• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, juni 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Vis roken; dat kun je thuis ook

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
2
Vis roken; dat kun je thuis ook

Vis roken; dat kun je thuis ook – Roken is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen.Vroeger was roken vooral bedoeld om etenswaren langer houdbaar te maken. Een lekkere rooksmaak was een bijkomstigheid. Nu roken we warm of koud voor de bijzondere rooksmaak en/of textuur.

Koud roken gaat geleidelijk en kan uren duren. Bij dit proces gaat het er met name om dat het voedsel wordt geconserveerd. Koud roken betekent niet per definitie dat het voedsel ook gegaard wordt. De temperatuur van koud roken ligt onder de 25 graden.

Warm roken is meestal bedoeld om voedsel een specifieke rooksmaak te geven. Daarnaast gaar je het ook geheel of gedeeltelijk. Echter als voeding te lang op een te hoge temperatuur wordt gerookt, smaakt het product te sterk en onaangenaam. Veel kant-en-klare producten zijn niet echt gerookt maar bewerkt met rookaroma, dat bestaat uit gecondenseerde en gezuiverde rook.

Gerookte zalm

Gerookte zalm; van ontbijt tot borrel

Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.

Thuis warm roken op het fornuis

Je hebt rookovens voor op het fornuis. Deze zijn niet al te groot en ideaal voor als je weinig ruimte in de keuken hebt. Daarnaast zijn er ook hout/rookovens voor in de tuin waar je vis in kan roken. Je kan ook met behulp van de barbecue vis roken, zie hiervoor het recept op Lekker Tafelen van verse zalm van de barbecue gerookt op cederhout. Ik ga hier verder uit van een rookoven voor op het fornuis. Heb je geen rookoven dan kan je ook zelf een rookoven creëren van een braadslede of van een wokpan. Voor een beschrijving hiervan zie deze link over theegerookte zalm of kijk even op het internet.

Houtmot koop je bij de kookwinkel of via internet. Er zijn verschillende soorten houtmot voor vis:

Apple
Deze rook heeft een lichte fruitgeur en iets nootachtig. Lekker voor witvis.

Cherry
Licht en fruitige rook. Zeer geschikt voor vis met een zachte smaak.

Maple
De rook is licht hout, tabak-achtig. Geschikt voor garnalen en kreeft.

Oak
Pittig en aromatisch en zeer geschikt voor het roken van zalm.

Je hebt niet veel houtmot nodig. De hoeveelheid is afhankelijk van hoe lang je gaat roken en dus hoe sterk jij de rooksmaak wilt: 1 a 2 eetlepels. De houtmot gaat op de bodem van de rookoven. Daar overheen komt een lekbakje. Deze bedek je met wat aluminiumfolie: dat scheelt weer schoonmaakwerk. Daar bovenop komt het rooster waar je de vis oplegt. De bovenklep schuif je dan tot op 1 centimeter na dicht en het rookoventje kan dan op het vuur. Nadat je de rook omhoog ziet kringelen, doe je de deksel helemaal dicht. Je rookt de vis ongeveer 3 a 4 minuten en gaart het dan verder in een pan of in de oven. Indien je langer rookt kan de rooksmaak erg overheersend worden. Bij het verder bereiden in de oven of pan geldt dat je de rooktijd van de tijd aftrekt dat vis normaal nodig heeft om gaar te worden.

Je kan de vis voor het roken met zout bestrooien of de vis vooraf in een zoutbad pekelen. Bij dit laatste wordt het visvlees wat steviger. Vissen met een subtiele smaak leg je liever niet in een pekelbad maar vissen zoals haring, sardientjes en makreel wel. Het duurt na het pekelen nog wel enkele uren voordat de vis droog genoeg is om te roken. Het pekelen duurt bij 125 gram 30 minuten tot 4 uur bij 2 kilogram vis.

Voor een pekelbad zet je een pan met 1 liter water, 180 gram zeezout en 35 gram suiker op het vuur. Indien het zout en de suiker zijn opgelost, laat je het geheel afkoelen. Voeg dan 2 eetlepels citroen, enkele teentjes knoflook en een kleine, in stukjes gesneden ui toe. Leg de vissen hier in en zorg dat ze helemaal onderstaan.

Bij de goede visboer of vishandel kan je ook koud gerookte zalm aan 1 stuk krijgen zodat je zelf kunt bepalen hoe dik of dun je de koud gerookte zalm verder verwerkt.

Tags: Vis - Verse vis
DeelPin8Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

groenten om te grillen
Kookschool

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Hervekaas
Kookschool

Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje

rondvis fileren
Kookschool

Rondvis fileren doe je zo (met foto instructies)

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

Morbier
Kookschool

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Reacties 2

  1. barend says:
    5 jaar geleden

    olijfbomen groeien niet overal en andere soorten wel, simpel denken joh.
    je kan overal houtmot kopen om te roken, heb jij ervaring met olijf mot ??

    Beantwoorden
  2. Erik Landwehr says:
    5 jaar geleden

    Ik zou graag eventuele ervaring willen weten van mensen die Vis op olijfhout hebben gerookt.
    Ik vind dit nergens terug bij de houtsoorten om te roken.
    Erik Landwehr ( Erik@nudim.nl )

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Zelfgemaakte eiersalade is een TE simpel recept, maar ook met het recept voor eiersalade kun je variëren. Lekker op brood of op toast.

Check het recept of lees de info
yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta

Zomerse recepten met feta

mosselen eten

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Recept in de picture

Kipcurry spiesjes
Vleesgerechten

Kipcurry spiesjes; van de barbecue

Eigenlijk is het gewoon curry aan een stokje, deze kipcurryspiesjes. Gemarineerd in yoghurt met jouw favoriete currypasta, daarna op de BBQ!

Check het recept of lees de info
Mango-yoghurtsaus

Mango-yoghurtsaus; lekker, en gezond!

komkommersoep

Komkommersoep; verkoeling in de zomer

Handige kooktips

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

Snijbiet - Een 'vergeten' groente die gelukkig steeds vaker verkrijgbaar is. Verwant aan spinazie, is hij makkelijk klaar te maken en gezond.

Check het recept of lees de info
groenten om te grillen

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Hervekaas

Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Elviera op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Redactie op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Redactie op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • RUTTEN FREDDY op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Margreet Anceaux op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • Redactie op Oma’s draadjesvlees; Smelt op je tong
  • Redactie op Schnitzels zelf paneren; met stap voor stap uitleg

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen