Tonijn bakken zo doe je dat – met deze tips kan iedereen een lekkere moot tonijn bakken.
Verse tonijn bereiden
Tonijn wordt veel gegeten, maar je raadt het al, dat is meestal tonijn uit blik. Een blikje tonijn is prima, maar in smaak totaal niet te vergelijken met verse tonijn. Omdat de blikjes goed te betalen zijn is de verse vis best aan de prijs. Als je dan een moot verse vis hebt gescoord, dan wil je deze ook perfect bereiden. Tonijn is een rondvis en heeft best een stevige structuur, maar ook deze kan bij het garen uit elkaar vallen. En net als bij een stukje kipfilet kan ook verse tonijn erg droog worden. De juiste bereiding is dan ook van belang om van dit heerlijke, maar niet al te goedkope stukje vis te kunnen genieten. Hier vertellen we hoe je verse tonijn het beste bakt of grilt voor een mooi eindresultaat.
Een blikje tonijn is prima, maar in smaak totaal niet te vergelijken met verse tonijn.
Tonijn bak je rosé
Bij het bakken van tonijn is het belangrijk dat je deze rosé bakt. Bak je de verse tonijn door en door gaar? Dan wordt deze snel droog. Eigenlijk is het net als bij biefstuk, rosé van binnen is deze het lekkerst. Het garen van vis gaat erg snel dus het is opletten geblazen. Je moet er ook rekening mee houden dat de vis nog even nagaart als je deze uit de pan haalt. Kleinere moten worden ook sneller droog. Gebruik daarom bij voorkeur flinke moten verse tonijn en verdeel deze later in porties.
Verse tonijn steak uit de pan
Een kwartiertje voor je de vis wil gaan bakken haal je deze uit de koelkast. Wrijf de hele moot tonijn dun in met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Dit laat je even intrekken.
Verwarm een pan met een klein beetje olie tot deze zeer heet is. Bak de tonijn 1,5 tot 2 minuten afhankelijk van dikte aan beide zijdes. Schroei daarna nog even de zijkanten dicht door de moot met een klem steeds even in de pan te houden. Leg de vis op een bord en laat 2 tot 3 minuten rusten voor je deze serveert.
Tonijn is de biefstuk onder de vis, bereid deze ook zo
Tonijn bakken op de barbecue
Als je tonijn bakt of beter gezegd grilt op de barbecue, krijg je van die mooie strepen. De donkere strepen geven smaak en de vis ziet er hierdoor ook zeer smakelijk uit.
Tonijn bakken of grillen op de barbecue werkt precies hetzelfde als bij het bakken in een pan. Zorg ervoor dat de barbecue goed heet is, de vis laat dan goed los als je deze wil draaien. Is deze niet heet genoeg dan is er kans op plakken. Maar let ook hier op, het gaat snel en je wil niet dat de tonijn helemaal gaar wordt.
De juiste kerntemperatuur voor tonijn is anders dan bij andere vissen 52 graden.
Wat serveer ik erbij?
Erg lekker bij gebakken tonijn is iets fris en licht zuurs. Denk hierbij aan een tomaten salsa of saus van verse tomaten, kappertjes, of een huisgemaakte ravigottesaus. Serveer er gebakken aardappeltjes, huisgemaakte friet of pasta met tomaat en knoflook bij. Ook een salade met gebakken tonijn is erg smaakvol. Een mooi voorbeeld is de salade Niçoise. Deze maaltijdsalade wordt met tonijn gemaakt, meestal uit blik maar met verse tonijn maak je er een echt feest van.
Zowel warm als koud erg lekker
Gebakken tonijn is zowel lauwwarm als koud prima te verwerken. Je kunt tonijn gebruiken in de meest uiteenlopende salades. Denk aan aardappelsalade met tonijn, maar ook een pastasalade of groene salade is heerlijk met tonijn. En mocht je tonijn overhouden maak er dan met een beetje mayonaise en wat kruiden een heerlijke borrelsalade of visburgers van.
Tonijn uit de diepvries
Er gaat natuurlijk niets boven verse vis maar soms doet het zich voor dat je vis uit de vriezer hebt. Of je deze nu zelf vers gekocht en ingevroren hebt, of dat je bevroren moten gekocht hebt, maakt weinig verschil. Belangrijk is de vis in de koelkast te laten ontdooien. Als je ontdooide tonijn wil bakken dep je deze eerst goed droog voor je hem met olie insmeert. Verder kun je dezelfde bereiding aanhouden.
Tafel lekker !!