Vlees ontdooien – Vlees in de vriezer bewaren gaat vaak prima. Maar daarna moet je het vlees ook weer ontdooien. Zo doe je dat op een veilige manier.
Ook bevroren vlees gaat na een bepaalde tijd achteruit
Als je een diepvries hebt, zul je daar waarschijnlijk ook vlees in bewaren. Misschien koop je wel groot in via een boer, misschien profiteer je van aanbiedingen of je kocht misschien een keer teveel van iets. Dan is de diepvries een uitkomst om daar dat vlees in te bewaren. Voor rundvlees wordt maximaal 9 maanden geadviseerd, het advies voor alle andere vleessoorten is om ze binnen 3 maanden te gebruiken. Langer kan wel, maar het vlees wordt er niet lekkerder op.
Hier vind je meer tips over het bewaren van vlees in de diepvries:
Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed
Handige tips om vlees veilig in te vriezen, langer te bewaren en slim te labelen. Zo voorkom je verspilling Ʃn heb je altijd iets in huis.
Niet alleen het bewaren van vlees heeft invloed op de kwaliteit, ook hoe je het vlees ontdooit speelt mee.
Vlees ontdooien gaat beter als het goed verpakt is
Hoe makkelijk je vlees ontdooit, ligt vaak aan de manier waarop het is verpakt. Om vlees beter te kunnen ontdooien is het fijn dat de pakketjes met vlees zo plat mogelijk zijn. Een groot en plat oppervlak zal sneller en gelijkmatiger ontdooien dan een klein en dik pakketje. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor het ontdooien van vlees, maar ook in de diepvries is het handiger als alle pakketjes ongeveer dezelfde maat hebben. Gebruik daar stevige, goed afsluitbare zakken voor, die je in water kunt leggen zonder dat er water in komt. Dat is handig als je haast hebt. De voorkeur gaat uit naar gevacumeerd vlees, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid. ‘Zipp-lock’ zakken of stevige zakjes met elastiekjes kunnen ook dienst doen. Gebruik geen goedkope boterhamzakjes, want daarin droogt het vlees namelijk snel uit.
Vlees ontdooien heeft tijd nodig!
Ontdooien op het aanrecht? … echt niet!
’s Morgens het vlees op het aanrecht leggen dat je ’s avonds wil gaan gebruiken is niet echt hygiĆ«nisch. De omgevingstemperatuur in de keuken is te warm en de buitenkant van het vlees zal makkelijk boven de maximale temperatuur van 7 graden komen. Dit betekent dat er veel bacteriegroei ontstaat.
Je kunt het vlees beter in de koelkast ontdooien
Als je vlees uit de diepvries gebruikt, moet je er rekening mee houden dat het tijd nodig heeft om te ontdooien. Leg het vlees, het liefst 24 uur voor gebruik, met verpakking en al in een ruime plastic bak in de koelkast. Door het vlees langzaam te ontdooien blijft het vocht beter in het vlees en dat levert straks lekkerder vlees op.
Bij het ontdooien van vlees komt altijd vocht vrij. Leg het daarom nooit zo in de koelkast, maar leg het op een bord of in een bakje. Je kunt dat bord of bakje dan makkelijk afwassen als je het vlees gaat klaarmaken. Bacteriƫn krijgen minder kans als je het vlees in de koelkast ontdooit. Je moet het vlees dan wel binnen 38 uur, nadat je het uit de vriezer gehaald hebt, gebruiken.
Oeps, vergeten het vlees te ontdooien! Zo doe je het sneller
Er zijn een aantal manieren om vlees sneller te ontdooien. Dit zijn echter noodoplossingen. In de koelkast ontdooien heeft altijd de voorkeur.
In de magnetron
Je kunt vlees ontdooien in de magnetron. Gebruik daar de ontdooistand van de magnetron voor. Als je magnetron geen ontdooistand heeft zet je de magnetron op een laag wattage. Als die te hoog staat zal het vlees verkleuren en uitdrogen. Het verkleuren komt dus door de te hoge temperatuur. In feite gaart het vlees dan al. Het uitdrogen komt doordat er op ƩƩn plek teveel warmte was en dat is echt niet lekker. Als je dat hebt, en je wil het vlees toch gebruiken, dan moet je in ieder geval de uitgedroogde stukken wegsnijden. Met de ontdooistand van de magnetron heb je daar als het goed is geen last van.
In water
Vlees kun je ook ontdooien in water. Gebruik hiervoor het liefst koud, zachtjes stromend water. Een bak met koud water mag ook maar neem alsjeblieft geen warm water. Hierin gaat het vlees garen en is de buitenkant al gegaard en de binnenkant nog bevroren. Het is dan ook logisch dat dit geen lekker vlees meer kan worden. Als je dit gaat bakken zal de buitenkant uitgedroogd zijn voordat de binnenkant gaar is. Met koud water kun je vlees wel ontdooien en dat zal het ontdooiproces absoluut versnellen.