• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Tuinbonen doppen, of dubbeldoppen?

Redactie door Redactie
in Kookschool
1
Gekookte tuinbonen

Tuinbonen, doppen of dubbeldoppen? – Die grote bergen groene peulen die je bij de groenteboer, of op de markt ziet liggen, dat zijn tuinbonen. Tuinbonen zijn een echte seizoensgroente. Ze worden aangeboden van eind april tot en met augustus. Veel mensen kennen de tuinboon dan ook vooral uit de diepvries of uit de glazen potjes. En dat is erg jammer, want verse tuinbonen zijn echt zo veel lekkerder dan diepgevroren tuinbonen of tuinbonen uit glas. Natuurlijk is het wat meer werk om verse tuinbonen, die je eerst ook nog moet gaan doppen, klaar te maken, dan om een potje open te draaien, de inhoud in een pan te kieperen en op te warmen. Maar als je het verschil tussen verse tuinbonen en geconserveerde hebt geproefd, wil je voortaan graag tuinbonen doppen en koop je ze niet meer in een potje.

Als jij nu de eerstvolgende keer dat je tuinbonen wil gaan eten, eens verse tuinbonen koopt. Wij helpen je, geven tips en tricks en vanaf dat moment kun je voortaan je eigen tuinbonen doppen.

Als je het verschil tussen verse tuinbonen en geconserveerde hebt geproefd, wil je voortaan graag tuinbonen doppen en koop je ze niet meer in een potje.

Tuinbonen eten met of zonder velletje?

Je hebt dus tuinbonen gekocht. Vervolgens moet je ze gaan klaarmaken. Tuinbonen doppen dus. Je trekt zo’n peul open en daar zijn de boontjes. Om die boontjes zit een velletje. Dat velletje geeft een wat karakteristieke smaak aan verse tuinbonen.

In het begin van het tuinbonenseizoen zijn de boontjes in de peulen nog vrij klein. Het velletje om de boon zelf is dan nog vrij dun en zacht. Als je de boontjes hebt gekookt, dan kun je ze zo eten. Heel jonge tuinbonen kun je zelfs rauw eten. Dat doen ze in Italië ook, bij de borrelplank met vleeswaren en kaas. Naarmate het seizoen vordert, worden de bonen wat groter, en het velletje er om heen wat taaier en het kan een beetje bitter gaan smaken. De ietwat bittere smaak is iets wat voor de een de smaak van de tuinbonen máákt, en voor de ander de reden is om ze niet echt lekker te vinden. Heel persoonlijk dus. Nu kun je daar twee dingen mee doen. Je gaat de tuinbonen doppen en klaarmaken zoals je dat gewend bent te doen, (of je zoekt een lekker recept uit op Lekker Tafelen), en je eet de bonen, met het velletje er om heen. Geen enkel probleem, dat velletje is gewoon eetbaar. Maar … er is ook nog een plan B! Wat je kunt doen is dat velletje verwijderen. De bonen die je dan overhoudt zullen wat zoeter van smaak zijn. We leggen uit hoe dat werkt!

Voor dat je aan de slag gaat

Tuinbonen doppen is wel even een klusje. Zeker als je voor veel mensen gaat koken. Doordat je uit moet gaan van 750 gram tot een kilo per persoon voor een normale eter, heb je behoorlijk wat peulen nodig om aan een normale hoeveelheid groente van 250 gram per persoon te komen. Ook iets om even rekening mee te houden is dat de binnenzijde van de peul looizuur bevat. Hier kun je heel vieze handen van krijgen, die je niet zo weer schoon wast. Dus plastic handschoenen dragen is geen slecht idee. Het inzetten van de hulp van je kinderen ook niet. Ze vinden tuinbonen doppen vaak echt een leuk klusje om te doen.

Tuinbonen doppen doe je zo

Om de bonen uit de peul te halen, trek je de peul langs de naad open. Zo kun je de bonen er een voor een uithalen. Een peulenschilletje dus! Als de peulen niet makkelijk opengaan gebruik dan een mesje om de naad vanaf de steelaanzet te openen. Spoel de bonen na het doppen af onder de kraan en verwerk ze verder zoals jij dat wilt.

Tuinbonen doppen, of dubbeldoppen?

Je hebt besloten over te gaan tot plan B. Dat betekent dat je gedopte bonen eerst moet blancheren om het velletje te kunnen verwijderen. Dat blancheren doe je door de boontjes 2 minuten in kokend water te doen. Je zult zien dat de bonen nu een grijsgroene kleur hebben gekregen. Daarna giet je de bonen af in een zeef en spoel je ze koud onder de kraan.  Nu ga je de bonen dubbeldoppen. Maak met een schilmesje (of je nagel, dat kan ook) een sneetje in het velletje om de boon. Je kunt de boon er nu zo uit duwen. Wat je overhoudt, is een prachtig, fel groen boontje. Je kunt de dubbel gedopte tuinbonen nu verder verwerken zoals jij dat wilt.

Tuinbonen gedopt

Tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?

Die enorme bergen grote groene peulen die je op de markt of bij de groenteboer ziet liggen, dat zijn tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?

DeelPin3VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

dulce de leche
Kookschool

Dulce de leche maken; handige tips + een variant met verse melk

IJsthee zelf maken
Kookschool

IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers

yoghurt soorten
Kookschool

Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Marineren recepten en tips vlees en vis
Kookschool

Marineren: zo voeg je écht iets toe aan je product!

Toppings voor ovenschotels
Kookschool

De lekkerste toppings voor ovenschotels – zo maak je ze onweerstaanbaar

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk
Kookschool

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!