Voorjaarsgroenten; Dat kan toch helemaal niet? – Het begrip voorjaarsgroenten is een lastige. Scharrel je langs groentenkramen op de markt, bezoek je een groentenspecialist of breng je een bezoekje aan de groentenafdeling van de supermarkt, de schappen liggen altijd vol. “Nee” verkoop is uit den boze dus moet het er allemaal maar liggen.
Wie echter in april een kijkje neemt in de moestuin zal tot de ontdekking komen dat er echt nog maar heel weinig groeit. Wat zijn dan voorjaarsgroenten? Nou… daar hebben we in Nederland iets op gevonden. We noemen het kassen. Grote glazen huizen waarin groentjes groeien. Groentjes die we een handje helpen. We zorgen voor liefde, warmte en precies de juiste dosering voeding en licht. Is dat lief? Echt niet! We trappen de groenten letterlijk de grond uit. Zo hard dat er veel te veel is. Zoveel dat onze Hollandse monden het niet aan kunnen en we de rest naar het buitenland brengen. Daar groeit de economie van, dat maakt blije mensen en weet je wat nog leuker is? Hierdoor hebben we ook meer geld waardoor we, als wij het niet meer hebben, dezelfde groentjes ook weer uit het buitenland kunnen halen.
Goed, dat was even mijn kritische blik op de grote hoeveelheden die altijd maar aangeboden worden. Eet ik dan zelf alleen maar wat er op dit moment groeit. Nee, ook ik vergrijp me regelmatig aan de niet seizoensproducten. Ja, ook ik grijp hiernaar omdat ze simpelweg aangeboden worden. Maar, ik weet dan in ieder geval nog dat ik in feite een verkeerde keuze maak.
Van de volle grond
Het begrip “van de volle grond” is voor veel producten al bijna achterhaald. Waar groeien de tomaten, komkommers en paprika’s nog op de volle grond in plaats van onder glas? Juist, daarom heeft het begrip voorjaarsgroenten de laatste jaren een hele andere wending gekregen. De eerste voorjaarsgroenten kun je pas eind april, begin mei verwachten. Toch wagen we ons aan een overzicht van groenten waarvan wij vinden dat je die in April zou kunnen kopen om dagelijks iets op tafel te zetten. Verbaas je niet als je in deze maand wat extra’s betaald voor een kilootje vers groen.
Voorjaarsgroenten volgens ons
Om je niet keihard af te schrikken hebben we toch een overzicht gemaakt van groenten die je het beste kunt aandschaffen in april. Waarbij we nadrukkelijk vermelden dat je echt moet letten op het land van herkomst.
Voorjaarsgroenten
Lamsoren
Postelein (de zomervariant)
Radijsjes
Waterkers
Tuinkers
Koolrabi
Daslook
Rode bieten ( bosbieten, met blad dus)
Asperges (eind april)
Tuinbonen (eind april)
Rabarber (eind april)
Peultjes (eind april)
Vruchtgroenten
Weer van Hollandse bodem
Tomaten uit de kas
Komkommer uit de kas
Paprika uit de kas
Courgette uit de kas
Aubergine uit de kas
Tip: Je kunt de vuchtgroenten beter gewoon opeten. Wil je ze toch bewaren? Doe dit dan op een koele, donkere plaats.
Ook wel verkrijgbaar:
Kropsla
Andijvie
Chinese kool
Spitskool (Hollands)
Roodlof
Belangrijke tips bij het maken van een duurzame keuze
Probeer groenten van zo dichtbij mogelijk te kopen. Hollandse groenten gaan altijd voor. Groenten van de volle grond gaan voor kasgroenten en fruit uit andere landen gebruik je als afwisseling, maar ook hier gaan we weer eerst voor het Hollandse fruit.
Extra Tips van de groenteman:
Aardappelen zijn wel jaarrond verkrijgbaar, maar in deze tijd van het jaar erg kort houdbaar. Koop dan ook nu geen grote hoeveelheden tegelijk. Haal aardappelen thuis direct uit de zak en bewaar ze donkere en koel.
Fruit: Als je aardbeien koopt, ga dan alleen voor Hollandse aardbeien. Koop gerust nog appels of peren, maar leg ze thuis in de koelkast. Bij peren geef je nu het best de voorkeur aan conference peren omdat deze simpelweg langer houdbaar zijn.