Tafel dekken: Handleiding & tips voor een perfecte tafel – Iedere feestdag of diner is het weer een uitdaging. De tafel dekken zodat je gasten zich verwend voelen en uitkijken naar jouw lekkere gerechten. Maar hoe zat dat ook alweer met dat bestek, moet dat mes nou rechts of links en met de snijkant naar buiten of binnen. En waar laat je toch iedere keer weer dat servet? Moest dat glas ook nog op een specifieke plek staan? In dit artikel ga ik jou vertellen hoe ik het nou hoort. Met het mooie Natura Ice bestek van Mepra ga ik jou uitleggen, a.d.h.v foto’s, hoe een tafel gedekt moet worden. Zodat ook jij met de feestdagen een mooie gedekte tafel voor je gasten klaar hebt staan!
Linnen & Servetten
De basis van het tafel dekken is het linnen. Maak eerst de keuze of je voor een mooi tafelkleed gaat, mooie lopers of misschien prachtige eigen gemaakte placemats door de kinderen. Of een combinatie hiervan. Hou je van rust, dan zou ik voor een effen tafelkleed kiezen.
Servetten is ook altijd zo’n ding. Moet hij nu recht voor de gast liggen (daar waar het bord ook komt). Onder het bestek aan de rechterkant? Of toch nog ergens anders. Het antwoord is in het midden voor de gast waar straks het bord ligt. Net als in de luxere restaurants.
Tip: Leg nooit het bestek op het servet. Als je gast het servet nodig heeft, moet die eerst het bestek wegpakken, en dat is niet handig want dan ligt vaak alles weer in de war.
Bestek
Bestek is misschien wel het meest leuke onderdeel. Voor mij in ieder geval wel, want elke keer vind ik het een uitdaging om het bestek zo strak mogelijk op tafel te leggen. Dat alles in één rechte lijn ligt. Dit zorgt er namelijk voor je dat je tafel net dat extra beetje “wow” heeft.
Aan de hand van voorbeeldmenu’s ga ik uitleggen hoe je het bestek moet neerleggen voor één gast. Zo kun je dan alles kopiëren voor de andere gasten. Een gedekte plek voor één gast noemen we in vaktaal een ‘couvert’.
Een paar tips op een rij:
- Messen liggen altijd met de snijkant naar het bord.
- Messen liggen altijd rechts van het bord.
- Lepels liggen ook altijd rechts van het bord.
- Vorken liggen altijd links van het bord.
- Dessertbestek ligt altijd boven het bord. De lepeltjes met de steel naar rechts en de vorkjes met de steel naar links.
- Je werkt van groot naar klein. Uitgebreide besteksets hebben groot bestek (mes en vork) voor het hoofdgerecht en klein bestek (mes en vork) voor het koude voorgerecht.
Voorbeeldmenu 3 gangen
Tomatensoep
Biefstukje
Tiramisu van bitterkoekjes
***
We hebben als voorgerecht een soep, als hoofd een vleesgerecht en als dessert een heerlijke tiramisu. Als gast eet je van buiten naar binnen met je bestek. Het bestek wat aan de buitenkant ligt gebruik je dus als eerste. Een tafel voor een menu met soep, vlees en dessert zou er dan uitzien zoals op de foto hiernaast.
Voorbeeldmenu 4 gangen
Hollandse garnalen op een witlofschuitje
Pompoensoep
Kalfsborst gevuld met gehakt en walnoot
Cheesecake met witte chocolade en sinaasappel
***
Hierboven zie je een 4 gangen menu met een koud voorgerecht, een soep, een vleesgerecht als hoofd en een dessert. De basis is hetzelfde als bij het drie gangen gerecht maar er komt een mes en vork bij. Het liefst een mes en vork die iets kleiner is dan die voor het hoofdgerecht.
Tip: Een koud voorgerecht komt altijd voor de soep. Ezelsbruggetje is: Koud gaat voor warm.
Borden & Amuses
Of je de borden wel of niet indekt is afhankelijk van hoe je het eten wilt gaan serveren. Serveer je de gerechten uit op een bord, dan dek je geen borden in. Serveer je alles uit op schalen? Dan kun je de borden wel indekken. Het servet leg je dan op het bord neer.
Amuses zijn een onderdeel van je menu maar dek je niet in. Ze zijn er om de eetlust op te wekken en vaak niet groter dan een goed gevulde eetlepel. Amuses komen vaak op een lepeltje of in een amuseglaasje op een schoteltje waar het bestek bij op geserveerd wordt. Je kan door een amuse toe te voegen aan je menu heel simpel naar de 5 gangen. Ik vind dat persoonlijk altijd heel feestelijk.
Glaswerk: Wijnglazen en waterglazen
Als je het bestek hebt liggen kun je de glazen op tafel zetten. Zorg er altijd voor dat je glazen goed schoon zijn. Even met warm water afspoelen en met een schone theedoek oppoetsen. Op tafel zet je standaard één wijnglas voor het hoofdgerecht en één waterglas. Het wijnglas komt altijd recht boven het mes voor het hoofdgerecht. Daar schuin onder zet je het waterglas. Zie de foto hiernaast:
Heb je een koud voorgerecht waar je wijn bij serveert en een hoofdgerecht met wijn? Dan dek je twee wijnglazen in en een waterglas.
Het kleine wijnglas komt dan recht boven het mes. Het grote wijnglas er schuin boven en het waterglas er schuin onder. Zodat de glazen een rechte lijn vormen. De kunst is dit deze lijn vast te houden naar degene die er tegenover zit. Dit ziet er uit zoals op de foto hieronder:
Tip: Bij soep serveer je normaliter geen wijn. Dit omdat het zuurtje in de wijn en het zoutige van de soep niet goed met elkaar combineren. Er zijn uitzonderingen zoals bijvoorbeeld deze: Bij een ossenstaartsoep waar Madeira in zit, kun je evt. een glaasje Madeira serveren.
Tafel Attributen
Op een gedekte tafel staan altijd een aantal vaste onderdelen. De bekendste is zout & peper. Vaak een klein bloemetje en een kaarsje voor de gezelligheid. Kijk verder naar je menu. Eet je iets met je vingers? Dan is een schaaltje met citroenschijfjes een must, zodat je gasten aan tafel hun vingers kunnen schoonmaken.
Tip: Zorg dat je altijd wat extra gevouwen servetten klaar hebt staan als je iets hebt wat je met je vingers eet zodat je jouw gasten na het schoonmaken van de vingers een nieuwe kunt geven.
De tafel aankleden!
Hèhè, eindelijk heb je de tafel mooi gedekt. Alles staat erop, linnen, bestek, glaswerk, je peper- en zoutstelletje. En dan komt het leukste gedeelte. Je tafel aankleden met verschillende decoratieve elementen! Hier kun je echt jouw creativiteit op loslaten.
Je kunt kiezen voor decoratie die met het seizoen te maken hebben. Of voor aankleding dat bij je menu past. Bijvoorbeeld als je vis, asperges of wild gebruikt. Ook is het leuk om voor kerst bijvoorbeeld traditionele decoratie te kiezen. Maak mooie versieringen met de kinderen. Of een mooie rustieke tafel voor dat gezellige diner met je vrienden. Er is zoveel keus. Wij hebben als inspiratie voor jou twee mooie tafels aangekleed in de thema’s rustiek kerst en traditioneel kerst.
Mepra bestek, waar te koop?
De meeste mensen hebben meer dan 10 jaar hetzelfde bestek in hun lade liggen. Een goede kwaliteit bestekset wat je mooi vindt is dus geen overbodige luxe. Mepra is een Italiaans bedrijf dat o.a. bestek maakt. Denk aan elegant klassiek bestek, nieuw bestek met een vintagelook (net echt) of strak design. In de fotoshoot hebben we o.a. gebruik gemaakt van de Natura Ice serie. Klassiek maar eigentijds door de matte afwerking.
Wij wensen jou heel veel plezier met het dekken van jouw tafel!
Het dessert bestek ligt verkeerd het is namelijk moet veel leren dus eerst het mes dan de vork in het midden en boven de lepel. In de vinger bowl zou ik ook water doen met citroen. Bestek laat je ook verspringen dus de vorken.
Leuk leerzaam. Dat van de dessert vorkjes en lepeltjes wist ik niet.
Alleen, spellen is ook een vak: “zodat je gasten zich verwent voelen” staat in de inleiding. Verwend moet echt met een ‘d’ !
Daar zijn we het helemaal over eens Fik, we hebben het dan ook snel aangepast ? Dank voor de tip!