Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Verse Mosselen, De basis

2 3.855

Verse Mosselen, Close your eyes en tel tot tien – Mosselen zijn romantisch vind je niet? Hoe mooi is het om samen aan tafel te schuiven, een flinke pan mosselen in het midden, een mooie salade en een portie huisgemaakte friet. Maak er wat lekkere sausjes bij. Een goede wijn erbij, een kaars op tafel en de romantiek is voelbaar aanwezig, al voordat je elkaar aangekeken hebt. Als ik mosselen kook smul ik de eerste mosselen al zo uit de pan. Alle tijd, je kunt ze echt bijna met je ogen dicht koken. In tien minuten staat die pan mosselen al dampend op tafel. Hoe simpel wil je het hebben?

Mogen we je iets vragen?

 1. Ben jij die fanatieke mossel eter en kun je eindeloos genieten van zo’n pannetje mosselen?
 2. Of ben jij de mosselhater die het echt een vies idee vind om zo’n beestje uit de schelp te eten.
 3. Of, ben jij misschien degene die al vaker vertwijfeld met een verpakking mosselen in de hand stond maar eigenlijk niet wist wat je ermee moest? We willen jullie alle drie nog iets vragen:

Aan de fanatieke mossel eter willen we vragen wat jij ons kunt vertellen over het bereiden van mosselen. Er zijn talloze recepturen en ideeën over het bereiden van mosselen. Hoe eet jij ze nou eigenlijk het liefst. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw favoriete manier van mosselen eten. Laat je het ons weten?

IMG_6172De mosselhater willen we ook iets vragen. Waarom? Heb je ze ooit geproefd? Heb je ooit een poging gedaan of blijf je hangen in het enge idee? O nee, weer zo één die me probeert te overtuigen! Klopt, we willen niets liever dan jou overtuigen dat mosselen echt lekker en romantisch zijn. Een speciale tip voor jou: Begin met het verbloemen van de smaak. Misschien moet je het laten doen. Omwikkel de mosselen eens met een plakje Zeeuws spek. Je hebt dan een heel ander idee dan dat je de mossel uit de schelp moet halen. Het is DE manier om mosselen te leren eten. Ja, we willen je echt dolgraag overtuigen omdat wij verliefd zijn op mosselen eten. We willen het van de daken schreeuwen….. Doe minimaal een poging.

Ben jij de twijfelaar? Kunnen we jou over de streep trekken? Voor ons is dat geen vraag. Wij weten zeker dat we dat kunnen. Er zijn weinig gerechten die zo snel op tafel staan. Wat je ook leest in verschillende bladen, hoe ingewikkeld recepten er ook uit kunnen zien, de basic is simpel. Heel simpel! Hanteer onderstaande basisregels en jij serveert vanavond vol trots een pan vol geurende en dampende mosselen.

4 Gouden regels bij de bereiding van je eerste pan mosselen

1. Koop altijd VERSE mosselen

mosselen - basicWij zijn voorstander van de vakman, die helpt je namelijk graag met tips en advies. Maar waar je ze ook aanschaft, koop kwaliteit, koop superverse mosselen. Voorkom twijfel over open schelpen door te kiezen voor vers. Een bak mosselen die tegen de verkoopdatum loopt zal je alleen maar onzekerder maken over het resultaat op je bord. Eenmaal thuisgekomen met de mosselen zul je zien dat er schelpen open staan. Geen zorgen, dat komt door de verpakking. Tik de mossel dicht op rand van je pan/schaal/aanrecht en je zult merken dat ze meeveren. Ze willen heel graag dicht. Je weet en voelt dat het goed is. Een kapotte schelp? Wij komen ze niet zoveel tegen. Maar een beschadigde schelp gooi je altijd weg!

2. Verse mosselen in de pan; wat te doen?

Het is simpel, dat hadden we je al beloofd. Doe groenten en wijn in een grote pan. Spoel de mosselen af en doe ze in de pan. Breng het geheel aan de kook, laat 7 tot 10 minuten koken en klaar zijn je mosselen. Zo simpel is het! Maar ho, wacht even. Welke groenten? In basic gebruik je verse selderij, een prei, een uitje, en een blaadje laurier. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van voorgesneden mosselgroenten. Neem je soepgroenten, voeg dan een uitje toe. Hier lees je meer over mosselgroenten. En….. welke wijn? Ah ja, dat is altijd heel persoonlijk, maar ook wel van belang. Gebruik altijd een witte wijn en gebruik slechts 1 glas wijn voor 4 kilo mosselen (4 personen). Meer advies nodig? Dat vind je hier.

3. Verse mosselen eten; maak er een heerlijke maaltijd van

IMG_6167Wij zijn er trots op als de twijfelaar al zover komt. Je hebt gelezen hoe simpel het is en natuurlijk wil je jouw eerste pan mosselen goed serveren. Zo maak je er een een complete maaltijd van:

 1. Serveer er huisgemaakte frieten bij. Ging je voor de snelle maaltijd? Je kunt ze ook prima serveren met lekker brood en boter.
 2. Geef er sausjes bij. Er kunnen heel veel sausjes bij de mosselen. Het maakt van je maaltijd een feestelijk en smakelijk geheel. Kijk hier voor wat tips.
 3. Maak een verse salade. Laat je fantasie de vrije loop en maak echt je eigen salade of kijk hier voor verse salade tips.
 4. Serveer met een goed glas wijn. Lees hier meer over mosselen en wijn.

4. Even aandacht voor: Slikmosselen

Hoe zit dat nou met schelpen die dicht blijven? Er doen veel spookverhalen de ronde, maar op basis van onze eigen ondervinding kunnen we je het volgende meegeven: Mosselen die dicht blijven na het koken kun  je meestal gewoon eten. Zonde om weg te gooien. Soms betreft het een slikmossel (een mossel die zich volgezogen heeft met zand) en deze kun je niet eten. Je herkent ze gelijk. Eng? Nee hoor, mosselen zijn een cadeautje van de natuur en het hoort er dus bij net als dat er in een krop sla een slakje kan zitten.

Wil je meer inspiratie? Hier lees je o.a. over ons bezoek aan Yerseke, en vind je volop informatie en inspiratie met mosselen.

Snelle saustip van het mosselbureau: Remouladesaus: Meng 4 el mayonaise met 1 fijngesneden hardgekookt ei, 2 augurkjes, 1 el kappertjes, 1 takje fijngesneden peterselie, 1 takje fijngesneden dragon en een tl mosterd.

Download hier ook het inspirerende mosselboekje van het Mosselbureau.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Carla zegt

  Waar zijn nu de GEBAKKEN mosselen ? Pppfff……………..

  1. Redactie zegt

   Deze?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer