• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
woensdag 12 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Uien; Ontdek de varianten

0

De ui staat in de top 3 van ’s werelds meest gegeten groenten. Niet voor niets, want ook jij hebt waarschijnlijk altijd uien in huis. Deze bollen zijn echte smaakmakers in vele gerechten. Maar wat weten we eigenlijk van de ui? Er zijn meerdere soorten, en als je eens rond vraagt merk je dat er weinig kennis is m.b.t. de ui. Zonde hoor! Er valt dan nog zoveel te ontdekken! En wij gaan je dat bewijzen in deze special.

Soorten uien

Naast de bekende en veel verkochte gele ui, zijn er ook diverse andere uien verkrijgbaar. Ze horen allen tot de zogezegde Alium familie. Een kort overzichtje:

IMG_9224Gele uien

De gele ui is de bekendste van het stel. Bij iedereen in huis wel terug te vinden. Even een uitje snipperen, even wat uien snijden voor de hachee, of even een paar uiringen in een salade. Heb je al eens gefrituurde uiringen gegeten? Heerlijk, zo gebruik je ze zelfs bij de borrel. De gele ui heeft een goudgele schil en is wit van binnen. Dat hoeven je vast niet meer te vertellen.

Rode uien

De rode ui, ken je die ook? Vaak denkt men dat deze pittiger is. Niets is echter minder waar. De Rode ui heeft minder smaak als de bekende gele ui. Wel vinden we dat de rode ui heel geschikt is voor decoratieve doeleinden. Het kan de kleur van je gerecht behoorlijk beïnvloeden. De ui heeft een rode schil en het vruchtvlees is rood/wit van kleur.

Witte uien

De witte ui is ook echt wit. De schil is wit, het vruchtvlees is wit. Deze ui kies je vooral wanneer de uismaak duidelijk aanwezig mag zijn. Witte uien zijn veel scherper dan de gele en rode uien. Ze zijn veel minder bekend, maar wie ze eenmaal geproefd heeft gaat ze ongetwijfeld vaker gebruiken.

Zoete uien

De zoete ui is afkomstig uit Zuid Amerika en zoals de naam al aangeeft, zoeter als haar gele zusje. Dat kan je gerecht net even een ander accent meegeven. Grootste voordeel van deze ui is dat je geen last hebt van traan ogen bij het snijden van de ui.

Sjalotten

Sjalotjes zijn klein maar fijn. Deze kleine ovale uitjes hebben een pittigere smaak dan de gele uien. Dat merk je dubbel en dwars bij het snijden, want van sjalotten tranen je ogen sneller. Pel en snij ze onder de open kraan, of doe het even buiten. Dit voorkomt het tranen niet helemaal maar helpt zeker! Sjalotjes zijn natuurlijk de basis voor sauzen. Zeer fijn gesnipperd als basis geven ze hun smaak volledig af aan jouw saus.

Bosuien

Bosuitjes worden ook wel lente-uitjes of stengel-uitjes genoemd. Helaas weten velen in dit niet en het is dan afhankelijk van de benaming in de winkel of we dit kunnen vinden. Iedereen kent de bosuitjes van de kip siam in de diverse wereldgerechten. Jammer, want dat is het slechtste voorbeeld om deze uitjes te gebruiken. De licht naar prei smakende ringetjes bosui of lente-ui zijn vooral in roerbakgerechten en rauwkosten een feest. Maar ook in soepen, op een broodje of (in plaats van bieslook) in een saus. Ze geven echt smaak af. De één eet ze liever rauw, de ander bakt ze liever even mee. Schroom vooral niet je eigen voorkeur te houden!

Zilveruitjes

Ze zijn er ook vers, maar in Nederland zo goed als uitgebannen. Wij kennen de zilveruitjes als conserven in het zuur. Zure zilveruitjes komen uit een potje. Lekker, zeker! Vers ook zeer zeker de moeite waard, als je de kans hebt, om ze eens te proberen!

Verder zijn prei en bieslook van dezelfde familie. Door een volledig andere manier van gebruiken reken we deze daar niet onder. Prei wordt weggezet tussen de stengelgroenten en bieslook uiteraard onder de verse kruiden.

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • draadjesvlees

    Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong

  • Hachee

    Hachee volgens oud-Hollands recept

  • Pannenkoeken beslag

    Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)

  • Kip in ketjapsaus

    Kip in ketjapsaus

  • soepballetjes maken

    Soepballetjes maken

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • kruidige kippenpoten uit de oven

    Kruidige kippenpoten; uit de oven

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • Oma’s gehaktballen

    Oma’s gehaktballen

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons (Heerlijk op de borrelplank)

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans
  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.