoonlijk, de ene houdt wel van een randje vet aan het rundvlees terwijl de ander liever een mager stuk heeft. Het grote voordeel van een randje vet is dat het vlees minder snel droog is en die randjes vet zorgen voor lekker veel smaak. Een ossenhaas is heerlijk, maar bewaar deze voor de pan om in de boter te bakken. Als steak op de barbecue heeft een dooraderd stukje vlees de voorkeur. Hou je niet van die ruige stukken vlees dooraderd met vet en eet je liever een mager stuk steak neem dan een entrecote of T-bone. In het vlees zelf zit vrij weinig vet alleen rondom zit een vetrandje. Deze randjes vet snij je later weg en je houdt een heerlijk stuk steak over.

Steak op de barbecue; Met of zonder bot?

Een bot aan een steak op de barbecue ziet er indrukwekkend uit. Maar dit bot heeft ook een functie, het geeft namelijk ook smaak af tijdens de bereiding en waar het bot zit zal het vlees ook niet zo snel uitdrogen.

Niet rechtstreeks uit de koelkast

Als we aan vlees denken, denken we aan koelen. Bewaren moet in de koelkast, maar als je vlees bereid gaat dit het beste wanneer het op kamertemperatuur is. Dit maakt niet uit of het nu voor steaks op de barbecue is of in de pan op het fornuis. Dit op kamertemperatuur laten komen is belangrijk zodat het vlees niet schrikt van het grote temperatuurverschil. Denk maar eens aan jezelf als je en een koudwaterbad springt dan verkramp je helemaal. Dit gebeurt dan ook met het vlees en verkrampt vlees smaakt taai, eeuwig zonde dus.

Bij steak op de barbecue is de kerntemperatuur superbelangrijk

Als je een mooi en dure steak voor op de barbecue koopt wil je ook dat dit perfect op tafel komt. Om die perfectie te bereiken moet je je aan bepaalde regels houden. Een hiervan is het meten van de kerntemperatuur. Dan kun je denken: ik heb geen kernthermometer ik gok het wel, maar in veel winkels koop je er al één onder de 10 euro. Ga je die 2 keer per jaar gebruiken dan is dat prima. Wil je deze vaker gebruiken koop dan een digitale thermometer. Deze zijn veel preciezer en ook in verschillende prijsklasse te verkrijgen.

De thermometer steek je in het vlees nadat je deze de eerste keer gedraaid hebt. Steek de meter in het midden en/of dikste deel van het vlees. Bedenk dat de temperatuur van het vlees, zeker als dit een groter stuk betreft, tijdens het rusten nog ongeveer 5 graden stijgt.

  • 50 graden – rare – een helder rode kern.
  • 55 graden – medium rare – een fel roze kern.
  • 60 graden – medium – een licht roze kern.
  • 65 graden – medium well done – grijs bruine kern.
  • 70 graden – well done – een gare grijze kern en voor een steak te ver.

Het doorslaan van vlees heeft niets met slaan te maken maar met het te ver doorgaren

Niet prikken, heb een beetje vertrouwen

Vaak wordt er tijdens het barbecueën van vlees regelmatig in het vlees geprikt om dit op en neer te bewegen en te draaien en te schuiven. En als het vlees blijft plakken trekken we er flink aan zodat er een gedeelte op het rooster blijft plakken. Onthoudt wanneer het vlees niet loslaat van een “schoon” rooster was het rooster niet heet genoeg of je bent te vroeg aan het draaien. Het vlees laat namelijk vanzelf los als het aan de oppervlakte gaar is. Al dat prikken irriteert het vlees en het gaat verkrampen en vocht loslaten wat een droog stuk vlees tot gevolg heeft. Soms zijn stukken vlees zo bewerkt dat het onmogelijk is om droog te worden, maar dat is een ander verhaal we hebben het hier over mooie en goede steaks. Deze moet je met respect behandelen.

RUST!

Een zeer belangrijke regel die nog al eens vergeten wordt is het laten rusten van het vlees. Soms gebeurt het automatisch omdat je met het stuk vlees op je bord eerst nog salades en brood gaat halen.

Het rusten van vlees is nodig om de sappen te verdelen. We hebben allemaal wel eens een biefstuk aangesneden waar het sap gelijk uitliep. Erg jammer want het sap is nodig voor de malsheid van het vlees voor die lekkere biefstuk.

De sappen van het vlees gaan door de hitte naar buiten, door het vlees te laten rusten verdelen de sappen zich weer over het hele stuk vlees. En het maakt niet uit of dit een kipfiletje uit de pan is of een dure steak op de barbecue.

Het rusten van vlees is ook weer afhankelijk van de grootte van het stuk vlees, voor een steak is dit 5 tot 10 minuten. Hoe groter het stuk vlees hoe langer het moet rusten.

Marineren is lekker maar lang niet altijd nodig

Het op smaak brengen van steak op de barbecue

Voor steaks op de barbecue wordt het vlees vaak gemarineerd. Dit is lekker maar lang niet altijd nodig. Het marineren wordt veel voor de drogere en mindere stukken vlees gebruikt. De kruiden, oliën en/of het zuur maken het vlees zachter en voegen smaak toe.

Natuurlijk kun je smaken meegeven zoals bijvoorbeeld met een whiskey marinade. Dat doe je dan om die specifieke smaak toe te voegen. Maar bij goed vlees is het niet nodig. Het gewoon toevoegen van kruiden is bij goed vlees vaak al genoeg. Voeg die kruiden er bij voorkeur tijdens of na het grillen aan toe. We hebben het dan over peper en zout, maar ook verse tijm of rozemarijn, knoflook of een kruidenmengsel.

Ook het inwrijven van het vlees vlak voor bereiding met een rub is een veel toegepaste methode. Door de kruiden in het vlees te wrijven (rubben) trekken deze er beter in. Vaak wordt er dan tijdens het rusten nog wat van de rub over gestrooid voor een maximaal effect.

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

Gangbare soorten steak op de barbecue:

Ribeye

Ribeye
Ribeye wordt gesneden uit het verlengde van de dunne lende. Het is gemarmerd met vet en is dus zeer geschikt als steak op de barbecue. Het vlees wordt dik gesneden het gewicht verschilt nogal, maar is toch wel minimaal 300 gram. Ribeye is ook bekend als cote de boeuf, alleen bevat de cote de boeuf vaak nog een klein stukje bot van de rib. Dit vlees is het makkelijkst te bereiden met een kernthermometer. De kleinere stukken vragen om een hoog vuur maar de grote stukken vanaf 750 gram vragen om een rustig vuur om een goede kerntemperatuur te bereiken.

Tomahawk

Tomahawk
De Tomahawk is een echt ruig stuk vlees, niet alleen om de naam die hij te danken heeft aan zijn handvat waardoor hij een beetje op een strijdbijl lijkt. De tomahawk is een ribeye met het bot er nog aan wat hem een ruige uitstraling geeft. Ook dit stuk vlees is net als de ribeye vaak voor meerdere personen en vanaf 300 gram. Dit vlees is het makkelijkst te bereiden met een kernthermometer. De kleinere stukken vragen om een hoog vuur maar de grote stukken vanaf 750 gram vragen om een rustig vuur om een goede kerntemperatuur te bereiken.

 

T-Bone

T bone - Steak op de barbecue
Een T-bone bestaat uit een t vormig bot met 2 van de meest dure stukken rundvlees eraan. Het grootste stuk is de entrecote en de kleinere is de ossenhaas. Het gewicht varieert enorm en is van minimaal 250 gram tot een kilo. Let er bij een T-bone op dat je vlees minimaal 2 cm dik is. Dit omdat de ossenhaas anders erg droog kan worden omdat deze bijna geen vet bevat. Ook hier is een vrij hoog vuur gewenst om uitdrogen of doorslaan te voorkomen.

Entrecote

Entrecote
Een entrecote is een vrij mager stuk rundvlees met een randje vet. Dit stuk vlees wordt gesneden uit de lende/rug van de koe en weegt meestal ergens tussen de 150 en 300 gram afhankelijk van de grootte van de lende. De entrecote heeft een korte bereidingstijd en vraagt om een hoog vuur zodat deze snel kan dichtschroeien.

 

Biefstuk

Biefstuk
Als steak op de barbecue is biefstuk een van de bekendste. Maar let op bij biefstuk heb je nog meer dan bij de andere soorten erg veel kwaliteitsverschil. Want van welk deel word deze gesneden. Vaak wordt de goedkopere versie door een vermalser gehaald. Dit is een machine met allemaal naalden die de structuur van het vlees doorboren zodat het vlees malser lijkt. Wanneer je biefstuk op de barbecue wil bereiden is het zeker met de goedkopere soorten raadzaam om deze eerst te marineren. En erg belangrijk een zeer hoog vuur zodat je deze kort en krachtig kan bakken. Aan beide zijden 2 tot 4 minuten afhankelijk van de dikte van de biefstuk.

 

Welke steak leg jij het liefst op de barbecue?

Tags: Vlees
DeelPin12Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen