Visspiesjes maken – Zelf vis op een spies rijgen kun jij ook toch? Vooral in het barbecueseizoen zie je dat visspiesjes worden aangeboden. In de vitrine bij de supermarkt of bij de visboer. De verleiding is dan groot om die te kopen. Dat is lekker voordelig toch? Nou, dat kan echt anders
Goedkoper visspiesjes maken
De visspiesjes die je overal ziet liggen zijn absoluut makkelijk, maar als je een paar mooie moten verse vis koopt, heb je de basis al in huis. Nu kun je zelf visspiesjes maken. Voor de prijs van één kant-en-klare visspies kun jij er makkelijk drie tot vier maken. Het is een beetje afhankelijk van de vis die je wil gaan gebruiken.
Nee hè, geen pangasius of tilapia
Let maar eens op, het is vooral zalm, pangasius en tilapia wat je ziet op de kant-en-klare visspiesjes. Maar waarom zou je niet met echte Noordzee vis aan de slag gaan? Lokale vis is duurzamer en smaakt uitstekend. Bovendien is dat vaak ook voordeliger. Dus kijk eens wat een goede visboer voor je heeft liggen. Ga visspiesjes maken van de vis die jij lekker vindt, dat is makkelijk, goedkoper en duurzamer.
Visspiesjes maken is vis op een stokje prikken
Snijd de door jou gekochte verse vis in dobbelstenen. Prik die dobbelstenen op een spiesje. Makkelijk toch? Ingewikkelder is het ook niet! Let wel even op het volgende:
Visspiesjes maken met groenten of fruit. Wissel voor kleurrijke en echt lekkere visspiesjes de vis af met groenten of fruit. Kies voor stevige groenten die je in korte tijd kunt grillen. Denk aan courgette, paprika, ui, of zelfs venkel. Ook limoen, citroen en sinaasappel kun je uitstekend gebruiken.
Welke Spiesjes? Je kunt visspiesjes maken op verschillende spiezen.
- Houten spiezen, dat is voordelig en snel. Week de spiezen wel even in water, zo verbranden ze straks niet tijdens het grillen.
- Metalen spiezen, dat is duurzamer. Als je het geld er voor hebt is dat ook absoluut aan te raden.
- Kruiden, hieronder vind je hoe je spiesjes maakt op een kruidentak.
Smaakvolle visspiesjes maken door kruiden te gebruiken
Ja, echt, het kan en het is superlekker en echt heel makkelijk. Neem een forse tak rozemarijn. Haal twee derde van de naaldjes eraf. Snijd dan een schuine, scherpe kant aan het uiteinde van het takjes en je kunt de vis eraan rijgen. Een stengel citroengras kan ook. Hoe leuk, en hoe lekker! Visspiesjes maken op citroengras. Dat gaat iedereen absoluut waarderen.
Afkruiden of marineren
Door droge kruiden, specerijen of een marinade te gebruiken geef je nog meer smaak aan de zelfgemaakte visspiesjes. Je bepaalt helemaal zelf wat je lekker vindt. Ga makkelijke visspiesjes maken en breng ze zelf op smaak, dan heb je als voordeel dat je precies weet wat je eet. En wat jij maakt, is altijd het lekkerst.
Voor een lekkere Mediterrane avond
Gebruik dan een mengsel van olijfolie, knoflook en oregano voor het maken van de marinade.
Voor een oosters feestje
Kies voor een mengsel van sesamolie, sojasaus, gember en knoflook.
Ga maar los tijdens een fusion-party
Kies voor verschillende marinades.
Visspiesjes maken is 1. Ze perfect serveren is 2
Zomaar een paar handige tips om die zelfgemaakte visspiesjes ook perfect te serveren.
- Snijd de vis en de groenten in gelijkmatige stukken voor een gelijkmatige garing.
- Vis heeft een korte bereidingstijd; grill de spiesen tot de vis net gaar is om uitdroging te voorkomen.
- Als je voor droge specerijen en kruiden kiest, gebruik dan olijfolie of zonnebloemolie om de spiezen in te strijken, zodat ze niet aan de grill blijven kleven. Smeer de spiesjes ruim in met olie. Herhaal eventueel het insmeren terwijl de spiesjes bakken.
- Doe voorzichtig! Grill de spiezen op een grillschaal of een grillplank. Vis valt makkelijk uit elkaar. Als je rechtstreeks op het rooster van de barbecue bakt, zou er wel eens een stukje vis tussen de hete kolen kunnen vallen, en dat is zonde!
Je leest het, visspiesjes zelf maken is erg makkelijk, leuk om te doen en je kunt er best mee uitpakken, want als je alle tips volgt, heb jij de origineelste zelfgemaakte visspiesjes ooit, op je barbecue.
Tafel lekker !!
Vis & Schaal- en schelpdieren
Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!