• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Uien; Ontdek de varianten

Redactie door Redactie
in Kookschool
0

De ui staat in de top 3 van ’s werelds meest gegeten groenten. Niet voor niets, want ook jij hebt waarschijnlijk altijd uien in huis. Deze bollen zijn echte smaakmakers in vele gerechten. Maar wat weten we eigenlijk van de ui? Er zijn meerdere soorten, en als je eens rond vraagt merk je dat er weinig kennis is m.b.t. de ui. Zonde hoor! Er valt dan nog zoveel te ontdekken! En wij gaan je dat bewijzen in deze special.

Soorten uien

Naast de bekende en veel verkochte gele ui, zijn er ook diverse andere uien verkrijgbaar. Ze horen allen tot de zogezegde Alium familie. Een kort overzichtje:

IMG_9224Gele uien

De gele ui is de bekendste van het stel. Bij iedereen in huis wel terug te vinden. Even een uitje snipperen, even wat uien snijden voor de hachee, of even een paar uiringen in een salade. Heb je al eens gefrituurde uiringen gegeten? Heerlijk, zo gebruik je ze zelfs bij de borrel. De gele ui heeft een goudgele schil en is wit van binnen. Dat hoeven je vast niet meer te vertellen.

Rode uien

De rode ui, ken je die ook? Vaak denkt men dat deze pittiger is. Niets is echter minder waar. De Rode ui heeft minder smaak als de bekende gele ui. Wel vinden we dat de rode ui heel geschikt is voor decoratieve doeleinden. Het kan de kleur van je gerecht behoorlijk beïnvloeden. De ui heeft een rode schil en het vruchtvlees is rood/wit van kleur.

Witte uien

De witte ui is ook echt wit. De schil is wit, het vruchtvlees is wit. Deze ui kies je vooral wanneer de uismaak duidelijk aanwezig mag zijn. Witte uien zijn veel scherper dan de gele en rode uien. Ze zijn veel minder bekend, maar wie ze eenmaal geproefd heeft gaat ze ongetwijfeld vaker gebruiken.

Zoete uien

De zoete ui is afkomstig uit Zuid Amerika en zoals de naam al aangeeft, zoeter als haar gele zusje. Dat kan je gerecht net even een ander accent meegeven. Grootste voordeel van deze ui is dat je geen last hebt van traan ogen bij het snijden van de ui.

Sjalotten

Sjalotjes zijn klein maar fijn. Deze kleine ovale uitjes hebben een pittigere smaak dan de gele uien. Dat merk je dubbel en dwars bij het snijden, want van sjalotten tranen je ogen sneller. Pel en snij ze onder de open kraan, of doe het even buiten. Dit voorkomt het tranen niet helemaal maar helpt zeker! Sjalotjes zijn natuurlijk de basis voor sauzen. Zeer fijn gesnipperd als basis geven ze hun smaak volledig af aan jouw saus.

Bosuien

Bosuitjes worden ook wel lente-uitjes of stengel-uitjes genoemd. Helaas weten velen in dit niet en het is dan afhankelijk van de benaming in de winkel of we dit kunnen vinden. Iedereen kent de bosuitjes van de kip siam in de diverse wereldgerechten. Jammer, want dat is het slechtste voorbeeld om deze uitjes te gebruiken. De licht naar prei smakende ringetjes bosui of lente-ui zijn vooral in roerbakgerechten en rauwkosten een feest. Maar ook in soepen, op een broodje of (in plaats van bieslook) in een saus. Ze geven echt smaak af. De één eet ze liever rauw, de ander bakt ze liever even mee. Schroom vooral niet je eigen voorkeur te houden!

Zilveruitjes

Ze zijn er ook vers, maar in Nederland zo goed als uitgebannen. Wij kennen de zilveruitjes als conserven in het zuur. Zure zilveruitjes komen uit een potje. Lekker, zeker! Vers ook zeer zeker de moeite waard, als je de kans hebt, om ze eens te proberen!

Verder zijn prei en bieslook van dezelfde familie. Door een volledig andere manier van gebruiken reken we deze daar niet onder. Prei wordt weggezet tussen de stengelgroenten en bieslook uiteraard onder de verse kruiden.

DeelPin5VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

dulce de leche
Kookschool

Dulce de leche maken; handige tips + een variant met verse melk

IJsthee zelf maken
Kookschool

IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers

yoghurt soorten
Kookschool

Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Marineren recepten en tips vlees en vis
Kookschool

Marineren: zo voeg je écht iets toe aan je product!

Toppings voor ovenschotels
Kookschool

De lekkerste toppings voor ovenschotels – zo maak je ze onweerstaanbaar

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk
Kookschool

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?

Reacties 3

  1. Cecile Geurts-Huijbers says:
    12 jaar geleden

    Ik heb altijd al gedacht dat alle uien verschillend waren. Ik heb het eens gevraagd bij 24kitchen en kreeg als antwoord dat alle uien hetzelfde waren, mooi niet dus. Ze proeven toch allemaal anders, dus in gebruik zul je ook verschillend moeten zijn. Bedankt voor dit artikel, voor mij een bevestiging. Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      12 jaar geleden

      Cecile, de wereld van uien is bijzonder groot. Geniet van de smaken, kleuren en varianten. En als je ontdekkingen doet horen wij die natuurlijk ook graag.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!