Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Vissoep mag best wat vaker op de kaart

Er zijn talloze soorten vissoep. Hier leggen we uit wat de verschillende soorten vissoep inhouden. Van een bisque tot lokale vissoepen en meer.

0 1.513

Bij vissoep denk ik aan vakantie, zee, in het zonnetje eten en genieten van de omgeving. Alleen daarom is het al fijn om over vissoep na te denken maar het is ook nog eens een verrassende categorie soep. Als je namelijk eens gaat bedenken hoeveel soorten soep van vis, schaal of schelpdieren worden gemaakt, dan kom je op een indrukwekkende rij uit. Ik heb overigens schaal en schelpdieren ook meegenomen omdat in veel vissoepen beide voorkomen. Ik begin bij een soep van enkel schaaldieren, de:

Bisque:

De Larousse Gastronomique omschrijft bisque als een gekruide puree van schaaldieren, waaraan witte wijn, cognac en verse kruiden worden gevoegd en die wordt opgediend als soep. Het vlees van het hoofdbestanddeel (garnalen, kreeft, rivierkreeft of krab) wordt eventueel in stukjes gesneden en als garnering opgediend. Pas vanaf het midden van de 17e eeuw wordt de term bisque culinair gebruikt. Oorspronkelijk was het een soep van duif, paddenstoelen, zwezerik, hanenkammen, artisjokharten en schapenjus. Je kan speciaal voor de bisque schaaldieren kopen maar je kan de soep ook trekken van overgebleven schalen. Indien je bijvoorbeeld kreeftvlees hebt gebruikt voor een salade, is er nog een bisque van de schalen als toegift. Hetzelfde geldt voor garnalenschalen, daar maak je deze garnalen-venkelbisque van.

Streekgebonden vissoepen:

De bouillabaisse uit de Provence is wel de meest bekende streekgebonden vissoep. Bouillabaisse was oorspronkelijk een vissersgerecht, dat na terugkeer van zee op het strand in een grote koperen ketel op een houtvuur werd klaargemaakt met de vissen die niet de moeite waren om te worden verkocht, zoals de schorpioenvis. Er worden ook wel wat schaal- en schelpdieren aan toegevoegd. De vis en bouillon werden oorspronkelijk apart geserveerd. Naast bouillabaisse is ook bourride – een vissoep met aioli – afkomstig uit de Provence maar ook andere Franse kuststreken hebben eigen manieren om vissoep te maken zoals Bouillinada (Roussillon), Cotriade (Bretagne), Chaudree (Charente) en Marmite (Dieppe).

Uit België kennen wij de waterzooi (Vlaanderen) en een Spaans voorbeeld is Ttoro (Baskenland). In Nederland bestel je in het zuiden aan de kust Zeeuwse vissoep. Zeeuwse vissoep bevat meestal Hollandse garnaaltjes, kabeljauw, mosselen en af en toe nog wel eens inktvisjes.

Ook aan de andere kant van de wereld zijn er bekende voorbeelden van streekgebonden vissoepen zoals de uit Amerikaanse staat Louisiana afkomstige “gumbo”: een kruising tussen een soep en stoofpot waar veel verschillende bereidingen van bekend zijn. Het bevat meestal garnalen, maar ook vlees, groente en aardappelen.

Visveloute

Deze soep dankt zijn naam aan het gladde uiterlijk en de smeuïge consistentie. De basis is een blanke roux van boter en bloem met visbouillon. Daarna wordt de gekozen vis hier in gegaard, gepureerd en vervolgens gezeefd. Op het laatst worden nog eierdooiers en room toegevoegd. Je kan ook een veloutesoep van schaaldieren maken.

Soep verrijkt met vis:

Met vis kan je natuurlijk ook een bepaalde soep in smaak verrijken, zoals aspergesoep met gerookte zalm of broccolisoep met garnaaltjes. Op Lekker Tafelen zijn daar enkele lekkere voorbeelden van te vinden.

Schelpdierensoep

In veel vissoepen tref je ook wel schelpdieren aan, zoals mosselen en kokkels. Mosselsoep is een bekend voorbeeld van een pure schelpdierensoep. Na het koken van mosselen blijft er een fantastische bouillon over omdat de mosselen hun vocht hier in hebben achtergelaten. Dit is een ideale basis voor soep. Zie voor een recept op Lekker Tafelen: mosselsoep met prei.
Uit Noord-Amerika en Canada komt de “Clam chowder” (clam = verzamelnaam voor mosselen, venusschelpen, tapijtschelpen). Het is een dikke soep met veel vis en schelpdieren en daarnaast diverse groenten. De sobere varianten bestaan uit schelpdieren als mossels en venusschelpen, groenten als aardappels, prei, wortel of ui en wat peper en zout. Meer luxere varianten bevatten soms kabeljauw, zalm, krab, selderij, tomaat, wijn, room en kruiden als laurier en tijm.
Op Lekker Tafelen vind je zelfs een recept voor oestersoep! Mocht je ooit een keer wilde oesters gaan rapen in Zeeland of in het Noorden op het wad, dan is dit een fijne soep om de excursie af te sluiten!. Natuurlijk is deze soep bij uitstek geschikt als voorgerecht bij een etentje. Je maakt dan gelijk in het begin al indruk.

Dit was een impressie van de vele soorten vissoep. Op Lekker Tafelen staan er nog veel meer, zoals deze vissoep met grote garnalen, inktvis en witvis, en de basis van een vissoep: de visbouillon. Kom in vakantiestemming met een lekker vissoepje!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer