De ui staat in de top 3 van ’s werelds meest gegeten groenten. Niet voor niets, want ook jij hebt waarschijnlijk altijd uien in huis. Deze bollen zijn echte smaakmakers in vele gerechten. Maar wat weten we eigenlijk van de ui? Er zijn meerdere soorten, en als je eens rond vraagt merk je dat er weinig kennis is m.b.t. de ui. Zonde hoor! Er valt dan nog zoveel te ontdekken! En wij gaan je dat bewijzen in deze special.
Soorten uien
Naast de bekende en veel verkochte gele ui, zijn er ook diverse andere uien verkrijgbaar. Ze horen allen tot de zogezegde Alium familie. Een kort overzichtje:
Gele uien
De gele ui is de bekendste van het stel. Bij iedereen in huis wel terug te vinden. Even een uitje snipperen, even wat uien snijden voor de hachee, of even een paar uiringen in een salade. Heb je al eens gefrituurde uiringen gegeten? Heerlijk, zo gebruik je ze zelfs bij de borrel. De gele ui heeft een goudgele schil en is wit van binnen. Dat hoeven je vast niet meer te vertellen.
Rode uien
De rode ui, ken je die ook? Vaak denkt men dat deze pittiger is. Niets is echter minder waar. De Rode ui heeft minder smaak als de bekende gele ui. Wel vinden we dat de rode ui heel geschikt is voor decoratieve doeleinden. Het kan de kleur van je gerecht behoorlijk beïnvloeden. De ui heeft een rode schil en het vruchtvlees is rood/wit van kleur.
Witte uien
De witte ui is ook echt wit. De schil is wit, het vruchtvlees is wit. Deze ui kies je vooral wanneer de uismaak duidelijk aanwezig mag zijn. Witte uien zijn veel scherper dan de gele en rode uien. Ze zijn veel minder bekend, maar wie ze eenmaal geproefd heeft gaat ze ongetwijfeld vaker gebruiken.
Zoete uien
De zoete ui is afkomstig uit Zuid Amerika en zoals de naam al aangeeft, zoeter als haar gele zusje. Dat kan je gerecht net even een ander accent meegeven. Grootste voordeel van deze ui is dat je geen last hebt van traan ogen bij het snijden van de ui.
Sjalotten
Sjalotjes zijn klein maar fijn. Deze kleine ovale uitjes hebben een pittigere smaak dan de gele uien. Dat merk je dubbel en dwars bij het snijden, want van sjalotten tranen je ogen sneller. Pel en snij ze onder de open kraan, of doe het even buiten. Dit voorkomt het tranen niet helemaal maar helpt zeker! Sjalotjes zijn natuurlijk de basis voor sauzen. Zeer fijn gesnipperd als basis geven ze hun smaak volledig af aan jouw saus.
Bosuien
Bosuitjes worden ook wel lente-uitjes of stengel-uitjes genoemd. Helaas weten velen in dit niet en het is dan afhankelijk van de benaming in de winkel of we dit kunnen vinden. Iedereen kent de bosuitjes van de kip siam in de diverse wereldgerechten. Jammer, want dat is het slechtste voorbeeld om deze uitjes te gebruiken. De licht naar prei smakende ringetjes bosui of lente-ui zijn vooral in roerbakgerechten en rauwkosten een feest. Maar ook in soepen, op een broodje of (in plaats van bieslook) in een saus. Ze geven echt smaak af. De één eet ze liever rauw, de ander bakt ze liever even mee. Schroom vooral niet je eigen voorkeur te houden!
Zilveruitjes
Ze zijn er ook vers, maar in Nederland zo goed als uitgebannen. Wij kennen de zilveruitjes als conserven in het zuur. Zure zilveruitjes komen uit een potje. Lekker, zeker! Vers ook zeer zeker de moeite waard, als je de kans hebt, om ze eens te proberen!
Verder zijn prei en bieslook van dezelfde familie. Door een volledig andere manier van gebruiken reken we deze daar niet onder. Prei wordt weggezet tussen de stengelgroenten en bieslook uiteraard onder de verse kruiden.
Ik heb altijd al gedacht dat alle uien verschillend waren. Ik heb het eens gevraagd bij 24kitchen en kreeg als antwoord dat alle uien hetzelfde waren, mooi niet dus. Ze proeven toch allemaal anders, dus in gebruik zul je ook verschillend moeten zijn. Bedankt voor dit artikel, voor mij een bevestiging. Lieve groet Cecile
Cecile, de wereld van uien is bijzonder groot. Geniet van de smaken, kleuren en varianten. En als je ontdekkingen doet horen wij die natuurlijk ook graag.