• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, januari 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Tong bakken doe je zo

door Connie Derks
in Kookschool
0
0
Tong bakken doe je zo

Tong bakken doe je zo –  Laat je die verse tong liggen omdat je niet weet hoe je deze moet bereiden? Dat hoeft echt niet! We hebben een stap-voor-stapinstructie zodat ook jij verse tong kan bereiden.

Een verse hele tong bakken hoe doe je dat?

Als je gek bent op verse vis zul je vast wel eens bij de vishandel voor de keuze hebben gestaan wat je zou kopen. Koop je die hele verse vis met kop en huid of koop je toch liever die filets omdat je er een beetje tegenop ziet om die hele vis zelf te fileren. We snappen het helemaal dat je er tegenop kan zien om de vis zelf te fileren. Daarom hebben we voor de nieuwsgierigen en de doorzetters een stap-voor-stapinstructie gemaakt hoe je dit aanpakt.

Vis schoonmaken; hoe begin je en waar kies je voor?

Of je nu tong, griet, schol of andere platvis hebt, het komt allemaal op hetzelfde neer. De ene heeft iets delicater visvlees dan de andere, maar het schoonmaken is bij allemaal hetzelfde. Het verschil zit hem in wat jij wil!

Wil je een hele tong bakken met kop en huid? Dat kan prima, deze maak je dan na het bakken schoon of je serveert hem in zijn geheel.

Het gekleurde vel van de tong kun je niet eten, dat haal je dus weg. Je kunt er ook voor kiezen om de witte onderkant er aan te laten zitten, de reden hiervoor zou kunnen zijn dat de vis dan minder snel uitdroogt en niet zo snel uit elkaar valt tijdens het bakken. De huid eet je dan niet mee op, wil je de witte huid wel eten dan zul je deze moeten ontschubben.

Wil je de witte huid eten dan moet je deze ontschubben

Je kunt de schubben goed voelen als je er over wrijft. Het voelt ruw aan, is de huid glad dan heeft de visboer dit waarschijnlijk al voor je gedaan. Ontschubben doe je door met een mes tegen de schubben in te bewegen zodat deze er vanaf gaan. Houdt er wel rekening mee dat de schubben nogal rondvliegen. Zorg ervoor dat je niets in de buurt hebt staan wat je niet makkelijk schoon kunt maken.

Haal je liever al het vel weg dan is het niet erg dat de vis zijn schubben nog heeft. Het verwijderen van het vel doe je door een begin te maken met een mes en zo grip te kunnen krijgen op de huid. Door vrij snel te trekken gaat dit het beste. Als je het langzaam doet, zal er meer visvlees aan het vel blijven hangen. Het is even onder de knie krijgen, maar oefening baart kunst.

Met of zonder kop

Als je tong gaat bakken kun je deze prima met kop eraan bakken en serveren. Niet iedereen is ervan gecharmeerd om een vis in de ogen te kijken dus meestal wordt de kop van de tong dan ook verwijderd voor het bakken. Het verwijderen van de kop doe je na het ontvellen. Je ziet dan beter waar het vlees zit. Je snijdt deze er met een scherp mes net aan de bovenkant in het visvlees af.

Zo maak je de tong panklaar

Als het vel geheel of alleen de bovenkant en de kop verwijderd is, kun je er voor kiezen om de tong met graten en al te bakken. Veel mensen vinden het lekker om de restjes ertussenuit te eten. Ben je geen fan van graten dan kun je de kleine graatjes aan de zijkanten makkelijk met een schaar er vanaf knippen. Voel eerst waar de graten beginnen en knip daar netjes langs. Knippen gaat makkelijker dan snijden omdat je dan beter kunt voelen waar de graatjes zitten.

Vis moet drie keer zwemmen; in de zee, in de boter en in de wijn

Tong bakken doe je zo

Als je klaar bent met de tong schoonmaken dan kan deze gebakken worden. Dit doe je het beste in roomboter met een klein scheutje olie zodat de boter niet verbrand. Wees niet te zuinig met de boter, door genoeg boter te gebruiken worden de randen beter gebakken. De boter serveer je er eventueel bij of gebruik je voor de saus. Voor je de tong gaat bakken kruid je de vis en haal je deze licht door de bloem. Dit doen we om uitdrogen te voorkomen, zo blijven de smaken beter in de vis.

Hoelang de tong of andere platvis moet bakken is afhankelijk van de temperatuur, grootte en dikte van de vis. Dit varieert van drie tot acht minuten per kant. De zijkanten moeten een beetje wit kleuren en de onderkant moet een mooi kleurtje hebben voor je de vis draait. Draai de vis maar één keer! Doe dit met een spatel en bijvoorbeeld een lepel zodat de vis een beetje steun heeft en niet doorbreekt tijdens het draaien. Bak tot de andere kant ook een mooie kleur heeft en de vis net gaar is. Bak deze niet te gaar.

Zo zie je of de gebakken tong gaar is

Testen op gaarheid doe je door met een vinger in het midden op het dikste gedeelte bij de graat te duwen. Als de vis gaar is zal deze zacht zijn en makkelijk van de graat gaan. Kun je het visvlees niet makkelijk van de graat duwen dan moet deze nog heel even doorgaren.

Instructies: Het vel verwijderen

Tong bakken doe je zo 1-min
Tong bakken doe je zo 2-min

  1. Spoel de tong af en leg deze met de donkere kant boven op een snijplank.
  2. Schraap met een scherp mes een begin aan de staart, maak een stukje verder los met je vingers. Neem een stuk keukenpapier en pak het begin vast. Houd met je andere hand de staart vast en trek het vel er in een beweging af.
  3. Draai de vis om en doe met de andere kant hetzelfde.
Tong bakken doe je zo 3-min
Tong bakken doe je zo 4-min
Tong bakken doe je zo 5-min
Tong bakken doe je zo 6-min
Tong bakken doe je zo 7-min

En dan …

  1. Snijd de kop van de tong en leg het vel en de kop opzij.
  2. Neem een scherpe keukenschaar en knip de fijne graadjes langs de kant weg. Voel goed waar ze beginnen om niet teveel, maar zeker niet te weinig weg te knippen.
  3. Haal de eventuele organen ook netjes weg.
  4. Veeg de vis schoon, en bestrooi met peper en zout of kruiden naar wens. Bestrooi licht met een beetje bloem en klop de overtollige bloem af.
  5. Je kunt nu de tong bakken. Verhit een koekenpan met een flinke klont roomboter en een scheutje olie.
  6. Als de boter begint te kleuren leg je de vis rustig in de pan. Bak de vis afhankelijk van de grootte en dikte drie tot acht minuten. Als de zijkant wit begint te kleuren en de onderkant mooi verkleurd is draai je de vis voorzichtig om. Je wil de vis maar eenmaal omdraaien.
  7. Bak de andere kant ongeveer drie tot vijf minuten tot de vis gaar is. Dit zie je door met een vinger op het dikste stuk bij de graat te duwen. Schuift de vis makkelijk van de graat dan is deze gaar. Bak de vis niet te lang om droge vis te voorkomen.
  8. Haal de gebakken tong uit de pan en leg deze op een stukje keukenpapier voordat je deze op het bord legt om schuiven te voorkomen.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - Verse visVis - Verse Vis - Platvis
DeelPin7Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Maasdammer kaas
Kookschool

Maasdammer en Leerdammer

Rookworst; slagersrookworst is het lekkerst
Kookschool

Rookworst; slagersrookworst is het lekkerst

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.

Check het recept of lees de info
appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Recept in de picture

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Een heerlijke troostrijke en verwarmende currysoep met spliterwten boordevol gezonde ingrediënten. Dat is genieten zonder schuldgevoel.

Check het recept of lees de info
Gegratineerde paddenstoelen

Gegratineerde paddenstoelen

zuurkool ovenschotel met gehakt

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Handige kooktips

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!

Check het recept of lees de info
tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Coor op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Gerard op Spaghetti Carbonara
  • Elise de Haan op Spaghetti Carbonara
  • Jantina op Spaghetti Carbonara
  • Redactie op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • M.J. op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Keimpe op Spaghetti Carbonara

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen