Verse groente bewaren – We kiezen er met z’n allen vaak voor om het doen van de boodschappen te beperken tot een of twee keer per week. Dat betekent dat we de verse producten als bijvoorbeeld groente een aantal dagen moeten kunnen bewaren. Verse groenten zijn een belangrijk onderdeel van de dagelijkse maaltijden, maar het kan soms een uitdaging zijn om ze vers en knapperig te houden. Het bewaren van groenten op de juiste manier is echter niet zo moeilijk als het lijkt. Door ze op de juiste plaats en op de juiste temperatuur te bewaren, kun je de houdbaarheid van verse groenten aanzienlijk verlengen, waardoor de smaak en de voedingswaarde langer behouden blijft. Elke groentesoort heeft zijn eigen ideale opslagomstandigheden. Het is daarom belangrijk om te weten welke groenten bij kamertemperatuur bewaard moeten worden, en welke in de koelkast moeten worden gelegd. In dit artikel vind je waardevolle tips en trucs om verse groenten langer goed te houden.
Voedsel weggooien is echt niet nodig
Door verse groenten op de juiste manier te bewaren, blijven ze langer houdbaar en hoef je minder weg te gooien. Koop niet te veel verse groenten op voorraad en maak de bederfelijkste soorten het eerst op. Veel groenten kun je ook prima invriezen. Gebruik die mogelijkheid als je teveel hebt gekocht, of als je uit de moestuin geoogst hebt en het niet op tijd kunt op eten.
Welke groenten bewaar je buiten de koelkast
Er zijn een aantal groentesoorten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren. Ze zullen, in tegenstelling tot wat je misschien zult verwachten, sneller bederven door de lage temperatuur. Hier vind je ze op een rijtje:
Vruchtgroenten
Vruchtgroenten, dat zijn komkommers, courgettes, paprika’s, pepers, avocado’s, tomaten, aubergines en pompoenen. Die verse vruchtgroenten kunnen slecht tegen kou. Je moet die groenten dus niet in de koelkast bewaren. Zoek wel een koel plekje, denk bijvoorbeeld aan een kelder. Leg ze niet op een fruitschaal in de (warme) keuken. Maar daarmee ben je er nog niet. Er zijn nog een aantal dingen waar je op moet letten bij het bewaren van vruchtgroenten. Houd paprika’s en aubergines uit de buurt van bananen, appels, peren en tomaten. Die scheiden namelijk ethyleengas uit, en dat kan de smaak van de aubergines en paprika’s aantasten. Tomaten behouden hun smaak door ze op een koele en droge plek te bewaren. Hoe je avocado bewaart, is een beetje afhankelijk van hoe rijp die is. Is hij nog hard? Bewaar hem dan buiten de koelkast. Een heel rijpe avocado, of een aangesneden exemplaar in plasticfolie, bewaar je wel in de koelkast.
Dit zijn adviezen die gelden onder normale omstandigheden. Loopt de buitentemperatuur hoog op, boven de 25 graden, dan is het verstandiger om de vruchtgroenten wel in de koelkast te bewaren, anders zullen ze door de warmte snel bederven.
Zo lang kun je verse vruchtgroenten bewaren:
Aubergine
3-7 dagen
Avocado
2-7 dagen
Courgette
7 dagen
Komkommer
7 dagen
Tomaten
7 dagen
Paprika
6-7 dagen
Pepers
6-7 dagen
Pompoen
2 maanden
Koolsoorten die je buiten de koelkast kunt bewaren
Er zijn een aantal koolsoorten die je in, maar ook buiten de koelkast, kunt bewaren. Denk hierbij aan de sluitkolen als witte kool, rode kool, groene kool of savooiekool en spitskool. Bewaar ze op een koele en droge plek. Een aangesneden kool bewaar je, in plasticfolie gewikkeld, wel in de koelkast. Hele kolen zijn in de koelkast langer houdbaar dan erbuiten.
Zo lang kun je kool buiten de koelkast bewaren:
Witte kool
1 – 2 weken
Groene kool
1 – 2 weken
Rode kool
1 – 2 weken
Spitskool
1 – 2 weken
Knolgroenten, verse groenten die je meestal buiten de koelkast kunt bewaren
Knolgroenten als knolselderij, rode bieten, koolraap, koolrabi, gember, zoete aardappels, aardperen en pastinaken, bewaar je in principe buiten de koelkast. Het beste zoek je daar een koele, donkere plek als een kelder voor uit. Snijd het loof van de knolselderij eraf als dat er nog aan zit. Dat maakt hem zeker langer houdbaar. Een aangesneden knolselderij bewaar je in plasticfolie gewikkeld in de koelkast. Zomerbieten met loof bewaar je overigens wel in de koelkast, zomerbieten zonder loof kun je in de koelkast een week of 2 bewaren, en buiten de koelkast 2 dagen. Winterbieten kun je wel buiten de koelkast, op een koele plaats een week of 2 bewaren. Gember kun je ook buiten de koelkast bewaren, en wel een paar weken op een koele en donkere plaats. In de koelkast, in een zakje, blijft de gemberwortel wat langer goed.
Zo lang kun je knolgroenten buiten de koelkast bewaren:
Knolselderij
4 weken
Bieten (winter)
2 weken
Koolraap
6 weken
Koolrabi
3 dagen
Gember
3 weken
Zoete aardappel
4 weken
Aardperen
1 week
Pastinaken
2 weken
Prei, uien en knoflook
De ‘gewone’ gele ui, de rode, de witte ui en sjalotten, kun je, ongepeld, buiten de koelkast, op een koele, donkere plek, zeker wel een maand bewaren. Gepeld kun je ze in een afgesloten bakje een dag of 10 bewaren. Ook knoflook bewaar je op een koele, en goed geventileerde plek, buiten de koelkast. Een hele knoflookbol kun je op die manier wel 2 maanden bewaren. Prei kun je een paar dagen buten de koelkast bewaren. Wil je de prei langer goed houden, leg hem dan wel in de koelkast. Bosuitjes of lente-uitjes bewaar je wel in de koelkast.
Zo lang kun je prei, uien, en knoflook buiten de koelkast bewaren:
Uien
4 weken
Sjalotten
4 weken
Knoflook
8 weken
Prei
5 dagen
Wortelen
Winterpeen is een groente die je lang kunt bewaren buiten de koelkast. Bewaar de winterpeen op een koele, droge en donkere plek. Bospeen kun je ook buiten de koelkast bewaren, je dient dan wel het loof te verwijderen. Met loof kun je bospeen 3 dagen in de koelkast bewaren.
Zo lang kun je wortelen buiten de koelkast bewaren:
Winterpeen
5 – 6 weken
Bospeen
3 – 4 weken
Welke verse groenten kun je in de koelkast bewaren
Een aantal groentesoorten bewaar je altijd in de koelkast. Dit geldt voor vrijwel alle bladgroenten, en stengelgroenten, maar ook voor kolen als bloemkool, Chinese kool. Ook verse bonen kun je in de koelkast bewaren. Paddenstoelen bewaar je ook in de koelkast. Leg de groenten bij voorkeur in de groentelade van de koelkast. Hierin is de luchtvochtigheid hoger dan in de rest van de koelkast, en dat voorkomt dat de groenten snel uitdrogen. Als de groente die je hebt gekocht verpakt is, laat ze dan in die verpakking zitten.
Koop je voorgesneden groenten? Bewaar die dan altijd in de koelkast. Laat ze in de originele verpakking zitten, en let op de ‘tenminste houdbaar tot’ datum. Gesneden groenten zijn meestal kort houdbaar. Je kunt dus beter ongesneden groenten kopen.
Bladgroenten, deze verse groenten moet je in de koelkast bewaren
Deze groenten bewaar je altijd in de koelkast. Als je ze buiten de koelkast zou bewaren verleppen ze heel snel. Als de groenten in een verpakking zitten als je ze koopt, laat die er dan omheen zitten.
Zo lang kun je bladgroenten in de koelkast bewaren:
Sla
2 – 5 dagen
Spinazie
2 – 3 dagen
Witlof
7 dagen
Andijvie
2 – 3 dagen
Paksoi
2 – 3 dagen
Snijbiet
2 dagen
Raapstelen
2 dagen
Koolsoorten die je in de koelkast bewaart
Behalve de sluitkolen, die je buiten de koelkast bewaart, zijn er een aantal koolsoorten die je wel in de koelkast bewaart. Bloemkool, spruitjes en broccoli bewaar je eigenlijk altijd in de koelkast, al zou je die op een koele plek buiten de koelkast ook nog wel een dagje kunnen bewaren. Ook ‘verse’ zuurkool bewaar je in de koelkast. Voor de zakjes zuurkool uit de supermarkt houd je de ‘ten minste houdbaar tot’ datum aan.
Zo lang kun je kool in de koelkast bewaren:
Bloemkool
7 – 10 dagen
Broccoli
3 – 5 dagen
Spruitjes
5 – 7 dagen
Zuurkool
5 dagen
Bonen en verse peulvruchten
Je zou ze op een koele plek wel een dagje buiten de koelkast kunnen bewaren, maar verse bonen en peulvruchten bewaar je bij voorkeur in de koelkast.
Zo lang kun je bonen en verse peulvruchten in de koelkast bewaren:
Sperziebonen
4 dagen
Snijbonen
2 – 3 dagen
Peultjes
4 dagen
Sugarsnaps
4 dagen
Peulvruchten
2 – 3 dagen
Paddenstoelen
Zo lang kun je paddenstoelen in de koelkast bewaren:
De meeste paddenstoelen kun je ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. Let er op dat ze wel kunnen ‘ademen’. Als je verpakte paddenstoelen kopt, bewaar ze dan in die verpakking.
Champignons
3 dagen
Oesterzwammen
3 dagen
Shiitake
3 dagen
Cantharellen
3 dagen
Portobello
3 – 5 dagen
Stengelgroenten
Venkel, rabarber en bleekselderij kun je eventueel een dag of 2 buiten de koelkast bewaren op een koele, donkere plek. Je kunt ze beter in de koelkast bewaren, dan blijven ze beduidend langer goed. Asperges bewaar je altijd, in een vochtige theedoek gewikkeld, in de koelkast.
Zo lang kun je stengelgroenten in de koelkast bewaren:
Rabarber
7 dagen
Asperges
2 – 3 dagen
Bleekselderij
7 dagen
Venkel
7 dagen
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!