Vers fruit invriezen – Hartje zomer is er altijd volop fruit, bessen, kersen, frambozen, aardbeien, perziken noem ze maar op. Het lekkerste fruit is er in de zomer, de markt ligt er vol mee en je kunt dan ook vaak grote hoeveelheden kopen tegen een stuntprijs. Die hoeveelheid fruit krijg je echt niet opgesnoept, ook niet als je er mee gaat bakken. Jam maken kan een optie zijn, maar wat moet je met zoveel potjes jam? Het beste kun je dan dat vers fruit invriezen. Makkelijk zat zul je denken, ja dat is het ook, maar het is wel handig om met een paar dingen rekening te houden.
Welk fruit kun je invriezen
In principe kun je alle vers fruit invriezen. Ingevroren fruit is na ontdooien wel altijd anders van structuur. Dit komt doordat het water uit het fruit, het sap dus, uitzet tijden het bevriezen. Door het uitzetten scheuren de celwanden de ballonnetjes als het ware. Die celwanden zorgen voor de stevigheid, dus als die celwanden kapot zijn, zal het fruit zacht worden. Ingevroren fruit smaakt net zo lekker, maar de structuur is totaal anders, wat vaak een vreemd mondgevoel geeft.
Vers fruit is en blijft het allerlekkerste
De mogelijkheden van ingevroren fruit zijn eindeloos
Als je een voorraadje ingevroren fruit in de vriezer hebt liggen kun je daar de lekkerste dingen mee maken. Vaak vriest men vers fruit in voor babyvoeding. Hierbij is het handig om het fruit vooraf te vermalen en in een ijsblokvormpje te doen. Je hoeft dan maar de juiste hoeveelheid uit de diepvries te halen en kort te laten ontdooien. Zo heb je steeds een lekkere portie gezonde babyvoeding en maar een keer werk en afwas.
Vers fruit invriezen voor smoothies is heel makkelijk. Smoothies zijn erg populair. Hoe handig is het als je een beetje sap of zuivel in een beker giet en daar alleen maar een handje vers fruit uit de diepvries bij hoeft te doen. Even mixen met een blender of staafmixer en je hebt een heerlijke gezonde smoothie. Je kunt het fruit voor een smoothie laten ontdooien, maar dat is eigenlijk niet nodig. Wel is het raadzaam om het uit de diepvries 10 minuten op temperatuur te laten komen, omdat dat beter is voor je mixer en je maalt het fruit ook veel sneller fijn.
Bevroren fruit is ook geweldig om mee te bakken, maak eens een appeltaart en doe daar een handje fruit uit de diepvries doorheen. Je kunt ook een heerlijke crumble maken met welk fruit je ook maar lekker vindt. Dus als je plek hebt in de diepvries koop het fruit als het zijn best is. Vers fruit invriezen heeft heel veel voordelen.
Vers fruit invriezen doe je zo
Als eerst was je het verse fruit voorzichtig. Leg het op een theedoek of in een vergiet zodat het fruit goed droog kan worden. Water zorgt voor kristallen en die wil je liever niet.
Vers fruit los van elkaar invriezen heeft heel veel voordelen:
- Het fruit bevriest sneller
- Je kunt los ingevroren fruit in een grote zak of in een diepvriesbak bewaren
- Je haalt makkelijk de juiste portie uit de diepvries
- het is sneller weer ontdooit
- je kunt het direct verwerken
Gebruik een grote schaal die in de diepvries past. Het is raadzaam om dit eerst even te meten, je overschat heel makkelijk de grootte van de diepvrieslade en dan kun je weer alles in een andere schaal leggen. Neem een groot stuk bakpapier en verkreukel dit helemaal. Die kreukels houden het fruit uit elkaar en zorgen ervoor dat het fruit makkelijker blijft liggen. Het zorgt ervoor dat het fruit niet aan de schaal plakt. Het bakpapier is ook handig om het ingevroren fruit mee in een bakje te schudden.
Afgemeten porties
Als je vooraf al weet waarvoor je vers fruit gaat invriezen kun je de porties ook al afwegen. Doe het fruit dan in een ruime stevige diepvrieszak en leg die plat in de diepvries omdat een plat pakketje sneller bevriest dan een rond gevuld zakje of bakje. Het heeft ook als voordeel dat het makkelijker ontdooit en je het eenmaal bevroren goed kunt stapelen voor een overzichtelijk geheel.
Ingevroren fruit is net zo gezond als vers fruit
Als je vers fruit meteen invriest, behoudt het meer vitamines dan als je het al een week op de fruitschaal hebt liggen. Koop daarom liever niet meer fruit dan je in een paar dagen opeet. Vers fruit is en blijft het allerlekkerste. Heb je zelf fruit in de tuin of kun je goedkoop aan grote hoeveelheden vers fruit komen, vries dit dan in voor later gebruik. Je kunt dit ingevroren fruit gebruiken voor smoothies, sauzen, gebak maar ook voor babyvoeding.
Gebruik lekker veel banaan voor een romige fruit smoothie
Bananen invriezen
Hoe vaak gebeurt het dat je bananen op de fruitschaal te snel rijp worden. Zeker met warmer weer wil dit nogal eens gebeuren. Leg die bananen dan in de diepvries. Dit kan heel snel door ze met schil in de diepvries te leggen, die schil haal je er later ook makkelijk vanaf. Heb je iets meer tijd? Schil ze dan en doe ze in stukken of schijfles in een bakje in de diepvries. Bananen verkleuren snel maar als je ze direct uit de diepvries gebruikt zonder eerst te ontdooien valt dit reuze mee. Met die bananen maak je de lekkerste smoothies en zelfs ijs door ze eenvoudig met een beetje yoghurt te blenderen. Bananen zijn geweldig voor een gepureerd fruithapje, want babyvoeding maak je makkelijk zelf. En heb je genoeg bananen verzameld? Maak er dan ook eens een bananencake van. Dit is gezond en lekker en ook nog eens leuk om te doen.
Zacht fruit invriezen
Zacht zomerfruit zoals bessen, bramen, aardbeien was je kort en laat je goed drogen. Haal de kroontjes van de aardbeien en de takjes van de bessen en vries ze los in. Handig en erg lekker voor een smoothie of babyvoeding
Steenfruit invriezen
Kersen, perziken en pruimen hebben pitten. Die pitten haal je eruit voordat je het fruit gaat invriezen. De kersen kunnen verder heel blijven, perziken en pruimen en ander groter steenfruit snijd je in parten en vries je los in. Ideaal om een heerlijke crumble of smoothie mee te maken.
Appels en peren invriezen
Dit fruit wordt niet vaak ingevroren omdat ze jaarrond makkelijk verkrijgbaar zijn. Wil je om een of andere reden appels of peren invriezen dan kan dat wel. Schil ze, snijd ze in parten en haal het klokhuis eruit. Leg ze kort in een badje van 1 liter water met het sap van een halve citroen om verkleuren te voorkomen. Laat ze drogen en vries ze los of in porties in zoals hierboven beschreven. Hiervan maak je heerlijke crumble, maar ook een cake met appel of peer.
Tropisch fruit invriezen
Meloen, kiwi, ananas, papaja, je kunt ze allemaal invriezen. Maak ze eerst schoon en snijd ze in blokjes of partjes. Het gesneden fruit vries je makkelijk los in of in afgemeten pakjes zoals hierboven beschreven.
Fruit
Wat zijn nu de seizoenen van vers fruit, en waar moet je op letten als je fruit koopt? Je vindt op deze pagina veel recepten & inspiratie