• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
0
Toppings voor ovenschotels

Toppings voor ovenschotels – Het lekkerste van een ovenschotel zijn toch wel de korstjes. Behalve dat ze erg lekker zijn bepalen ze ook hoe een ovenschotel eruitziet. De mogelijkheden hiervoor zijn bijna oneindig. Inspiratie nodig? Met deze toppings voor ovenschotels scoor je altijd!

Boven op al die laagjes van saus, aardappel en deeg van een ovenschotel kun je de heerlijkste toppings strooien. Die toppings maken de schotel helemaal af. Ze voegen extra smaak en structuur toe en je kunt er zo je eigen draai aan geven.

Toppings voor ovenschotels

Panko /paneermeel / stukjes oud brood

Panko of paneermeel kun je op smaak brengen met een beetje gesmolten boter of olie en een smaak zoals ras el hanout, paprikapoeder, Provençaalse kruiden. Net wat bij je ovenschotel past. Het fijnste is om de kruimels in een schaal al op smaak te brengen voordat je ze over de schotel strooit. Zo kun je ze goed mengen en weet je dat de vetstof en kruiden gelijkmatig verdeeld worden. Bijkomend voordeel is dat de kruiden vaak beter op smaak komen door een vetstof en dat de kruimels ook nog eens krokanter worden. Dit is één van de voordeligste toppings voor ovenschotels.

Kaas

Op veel ovenschotels wordt kaas gebruikt. Meestal is dat het zakje kant-en-klare geraspte jong belegen, maar er kan nog veel meer. Gebruik eens stukjes mozzarella of neem een keer Parmezaanse kaas en meng dat met een beetje panko en olie. Gebruik een lekkere gruyère of emmentaler. Zelfs het stukje brie kan in blokjes of plakjes als topping van een ovenschotel.

Noten

Een spruitjesschotel krijgt een totaal andere uitstraling door het gebruik van geschaafde amandelen als topping. Noten horen dus tot de originele en gezonde toppings voor ovenschotels. Hele noten zijn niet echt een goed idee omdat die vrij snel verkleuren en een aangebrande noot is echt niet lekker. Een bijkomend nadeel is dat noten vrij prijzig zijn. Wil je toch graag een lekkere noten korst? Maal of hak de noten dan en meng ze met wat paneermeel of panko en een klein beetje boter of olie. Zo verbranden ze ook minder snel.

Ontdek de lekkerste ovenschotels hier

Chips

Verkruimel eens dat laatste restje chips uit die zak, dat kan naturel zijn, maar ook met een smaakje zoals Cheese Union. En wat dacht je van tortillachips en daar dan een beetje geraspte kaas over, iedereen zal er dol op zijn. Vooral voor de kinderen is dit de favoriete topping voor een ovenschotel.

Een laagje deeg

Een laagje deeg sluit de ovenschotel af. Vaak moeten er dan wel een of meerdere gaatjes in het deeg worden geprikt. Dit is omdat de stoom uit de schotel moet kunnen ontsnappen. Maak je in bijvoorbeeld bladerdeeg geen gaatjes dan zal je deeg niet goed gaar worden en dus ook niet knapperig zijn.

De diverse soorten deeg als toppings voor ovenschotels kunnen zijn:

  • Bladerdeeg
  • Filodeeg
  • Brooddeeg
  • Croissantdeeg

Dit zijn er nog maar een paar, maar ook hier kun je eindeloos variëren. Het deeg wordt afgestreken met water, melk of ei en ook hier kun je weer een topping op doen.

Zo zie je dat je met een beetje fantasie de lekkerste toppings kunt maken voor over ovenschotels. Ze maken de ovenschotel echt af.

DeelPin39VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Watermeloen snijden
Kookschool

Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Stap voor stap schnitzels paneren
Kookschool

Stap voor stap schnitzels paneren; het geheim van een knapperige korst

liaison
Kookschool

Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief