Altijd een voorraadje vlees achter de hand hebben én minder voedsel verspillen? Vlees invriezen is dan een slimme oplossing. Het is een makkelijke manier om vlees langer houdbaar te maken. Maar om de kwaliteit goed te houden, is het belangrijk dat je weet hoe je dat op de juiste manier doet. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over vlees invriezen: van verpakken tot bewaren en ontdooien.
Welk vlees kun je invriezen?
Bijna alle soorten vlees zijn geschikt om in te vriezen. Rood vlees zoals rund, kalf, varken of lam kun je prima invriezen. Ook kip en kalkoen kunnen de vriezer in, al zijn die wat gevoeliger voor bederf. Daarom is het slim om gevogelte binnen één of twee dagen na aankoop in te vriezen. Eigenlijk geldt voor alle soorten vlees: hoe eerder je het invriest, hoe beter. Liever meteen na thuiskomst dan dat je wacht tot de houdbaarheidsdatum in zicht komt.
Hoe kun je vlees invriezen zonder kwaliteitsverlies?
Goed verpakken is essentieel als je vlees gaat invriezen. Lucht in de verpakking zorgt namelijk voor vriesbrand. Dat zijn droge, grauwe plekken op het vlees die ontstaan doordat het uitdroogt. Het is niet gevaarlijk, maar ziet er minder smakelijk uit en doet af aan de kwaliteit. Verpak vlees daarom altijd luchtdicht. Gebruik diepvrieszakjes, vacuümverpakkingen of strak aluminiumfolie. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht uit de verpakking haalt voordat het de vriezer in gaat.
Snel invriezen = beter vlees
Hoe sneller vlees bevriest, hoe beter de smaak en structuur behouden blijven. Leg het vlees het liefst binnen twee uur na aankoop in de vriezer. Heeft jouw vriezer een invriesstand? Gebruik die dan. Zo daalt de temperatuur tijdelijk naar bijvoorbeeld -32 °C, wat ervoor zorgt dat het vlees sneller bevriest. En hoe sneller ingevroren, hoe minder ijskristallen en hoe beter de kwaliteit blijft.
Hoelang kun je vlees bewaren in de vriezer?
Vlees invriezen verlengt de houdbaarheid, maar niet oneindig. Rundvlees blijft tot ongeveer negen maanden goed in de vriezer. Kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees, kip en kalkoen kun je zo’n drie maanden ingevroren bewaren. Daarna is het vlees nog wel veilig om te eten, maar de smaak en structuur kunnen achteruitgaan. Plak daarom altijd een etiket op de verpakking met de datum van invriezen en wat erin zit. Zo houd je overzicht in je vriezer en voorkom je verspilling.
Vlees ontdooien: doe het op de juiste manier
Heb je vlees uit de vriezer gehaald? Laat het dan altijd rustig ontdooien in de koelkast. Dat duurt wat langer, maar is de veiligste manier. Zo krijgen bacteriën geen kans en blijft de kwaliteit van het vlees behouden. Ontdooien op het aanrecht of in warm water lijkt sneller, maar brengt risico’s met zich mee. Meer weten over vlees ontdooien? Bekijk dan ook ons artikel over veilig ontdooien.
Vlees ontdooien; met deze tips lukt het beter
Veilig en verantwoord vlees ontdooien zodat dat lekkere stukje vlees wat je in de vriezer deed zijn kwaliteit behoud en dus lekker blijft.
Vlees
Vlees eten is een keuze, en als je daarvoor kiest, kies dan ook met je volle verstand. Wij zijn dol op een goed en lekker stuk vlees.