• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juli 2, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Tuinbonen doppen, of dubbeldoppen?

door Elise de Haan
in Kookschool
1
0
Gekookte tuinbonen

Tuinbonen, doppen of dubbeldoppen? – Die grote bergen groene peulen die je bij de groenteboer, of op de markt ziet liggen, dat zijn tuinbonen. Tuinbonen zijn een echte seizoensgroente. Ze worden aangeboden van eind april tot en met augustus. Veel mensen kennen de tuinboon dan ook vooral uit de diepvries of uit de glazen potjes. En dat is erg jammer, want verse tuinbonen zijn echt zo veel lekkerder dan diepgevroren tuinbonen of tuinbonen uit glas. Natuurlijk is het wat meer werk om verse tuinbonen, die je eerst ook nog moet gaan doppen, te bereiden, dan om een potje open te draaien, de inhoud in een pan te kieperen en op te warmen. Maar als je het verschil tussen verse tuinbonen en geconserveerde hebt geproefd, wil je voortaan graag tuinbonen doppen en koop je ze niet meer in een potje.

Als jij nou de eerstvolgende keer dat je tuinbonen wil gaan eten, eens verse tuinbonen koopt. Wij helpen je, geven tips en tricks en vanaf dat moment kun jij voortaan je eigen tuinbonen doppen.

Als je het verschil tussen verse tuinbonen en geconserveerde hebt geproefd, wil je voortaan graag tuinbonen doppen en koop je ze niet meer in een potje.

Tuinbonen eten met of zonder velletje?

Je hebt dus tuinbonen gekocht. Vervolgens moet je ze gaan bereiden. Tuinbonen doppen dus. Je trekt zo’n peul open en daar zijn de boontjes. Om die boontjes zit een velletje. Dat velletje geeft een wat karakteristieke smaak aan verse tuinbonen.

In het begin van het tuinbonenseizoen zijn de boontjes in de peulen nog vrij klein. Het velletje om de boon zelf is dan nog vrij dun en zacht. Als je de boontjes hebt gekookt, dan kun je ze zo eten. Heel jonge tuinbonen kun je zelfs rauw eten. Dat doen ze in Italië ook, bij de borrelplank met vleeswaren en kaas. Naarmate het seizoen vordert, worden de bonen wat groter, en het velletje er om heen wat taaier en het kan een beetje bitter gaan smaken. De ietwat bittere smaak is iets wat voor de een de smaak van de tuinbonen máákt, en voor de ander de reden is om ze niet echt lekker te vinden. Heel persoonlijk dus. Nu kun je daar twee dingen mee doen. Je gaat de tuinbonen doppen en bereiden zoals je dat gewend bent te doen, (of je zoekt een lekker recept uit op Lekker Tafelen), en je eet de bonen, met het velletje er om heen. Geen enkel probleem, dat velletje is gewoon eetbaar. Maar … we hebben ook nog een plan B! Wat je kunt doen is dat velletje verwijderen. De bonen die je dan overhoudt zullen wat zoeter van smaak zijn. We leggen uit hoe dat werkt!

Voor dat je aan de slag gaat

Tuinbonen doppen is wel even een klusje. Zeker als je voor veel mensen gaat koken. Doordat je uit moet gaan van 750 gram tot een kilo per persoon voor een normale eter, heb je behoorlijk wat peulen nodig om aan een normale hoeveelheid groente van 250 gram per persoon te komen. Ook iets om even rekening mee te houden is dat de binnenzijde van de peul looizuur bevat. Hier kun je heel vieze handen van krijgen, die je niet zo weer schoon wast. Dus plastic handschoenen dragen is geen slecht idee. Het inzetten van de hulp van je kinderen ook niet. Ze vinden tuinbonen doppen vaak echt een leuk klusje om te doen.

Tuinbonen doppen doe je zo

Om de bonen uit de peul te halen, trek je de peul langs de naad open. Zo kun je de bonen er een voor een uithalen. Een peulenschilletje dus! Als de peulen niet makkelijk opengaan gebruik dan een mesje om de naad vanaf de steelaanzet te openen. Spoel de bonen na het doppen af onder de kraan en verwerk ze verder zoals jij dat wilt.

Tuinbonen doppen, of dubbeldoppen?

Je hebt besloten over te gaan tot plan B. Dat betekent dat je gedopte bonen eerst moet blancheren om het velletje te kunnen verwijderen. Dat blancheren doe je door de boontjes 2 minuten in kokend water te doen. Je  zult zien dat de bonen nu een grijsgroene kleur hebben gekregen. Daarna giet je de bonen af in een zeef en spoel je ze koud onder de kraan.  Nu gaan we de bonen dubbeldoppen. Maak met een schilmesje (of je nagel, dat kan ook) een sneetje in het velletje om de boon. Je kunt de boon er nu zo uit duwen. Wat je overhoudt, is een prachtig, fel groen boontje. Je kunt de dubbel gedopte tuinbonen nu verder verwerken zoals jij dat wilt.

Tuinbonen gedopt

Tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?

Die enorme bergen grote groenen peulen die je op de markt of bij de groenteboer ziet liggen, dat zijn tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?

Tags: Groente
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Nederlandse boerenkaas
Kookschool

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus
Kookschool

Roomsaus of Bechamelsaus

Roquefort
Kookschool

Roquefort; Wereldberoemde Franse kaas

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

groenten om te grillen
Kookschool

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Hervekaas
Kookschool

Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje

rondvis fileren
Kookschool

Rondvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Culinair fastfood. Een broodje hamburger zelf maken kan op veel manieren. Hier vind je wat lekkere recepten ter inspiratie.

Check het recept of lees de info
Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Recept in de picture

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Het lijkt wel wat op mac and cheese, maar dan veel gezonder, want er zit een kilo groente in. Proef onze ovenpasta met koolrabi en graskaas!

Check het recept of lees de info
Salade van lollo rosso en lollo bionda

Salade van lollo rosso en lollo bionda

bavarois van kwark

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Handige kooktips

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Deze Franse kaas ken je ongetwijfeld. Port-du-Salut ,het zachte kaasje met de milde smaak en de oranje korst. We vertellen je er meer over!

Check het recept of lees de info
Nederlandse boerenkaas

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus

Roomsaus of Bechamelsaus

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Yvonne op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen