• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, juni 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Vacherin Mont d’Or of Vacherin du Haut Doubs

Verkrijgbaar van september tot mei

Elise de Haan door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Vacherin Mont d'Or of Vacherin du Haut Doubs

Vacherin Mont d’Or of Vacherin du Haut Doubs – Twee namen voor hetzelfde kaasje. De eerste voor de Zwitserse versie, de tweede voor de Franse variant. Twee landen dus, die allebei claimden dat het toch echt hun kaas is. Dus valt de Vacherin onder de Zwitserse kazen of onder de Franse kazen? We gaan eens kijken hoe dat zit!

Vacherin Mont d’Or

De naam waaronder de meeste Nederlanders de kaas kennen is Vacherin Mont d’Or. Het betreft hier een gewassen-korstkaas, gemaakt van rauwe koemelk. De melk waarvan de Mont d’Or wordt gemaakt komt van koeien van het Montbéliard-ras en in Zwitserland ook wel het Simmentaler-ras. Die melk wordt vervolgens gethermiseerd. Thermiseren is het, voorafgaand aan de kaasproductie, verwarmen van de melk tot boven de 40 graden. Dit gebeurt om de melk beter houdbaar te maken. Thermiseren heeft weinig invloed op de smaak van de melk. Thermiseren is niet hetzelfde als pasteuriseren. Bij pasteuriseren wordt de melk verhit tot boven de 72 graden. Nadat de kaas gestremd is wordt de wrongel, het eerste stadium van de kaas, in de vormen gedaan. Als de kazen gevormd zijn worden ze overgedaan in vurenhouten hoepels. Dit is om het uitlopen van de kaas te voorkomen. Daarna rijpt de Mont d’Or minstens drie weken op vurenhouten planken. De kazen worden dagelijks in een pekelbad gewassen en gekeerd. Tegen het einde van de rijpingstijd is de paté van de kaas beigeachtig geworden. De kaas is dan smeuïg. Als de kaas langer rijpt, wordt deze vloeibaar. Het gewicht van een Vacherin Mont d’Or of een Vacherin du Haut Doubs varieert van ongeveer 400 gram tot 3 kilo. De smaak van deze romige kaas is nootachtig en aromatisch. De geur kan heel sterk zijn.

Franse kazen

Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

Ben je een kaasliefhebber? Dan ben je ongetwijfeld ook gek op Franse kaas! We hebben de populairste soorten op een rijtje gezet. Lees je mee?

Zwitserse kaas

Zwitserse kazen

Wat weet jij van Zwitserse kazen? Mogelijk ken je de Emmentaler en de Gruyère. Maar er is meer. Lekker Tafelen vertelt over Zwitserse kaas!

Een echte seizoenskaas

De Mont d’Or kazen ontstonden in de hoge berggebieden, van de Haut-Doubs. De koeien staan in de zomer op de hoog gelegen alpenweiden. Omdat de koeien uiteraard ook hier gemolken moesten worden was er een manier nodig om de melk  langer houdbaar te maken. Want elke dag de melk naar het dal brengen om daar te verkopen was geen optie. Dus werden er kazen van gemaakt. Vaak Comté of Gruyère. In het najaar en de winter staan de koeien echter op stal. De melkproductie lag dan een stuk lager dan in de zomer. En dus maakten de boeren in plaats van de grote kaaswielen, kleinere, zachte kaasjes. Het productieseizoen van de Vacherin Mont d’Or en de Vacherin du Haut Doubs loopt dan ook nog steeds van 15 augustus tot 15 maart.

Volgens de traditie loopt het ‘consumptieseizoen’ van 10 september tot en met 10 mei.

Frans of Zwitsers

Nu rijst natuurlijk de vraag of het hier een Zwitserse kaas betreft of een Franse kaas. Nou, eigenlijk allebei dus. Deze kaas wordt namelijk zowel in Zwitserland als in Frankrijk geproduceerd en kreeg ook in beide landen een AOC (Appellation d’origine Contrôlée) keurmerk. In Frankrijk werd dit keurmerk afgegeven in 1981. In Zwitserland kreeg de kaaspas een keurmerk in 2003.  In 1996 werd dit AOC keurmerk vervangen door een BOB-keurmerk. Oftewel een beschermde oorsprongsbenaming. In het Frans AOP of appellation d’origine protégée. Toch zijn het de Zwitsers die met de naam Vacherin Mont d’Or zijn gaan lopen. Zij claimden al in 1973 deze naam. Sindsdien heten de in het Zwitserse kanton Vaud geproduceerde Vacherin kazen Vacherin Mont d’Or en kreeg de in Vacherin kaas die wordt gemaakt in het Franse departement Doubs gelegen deel van het Pays Vaudois de naam Vacherin du Haut Doubs. Er worden ook in Frankrijk geproduceerde kazen verkocht onder de naam Mont d’Or.

Vacherin Mont d’Or wordt zowel in Zwitserland als Frankrijk gemaakt.

Vacherin Mont d’Or en Vacherin du Haut Doubs in de keuken

Deze kazen zijn bij uitstek geschikt om te verwerken in de keuken. Stukjes of plakjes snijden van deze kaas is onmogelijk, daar is de Vacherin Mont d’Or te vloeibaar voor. Wil je de kaas koud eten? Dan zul  je dat met een lepeltje moeten doen. Voor een kaasplankje zin de Vacherin Mont d’Or en de Vacherin du Haut Doubs dus niet echt een handige keuze. De kaas is eigenlijk het lekkerste als ze warm wordt gegeten. Er wordt dan ook vaak een kaasfondue mee gemaakt. Traditioneel wordt de kaas ook gegeten met halve warme aardappelen met komijnzaad.

Het kaasje is zo zacht dat je het met een lepeltje moet eten

kaasfondue met vacherin mont d'or
Recepten

Snelle kaasfondue met Vacherin Mont d’Or

Een heerlijke en snelle kaasfondue maak je met (Vacherin) Mont d’Or. Lekker als maaltijd met een salade maar ook lekker op de borreltafel.

Check het recept of lees de info
Tags: KaasKaas - Buitenlandse kaasKaas - Rauwmelks
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

groenten om te grillen
Kookschool

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Hervekaas
Kookschool

Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje

rondvis fileren
Kookschool

Rondvis fileren doe je zo (met foto instructies)

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

Morbier
Kookschool

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Zelfgemaakte eiersalade is een TE simpel recept, maar ook met het recept voor eiersalade kun je variëren. Lekker op brood of op toast.

Check het recept of lees de info
yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta

Zomerse recepten met feta

mosselen eten

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Recept in de picture

Kipcurry spiesjes
Vleesgerechten

Kipcurry spiesjes; van de barbecue

Eigenlijk is het gewoon curry aan een stokje, deze kipcurryspiesjes. Gemarineerd in yoghurt met jouw favoriete currypasta, daarna op de BBQ!

Check het recept of lees de info
Mango-yoghurtsaus

Mango-yoghurtsaus; lekker, en gezond!

komkommersoep

Komkommersoep; verkoeling in de zomer

Handige kooktips

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

Snijbiet - Een 'vergeten' groente die gelukkig steeds vaker verkrijgbaar is. Verwant aan spinazie, is hij makkelijk klaar te maken en gezond.

Check het recept of lees de info
groenten om te grillen

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Hervekaas

Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Elviera op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Redactie op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Redactie op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • RUTTEN FREDDY op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Margreet Anceaux op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • Redactie op Oma’s draadjesvlees; Smelt op je tong
  • Redactie op Schnitzels zelf paneren; met stap voor stap uitleg

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen