Toppings voor ovenschotels – Het lekkerste van een ovenschotel zijn toch wel de korstjes. Behalve dat ze erg lekker zijn bepalen ze ook hoe een ovenschotel eruitziet. De mogelijkheden hiervoor zijn bijna oneindig. Inspiratie nodig? Met deze toppings voor ovenschotels scoor je altijd!
Boven op al die laagjes van saus, aardappel en deeg van een ovenschotel kun je de heerlijkste toppings strooien. Die toppings maken de schotel helemaal af. Ze voegen extra smaak en structuur toe en je kunt er zo je eigen draai aan geven.
Toppings voor ovenschotels
Panko /paneermeel / stukjes oud brood
Panko of paneermeel kun je op smaak brengen met een beetje gesmolten boter of olie en een smaak zoals ras el hanout, paprikapoeder, Provençaalse kruiden. Net wat bij je ovenschotel past. Het fijnste is om de kruimels in een schaal al op smaak te brengen voordat je ze over de schotel strooit. Zo kun je ze goed mengen en weet je dat de vetstof en kruiden gelijkmatig verdeeld worden. Bijkomend voordeel is dat de kruiden vaak beter op smaak komen door een vetstof en dat de kruimels ook nog eens krokanter worden. Dit is één van de voordeligste toppings voor ovenschotels.
Kaas
Op veel ovenschotels wordt kaas gebruikt. Meestal is dat het zakje kant-en-klare geraspte jong belegen, maar er kan nog veel meer. Gebruik eens stukjes mozzarella of neem een keer Parmezaanse kaas en meng dat met een beetje panko en olie. Gebruik een lekkere gruyère of emmentaler. Zelfs het stukje brie kan in blokjes of plakjes als topping van een ovenschotel.
Noten
Een spruitjesschotel krijgt een totaal andere uitstraling door het gebruik van geschaafde amandelen als topping. Noten horen dus tot de originele en gezonde toppings voor ovenschotels. Hele noten zijn niet echt een goed idee omdat die vrij snel verkleuren en een aangebrande noot is echt niet lekker. Een bijkomend nadeel is dat noten vrij prijzig zijn. Wil je toch graag een lekkere noten korst? Maal of hak de noten dan en meng ze met wat paneermeel of panko en een klein beetje boter of olie. Zo verbranden ze ook minder snel.
Ontdek de lekkerste ovenschotels hier
Chips
Verkruimel eens dat laatste restje chips uit die zak, dat kan naturel zijn, maar ook met een smaakje zoals Cheese Union. En wat dacht je van tortillachips en daar dan een beetje geraspte kaas over, iedereen zal er dol op zijn. Vooral voor de kinderen is dit de favoriete topping voor een ovenschotel.
Een laagje deeg
Een laagje deeg sluit de ovenschotel af. Vaak moeten er dan wel een of meerdere gaatjes in het deeg worden geprikt. Dit is omdat de stoom uit de schotel moet kunnen ontsnappen. Maak je in bijvoorbeeld bladerdeeg geen gaatjes dan zal je deeg niet goed gaar worden en dus ook niet knapperig zijn.
De diverse soorten deeg als toppings voor ovenschotels kunnen zijn:
- Bladerdeeg
- Filodeeg
- Brooddeeg
- Croissantdeeg
Dit zijn er nog maar een paar, maar ook hier kun je eindeloos variëren. Het deeg wordt afgestreken met water, melk of ei en ook hier kun je weer een topping op doen.
Zo zie je dat je met een beetje fantasie de lekkerste toppings kunt maken voor over ovenschotels. Ze maken de ovenschotel echt af.