• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, december 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Steak; rare, medium-rare, medium of well done

Ook jij kunt een goede biefstuk bakken!

door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Steak

Steak – Een goed bereide steak is iets waar de meeste vleesliefhebbers erg blij van worden. Ben jij zo’n vleesliefhebber die wel van een lekker biefstukje houdt en die dat dan ook altijd in een restaurant bestelt? Misschien wil je dat dan ook wel eens thuis op tafel zetten, maar zie je er tegen op omdat je het op de juiste manier bakken van de steak iets lastigs vindt? Best begrijpelijk, want het bakken van een goede biefstuk vereist best wel wat kennis en techniek. Toch is het best te doen en hier leggen we uit hoe je een overheerlijke, sappige steak bakt, die precies zo gaar is als jij hem wilt hebben!

De juiste voorbereiding bij het bakken van een steak

Ga naar de slager die goede kwaliteit rundvlees verkoopt. Het resultaat van de steak valt of staat ook met de keus van het juiste vlees. Je kunt beter af en toe een goede biefstuk eten dan vaker een minder goede. Of je nu kiest voor een entrecote, een tournedos of een gewone biefstuk, je wilt gewoon dat het echt lekker is.

Kamertemperatuur!!!

Haal het vlees minstens een half uur voordat je het gaat bakken uit de koelkast. Zo kan het vlees op kamertemperatuur komen, wat zorgt voor een gelijkmatigere bereiding. Dep de steak droog met keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen. Zo zal de steak mooier bruin kleuren tijdens het bakken.

Wanneer doe je er zout op?

Er is soms wat discussie over het zouten van de steak. Doe je dit voor of na het bakken. Wij geven er de voorkeur aan dit vlak voor het bakken te doen. Dat komt de smaak van het vlees ten goede, maar ook die van de jus. Je kruidt de biefstuk pas met peper na het bakken. Als je er peper op strooit voor het bakken, dan zal dat verbranden door de hoge temperatuur waarop je bakt.

Je kunt een biefstuk bakken in boter, echte roomboter dus, of in olie. In roomboter is het lekkerst, eventueel aangevuld met een scheutje olie. Het risico op verbranden is wel wat groter als je boter gebruikt.

Hoe gaar wil je het vlees hebben?

De mate van gaarheid is wel een belangrijk onderdeel. Waar de ene persoon begint te watertanden bij het idee van een rode, nog bijna rauwe steak, gruwelt de ander bij het idee een ‘bloederig’ stuk vlees te moeten eten. Maar helemaal gaar en doorbakken is ook niet iets waar iedereen blij van wordt. Om tot het resultaat te komen dat jij voor ogen hebt, gaan we je uitleggen hoe je dat bereikt.

Rare, medium, medium-rare of well done, dat zijn de gebruikelijkste benamingen die de gaarheid van een steak aangeven. In het Nederlands hebben we het dan over rood, licht doorbakken, half doorbakken en doorbakken. Op restaurantkaarten vind je de benamingen ook wel eens in het Frans. Dan hebben we het over saignant, mi-saignant, à point en bien cuit.

Hieronder vind je een overzichtje van de baktijden die je aan kunt houden om het door jou gewenste resultaat te bereiken. De baktijd gaat in na het dichtschroeien van het vlees.

Gewenste resultaat Baktijd
Rare alleen dichtschroeien
Medium-rare Dichtschroeien en daarna 1 à 2 minuten per kant
Medium Dichtschroeien en daarna 2 à 3 minuten per kant
Well done Dichtschroeien en daarna 3 à 4 minuten per kant
Steak rare
Rare
Steak medium rare
Medium-rare
Steak medium
Medium
Steak well done
Well-done

Hoe controleer je hoe gaar de steak is?

Leer voelen hoe gaar de steak is. Om te weten of je biefstuk de gewenste gaarheid heeft, kun je met de achterkant van de vleestang, of als je vuurvaste handen hebt, je vinger, in het midden van de steak drukken. Als de biefstuk zacht aanvoelt, is hij rare, voelt de biefstuk iets steviger aan dan is het een medium steak en is het veerkrachtig dan serveer je een well done steak. Vertrouw ook op je gevoel. Vind je dat echt lastig, gebruik dan een kernthermometer. Houd dan 50-55°C aan voor rare, 55-60°C voor medium-rare, 60-65°C voor medium, en 70°C voor een well done gebakken steak.

Tips voor het bakken van een steak

Bak de steak in boter gecombineerd met olie. Boter voor de heerlijke smaak, olie om de baktemperatuur te kunnen verhogen. De combinatie van boter en olie zorgt er ook voor dat de steak minder snel verbrandt.

Gebruik een antiaanbakkoekenpan of een gietijzeren koekenpan van goede kwaliteit. Verwarm de pan op hoog vuur en voeg de boter en de olie toe zodra de pan heet is. Laat de olie of boter goed heet, dat betekent: goudbruin en niet zwart, worden voordat je de steak toevoegt. Draai de steak tijdens het bakken niet steeds om. Gewoon het aantal minuten per kant aanhouden.

Serveer de steak niet direct na het bakken, maar leg hem op een snijplank en dek af met aluminiumfolie. Laat het vlees zo een minuut of 5 rusten. De sappen kunnen zich zo door het vlees verspreiden. Dat komt het uiteindelijke resultaat van de steak ten goede.

DeelPin4TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten
Kookschool

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel
Kookschool

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

beurre noisette
Kookschool

Beurre noisette

slagroom kloppen
Kookschool

Slagroom kloppen doe je zo

Soorten gedroogde bonen
Kookschool

Soorten gedroogde bonen: het overzicht

Gedroogde linzen weken en koken
Kookschool

Gedroogde linzen weken en koken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Oud Hollandse broodjes Broodje Bal Gehakt
Specials

Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie

Superbekende Oud Hollandse broodjes. Heel simpel te maken en bij de juiste ingrediënten ook erg lekker! 3 x Oud Hollandse broodjes.

Check het recept of lees de info
Edammer kaas

Edammer kaas; over de hele wereld bekend!

kipfilet recepten

Kipfilet recepten en inspiratie

Desserts van schuimpjes

Drie desserts van schuimpjes; gooi overtollige eiwitten niet weg!

Recept in de picture

bonne femme
Hoofdgerecht

Bonne femme; een heerlijk eenpansgerecht uit de koekenpan

Alle restjes groente gaan mooi op als je bonne femme maakt. Dit groentegerecht is heerlijk bij een karbonade of stukje kip.

Check het recept of lees de info
Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen

kerstster

De kerstster een bijzonder variatie op de kerststol

Handige kooktips

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Check het recept of lees de info
Decoreren met zoetzure groenten

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Ester op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Connie Derks op Rode bietjes-haring salade
  • Connie Derks op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • Floor op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • V.Fikkert op Rode bietjes-haring salade
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • Elise de Haan op Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!
  • Elise de Haan op Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven
  • Elise de Haan op Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen