Tonijn bakken– Ook jij kunt een lekkere moot tonijn op de juiste manier bakken. Lees de tips!
Verse tonijn klaarmaken
Tonijn wordt veel gegeten, maar je raadt het al, dat is meestal tonijn uit blik. Een blikje tonijn is prima, maar in smaak totaal niet te vergelijken met verse tonijn. Ondanks dat de blikjes goed te betalen zijn, is de verse vis best aan de prijs. Als je dan een moot verse vis hebt gescoord, dan wil je die ook perfect klaarmaken. Tonijn is een rondvis en heeft best een stevige structuur, maar ook die kan bij het garen uit elkaar vallen. En net als een stukje kipfilet kan ook verse tonijn erg droog worden. De juiste bereiding is dan ook van belang om van dit heerlijke, maar niet al te goedkope stukje vis te kunnen genieten. Hier lees je hoe je verse tonijn het beste bakt of grilt voor een mooi eindresultaat.
Een blikje tonijn is prima, maar in smaak totaal niet te vergelijken met verse tonijn
Tonijn bak je rosé
Bij het bakken van tonijn is het belangrijk dat je de vis rosé bakt. Bak je de verse tonijn door en door gaar? Dan wordt die snel droog. Eigenlijk is het net als bij biefstuk, rosé van binnen is tonijn het lekkerst. Het garen van vis gaat erg snel, dus het is opletten geblazen. Je moet er ook rekening mee houden dat de vis nog even nagaart als je hem uit de pan haalt. Kleinere moten worden ook sneller droog. Gebruik daarom bij voorkeur flinke moten verse tonijn en verdeel ze later in porties.
Verse tonijnsteak uit de pan
Een kwartiertje voor je de vis wil gaan bakken haal je die uit de koelkast. Wrijf de hele moot tonijn dun in met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Dit laat je even intrekken.
Verwarm een pan met een klein beetje olie tot die heel heet is. Bak de tonijn 1,5 tot 2 minuten afhankelijk van dikte aan beide kanten. Schroei daarna nog even de zijkanten dicht door de moot met een klem steeds even in de pan te houden. Leg de vis op een bord en laat 2 tot 3 minuten rusten voor je hem serveert.
Tonijn is de biefstuk onder de vis, bereid deze ook zo
Tonijn bakken op de barbecue
Als je tonijn bakt of beter gezegd grilt op de barbecue, krijg je van die mooie strepen. De donkere strepen geven smaak en de vis ziet er hierdoor ook heel smakelijk uit.
Tonijn bakken of grillen op de barbecue werkt precies hetzelfde als bij het bakken in een pan. Zorg ervoor dat de barbecue goed heet is, de vis laat dan goed los als je die wilt draaien. Is de barbecue niet heet genoeg, dan is er kans op plakken. Maar let ook hier op, het gaat snel en je wilt niet dat de tonijn helemaal gaar wordt.
De juiste kerntemperatuur voor tonijn is, anders dan bij andere vissen, 52 graden
Wat serveer ik erbij?
Erg lekker bij gebakken tonijn is iets fris, met een licht zuurtje. Denk hierbij aan een tomatensalsa of saus van verse tomaten, kappertjes, of een huisgemaakte ravigotesaus. Serveer er gebakken aardappeltjes, huisgemaakte friet of pasta met tomaat en knoflook bij. Ook een salade met gebakken tonijn is erg smaakvol. Een mooi voorbeeld is de salade Niçoise. Die maaltijdsalade wordt met tonijn gemaakt, meestal uit blik, maar met verse tonijn maak je er een echt feest van.
Zowel warm als koud erg lekker
Gebakken tonijn is, zowel lauwwarm als koud, prima te verwerken. Je kunt tonijn gebruiken in de meest uiteenlopende salades. Denk aan aardappelsalade met tonijn, maar ook een pastasalade of groene salade is heerlijk met tonijn. En mocht je tonijn overhouden, maak er dan met een beetje mayonaise en wat kruiden een heerlijke borrelsalade of visburgers van.
Tonijn uit de diepvries
Er gaat natuurlijk niets boven verse vis, maar soms kan het gebeuren dat je vis uit de vriezer hebt. Of je die nu zelf vers gekocht en ingevroren hebt, of dat je bevroren moten gekocht hebt, maakt weinig verschil. Belangrijk is de vis in de koelkast te laten ontdooien. Als je ontdooide tonijn wilt bakken, dan dep je die eerst goed droog voor je hem met olie insmeert. Verder kun je dezelfde bereiding aanhouden.
Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten
Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.