• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Steak op de barbecue? Welke steak kies jij?

Doe jezelf een plezier, koop een kernthermometer

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
0
steak op de barbecue

Steak op de barbecue: Ben je een liefhebber van een steak op de barbecue, maar twijfel je welke je nemen zal? Het is allemaal steak, maar de verschillen zijn enorm.

Leg een echte steak op de barbecue!

Als je een steak op de barbecue klaarmaakt is het belangrijk dat je niet van die dunne plakjes hebt. Die zijn namelijk vrij snel droog. Dat is dan ook een van de redenen dat er vaak van die prachtige dikke stukken rundvlees op de barbecue liggen. De grote stukken worden dan ook vaak voor meerdere personen gebakken en in stukken gesneden. Dit noemen ze trancheren.

Trancheren: Het in schuine en gelijke delen snijden van vlees

Vet is smaak

Wat je het lekkerst vindt, is vaak persoonlijk, de ene houdt wel van een randje vet aan het rundvlees terwijl de ander liever een mager stuk heeft. Het grote voordeel van een randje vet is dat het vlees minder snel droog is en die randjes vet zorgen voor lekker veel smaak. Een ossenhaas is heerlijk, maar bewaar die voor de pan, om in de boter te bakken. Bij steak op de barbecue heeft een dooraderd stukje vlees de voorkeur. Hou je niet van die ruige stukken vlees dooraderd met vet en eet je liever een mager stuk steak? Neem dan een entrecote of T-bone. In het vlees zelf zit vrij weinig vet, alleen rondom zit een vetrandje. Die randjes vet snijd je later weg en je houdt een heerlijk stuk steak over.

Steak op de barbecue; Met of zonder bot? Het bot geeft smaak!

Een bot aan een steak op de barbecue ziet er indrukwekkend uit. Maar dit bot heeft ook een functie, het geeft namelijk ook smaak af tijdens de bereiding en waar het bot zit zal het vlees ook niet zo snel uitdrogen.

Niet rechtstreeks uit de koelkast

Als je aan vlees denkt, denk je aan koelen. Natuurlijk moet je vlees bewaren in de koelkast, maar als je het vlees wil gaan verwerken moet je echt voor zorgen dat het op kamertemperatuur is. Het maakt niet uit of het nu voor steaks op de barbecue is, of in de pan op het fornuis. Door het vlees eerst op kamertemperatuur te laten komen zorg je eervoor dat het vlees niet schrikt van het grote temperatuurverschil. Jij verkrampt tenslotte ook als je in een koudwaterbad springt. Dit gebeurt dus ook met het vlees en verkrampt vlees smaakt taai, eeuwig zonde dus.

Bij steak op de barbecue meet je de kerntemperatuur

Als je een mooi en dure steak voor op de barbecue koopt, wil je ook dat het perfect op tafel komt. Om die perfectie te bereiken moet je je aan bepaalde regels houden. Een hiervan is het meten van de kerntemperatuur. Dan kun je denken: ik heb geen kernthermometer, ik gok het wel, maar in veel winkels koop je er al een onder de 10 euro. Ga je die 2 keer per jaar gebruiken dan is dat prima. Wil je vaker een kerntemperatuur meten? Koop dan een digitale thermometer. Die zijn veel preciezer en ook in verschillende prijsklasse te verkrijgen.

De thermometer steek je in het vlees nadat je het vlees de eerste keer gedraaid hebt. Steek de meter in het midden en/of dikste deel van het vlees. Bedenk dat de temperatuur van het vlees, zeker als dit een groter stuk betreft, tijdens het rusten nog ongeveer 5 graden stijgt.

  • 50 graden – rare – een helder rode kern.
  • 55 graden – medium rare – een fel roze kern.
  • 60 graden – medium – een lichtroze kern.
  • 65 graden – medium well done – grijs bruine kern.
  • 70 graden – well done – een gare grijze kern en voor een steak te ver.

Het doorslaan van vlees heeft niets met slaan te maken maar met het te ver doorgaren

Niet prikken! Heb een beetje vertrouwen

Vaak wordt er tijdens het barbecueën van vlees regelmatig in het vlees geprikt om dit op en neer te bewegen en te draaien en te schuiven. En als het vlees blijft plakken trek je er flink aan zodat er een gedeelte op het rooster blijft plakken. Onthoudt dit: als het vlees niet loslaat van een “schoon” rooster was het rooster niet heet genoeg of je bent te vroeg aan het draaien. Het vlees laat namelijk vanzelf los als het aan de oppervlakte gaar is. Al dat prikken irriteert het vlees en het gaat verkrampen en vocht loslaten wat een droog stuk vlees tot gevolg heeft. Soms zijn stukken vlees zo bewerkt dat het onmogelijk is om droog te worden, maar dat is een ander verhaal, het gaat hier over mooie en goede steaks. Die moet je met respect behandelen.

RUST!

Een hele belangrijke regel die nogal eens vergeten wordt is het laten rusten van het vlees. Soms gebeurt het automatisch omdat je met het stuk vlees op je bord eerst nog salades en brood gaat halen.

Het rusten van vlees is nodig om de sappen te verdelen. We hebben allemaal wel eens een biefstuk aangesneden waar het sap gelijk uitliep. Erg jammer, want het sap is nodig voor de malsheid van het vlees voor die lekkere biefstuk.

De sappen van het vlees gaan door de hitte naar buiten, door het vlees te laten rusten verdelen de sappen zich weer over het hele stuk vlees. En het maakt niet uit of dit een kipfiletje uit de pan is of een dure steak op de barbecue.

Het rusten van vlees is ook weer afhankelijk van de grootte van het stuk vlees, voor een steak is dit 5 tot 10 minuten. Hoe groter het stuk vlees hoe langer het moet rusten.

Marineren is lekker, maar lang niet altijd nodig

Het op smaak brengen van steak op de barbecue

Voor steaks op de barbecue wordt het vlees vaak gemarineerd. Dit is lekker, maar lang niet altijd nodig. Het marineren wordt veel voor de drogere en mindere stukken vlees gebruikt. De kruiden, oliën en/of het zuur maken het vlees zachter en voegen smaak toe.

Natuurlijk kun je smaken meegeven, bijvoorbeeld met een whiskey marinade. Dat doe je dan om die specifieke smaak toe te voegen. Maar bij goed vlees is het niet nodig. Het gewoon toevoegen van kruiden is bij goed vlees vaak al genoeg. Voeg die kruiden er bij voorkeur tijdens of na het grillen aan toe. We hebben het dan over zout en peper, maar ook verse tijm of rozemarijn, knoflook of een kruidenmengsel.

Ook het inwrijven van het vlees vlak voor bereiding met een rub is een veel toegepaste methode. Door de kruiden in het vlees te wrijven (rubben) trekken ze er beter in. Vaak wordt er dan tijdens het rusten nog wat van de rub over gestrooid voor een maximaal effect.

Rundvlees

Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Doe eens gek en leg een goed en stoer stuk rundvlees op de barbecue. Met deze recepten helpen we je op weg naar de ultieme BBQ-beleving.

Gangbare soorten steak op de barbecue:

Ribeye

Ribeye
Ribeye wordt gesneden uit het verlengde van de dunne lende. Het is gemarmerd met vet en is dus heel geschikt als steak op de barbecue. Het vlees wordt dik gesneden, het gewicht verschilt nogal, maar is toch wel minimaal 300 gram. Ribeye is ook bekend als côte de boeuf, alleen zit er in de côte de boeuf vaak nog een klein stukje bot van de rib. Dit vlees is het makkelijkst te bereiden met een kernthermometer. De kleinere stukken vragen om een hoog vuur, maar de grote stukken vanaf 750 gram vragen om een rustig vuur om een goede kerntemperatuur te bereiken.

Tomahawk

Tomahawk
De Tomahawk is een echt ruig stuk vlees, niet alleen om de naam die hij te danken heeft aan zijn handvat waardoor hij een beetje op een strijdbijl lijkt. De tomahawk is een ribeye met het bot er nog aan wat hem een ruige uitstraling geeft. Ook dit stuk vlees is net als de ribeye vaak voor meerdere personen en vanaf 300 gram. Dit vlees is het makkelijkst te bereiden met een kernthermometer. De kleinere stukken vragen om een hoog vuur, maar de grote stukken vanaf 750 gram vragen om een rustig vuur om een goede kerntemperatuur te bereiken.

 

T-Bone

T bone - Steak op de barbecue
Een T-bone bestaat uit een T-vormig bot met 2 van de duurste stukken rundvlees eraan. Het grootste stuk is de entrecote en de kleinere is de ossenhaas. Het gewicht varieert enorm en is van minimaal 250 gram tot een kilo. Let er bij een T-bone op dat je vlees minimaal 2 cm dik is. Dit omdat de ossenhaas anders erg droog kan worden, omdat die bijna geen vet bevat. Ook hier is een vrij hoog vuur gewenst om uitdrogen of doorslaan te voorkomen.

Entrecote

Entrecote
Een entrecote is een vrij mager stuk rundvlees met een randje vet. Dit stuk vlees wordt gesneden uit de lende/rug van de koe en weegt meestal ergens tussen de 150 en 300 gram afhankelijk van de grootte van de lende. De entrecote heeft een korte bereidingstijd en vraagt om een hoog vuur zodat die snel kan dichtschroeien.

 

Biefstuk

Biefstuk
Als steak op de barbecue is biefstuk een van de bekendste. Maar let op bij biefstuk heb je nog meer dan bij de andere soorten erg veel kwaliteitsverschil. Want van welk deel wordt het gesneden? Vaak wordt de goedkopere variant door een vermalser gehaald. Dit is een machine met allemaal naalden die de structuur van het vlees doorboren zodat het vlees malser lijkt. Als je biefstuk op de barbecue wil bereiden is het zeker met de goedkopere soorten raadzaam om die eerst te marineren. En erg belangrijk een heel hoog vuur zodat je ze kort en krachtig kan bakken. Aan beide zijden 2 tot 4 minuten afhankelijk van de dikte van de biefstuk.

 

Welke steak leg jij het liefst op de barbecue?

Tags: Vlees
DeelPin15VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Watermeloen snijden
Kookschool

Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Stap voor stap schnitzels paneren
Kookschool

Stap voor stap schnitzels paneren; het geheim van een knapperige korst

liaison
Kookschool

Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vlees

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief