Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Verse vijgen; verrassend veelzijdig

We zitten middenin het verse vijgen seizoen. De hoogste tijd dus om wat aandacht te besteden aan deze heerlijke, maar vaak ondergewaardeerde vrucht

1 10.361

Verse vijgen; verrassend veelzijdig – We zitten middenin het verse vijgen seizoen. De hoogste tijd dus om wat aandacht te besteden aan deze heerlijke, maar vaak ondergewaardeerde vrucht.

Vijgen zijn vruchten die in mediterrane streken groeien. Ze worden bevrucht via de galwesp en dat beestje houdt van warm weer. Vijgen doen het hier dus niet zo goed. Vijgen rijpen ook niet na, dus ze moeten rijp worden geplukt. U begrijpt het al: dat maakt het tot een lastige vrucht, want hij blijft maar beperkt houdbaar. Vijgen zijn verkrijgbaar van juni tot en met oktober. Augustus en september zijn dus hoogtepunt-maanden. Vijgen laten zich gelukkig wel goed drogen, maar gedroogde vijgen zijn een stuk zoeter dan verse vijgen en geven niet dat bijzondere mondgevoel van dat zachte, met knisperende bite van de kleine – zeer eetbare – pitjes.


Waar moet je op letten bij het kopen van verse vijgen?

Waar moet je op letten wanneer je vijgen koopt? Ze moeten zacht zijn en relatief zwaar. Dan weet je dat ze sappig zijn. Verder moet de schil geen rotte plekjes vertonen. En zelfs dan kun je helaas soms nog verrast worden. Pas wanneer je de vrucht opensnijdt weet je of hij goed is. Een goede vijg heeft donkerrood vruchtvlees. De pitjes zijn soms al een beetje bruin, dat is niet erg. Het is zelfs niet erg wanneer het vruchtvlees vanuit het midden ook al een beetje bruin begint te worden, maar het moet niet te veel zijn. Andersom: een te bleke vijg heeft nauwelijks smaak.

Om de vrucht te eten snijd je het steeltje er af. Het schilletje kun je eten maar er zijn ook mensen die liever de schil eraf halen. Soms zie je wat melkachtig sap uit de schil komen. Dat heeft geen of nauwelijks smaak. Het donkere vruchtvlees is wat de vrucht zo aantrekkelijk maakt.

Tot zover de informatie over de vijg. Veel belangrijker nu: wat kun je daar allemaal mee doen?

Eetsuggesties

Natuurlijk kun je hem gewoon opeten.

Maar je kunt er ook leuke gerechten mee maken. De zoete smaak verenigt zich heel goed met een zoute tegenhanger als parmaham of mozzarella. En gegrild of gebakken, geven ze nóg meer smaak. Je kunt ze dus ook prima verwerken in taartjes, clafoutis of -gegrild- in salades.

Of probeer dit verrukkelijke voorafje eens:

Vijgen met mozzarella en munt

Verse vijgen- Vijg met mozzarellaNodig voor 4 personen:

  • 2 bollen buffelmozzarella
  • 4 verse vijgen
  • 2 à 3 takjes munt
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Was de vijgen, dep ze droog, snijd het steeltje eraf en snijd ze in plakjes. Laat de mozzarella uitlekken en snij deze ook in plakjes. Zorg dat je evenveel plakjes hebt als plakjes vijg.

Drapeer om en om plakjes vijg en mozzarella. Besprenkel rijkelijk met olijfolie en hak de munt fijn die je er ook over heen strooit. Nog wat verse peper en liefst mooi zout erover en klaar is een heerlijk voorgerecht!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Anja zegt

    Klinkt lekker ga het uitproberen!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer