• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Vlees ontdooien; met deze tips lukt het beter

door Connie Derks
in Kookschool
0
0
vlees ontdooien

Vlees ontdooien – zo doe je dat

Ook bevroren vlees gaat na bepaalde tijd achteruit

Als je een diepvries hebt zul je daar waarschijnlijk ook vlees in bewaren. Misschien koop je wel groot in via een boer, misschien profiteer je van aanbiedingen of je kocht misschien een keer teveel van iets. Dan is de diepvries een uitkomst om daar dat vlees in te bewaren. Voor rundvlees wordt maximaal 9 maanden geadviseerd, het advies voor alle andere vleessoorten is om ze binnen 3 maanden te gebruiken. Langer kan wel maar het vlees wordt er niet lekkerder op.

Hier vind je meer tips over het bewaren van vlees in de diepvries:

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen; dit is waar je op moet letten

Het is altijd handig wat vlees in de vriezer te hebben. Maar bewaar dat dan wel op de juiste manier. Wat weet jij van vlees invriezen?

Niet alleen het bewaren van vlees heeft invloed op de kwaliteit, ook hoe je het vlees ontdooit speelt mee.

Vlees ontdooien gaat beter als het goed verpakt is

Hoe makkelijk je vlees ontdooit, ligt vaak aan de manier waarop het is verpakt. Om vlees beter te kunnen ontdooien is het fijn dat de pakketjes met vlees zo plat mogelijk zijn. Een groot en plat oppervlak zal sneller en gelijkmatiger ontdooien dan een klein en dik pakketje. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor het ontdooien van vlees, maar ook in de diepvries is het fijner als alle pakketjes ongeveer dezelfde maat hebben. Gebruik daar stevige goed afsluitbare zakken voor die je in water kunt leggen zonder dat er water in komt. Dat is handig als je haast hebt. De voorkeur gaat uit naar gevacumeerd vlees, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid. Zipp-lock zakken of stevige zakjes met elastiekjes kunnen ook dienst doen. Gebruik geen goedkope boterhamzakjes want daarin droogt vlees namelijk snel uit.

Vlees ontdooien heeft tijd nodig!

Ontdooien op het aanrecht? … echt niet!

’s Morgens het vlees op het aanrecht leggen wat je ’s avonds wil gaan gebruiken is niet echt hygiënisch. De omgevingstemperatuur in de keuken is te warm en de buitenkant van het vlees zal makkelijk boven de maximale temperatuur van 7 graden komen. Dit betekent dat er veel bacteriegroei ontstaat.
ontdooien gehakt

Je kunt beter in de koelkast het vlees ontdooien

Als je vlees uit de diepvries gebruikt moet je er rekening mee houden dat het tijd nodig heeft om te ontdooien. Leg het vlees, het liefst 24 uur voor gebruik, met verpakking en al in een ruime plastic bak in de koelkast. Door het vlees langzaam te ontdooien blijft het vocht beter in het vlees en dat levert straks lekkerder vlees op.

Bij het ontdooien van vlees komt altijd vocht vrij. Leg het daarom nooit zo in de koelkast, maar leg het op een bord of in een bakje. Je kunt dat bord of bakje dan makkelijk afwassen als je het vlees gaat bereiden. Bacteriën krijgen minder kans als je het vlees in de koelkast ontdooit. Je moet het vlees dan wel binnen 38 uur, nadat je het uit de vriezer gehaald hebt, gebruiken.

Oeps, vergeten vlees te ontdooien! zo doe je het sneller

Er zijn een aantal manieren om vlees sneller te ontdooien, dit zijn noodoplossingen. In de koelkast ontdooien heeft altijd de voorkeur.

In de magnetron

Je kunt vlees ontdooien in de magnetron. Gebruik daar de ontdooistand van de magnetron voor. Als je magnetron geen ontdooistand heeft zet je de magnetron op een laag wattage. Als die te hoog staat zal het vlees verkleuren en uitdrogen. Het verkleuren komt dus door de te hoge temperatuur. In feite gaart het vlees dan al. Het uitdrogen komt doordat er op één plek teveel warmte was en dat is echt niet lekker. Als je dat hebt, en je wil het vlees toch gebruiken, dan moet je in ieder geval de uitgedroogde stukken wegsnijden. Met de ontdooistand van de magnetron heb je daar als het goed is geen last van.

In water

Vlees kun je ook ontdooien in water. Gebruik hiervoor het liefst koud zachtjes stromend water. Een bak met koud water mag ook maar neem alsjeblieft geen warm water. Hierin gaat het vlees garen en is de buitenkant al gegaard en de binnenkant nog bevroren. Het is dan ook logisch dat dit geen lekker vlees meer kan worden. Als je dit gaat bakken zal de buitenkant uitgedroogd zijn voordat de binnenkant gaar is. Met koud water kun je vlees wel ontdooien en dat zal het ontdooiproces absoluut versnellen.

DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Stoofpotje van sucadelappen en zwarte knoflook
Stoofschotel

Stoofpotje van sucadelappen met zwarte knoflook

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Kalfswangen in rode wijn
Stoofschotel

Kalfswangen in rode wijn

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Gehaktbrood uit de airfryer
Vleesgerechten

Gehaktbrood uit de airfryer; met een lekker oosters tintje

Varkenswangen
Pastagerechten

Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!

Gestoofde runderwangen met oesterzwammen
Stoofschotel

Gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Recept in de picture

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Een kipburger bij de maaltijd of op een broodje is heerlijk. En, zelf kipburgers maken is absoluut niet moeilijk. Maak ze van vers kipgehakt.

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Blauwe kaas dressing
  • mike op Blauwe kaas dressing
  • 'mariet mooren op Varkenshaas medaillon met kruidenboter
  • Redactie op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Vertessen Gilberte op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen