Tomaten ontvellen, zo doe je dat – Makkelijk en snel tomaten ontvellen.
Waarom tomaten ontvellen?
Als je een soep of saus maakt wil je liever geen stukjes schil in het gerecht. Door de tomaten te ontvellen voorkom je dit. Met verse tomaat willen er zelfs na het blenderen nog stukjes schil in blijven zitten. Die kun je er natuurlijk uit zeven, maar dan blijft er vaak meer dan alleen tomatenvellen in de zeef achter en het schoonmaken van die zeef is best een rot klusje. Maar ook als je rauwe tomaat gebruikt, voor bijvoorbeeld een bruschetta met tomaat, wil je liever niet dat er nog schil op de tomaat zit. Daarom is het handig om te weten hoe je makkelijk tomaten kunt ontvellen.
Kort blancheren
Om de tomaten makkelijk te kunnen ontvellen snijd je ze aan de onderzijde kruislings in. Hierna dompel je ze kort in kokend water. Door dit onderdompelen gaat de tomaat garen. Je wilt echter niet dat de tomaat gaar wordt, daarom dompel je ze maar heel kort onder. Na ongeveer 30 seconden zie je dat de velletjes, op de plek waar de tomaat is ingesneden, los beginnen te komen. Als je ziet dat de tomatenvelletjes los beginnen te komen haal je ze direct uit het water en laat je ze schrikken.
Tomaten laten schrikken
Dit schrikken doe je niet om angst aan te jagen, maar om het kookproces snel te stoppen, zodat je de tomaten makkelijker kunt ontvellen. Gebruik voor het schrikken een grote kom met water en ijsblokjes. Koud water uit de kraan kan ook maar laat dan de kraan lopen. Zorg er dan wel voor dat het water niet op de tomaten loopt, want hierdoor beschadigen de tomaten. Als de tomaten helemaal koud zijn haal je ze uit het water.
Tomaten ontvellen is een koud kunstje
Als de tomaten weer helemaal koud zijn kun je de velletjes er heel makkelijk afhalen. Nu kun je ze verder verwerken door ze naar wens in stukken te snijden. Vergeet niet het groene kroontje eruit te halen, dat eet je liever niet op.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!