Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Verse ananas, de ene is de andere niet!

De ananas is een tropische lekkernij, maar blijkt ook een moeilijk geval. Dit willen we definitief de wereld uit helpen.

2 3.673

Verse ananas, de ene is de andere niet! – Vers fruit eten, we weten allemaal hoe gezond dat is. De ananas behoort absoluut tot de populairste fruitsoorten. Wie in de supermarkt langs een koeling loopt met bakjes (vers) gesneden ananas kan de verleiding vaak niet weerstaan. Menig bakje verdwijnt direct in het mandje om al heel snel na aankoop genuttigd te worden. Op zich helemaal oké. Zorgwekkender is het aantal blikken ananas dat in datzelfde mandje verdwijnt. Bij marktkramen zien we de ananas steeds meer uitsterven.


De luie Nederlandse keuken

De werkelijke reden is dat we het niet meer zien zitten om een ananas te schillen. We zijn allemaal druk met werk en allerlei andere zaken. Voor de bereiding van een goede en gezonde maaltijd nemen we nauwelijks tijd. En dus is de ananas in Nederland echt alleen nog populair als iemand anders de tijd nam om deze voor jou schoon te maken. Echt, ik spreek uit eigen ervaring. Natuurlijk is het ieders eigen vrije keuze. Wat ik je alleen wel mee wil geven is dat je op deze manier heel veel smaak en creativiteit in je keuken misloopt.

Soorten verse ananas

De ene ananas is de andere niet. Toch wordt de ananas overal op dezelfde wijze verkocht. Het maakt nogal wat verschil of je € 1.99 betaald voor een grote ananas of een kleine ananas. Alleen die maat is al essentieel. Deze maat wordt bepaald aan de hand van het aantal ananassen dat in een doos gaat. Groentemannen hebben het over tienen of achten, en ja zelfs zessen. Zes ananassen in een doos betekend dus een grotere maat. We importeren de ananas (al sinds 1493 bekend als tropische verrassing) vanuit diverse landen. De belangrijkste zijn Brazilië, Costa Rica en Honduras. Maar ook uit landen als Thailand, India, de Filipijnen, Zuid-Afrika, Ivoorkust en Ghana produceren heel wat ananassen. Het land van herkomst moet verplicht vermeld worden bij verkoop. Dit land zegt vaak ook iets over de ananas die je koopt. De meeste ananassen zijn wat bolvormig. De ananas uit Zuid-Amerika is heel ovaal en wat groener van kleur. Dit zijn over het algemeen prachtige, grote ananassen die je met plezier even thuis schoonmaakt. Ze zijn door hun grootte ook nog eens ideaal om te vullen voor een buffet of als spectaculair nagerecht.

Checken of een ananas rijp is

Met enig echoisme durf ik te stellen een behoorlijke kenner te zijn. Ik verkocht niet alleen veel ananassen, ik kocht er ook veel. En met alle regeltjes die er zijn om te checken of een ananas rijp is, pak ik nog regelmatig een verkeerde. Herken je het? Je koopt weer eens een ananas die aan de binnenkant allerlei bruine plekken heeft. De grens is echt subtiel. Het juiste moment zoeken om je ananas aan te snijden. Je kunt dit remmen door de ananas in de koelkast te bewaren. Wil je een snellere rijping? Leg de ananas dan op de fruitschaal. Maar wat is nu het ultieme moment om die ananas aan te snijden?

De standaard regels:

 1. Bij een rijpe ananas laten de blaadjes in de kroon los
 2. Een rijpe ananas heeft vaak (niet altijd) een wat donkerder kleur. Groene ananassen kunnen echter ook rijp zijn.
 3. Je moet een ananas kunnen ruiken.

Van deze drie regels kies ik echt voor de laatste. Bij regel 1 is de ananas vaak al te rijp en vertoond de eerste bruine plekken. Het moment dat een ananas echt zijn geur gaat verspreiden is het ultieme moment om de ananas aan te snijden. Heb jij tips, ideeën of ervaringen? Deel ze in het formulier onder deze pagina.

Verse ananas schoonmaken, 2 minuten werk

Snij kop en kont van de ananas af. Je krijgt dan een blok ananas dat je zo op je werkblad kunt zetten. Vervolgens snij je met een groot, liefst gekarteld, maar scherp mes de zijkanten weg. Doe dit niet te zuinig om te voorkomen dat er pitten in blijven zitten. Dan de ananas over de lengte in vieren snijden. Het hart wegsnijden. Dit hart is duidelijk zichtbaar aan de kleur. En dan in blokjes snijden. Dat is alles. In 2 minuten ben je klaar en in 2 minuten is het schaaltje leeg. Dat is toch binnen 4 minuten een flinke dosis vitamientjes binnen.

Wil je het echt goed doen dan schil je de ananas dun en snij je diagonaal de pitten eruit. Let op de structuur. Kies je voor snel gemak? Koop dan een ananassnijder. Het voordeel is dat je de schil makkelijk intact houdt om er bijvoorbeeld een gerecht in te serveren.

Tips:

 • Gebruik verse ananas ook eens in een huisgemaakte curry.
 • Voeg ananas toe aan desserts, taarten maar ook bij vlees- en visgerechten.
 • Gebruik ananas op broodjes, tosti’s en pizza’s
 • Ananas is een perfecte vrucht voor fruitsalades, bowl en fruitontbijtjes.
 • Ananassap uit de slowjuicer kun je heel goed combineren met
 • Ananas bevat een enzym (bromeline) dat het opstijven van gelatine verhindert.
 • Wrijf vlees in met ananas voor een malser resultaat. Dit wordt veroorzaakt door hetzelfde enzym (bromeline)
 • De kroon van een ananas is erg decoratief. Gooi deze niet weg maar zet als decoratie achter een opgemaakte saladeschotel.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Emmy zegt

  Ik heb ooit eens verse ananas toegevoegd aan mijn currysaus met kip. Het gerecht kreeg hoe langer hoe meer een bittere smaak. Na een aantal minuten was het gerecht niet meer eetbaar , zo bitter. Alles maar weggegooid. En sindsdien durf ik geen verse ananas meer gebruiken in een warm gerecht. Weet iemand wat de oorzaak daarvan is ?

  1. Lekker Tafelen zegt

   Verse ananas kan prima in een curry Emmy. Het probleem is dat deze vaak veel te vroeg wordt toegevoegd in de bereiding. De ananas altijd pas op het laatst toevoegen. Als deze net warm is is het echt goed!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer