• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Tonijn bakken? Behandel het als biefstuk

Tips voor de perfecte bereiding van verse tonijn

door Connie Derks
in Kookschool
0
0
zo bak je tonijn

Tonijn bakken zo doe je dat – met deze tips kan iedereen een lekkere moot tonijn bakken.

Verse tonijn bereiden

Tonijn wordt veel gegeten, maar je raadt het al, dat is meestal tonijn uit blik. Een blikje tonijn is prima, maar in smaak totaal niet te vergelijken met verse tonijn. Omdat de blikjes goed te betalen zijn is de verse vis best aan de prijs. Als je dan een moot verse vis hebt gescoord, dan wil je deze ook perfect bereiden. Tonijn is een rondvis en heeft best een stevige structuur, maar ook deze kan bij het garen uit elkaar vallen. En net als bij een stukje kipfilet kan ook verse tonijn erg droog worden. De juiste bereiding is dan ook van belang om van dit heerlijke, maar niet al te goedkope stukje vis te kunnen genieten. Hier vertellen we hoe je verse tonijn het beste bakt of grilt voor een mooi eindresultaat.

Een blikje tonijn is prima, maar in smaak totaal niet te vergelijken met verse tonijn.

Tonijn bak je rosé

Bij het bakken van tonijn is het belangrijk dat je deze rosé bakt. Bak je de verse tonijn door en door gaar? Dan wordt deze snel droog. Eigenlijk is het net als bij biefstuk, rosé van binnen is deze het lekkerst. Het garen van vis gaat erg snel dus het is opletten geblazen. Je moet er ook rekening mee houden dat de vis nog even nagaart als je deze uit de pan haalt. Kleinere moten worden ook sneller droog. Gebruik daarom bij voorkeur flinke moten verse tonijn en verdeel deze later in porties.

Verse tonijn steak uit de pan

Een kwartiertje voor je de vis wil gaan bakken haal je deze uit de koelkast. Wrijf de hele moot tonijn dun in met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Dit laat je even intrekken.

Verwarm een pan met een klein beetje olie tot deze zeer heet is. Bak de tonijn 1,5 tot 2 minuten afhankelijk van dikte aan beide zijdes. Schroei daarna nog even de zijkanten dicht door de moot met een klem steeds even in de pan te houden. Leg de vis op een bord en laat 2 tot 3 minuten rusten voor je deze serveert.

Tonijn is de biefstuk onder de vis, bereid deze ook zo

Tonijn bakken op de barbecue

Als je tonijn bakt of beter gezegd grilt op de barbecue, krijg je van die mooie strepen. De donkere strepen geven smaak en de vis ziet er hierdoor ook zeer smakelijk uit.

Tonijn bakken of grillen op de barbecue werkt precies hetzelfde als bij het bakken in een pan. Zorg ervoor dat de barbecue goed heet is, de vis laat dan goed los als je deze wil draaien. Is deze niet heet genoeg dan is er kans op plakken. Maar let ook hier op, het gaat snel en je wil niet dat de tonijn helemaal gaar wordt.

De juiste kerntemperatuur voor tonijn is anders dan bij andere vissen 52 graden.

Wat serveer ik erbij?

Erg lekker bij gebakken tonijn is iets fris en licht zuurs. Denk hierbij aan een tomaten salsa of saus van verse tomaten, kappertjes, of een huisgemaakte ravigottesaus. Serveer er gebakken aardappeltjes, huisgemaakte friet of pasta met tomaat en knoflook bij. Ook een salade met gebakken tonijn is erg smaakvol. Een mooi voorbeeld is de salade Niçoise. Deze maaltijdsalade wordt met tonijn gemaakt, meestal uit blik maar met verse tonijn maak je er een echt feest van.

Zowel warm als koud erg lekker

Gebakken tonijn is zowel lauwwarm als koud prima te verwerken. Je kunt tonijn gebruiken in de meest uiteenlopende salades. Denk aan aardappelsalade met tonijn, maar ook een pastasalade of groene salade is heerlijk met tonijn. En mocht je tonijn overhouden maak er dan met een beetje mayonaise en wat kruiden een heerlijke borrelsalade of visburgers van.

Tonijn uit de diepvries

Er gaat natuurlijk niets boven verse vis maar soms doet het zich voor dat je vis uit de vriezer hebt. Of je deze nu zelf vers gekocht en ingevroren hebt, of dat je bevroren moten gekocht hebt, maakt weinig verschil. Belangrijk is de vis in de koelkast te laten ontdooien. Als je ontdooide tonijn wil bakken dep je deze eerst goed droog voor je hem met olie insmeert. Verder kun je dezelfde bereiding aanhouden.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - TonijnVis - Verse vis
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Maasdammer kaas
Kookschool

Maasdammer en Leerdammer

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen