Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stroop; alle stropen op een rijtje

Stroop; alle stropen op een rijtje. In dit artikel vertellen we je hoe verschillende soorten stroop worden gemaakt, hun smaak en gebruik in de keuken.

Stroop; alle stropen op een rijtje – Stroop is een geconcentreerde vloeistof waarin grote hoeveelheden suikers zijn opgelost, aldus de uitleg van het begrip. Stroop kennen we allemaal van over de pannenkoeken, maar wist je dat er heel veel verschillende soorten stroop zijn? Ze worden allemaal weer net anders gemaakt en kennen ook verschillende culinaire toepassingen.

Stroop en siroop

Stroop en siroop zijn niet precies hetzelfde, maar worden soms wel door elkaar gebruikt. Een stroop is dikker, geconcentreerder dus en een siroop is dunner, makkelijker te schenken. Wanneer iets precies van siroop naar stroop gaat, is lastig te bepalen. Zo is bijvoorbeeld granaatappelsiroop vaak net zo stroperig als ‘gewone’ pannenkoekenstroop en is appelstroop uit blik niet echt meer vloeibaar te noemen. Hoofdbestanddeel is in elk geval wel altijd suiker. Voor een goed achtergrond artikel over suiker, klik hier.

Stroop; alle stropen op en rijtje

Oké misschien niet écht alle soorten, maar dan in ieder geval wel de soorten die je hier redelijk gangbaar in Nederland kunt krijgen.

Appelstroop, perenstroop en appel-perenstroop

appelstroopDeze vruchtenstropen worden – als het goed is – van uitsluitend appels en/of peren gemaakt. De vruchten worden gekookt, het sap eruit geperst en het sap wordt vervolgens ingekookt tot de gewenste dikte. Ze smaken zoet en fruitig. Klik hier voor ons artikel over de ambachtelijk gemaakte Limburgse appel-perenstroop.

Toepassingen? Deze stropen zijn heerlijk op de boterham of over pannenkoeken. Je kunt ze ook in sauzen verwerken. Zo past appelstroop heel goed bij bijvoorbeeld een stoofschotel. Of maak eens Zeeuws spek met witlof, appelstroop en aardappelmousseline.

Gewone stroop of schenkstroop

Onder gewone- of schenkstroop verstaan we stroop die meestal wordt gemaakt van het ingekookte sap van suikerbieten of van rietsuiker. Meestal worden echter de (goedkopere) suikerbieten gebruikt. Schenkstroop uit een flesje is iets dunner dan de stroop uit een pot.

Deze (schenk)stroop wordt vooral voor pannenkoeken of op de boterham gebruikt, maar je kunt de stroop ook verwerken in gerechten. Zoals bruine bonen met spek en stroop.

Agavesiroop

agavesiroopAgavesiroop is zoeter dan suiker, maar smaakt wel gewoon naar suiker(siroop). Agavesiroop zit meestal qua structuur tussen stroop en siroop in. Het is niet zo vloeibaar als de vruchtensiropen die je voor limonade gebruikt, maar ook niet zo dik als schenkstroop.

Agavesiroop gezond? Hij wordt onder de aanhangers van een gezonde levensstijl geprezen omdat de glycemische index van agavesiroop lager is dan van gewone suiker. Dat komt omdat het een veel hoger gehalte heeft aan fructose dan gewone suiker. Dat zou weer zorgen voor een minder grote schommeling van je insuline aanmaak, waardoor de energie uit de agavesiroop langzamer aan je lijf wordt afgegeven, wat dus weer beter is voor je gezondheid. Toch komen er de laatste tijd ook de nodige tegengeluiden. Het hoge fructose gehalte zou namelijk niet goed door je lever kunnen worden afgebroken zodat het of in vetcellen wordt opgeslagen of als vet in de lever zelf en op den duur diabetes 2 zou kunnen veroorzaken.  Bovendien zou door het verhittingsproces en de toevoeging van enzymen bij de bereiding van agave de gezonde elementen uit Agavesiroop teniet worden gedaan.

Het beste koop je dus Agavesiroop die op lage temperatuur tot stand is gekomen.

Toepassingen Agavesiroop? Sommige mensen gebruiken het echt als vervanger van suiker, dus: een scheutje bij de koffie in plaats van een klontje. Qua smaak kan dat ook prima. Het is vooral handig als je ergens in een recept anders een suikersiroop zou moeten maken, of als je in een koud gerecht suiker wilt toevoegen en geen geknisper aan je tanden wilt hebben van de onopgeloste suikerkristallen (want die lossen slecht op in koud vloeistoffen). Een koude chocolademelk bijvoorbeeld.

Golden Syrup

Stroop - Golden SyrupWat is Golden Syrup? In sommige bakrecepten staat Golden Syrup als ingrediënt vermeld. Dit is niet hetzelfde als ‘onze’ gewone stroop. Golden Syrup is gemaakt van melasse. Melasse is een zoet, stroperig restproduct dat overblijft na het maken van gewone rietsuiker. Tot eind 19e eeuw werd dit restproduct of als veevoer gegeven, of gedestilleerd (denk aan de rum uit Jamaïca).  Totdat iemand bedacht dat je er ook een soort stroop van kunt maken dat, omdat het niet versuikert, altijd vloeibaar blijft. En een stuk goedkoper was dan de – eveneens vloeibare – honing. De Golden Syrup werd geboren.

Hoe smaakt Golden Syrup? Golden syrup smaakt echt anders dan onze pannenkoekenstroop. Hij smaakt erg lekker, een beetje als karamel.

Toepassingen Golden Syrup? Golden Syrup wordt vooral gebruikt in Engels zoete bakgerechten. Maar het wordt daar ook gebruikt voor over de pannenkoeken of in de havermout of smoothies.

Probeer bijvoorbeeld eens: Havermout koeken met kokos en ananas.

Ahornsiroop of Esdoornsiroop

Stroop - AhornsiroopWat is Ahornsiroop of Esdoornsiroop? Deze schenkbare siropen komen van het sap van de Esdoorn, een boom die veel in Canada en de Noordelijke staten van Amerika groeit. In het najaar stapelt zich veel zetmeel in deze bomen op die gedurende de koude wintermaanden langzaamaan omzet in suikers. IN het vroege voorjaar worden deze suikers, die zich in de sappen van de boom concentreren, afgetapt, door gaten in de boom te boren en er een buisje in te zetten en een emmertje er onder. Het sap druppelt in de emmers. Dit zoete sap wordt vervolgens ingekookt tot Ahornsiroop.

Hoe smaakt Ahornsiroop? Deze siroop heeft een hele bijzondere, intense smaak, een beetje zoet-rokerig.

Toepassingen Ahornsiroop? Hij wordt vooral gebruikt op wafels en pannenkoeken of in (havermout)pap, maar ook in zoete bakgerechten.

Probeer bijvoorbeeld eens: Granola of een Bananensmoothie.

Granaatappelsiroop

Wat is Granaatappelsiroop? Granaatappelsiroop is een dikke, donkere stroop van het ingekookte sap van granaatappelpitten. Het is zoet en zuur tegelijk. Vooral verkrijgbaar bij Turkse supermarkten, is het meer en meer ook verkrijgbaar bij diverse supermarkten.

Toepassingen granaatappelsiroop? Het wordt vooral gebruikt bij hartige gerechten. Je kunt er uitstekend vlees in marineren bijvoorbeeld: door het zuur dat er in zit, wordt het vlees bijzonder mals en krijgt het tegelijkertijd een lekkere smaak. Het leent zich ook goed voor het maken van dressings. Gebruik het dan in plaats van (balsamico)azijn.

Gembersiroop

Wat is gembersiroop? Gembersiroop, ook verkocht als Gembernat of Gembersaus is echt een siroop. Het smaakt naar zoete ingelegde gember, maar totaal niet scherp (wat gesuikerde stukjes gember nog wel eens kunnen zijn). Het is een suikersiroop waaraan een aftreksel van gember is toegevoegd. Het wordt veel gebruikt in de keukens uit het verre Oosten, zoals de Chinese of Indonesische keuken.

Toepassingen Gembersiroop? De toepassingen zijn legio, vooral vreemd genoeg bij hartige gerechten. Voor mij is het echt zo’n ingrediënt dat ik altijd in huis probeer te hebben. Een scheutje door een roerbakschotel bijvoorbeeld, of door een dressing. Maar ook bijvoorbeeld lekker om door de roomkaas voor op een bagel met zalm te doen als zoet contrast bij de (zoute) gerookte vis.

Probeer eens: Japanse kipspiesjesKipcocktail met ananas, zelfgemaakte chilisaus

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.