• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juni 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Verse ananas, de ene is de andere niet!

door Redactie
in Kookschool
0
2
Kerrierijst met cashewnoten en ananas

Verse ananas, de ene is de andere niet! – Vers fruit eten, we weten allemaal hoe gezond dat is. De ananas behoort absoluut tot de populairste fruitsoorten. Wie in de supermarkt langs een koeling loopt met bakjes (vers) gesneden ananas kan de verleiding vaak niet weerstaan. Menig bakje verdwijnt direct in het mandje om al heel snel na aankoop genuttigd te worden. Op zich helemaal oké. Zorgwekkender is het aantal blikken ananas dat in datzelfde mandje verdwijnt. Bij marktkramen zien we de ananas steeds meer uitsterven.

De luie Nederlandse keuken

De werkelijke reden is dat we het niet meer zien zitten om een ananas te schillen. We zijn allemaal druk met werk en allerlei andere zaken. Voor de bereiding van een goede en gezonde maaltijd nemen we nauwelijks tijd. En dus is de ananas in Nederland echt alleen nog populair als iemand anders de tijd nam om deze voor jou schoon te maken. Echt, ik spreek uit eigen ervaring. Natuurlijk is het ieders eigen vrije keuze. Wat ik je alleen wel mee wil geven is dat je op deze manier heel veel smaak en creativiteit in je keuken misloopt.

Soorten verse ananas

De ene ananas is de andere niet. Toch wordt de ananas overal op dezelfde wijze verkocht. Het maakt nogal wat verschil of je € 1.99 betaald voor een grote ananas of een kleine ananas. Alleen die maat is al essentieel. Deze maat wordt bepaald aan de hand van het aantal ananassen dat in een doos gaat. Groentemannen hebben het over tienen of achten, en ja zelfs zessen. Zes ananassen in een doos betekend dus een grotere maat. We importeren de ananas (al sinds 1493 bekend als tropische verrassing) vanuit diverse landen. De belangrijkste zijn Brazilië, Costa Rica en Honduras. Maar ook uit landen als Thailand, India, de Filipijnen, Zuid-Afrika, Ivoorkust en Ghana produceren heel wat ananassen. Het land van herkomst moet verplicht vermeld worden bij verkoop. Dit land zegt vaak ook iets over de ananas die je koopt. De meeste ananassen zijn wat bolvormig. De ananas uit Zuid-Amerika is heel ovaal en wat groener van kleur. Dit zijn over het algemeen prachtige, grote ananassen die je met plezier even thuis schoonmaakt. Ze zijn door hun grootte ook nog eens ideaal om te vullen voor een buffet of als spectaculair nagerecht.

Checken of een ananas rijp is

Met enig echoisme durf ik te stellen een behoorlijke kenner te zijn. Ik verkocht niet alleen veel ananassen, ik kocht er ook veel. En met alle regeltjes die er zijn om te checken of een ananas rijp is, pak ik nog regelmatig een verkeerde. Herken je het? Je koopt weer eens een ananas die aan de binnenkant allerlei bruine plekken heeft. De grens is echt subtiel. Het juiste moment zoeken om je ananas aan te snijden. Je kunt dit remmen door de ananas in de koelkast te bewaren. Wil je een snellere rijping? Leg de ananas dan op de fruitschaal. Maar wat is nu het ultieme moment om die ananas aan te snijden?

De standaard regels:

  1. Bij een rijpe ananas laten de blaadjes in de kroon los
  2. Een rijpe ananas heeft vaak (niet altijd) een wat donkerder kleur. Groene ananassen kunnen echter ook rijp zijn.
  3. Je moet een ananas kunnen ruiken.

Van deze drie regels kies ik echt voor de laatste. Bij regel 1 is de ananas vaak al te rijp en vertoond de eerste bruine plekken. Het moment dat een ananas echt zijn geur gaat verspreiden is het ultieme moment om de ananas aan te snijden. Heb jij tips, ideeën of ervaringen? Deel ze in het formulier onder deze pagina.

Verse ananas schoonmaken, 2 minuten werk

Snij kop en kont van de ananas af. Je krijgt dan een blok ananas dat je zo op je werkblad kunt zetten. Vervolgens snij je met een groot, liefst gekarteld, maar scherp mes de zijkanten weg. Doe dit niet te zuinig om te voorkomen dat er pitten in blijven zitten. Dan de ananas over de lengte in vieren snijden. Het hart wegsnijden. Dit hart is duidelijk zichtbaar aan de kleur. En dan in blokjes snijden. Dat is alles. In 2 minuten ben je klaar en in 2 minuten is het schaaltje leeg. Dat is toch binnen 4 minuten een flinke dosis vitamientjes binnen.

Wil je het echt goed doen dan schil je de ananas dun en snij je diagonaal de pitten eruit. Let op de structuur. Kies je voor snel gemak? Koop dan een ananassnijder. Het voordeel is dat je de schil makkelijk intact houdt om er bijvoorbeeld een gerecht in te serveren.

Tips:

  • Gebruik verse ananas ook eens in een huisgemaakte curry.
  • Voeg ananas toe aan desserts, taarten maar ook bij vlees- en visgerechten.
  • Gebruik ananas op broodjes, tosti’s en pizza’s
  • Ananas is een perfecte vrucht voor fruitsalades, bowl en fruitontbijtjes.
  • Ananassap uit de slowjuicer kun je heel goed combineren met
  • Ananas bevat een enzym (bromeline) dat het opstijven van gelatine verhindert.
  • Wrijf vlees in met ananas voor een malser resultaat. Dit wordt veroorzaakt door hetzelfde enzym (bromeline)
  • De kroon van een ananas is erg decoratief. Gooi deze niet weg maar zet als decoratie achter een opgemaakte saladeschotel.
Tags: FruitFruit - AnanasFruit - Exoten
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken
Kookschool

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade
Kookschool

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

vlees ontdooien
Kookschool

Vlees ontdooien; met deze tips lukt het beter

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen; dit is waar je op moet letten

Kalfsbouillon
Kookschool

Kalfsbouillon

Geraspte kaas
Kookschool

Geraspte kaas; de voordelen van zelf raspen

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Reacties 2

  1. Emmy says:
    7 jaar geleden

    Ik heb ooit eens verse ananas toegevoegd aan mijn currysaus met kip. Het gerecht kreeg hoe langer hoe meer een bittere smaak. Na een aantal minuten was het gerecht niet meer eetbaar , zo bitter. Alles maar weggegooid. En sindsdien durf ik geen verse ananas meer gebruiken in een warm gerecht. Weet iemand wat de oorzaak daarvan is ?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      Verse ananas kan prima in een curry Emmy. Het probleem is dat deze vaak veel te vroeg wordt toegevoegd in de bereiding. De ananas altijd pas op het laatst toevoegen. Als deze net warm is is het echt goed!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

5 − 3 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?
  • Pasta met zalm saffraan en spinazie

Uitgelicht

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

Varkensvlees op de barbecue is een ware traktatie voor liefhebbers van lekker eten. Kies het juiste vlees en marinade en je hebt een feestje!

Check het recept of lees de info
exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

Recept in de picture

exotisch fruitsalade
Salade

Exotische fruitsalade; een salade met passie

Fris, zuur en zoet; deze fruitsalade met een dressing vol passie heeft en een explosie van smaken die je blijven verrassen.

Check het recept of lees de info
Gegrilde lamskoteletten

Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje

Gebraden beenham

Perfect gebraden beenham

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen