Vlees invriezen – Het invriezen van vlees is een populaire manier om bederf te voorkomen en de houdbaarheid van het vlees te verlengen. Door vlees in te vriezen, wordt de groei van bacteriën gestopt en blijft het vlees veilig om te consumeren voor een langere periode. Op die manier kun je altijd vlees op voorraad houden, maar je kunt door vlees in te vriezen ook voedselverspilling tegengaan. Je leest hier wat tips over hoe je vlees op de juiste manier kunt invriezen.
Welk vlees kun je invriezen?
Het is belangrijk om te weten welk vlees geschikt is om in te vriezen en welk vlees minder geschikt is.
- Rood vlees, zoals rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees en lamsvlees kan goed worden ingevroren.
- Gevogelte, zoals kip en kalkoen, is gevoeliger voor bederf en moet daarom binnen een dag of twee ingevroren worden.
Het heeft echter altijd de voorkeur om vlees direct na aankoop in te vriezen.
Waarom goed verpakken belangrijk is
Om vlees goed in te vriezen, is het belangrijk om het vlees eerst goed te verpakken voordat het de vriezer ingaat. Luchtdichte verpakkingen zoals plastic diepvrieszakjes, vacuümzakken en aluminiumfolie kunnen worden gebruikt om het vlees te verpakken. Wil je vlees invriezen, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle lucht uit de verpakking wordt gehaald, omdat lucht kan leiden tot vriesbrand. Vriesbrand zijn uitgedroogde plekken in bevroren levensmiddelen, in dit geval dus vlees. Vriesbrand ontstaat als het vlees wordt ingevroren in verpakkingen die niet luchtdicht zijn. Er kan dan dus lucht in de verpakking komen waardoor het vlees uitdroogt. Waar het product in aanraking komt met lucht, ontstaat vervolgens een grijze verkleuring. Ook temperatuurschommelingen kunnen, bij vlees dat slecht verpakt is, tot vriesbrand leiden. Hoewel vriesbrand er nogal onsmakelijk uit kan zien en niet direct uitnodigt om het vlees nog te eten, is het verder niet schadelijk. Je kunt het vlees gewoon nog gebruiken en je wordt er niet ziek van. Maar je kunt het beter voorkomen door het vlees gewoon op de juiste manier te verpakken.
Het vlees snel invriezen betekent behoud van kwaliteit
Vlees invriezen kun je maar beter zo snel mogelijk doen. Hoe sneller het vlees bevriest, hoe beter de kwaliteit behouden blijft. Het algemene advies is om vlees binnen twee uur na aankoop in de vriezer te leggen. Zo loop je het minste risico. Uitgegaan van dat je een vriezer gebruikt die op de normale stand een temperatuur van -18 graden heeft. De meeste vriezers hebben een ‘invriesstand’, die, als je hem inschakelt, de temperatuur in de vriezer tijdelijk verlaagt naar bijvoorbeeld -32 graden. Die stand zit er niet voor niets op, dus gebruik hem ook. De temperatuur van het vlees daalt sneller. En sneller invriezen betekent dat de kwaliteit beter behouden blijft.
Hoelang kun je vlees bewaren in de vriezer?
Het is belangrijk om te weten dat ingevroren vlees niet eindeloos houdbaar is. Het wordt aanbevolen om ingevroren rundvlees niet langer dan 9 maanden in de vriezer te bewaren. Kalfsvlees, varkensvlees en lamsvlees kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Gevogelte als kip en kalkoen kun je ook ongeveer 3 maanden bewaren. Daarna kun je het vlees nog steeds veilig eten, maar de kwaliteit kan wel afnemen.
Ga je vlees invriezen? Plak dan een etiket met de invriesdatum op de verpakking. Daarmee voorkom je dat het te lang in de vriezer zit. Schrijf er dan ook meteen op wat je hebt ingevroren, want bevroren vlees lijkt allemaal op elkaar.
Het ontdooien van het vlees
Bij het weer ontdooien van ingevroren vlees moet je voorzichtig zijn, om te voorkomen dat het vlees bederft. Het is het beste om het vlees in de koelkast te ontdooien, omdat door het langzaam ontdooien in de koelkast de kwaliteit van het vlees het beste behouden blijft. Lees hier meer over het ontdooien van vlees:
Vlees ontdooien; met deze tips lukt het beter
Veilig en verantwoord vlees ontdooien zodat dat lekkere stukje vlees wat je in de vriezer deed zijn kwaliteit behoud en dus lekker blijft.
Vlees
Vlees eten is een keuze, en als je daarvoor kiest, kies dan ook met je volle verstand. Wij zijn dol op een goed en lekker stuk vlees.