Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Leg eens een ander stukje vlees op de barbecue

Probeer eens ander vlees op de barbecue. Hier laten we je kennismaken met echt vlees op de barbecue. Picanha, Lamsrack, Rib-Eye. Feest!

0 13.793

Leg eens een ander stukje vlees op de barbecue – Eigenlijk moet ik zeggen, WIJ hebben eens wat ander vlees op de barbecue gelegd. Worstjes, hamburgers, saté, spiesjes, drumsticks neem ik normaal standaard mee. Iedereen lust het, snel klaar en kan eigenlijk niet misgaan. Eigenlijk vind ik het wel lekker dat het een “mannending” is hier thuis, dat hangen boven die kolen. Maar dan wordt er ook niet zo snel iets anders geprobeerd.

Op aanraden van de slager ben ik eens uit mijn “barbecue comfort zone” gestapt en heb vlees meegenomen dat ik normaal gesproken zo op het fornuis of in de oven zou bereiden maar wat we niet snel op de barbecue zouden leggen. En ik ben om! En ik niet alleen, keek iedereen in eerste instantie een beetje vreemd, want natuurlijk gewend aan jaren vlees op stokjes, bij de tweede ronde werd het vlees voor het grillen al verdeeld.


Leg eens een ander stukje vlees op de barbecue

Lamsrack, dry aged rib-eye en een picanha

Haal ik soms nog wel eens voor de kant en klaar gesneden lamskotelletjes voor de barbecue, deze keer een lamsrack meegenomen. En als we dan toch iets anders doen, een rack van een zuiglam, een jong lammetje, uitsluitend gevoed met moedermelk en het eerste lentegras. Een lamsrackje dus eigenlijk.

Daarnaast ook eens een flinke dry-aged rib-eye met bot geprobeerd. Omdat het vlees nog eens een aantal weken heeft gerijpt is het vocht met wel 30% afgenomen, waardoor de smaak nog intenser is. Geen sausjes voor dit stuk vlees alsjeblieft, geen zout, geen peper, puur vlees!

Als laatste kwam deze keer op de barbecue een picanha. In goed Nederlands noemen we dat een runderstaartstuk. De naam picanha komt inderdaad uit Brazilië en wordt het beschouwd als de mooiste steak en gelijk hebben ze. Wat een perfect stuk vlees. Met een mooi randje vet dat je er vooral niet vooraf af moet snijden. Zo behoud je de smaak en malsheid. Je kan besluiten er voor het grillen flinke steaks van te snijden, maar doe eens raar en leg het als één stuk op de barbecue en snijd er plakken van als het vlees gaar is. Dit is een blijvertje! Doen die picanha!

 

Hoe bereid je de verschillende stukken vlees op de barbecue:

Haal je vlees vooraf uit de koelkast. Geef je stuk vlees altijd een minuut of 30 om even bij te komen van de kou en verwerk het nooit direct uit de koelkast in de pan of op de grill.

Zuiglam klaar defLamsrack van een zuiglam:

Schroei de vleeszijde boven het vuur dicht en leg het lamsrack dan aan de zijkant van het rooster met de botjes over de rand. Zo verbranden ze niet. Draai het lamsrack na een minuut of 4 om. Het vlees moet makkelijk loskomen, anders ben je te vroeg. Herhaal dit draaien om de 4 tot 5 minuten nog 3 keer en sluit deze keren de deksel van de barbecue. Blijf erop letten dat de botjes over de rand buiten het rooster liggen. Laat het lamsrack onder aluminiumfolie nog een paar minuten nagaren.

Rib eye bbq defRib-eye met bot:

.Leg de rib-eye met het bot over de rand om het verbranden hiervan te voorkomen. Draai de rib-eye na 2 minuten om. Net zoals bij het lamsrack moet het vlees makkelijk loslaten, anders moet je nog even wachten. Laat het vlees nog 3 minuten met de andere zijde op het rooster liggen (let op het bot) en haal het dan van de barbecue af. Nog even nagaren onder wat aluminiumfolie en ook dit is klaar.

Picanha defPicanha:

Schroei het vlees dicht boven het vuur in het midden van het rooster en leg de picanha daarna nog 5 minuten aan de zijkant van het rooster. Draai het vlees regelmatig. Tip van de slager: bedruppel daarna met wat citroensap voordat je het vlees nog wat minuutjes laat nagaren onder aluminiumfolie. Ik had stukken van ruim een pond, maar heb je een groter stuk van bijvoorbeeld een kilo, dan kan je ook de kerntemperatuur meten om er zeker van te zijn dat je vlees goed is. Zorg dan dat de picanha een kerntemperatuur tussen de 50 en 55 graden heeft. Het vlees zal bij een groter stuk natuurlijk ook langer op de barbecue moeten liggen.

Eet lekker!

Ook aan de slag met deze vleessoorten? Klik hier om ze online te bestellen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer