• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Verse kreeft bereiden – Stap voor stap instructie bij het schoonmaken

door Redactie
in Kookschool
0
5
kreeft bereiden

Verse kreeft bereiden – Stap voor stap instructie bij het schoonmaken – Hoe kook ik een verse kreeft? Van vis-winkel-online.nl kreeg Lekker Tafelen een paar heerlijke Noordzee-kreeften. Best spannend, zo’n levende kreeft thuis aangeleverd te krijgen. Hoe komt hij aan? Wat moet je er mee doen? Zoonlief vond het zelfs een beetje eng: stel dat hij wegloopt en zich ergens in huis gaat verstoppen? Maar goed, de mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest en toen de kreeft eenmaal was gearriveerd via de post in een polystyrene bak met een koelelement, viel het allemaal reuze mee. Hij zat er een beetje stilletjes bij en keek ons met verwijtende ogen aan, alsof hij wist wat ging komen. Je hoeft geen aquarium te hebben. Het beestje kan prima een tijd zonder water, als hij het maar koud heeft (dat verdooft hem een beetje). Hij heeft elastiekjes om zijn scharen, dus kan je geen kwaad doen.

Verse kreeft bereiden

Meteen uit zijn lijden verlossen, leek mij overigens wel verstandig. Dat betekent: koken! Daarvoor maakte ik een ‘court bouillon’ een mooie Franse naam voor een wat opgepimt watertje.

Court bouillon recept

  • water
  • zout
  • paar schijfjes citroen
  • paar stengels peterselie
  • 1 laurierblaadje
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 glas witte wijn

Eventueel nog:

  • 1 stengel selderij in stukjes
  • 1 wortel in stukjes
  • Beetje saffraan

Verse kreeft koken in een court bouillon, zo doe je dat

Gebruik je grootste pan, vul hem voor ¾ met water en de overige ingrediënten voor de court bouillon en breng aan de kook. Zorg dat het water goed kookt. Laat de ingrediënten ongeveer 10 minuten goed doorkoken. Pak dan de kreeft bij zijn lijf en knip als je durft de elastieken los, zodat die geen nare smaak afgeven aan het water (wat je later weer voor een soepje wilt gebruiken). Zelf durfde ik dat overigens niet omdat mijn kreeft toch nog heel levendig bleek toen ik hem oppakte en ik knipte de elastiekjes af nadat de kreeft ongeveer een minuut aan het koken was. Doe de kreeft met zijn hoofd eerst de pan in (dan is hij zo snel mogelijk dood) en doe toch maar de deksel erop. Verhalen over kreeften die uit de pan klimmen zijn misschien een broodje aap, maar door het deksel erop te houden, blijft het water tenminste aan de kook.

Hoelang moet een verse kreeft koken?

Hoelang een kreeft moet koken, hangt af van zijn gewicht. Maar over precieze kooktijden wordt nogal getwist. Mijn visboer, die voorheen kookte in een restaurant met een michelin-ster, hield 5 minuten aan voor een kreeft van ongeveer 500 gram, en 1 minuut meer per 100 gram extra. Dat heb ik dus ook maar aangehouden en het gaf een uitstekend resultaat.

Zorg, terwijl je kreeft kookt dat je een bak met koud water hebt klaarstaan, om de kreeft in onder te dompelen na het koken, zodat hij niet doorgaart. Vis de kreeft met een schuimspaan uit de court bouillon en laat hem daar een paar seconden in afkoelen. Zorg dat hij nog wel warm is, wanneer je hem ontleedt, anders wordt dat lastig.

Hoe ontleedt je een vers gekookte kreeft?

Lekker Tafelen heeft het ontleden van een kreeft stapje voor stapje voor je gefotografeerd.

Je hoeft daarvoor geen dure kreeftentangen te hebben, maar een goed koksmes, een notenkraker en een lange cocktailprikker heb je wel nodig.

kreeft snijden 1
kreeft snijden 2

Over de lengte van de kreeft zit in het midden een naad. Boven op het lijf zit ergens voorzichtig ook nog een dwarsnaad, waardoor je een soort kruis ziet. Daar begin je. Eerst snijd je hem vanaf die plek over de lengte door tot aan zijn staart.

kreeft snijden 3
kreeft snijden 4

Nu draai je de kreeft om en snijdt zijn hoofd door. Wat er in het hoofd en het lijf zit, kun je niet eten (bewaar het wel voor de soep), het smakelijke staartvlees wel. Haal dat er uit.

kreeft snijden 5
kreeft snijden 6

Probeer dan met de botte kant van je koksmes de scharen open te slaan. Lukt dat niet, dan brengt de notenkraker een uitkomst. Verwijder het dunne vlies dat vrij komt, en haal het vlees eruit. Misschien heb je nu een saté- of cocktailprikker nodig voor de dunne kant van de schaar. Breek dan de scharniergewrichten open en haal ook daar het vlees uit.

kreeft snijden 7
kreeft snijden 8

Tenslotte kun je de pootjes uitzuigen. Bijt er voorzichtig op zodat de harde buitenkant wat openbreekt en pult met een prikker het vlees eruit, of zuig het er voorzichtig uit. Lekker!

kreeft snijden 9
kreeft snijden 10
kreeft snijden 11
kreeft snijden 12

Je kreeft is nu klaar. Bewaar alle resten karkas en kop voor de soep. Hiermee maak je een voortreffelijke ‘bisque d’homard’, oftewel: kreeftensoep.

Eet je kreeft gewoon met wat gesmolten boter, peper en eventueel zout of maak er een Hollandaisesaus bij. Verrukkelijk!

Oordeel over de verse kreeft van viswinkelonline.nl

Niet dat ik nu tijdens mijn leven honderden kreeften heb gegeten, maar deze kreeft smaakte echt heerlijk! Het smaakt beduidend beter dan diepvrieskreeft en het is een feestje dat de kreeft thuisbezorgd wordt. Ik verwachtte – gezien het feit dat de kreeft toch via de bezorgdienst komt in een doos – dat de kreeft meer dood dan levend zou zijn, maar dat is absoluut niet waar. Hij bleek er zelfs veel levendiger aan toe te zijn dan de kreeften die ik via youtube filmpjes bereid zag worden. Vandaar dus dat ik niet eens de scharen los durfde de knippen….

Bovendien is het een mooi lokaal product. Ik kan iedereen die graag eens kreeft klaarmaakt, aanraden om er eentje via www.viswinkelonline.nl te bestellen.

Tags: Vis - KreeftVis - Schaal- en schelpdierenVis - Schaal- en Schelpdieren - SchaaldierenVis - Verse visZeeland
DeelPin464Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Reacties 5

  1. Gerrit says:
    11 maanden geleden

    “Wat in de kop zit kan je niet eten” ???
    Al sinds wij kreeft eten nemen wij wat in de kop zit uit zijn schaal, trekken het uit elkaar en zuigen het uit.
    Die kraakbeenachtige delen kan je uiteraard niet opeten maar wat er rond en tussen zit heeft ook best veel smaak, er zit zelfs kreeftvlees tussen.
    Zonde om dat niet op te eten.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      11 maanden geleden

      Dat kan zeker… veel mensen doen dat echter niet en daarom adviseren wij om het voor de soep te gebruiken. Dit artikel is geschreven voor mensen die het niet kennen en niet voor diehard kreeft eters ?

      Beantwoorden
  2. David says:
    4 jaar geleden

    Deze reactie wordt gezien als spam en is door onze redactie verwijderd.

    Beantwoorden
  3. Catherine says:
    4 jaar geleden

    Leuke ideeën en leuke recepten. Echt een feest om deze tips te kunnen gebruiken!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Dankjewel Catherine, zeg het voort ?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen