Sushi tips & weetjes – Sushi is ontstaan in het begin van onze jaartelling in Zuidoost-Azië, dit om verse vis te conserveren door het te fermenteren met rijst. Via China bereikte deze conserveringsmethode ook Japan. Rond 1600 begon men in Japan ook de rijst mee te eten, zelfs wanneer de vis nog niet volledig gefermenteerd was. Toen steeds meer Japanners zich verse vis konden veroorloven werd de zure smaak van gefermenteerde rijst nagebootst door rijstazijn toe te voegen. In het begin van de 19e eeuw kreeg de sushi meer de vorm zoals wij hem nu uiteindelijk kennen en begonnen de Japanners er een delicatesse en ware kunstvorm van te maken.
Sushi verovert de wereld
De Japanse immigranten in Los Angeles opende in 1960 de eerste sushi restaurants. Echter het originele recept werd wel enigszins aangepast. Zo werd de sushi ‘binnenstebuiten’ gerold om de smaak van zeewier te verhullen (zie hier het ontstaan van de California Roll). Ook werd Japanse mayonaise toegevoegd (mayonaise op basis van soja olie en rijstazijn), om meer aan de Westerse smaak tegemoet te komen.
Door de jaren heen is de sushi dus veel meer verwesterd en heeft elk continent er iets aan toegevoegd, zoals de bekende zalm in de sushi die door een Noor is bedacht.
Zelf maken? Hierbij wat sushi tips!
Zelf sushi maken is wel veel werk en vergt wel wat geduld, maar ook hier geldt; ‘hoe vaker je het doet, hoe handiger je wordt’. Benieuwd naar de verschillende soorten van sushi? Check dit uitgebreide sushi recept waarmee je de tafel wel vol krijgt.
Norivellen
Nori komt uit China en is fijngemalen zeewier-pulp dat wordt gedroogd in dunne vellen. Nori kun je in de supermarkt kopen of bij de toko. Overigens kun je veel sushi ingrediënten tegenwoordig bij de supermarkt halen, let wel op dat hier vaak iets aan is toegevoegd zodat het smaakvoller of makkelijker te bereiden is. Luchtdicht kun je nori maanden bewaren buiten de koelkast.
Bij gebruik van nori vellen in je sushi: zorg ervoor dat de geribbelde/ruwe kant de rijst raakt.
Officieel hoor je het norivel door een gasvlam te halen, maar ik zou dit lekker achterwege laten en aan de echte sushi masters overlaten.
Sushirijst
Per persoon eet je ongeveer 9 stukjes sushi als hoofdgerecht. Dit is dus zo’n 175-200 gram gekookte rijst per persoon. Dit komt overeen met 75 gram ongekookte rijst. Denk om de juiste verhouding water en rijst, je kunt hiervoor 1,5 keer meer water dan rijst aanhouden.
Sushi matje
Zorg dat het sushi matje op de juiste manier ligt. Dus de knoopjes van de touwtjes die het matje aan elkaar houden wijzend naar de bovenkant. Ook heeft het matje 2 kanten, de ronde kantje van de bamboe moeten op je werkblad liggen, dus de wat meer rechte kant naar boven.
Zorg dat het sushi matje ingewikkeld is met plastic folie. Dit zorgt ervoor dat de rijst niet zo plakt aan de bamboe en de sushi laat makkelijker los bij het rollen.
Vulling, vis, ei of vlees?
In de oorspronkelijke sushi wordt rauwe vis gebruikt. De rauwe vis is altijd afkomstig uit de zee en niet uit rivieren omdat deze vissen vaak schadelijke bacteriën kunnen bevatten. Mocht er wel riviervissen gebruikt worden dan is deze altijd licht gebraden of gekookt. In de Westerse keuken wordt veel geëxperimenteerd met allerlei variaties en kun je tegenwoordig ook prima vlees of gevogelte in de sushi verwerken, denk hierbij aan eend, rund of een lekkere ham. Of maak je eigen combi en deel deze met ons!
Sashimi
Sashimi en sushi worden vaak samen geserveerd. Sashimi bestaat altijd uit dun gesneden vis of schelpdieren, de rijst is dus achterwege gelaten. Sashimi eet je met stokjes terwijl je sushi met je vingers eet. Traditioneel is sashimi de eerste gang van de maaltijd. Mocht je sashimi eten van inktvis of garnalen dan wordt deze eerst gekookt.
Informeer bij je visboer naar het juiste stuk vis zodat je zo weinig mogen ‘nerven’ in je sashimi stuk hebt en de vis zo vers mogelijk is.
Snijd de vis iets schuin met een scherp mes voor de mooiste plakjes.
Wasabi
De echte wasabi, gemaakt van de wasabi japonica, is duur. In Nederland is deze wasabi te krijgen in de betere speciaalzaken of wellicht in een goede toko. De wasabi zoals wij deze kennen wordt helaas vaak gemaakt van mierikswortel, radijs, mosterd en bladgroen en is verkrijgbaar in tubes of in poedervorm.
Gember
Vaak krijg je ingelegde gember bij je sushi, roze of geel gekleurd. Dit wordt ook wel ‘gari’ genoemd, oftewel jonge gember. Hoe jonger de gember is, hoe meer roze. Deze ingelegde gember met azijn en suiker zorgt ervoor dat je smaakpapillen worden geneutraliseerd, dus dat na elke hap sushi de smaak van de volgende hap sushi niet wordt beïnvloed.
Geniet van je sushi nog dezelfde dag, niets zo lekker als vers!