Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Verse kreeft bereiden – Stap voor stap instructie bij het schoonmaken

Vers kreeft bereiden is in veel keukens nog echt een lastig onderwerp. Met deze stap voor stap instructie gaat het jou ook lukken. Geniet van verse kreeft!

3 33.294

Verse kreeft bereiden – Stap voor stap instructie bij het schoonmaken – Hoe kook ik een verse kreeft? Van vis-winkel-online.nl kreeg Lekker Tafelen een paar heerlijke Noordzee-kreeften. Best spannend, zo’n levende kreeft thuis aangeleverd te krijgen. Hoe komt hij aan? Wat moet je er mee doen? Zoonlief vond het zelfs een beetje eng: stel dat hij wegloopt en zich ergens in huis gaat verstoppen? Maar goed, de mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest en toen de kreeft eenmaal was gearriveerd via de post in een polystyrene bak met een koelelement, viel het allemaal reuze mee. Hij zat er een beetje stilletjes bij en keek ons met verwijtende ogen aan, alsof hij wist wat ging komen. Je hoeft geen aquarium te hebben. Het beestje kan prima een tijd zonder water, als hij het maar koud heeft (dat verdooft hem een beetje). Hij heeft elastiekjes om zijn scharen, dus kan je geen kwaad doen.


Verse kreeft bereiden

Meteen uit zijn lijden verlossen, leek mij overigens wel verstandig. Dat betekent: koken! Daarvoor maakte ik een ‘court bouillon’ een mooie Franse naam voor een wat opgepimt watertje.

Court bouillon recept

 • water
 • zout
 • paar schijfjes citroen
 • paar stengels peterselie
 • 1 laurierblaadje
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 1 glas witte wijn

Eventueel nog:

 • 1 stengel selderij in stukjes
 • 1 wortel in stukjes
 • Beetje saffraan

Verse kreeft koken in een court bouillon, zo doe je dat

Gebruik je grootste pan, vul hem voor ¾ met water en de overige ingrediënten voor de court bouillon en breng aan de kook. Zorg dat het water goed kookt. Laat de ingrediënten ongeveer 10 minuten goed doorkoken. Pak dan de kreeft bij zijn lijf en knip als je durft de elastieken los, zodat die geen nare smaak afgeven aan het water (wat je later weer voor een soepje wilt gebruiken). Zelf durfde ik dat overigens niet omdat mijn kreeft toch nog heel levendig bleek toen ik hem oppakte en ik knipte de elastiekjes af nadat de kreeft ongeveer een minuut aan het koken was. Doe de kreeft met zijn hoofd eerst de pan in (dan is hij zo snel mogelijk dood) en doe toch maar de deksel erop. Verhalen over kreeften die uit de pan klimmen zijn misschien een broodje aap, maar door het deksel erop te houden, blijft het water tenminste aan de kook.

Hoelang moet een verse kreeft koken?

Hoelang een kreeft moet koken, hangt af van zijn gewicht. Maar over precieze kooktijden wordt nogal getwist. Mijn visboer, die voorheen kookte in een restaurant met een michelin-ster, hield 5 minuten aan voor een kreeft van ongeveer 500 gram, en 1 minuut meer per 100 gram extra. Dat heb ik dus ook maar aangehouden en het gaf een uitstekend resultaat.

Zorg, terwijl je kreeft kookt dat je een bak met koud water hebt klaarstaan, om de kreeft in onder te dompelen na het koken, zodat hij niet doorgaart. Vis de kreeft met een schuimspaan uit de court bouillon en laat hem daar een paar seconden in afkoelen. Zorg dat hij nog wel warm is, wanneer je hem ontleedt, anders wordt dat lastig.

Hoe ontleedt je een vers gekookte kreeft?

Lekker Tafelen heeft het ontleden van een kreeft stapje voor stapje voor je gefotografeerd.

Je hoeft daarvoor geen dure kreeftentangen te hebben, maar een goed koksmes, een notenkraker en een lange cocktailprikker heb je wel nodig.

kreeft snijden 1
kreeft snijden 2

Over de lengte van de kreeft zit in het midden een naad. Boven op het lijf zit ergens voorzichtig ook nog een dwarsnaad, waardoor je een soort kruis ziet. Daar begin je. Eerst snijd je hem vanaf die plek over de lengte door tot aan zijn staart.

kreeft snijden 3
kreeft snijden 4

Nu draai je de kreeft om en snijdt zijn hoofd door. Wat er in het hoofd en het lijf zit, kun je niet eten (bewaar het wel voor de soep), het smakelijke staartvlees wel. Haal dat er uit.

kreeft snijden 5
kreeft snijden 6

Probeer dan met de botte kant van je koksmes de scharen open te slaan. Lukt dat niet, dan brengt de notenkraker een uitkomst. Verwijder het dunne vlies dat vrij komt, en haal het vlees eruit. Misschien heb je nu een saté- of cocktailprikker nodig voor de dunne kant van de schaar. Breek dan de scharniergewrichten open en haal ook daar het vlees uit.

kreeft snijden 7
kreeft snijden 8

Tenslotte kun je de pootjes uitzuigen. Bijt er voorzichtig op zodat de harde buitenkant wat openbreekt en pult met een prikker het vlees eruit, of zuig het er voorzichtig uit. Lekker!

kreeft snijden 9
kreeft snijden 10
kreeft snijden 11
kreeft snijden 12

Je kreeft is nu klaar. Bewaar alle resten karkas en kop voor de soep. Hiermee maak je een voortreffelijke ‘bisque d’homard’, oftewel: kreeftensoep.

Eet je kreeft gewoon met wat gesmolten boter, peper en eventueel zout of maak er een Hollandaisesaus bij. Verrukkelijk!

Oordeel over de verse kreeft van viswinkelonline.nl

Niet dat ik nu tijdens mijn leven honderden kreeften heb gegeten, maar deze kreeft smaakte echt heerlijk! Het smaakt beduidend beter dan diepvrieskreeft en het is een feestje dat de kreeft thuisbezorgd wordt. Ik verwachtte – gezien het feit dat de kreeft toch via de bezorgdienst komt in een doos – dat de kreeft meer dood dan levend zou zijn, maar dat is absoluut niet waar. Hij bleek er zelfs veel levendiger aan toe te zijn dan de kreeften die ik via youtube filmpjes bereid zag worden. Vandaar dus dat ik niet eens de scharen los durfde de knippen….

Bovendien is het een mooi lokaal product. Ik kan iedereen die graag eens kreeft klaarmaakt, aanraden om er eentje via www.viswinkelonline.nl te bestellen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. David zegt

  Deze reactie wordt gezien als spam en is door onze redactie verwijderd.

 2. Catherine zegt

  Leuke ideeën en leuke recepten. Echt een feest om deze tips te kunnen gebruiken!

  1. Redactie zegt

   Dankjewel Catherine, zeg het voort ?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer