• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, oktober 4, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Vis kopen; tijd voor bewuste keuze

door Redactie
in Kookschool
0
0
Vis kopen

Vis kopen; tijd voor bewuste keuze – Plastic soep, vervuiling door viskwekerijen, leeggeviste zeeën, ongewenste bijvangst; het wordt er allemaal niet makkelijker op bij het kiezen van een geschikte vis. Moet je überhaupt nog wel vis eten? En zo ja: wel of geen tonijn? En hoe zit het met de paling? Lekker Tafelen legt het (zo goed mogelijk) uit. Zo kun je met een gerust hart vis kopen.

Vis gezond?

Mits je geen vis-, schelp- of schaaldier-allergie hebt, is vis eten in principe heel gezond. In de meeste vis zit veel omega 3 en dat stofje is goed voor ons. Goed voor hart- en bloedvaten, de hersens zouden er blij mee worden en meer van dat soort voordelen. Kies voor extra veel omega 3 voor vette vissen uit de koude zeeën.

Bewuste visweek

26 september t/m 2 oktober 2016 is het ‘Bewuste visweek’. Met medewerking van zowel supermarkten als industriële visverwerkers, proberen het Wereldnatuurfonds en de twee bekendste keurmerken voor ‘goede’ vis (ASC en MSC) de consument te bewegen tot goede keuzes.

Bewuste vis kopen; Quick check

Misschien niet geheel onbelangrijk: ten opzichte van vlees is de belasting op het milieu van vis – wild als dan gekweekt – aanzienlijk minder. Wil je het milieu sparen, dan kun je dus beter minder vlees eten, dan minder vis (al is én-én natuurlijk nog beter).

Eet je vis met het MSC of ASC keurmerk, dan maak je een bewuste, goede keuze ten opzichte van andere vissen.

Paling; daar gaat het zó slecht mee, die is met uitsterven bedreigd; dat zou je helemaal niet moeten eten, ondanks dat het wel nog in de winkels ligt. Neushoorns stropen vinden we ook niet goed, dat zou voor paling ook moeten gelden.

Tonijn eten kan, mits gecertificeerd.

1 à 2 keer per week (bewuste keuze) vis eten kan dus prima.

Is je vis ook nog in de buurt gevangen? Goed zo!

Of: check via de viswijzer of je vis verantwoord is: Doe hier de check met de viswijzer.

MSC keurmerk voor wilde vis, wat houdt het in?

Het MSC is een internationaal keurmerk voor wilde vis.

Alleen de vissoorten die zichzelf ondanks alle vangst goed in stand kunnen houden, kunnen dit keurmerk krijgen en dan nog alleen aan de visserijen die voldoen aan een aantal strenge eisen. Hoe zit het met de bijvangst? Op welke plekken en manieren wordt er gevist en hoe gaat men met het personeel om? Allemaal vragen die relevant zijn voor het verkrijgen van het keurmerk.

Bovendien wordt er ook aan handhaving gedaan: houdt je je niet aan de gestelde eisen, wordt het keurmerk gewoon weer ingetrokken.

Koop je een vis met dit keurmerk, dan kun je in principe met een gerust hart vis eten.

ASC keurmerk voor kweekvis, wat houdt het in?

Het ASC is een internationaal keurmerk voor kweekvis.

Kweekvis is niet altijd onomstreden: vervuiling, slechte leefomstandigheden en conditie van de dieren. Een kwekerij krijgt pas het ASC keurmerk als het aan een aantal voorwaarden voldoet.

Maar kweekvis biedt ook voordelen. Er ligt minder druk op het wilde visbestand; er wordt immer ‘extra’ vis ‘bijgemaakt’. Als kweekvis goed wordt gekweekt, is de ecologische voetafdruk soms zelfs lager dan dat van wilde vis, want deze vissen krijgen overwegend plantaardig voedsel toegediend.

Tegelijkertijd is dat natuurlijk voor sommige vissen een beetje vreemd: een zalm bijvoorbeeld eet in het wild andere vissen en die zit nu meestal vooral op een dieet van soja en mais.

Het Dolphin friendly logo, wat is dat dan?

Een keurmerk dat je ook nog wel eens ziet op een blikje tonijn, is ‘Dolphin friendly’. Dit logo is uitsluitend van toepassing op tonijn die wordt gevangen bij Mexico of in het oostelijke gedeelte van de Stille Oceaan. Want daar zwemmen zowel dolfijnen als tonijn bij elkaar.

Goede vis kopen; wat kun je nog meer doen?

Koop het liefst een hele vis. Voor een joekel als zalm gaat dat niet lukken, maar schol bijvoorbeeld weer wel. Van de vellen, koppen en graten trek je vervolgens een lekkere visfond. Anders gaat dat maar meteen de prullenbak in bij de visboer.

Koop het liefst verse vis. Verse vis heeft de meeste smaak en de beste kwaliteit. Bij het diepvriezen gaat er altijd wat verloren. Maar let op: vis van ver wordt vaak als ‘vers verkocht’, maar is eigenlijk gewoon ontdooide diepvriesvis. ‘Refresh’ wordt dat eufemistisch genoemd.

Koop het liefst vis uit het seizoen. Pardon? Het is toch geen groente? Nee, maar het is wel een levend product, dat zijn eigen (paai)cyclus heeft. Wil je weten welke vis in het seizoen zit? Klik hier voor de viswijzer.

Koop lokaal gevangen vis. Bij Lekker tafelen vinden we het heel erg vreemd, dat sommige lokale producten, zoals bijvoorbeeld scheermesjes en kokkels, in Nederland nagenoeg niet worden geconsumeerd. Maar we halen wel een kweektilapia uit Thailand of Kenia. Die diepgevroren is geweest en dus nooit echt vers kan zijn. Dat zou wat ons betreft echt anders moeten en kunnen!

Lees hier onze artikelen over lokale vangst zoals scheermesjes, schol, mosselen, ansjovis en kokkels.

Bouw een vertrouwensband op met je visboer. Bij de visboer ligt de vis meestal niet voorverpakt in een bakje met een keurmerk. Maar wat is dan de kwaliteit van die vis? Vertrouwen is dan heel belangrijk. Vraag je visboer naar de herkomst, laat je voorlichten en leg uit wat je belangrijk vindt. Je merkt gauw genoeg of de man of vrouw met passie vis staat te verkopen of eigenlijk gewoon voor het geld gaat. In dat laatste geval kun je beter naar een ander gaan en daar je vis kopen!

Vis: Bewuste keuze, jij doet toch ook mee?

Bij Lekker Tafelen omarmen we dit initiatief van de bewuste visweek en we hopen van harte dat jullie niet alleen tijdens de bewuste visweek, maar altijd bewuste keuze vis kopen. Vertel ons alsjeblieft jullie ervaringen, wij zijn heel erg benieuwd. Laat je reactie hieronder achter!

 

DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

gerookte vis
Specials

Gerookte vis

vispakketje met mosselen
Visgerechten

Vispakketje met mosselen

Mosselen met room en limoncello
Visgerechten

Mosselen met room en limoncello; lekker!

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

salade gerookte vis
Salade

Salade met gerookte vis

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

haring
Specials

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

appel custard uit de oven
Nagerecht

Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee

Met maar een paar ingrediënten maak jij een heerlijke appel custard uit de oven, die ook heel lekker ruikt. Probeer dit recept vandaag nog.

Check het recept of lees de info
Risotto met Provolone en broccoli

Risotto met provolone en broccoli

Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Claudia Le Noble op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Redactie op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Corry op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Elise de Haan op Curry van kip en aubergine
  • Truus op Curry van kip en aubergine
  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen