• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, mei 23, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Tomme de Savoie; uit de Franse Alpen

Van afgeroomde melk en dus een lekker mager kaasje

Elise de Haan door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Tomme de Savoie

Tomme de Savoie; uit de Franse Alpen – In het Oosten van Frankrijk ligt, langs de Zwitserse grens, het departement Savoie. Hier worden bergkazen gemaakt die in het algemeen ‘Tommes’ worden genoemd. Een van deze kazen is de Tomme de Savoie. In tegenstelling tot andere bergkazen wordt de Tomme de Savoie het hele jaarrond gemaakt. Dat betekent dat er een subtiel smaakverschil kan zijn tussen kaas gemaakt van melk van koeien in de wei, die gras en kruiden hebben gegeten of koeien die in de winter op stal staan en hooi hebben gegeten.

Magere kaas, met een vetgehalte tussen de 20 en 40%

Deze Franse kaas wordt gemaakt van afgeroomde rauwe melk, waar van de room wordt gebruikt voor het produceren van vettere kazen of boter. Hierdoor ontstaat er een magere kaas, met een vetgehalte tussen de 20 en de 40%. De melk wordt voor het productieproces niet verhit. De korst van de Tomme de Savoie is grijzig van kleur. De kazen worden gewassen met wijnalcohol. Elke keer als de kazen worden gewassen, wordt de schimmel op de korst er met de hand in gedrukt. Er kunnen behalve witte vlekken ook rode vlekken op de korst ontstaan. De kaas is te herkennen aan een muffige, grotachtige geur, die licht aan ammoniak kan doen denken. Deze geur doet echter niets af aan de heerlijke, volle nootachtige smaak van deze kaas. De rijping duurt twee tot vier maanden en vindt plaats in grotten. Er bestaat ook een variant van de kaas waarvan de korst wordt ingesmeerd met druivenmost. Daarnaast wordt er een variant gemaakt waar karwij in wordt verwerkt.

Beschermde oorsprongsbenaming Tomme de Savoie

Tomme de Savoie mag alleen worden gemaakt van melk die is geproduceerd in de departementen Savoie of Haute-Savoie en in een aantal gemeenten in de departementen Isère en Ain. De kaas moet ook in dit geografische gebied gemaakt en gerijpt worden.

Tomme de Savoie op de kaasplank

Tomme de Savoie verdient een mooie plaats op een kaasplank met Franse kazen. Gecombineerd met een milde, zachte kaas als een brie of een camembert, een pikante blauwader en mooie roodbacteriekaas stel je een lekkere en afwisselende kaasplank samen. Lekker glas wijn of Port erbij, en je hebt een heerlijk dessert. Of natuurlijk gewoon serveren bij een borrel!

In de keuken

Gecombineerd met andere Franse Bergkazen als Comté en Reblochon, maak je met Tomme de Savoie een heerlijke Franse kaasfondue. De combinatie met paddenstoelen, bijvoorbeeld in een risotto of met aardappelen in een ovenschotel is ook een aanrader. Of verwerk eens wat Tomme de Savoie in een hartige taart!

Tags: KaasKaas - Franse kazen
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken
Kookschool

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Drumsticks marineren
Kookschool

Drumsticks marineren, zo geef je ze meer smaak!

Aardappelsalade maken
Kookschool

Aardappelsalade maken; de handigste tips en ideeën!

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje
Kookschool

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje

Schol bakken; Puur, eenvoudig en vooral erg lekker
Kookschool

Schol bakken; Puur, eenvoudig en vooral erg lekker

zelf limonade maken
Drankjes

Zelf limonade maken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

Deze gekookte aardappels van de barbecue kunnen altijd op het barbecuemenu. Niet moeilijk en je kunt ze vooraf prima klaarmaken.

Check het recept of lees de info
barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

waterijs

Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken

Courgette

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Recept in de picture

oven gegaarde zalm in roomsaus
Visgerechten

Ovengegaarde zalm in roomsaus

Dit moet je proeven! Ovengegaarde zalm in roomsaus. De saus is zacht kruidig en vol van smaak. Het recept kun je ook in een koekenpan maken.

Check het recept of lees de info
Geplette krieltjes uit de oven

Geplette krieltjes uit de oven

hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij ook bij jou!

Check het recept of lees de info
Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets
  • Jellie op Crispy bloemkool nuggets
  • Elise de Haan op Zuurkool met salami en paprika
  • Mirrin op Zuurkool met salami en paprika
  • RInr op Botersaus
  • Redactie op Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen