Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Vis pocheren; makkelijker dan je denkt

Ervaar de rijke smaken van de verse vis, gecombineerd met de heerlijke smaken uit de gekruide vloeistof

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
0
vis pocheren

Vis pocheren – smaakvol, verantwoord en makkelijker dan je denkt.

Wat is pocheren?

Het is eigenlijk best vreemd dat we met z’n allen niet vaker vis pocheren. Het pocheren van vis heeft namelijk echt heel veel voordelen! Het is niet zo populair omdat pocheren een beladen woord is. Een soort berg waar je tegenaan kijkt. Het lijkt niet makkelijk, maar dat is het dus wel. 

Pocheren is het garen in vloeistof zonder dat het kookpunt bereikt wordt. Die bereidingswijze wordt vaak bij eieren en vis toegepast. Vlees en dan vooral kip wordt ook gepocheerd, maar vergeet ook al dat heerlijke fruit niet. Pocheren is dan ook een kooktechniek die je echt opnieuw zou moeten ontdekken.

Vis pocheren heeft veel voordelen

Pocheren is een magere bereiding omdat er geen gebruikgemaakt wordt van boter of olie. Nu denk je misschien, maar dat is toch hartstikke droog dan? Maar niets is minder waar. Door de lage temperatuur droogt de vis veel minder snel uit en blijft juist lekker sappig. Omdat het op lagere temperatuur garen makkelijker in de gaten te houden is, kun je ook beter bepalen wanneer de vis gaar is. 

Bij vis pocheren kruid je niet de vis, maar de vloeistof waarin je gaat pocheren. De kruiden en specerijen geven smaak aan de vis, maar de vis geeft ook smaak aan de vloeistof waarin je pocheert. Die vloeistof kun je weer gebruiken voor de heerlijkste soepen en sauzen. De vloeistof is na het pocheren dus eigenlijk een bouillon met lekker veel smaak. Een win-winsituatie.

Gebruik het pocheervocht voor de lekkerste soepen en sauzen

Welke vloeistof gebruik je om vis te pocheren?

Vis pocheren doe je in vloeistof, welke vloeistof je gebruikt heeft veel invloed op de smaak van de vis. Bedenk dat je niet de vis kruidt, maar de vloeistof waarin je de vis gaart. Een vis gepocheerd in water zal daarom heel anders smaken dan vis gepocheerd in bouillon, wijn of melk. 

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van twee soorten vloeistof. Een veel voorkomende combinatie is wijn en bouillon. De verhouding hierbij is 1:1 van allebei evenveel dus. De wijn geeft een iets frisse, zure smaak terwijl een bouillon zout en kruidig is. Een visbouillon, een kruidenbouillon of een groentebouillon hebben de voorkeur om vis in te pocheren, een kippenbouillon zou eventueel ook nog kunnen maar een runderbouillon is voor vis te sterk en gaat overheersen.

Voordat je vis gaat pocheren is het lekker om eerst een paar takjes kruiden in het vocht te laten sudderen voor extra smaak.

Ook melk kun je gebruiken om in te pocheren, melk heeft als voordeel dat het smaken makkelijk overneemt. Maak daar gebruik van door ui, laurier, dragon of andere verse kruiden even in de melk te laten koken voor je er de vis in gaat pocheren. Door in melk te pocheren heb je zachtere smaken dan wanneer je pocheert met bouillon of wijn.

Kruiden voor meer smaak

Vis is licht van smaak. Hou daar rekening mee met de kruiden die je gebruikt. Veel gebruikte kruiden om te gebruiken bij het pocheren van vis zijn laurier, dragon, dille, venkel, tijm of rozemarijn. Ook kun je voor extra smaak stukjes prei, ui, wortel of knolselderij vooraf in de bouillon garen. Zo houd je, na het pocheren van de vis, een lekkere soep over.

Bij pocheren kruid je de vloeistof en dus niet de te pocheren vis

Zo gaat pocheren in zijn werk

Verwarm de vloeistof waarin je wil pocheren in een grote liefst lage pan waarin de vis makkelijk past. Breng die eerst goed op smaak. Voeg eventueel verse kruiden toe en laat die kruiden eerst goed meewarmen, zodat ze smaak af kunnen geven aan de vloeistof. Draai het vuur laag en laat even rusten.

Zorg ervoor dat de rest van de maaltijd en alle borden klaarstaan, je moet de vis pocheren en de gepocheerde vis direct kunnen serveren, warm houden lukt niet zonder kwaliteitsvermindering.

Breng de temperatuur van de vloeistof naar ongeveer 90 graden. Leg de te pocheren vis voorzichtig in de vloeistof. Liefst niet te veel tegelijk omdat de temperatuur anders te ver daalt. Wil je veel vis in een keer pocheren dan is het raadzaam om meer vocht te nemen of om te pocheren in meerdere porties. Zet het vuur weer hoger en breng alles weer naar 90 graden en probeer die temperatuur te behouden. 

Pocheer de vis tot die gaar is, dit is afhankelijk van de dikte en de temperatuur van de vis tussen de 5 en 12 minuten. De gaarheid kun je controleren door de vis er voorzichtig met een schuimspaan uit te halen en in het midden in te snijden. De vis mag nog een klein beetje glazig zien. Houd er rekening mee dat de vis nog even doorgaart dus laat hem zeker niet te lang pocheren.

Als de filets eenmaal gaar zijn schep je ze er met een schuimspaan uit. Leg ze heel even op een stuk keukenpapier om het meeste vocht te verwijderen.

Serveer de gepocheerde vis direct.

Handig om te weten

Filets of moten zijn het makkelijkste om te pocheren. Bedenk wel dat een filet van een platvis zoals tong natuurlijk eerder gaar is dan een moot rondvis zoals zalm of kabeljauw. Als je grotere vissen in het geheel wil pocheren kun je het beste met een kerntemperatuurmeter werken om de gaarheid te bepalen. Ook zul je een pan moeten hebben waar de hele vis makkelijk in past. De vis moet ook tijdens de bereiding als het ware kunnen zwemmen.

Als je een temperatuurmeter hebt is dit erg handig, die maakt het controleren van de garing een stuk makkelijker. Dat geldt niet alleen bij het vis pocheren, maar ook bij het garen van vlees en het controleren van de temperatuur van vloeistoffen. Keukenthermometers zijn voor niet veel geld te koop. Vooral de digitale thermometers zijn hun aanschaf dubbel en dwars waard.

Vis gepocheerd? Laat het ons weten!

In dit artikel las je alles over vis pocheren met natuurlijk als doel dat jij het weer eens probeert. Of het nu gelukt is of niet, het is superleuk als je je probeersels deelt. Laat het weten op sociale media via @lekkertafelen of gebruik het reactieformulier onder dit artikel.

Tafel lekker !!

platvis

Platvis; Heerlijke vissoorten die vaker op tafel mogen

Platvis is er van groot tot klein, hier vind je de lekkerste recepten en tips om thuis heerlijk bereide platvis te serveren.

Tags: Vis - Verse vis
DeelPin9TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!