Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Vruchtgroenten; een handig overzicht met tips

Vruchtgroenten zijn groenten waarbij de zaadjes worden beschermd door een vrucht, zoals tomaat, komkommer en paprika. Boordevol informatie en tips voor het kopen, bewaren en bereiden. Met verwijzingen naar onze recepten.

Vruchtgroenten; een handig overzicht met tips – Groenten kun je in verschillende categorieën onderverdelen. Vruchtgroente is één subcategorie. Hieronder vallen de (eetbare) planten, die hun zaadjes ‘verstoppen’ in een vrucht. Zoals tomaat, courgette en paprika. Sommigen scharen de peulvruchten er ook onder. Dat doen wij niet. Lees hieronder alles over de verschillende vruchtgroenten.


Vruchtgroenten; een handig overzicht met tips

komkommerKomkommer & Augurk

Komkommer is één van de populairste vruchtgroenten. Wij kennen vooral de groene komkommer, maar er bestaan ook gele en witte komkommers. De plant is zo doorgeteeld, dat hij eigenlijk alleen maar uit de kas komt van vrouwelijke planten, die ook niet meer bestuifd hoeven te worden. Hierdoor is hij bijna het hele jaar uit Nederland te krijgen. De oogst van de volle grond is augustus-september. Voor de ‘markt’ is de komkommer meestal tussen de 350 en 450 gram, liefst recht en tussen de 35 en 40 cm. lang. De groente bestaat voor een groot deel uit water en dat maakt hem aantrekkelijk als verfrissende snack of salade. Klik hier om te lezen hoe komkommers worden geteeld.

Komkommers worden meestal rauw gegeten, maar je kunt ze ook kort wokken.

Augurk lijkt op komkommer en is ook familie. Deze vruchtgroente heeft een wat meer ruwe huid met kleine puntjes erop en is rauw niet echt lekker. Augurken worden ook kas-geteeld en van de volle grond in augustus en september geoogst. Ze worden meestal niet verhandeld, maar commercieel verwerkt tot tafelzuur.

Waar moet je op letten bij het kopen, bewaren en bereiden van komkommer?

Koop liever geen komkommers die gesealed zijn. Door het sealen blijft de komkommer weliswaar langer goed, maar koop je misschien eigenlijk een oude komkommer, die toch wat aan smaak verliest. Koop stevige, fris uitziende exemplaren die relatief zwaar zijn.

Bewaar de komkommer in een plastic zak in een donkere, koele ruimte. Een voorraadkast onder de trap is meestal ideaal. Was de komkommers voor het gebruik en snijd het dunne uiteinde weg totdat je bij de zaadlijsten komt, het uiteinde kan wat bitter zijn.

Klik hier voor lekkere recepten met komkommer

courgetteCourgette

Courgette is ook een populaire vruchtgroente: hij behoeft geen voorwerk, je snijd hem gemakkelijk in plakjes. Blokjes of gewoon door midden en hij hoeft niet lang te bakken, koken, wokken. Hij is familie van de komkommer en de pompoen. Wij kennen vooral de groene courgette, maar er bestaat ook een gele variant, die je soms zelfs in de supermarkt kunt vinden. De bloemen van de courgette zijn ook eetbaar. Je vindt ze nog niet zo vaak in Nederland, maar in Frankrijk zijn ze een echte lekkernij. Klik hier voor een recept met courgettebloemen.

Uit Nederland zijn deze vruchtgroenten tussen juli en oktober verkrijgbaar. Ook deze plant wordt vooral in kassen geteeld, maar soms vindt er teelt in de volle grond plaats. Klik hier om meer te lezen over de courgetteteelt.

Waar moet je op letten bij het kopen, bewaren en bereiden van courgette?

Zorg dat je courgette redelijk stevig en relatief zwaar aanvoelt. Koop liever wat kleinere exemplaren, die smaken beter. Zorg ook dat de schil mooi glad en zonder plekken is. Een courgette is vrij kwetsbaar dus er komen vrij gauw beschadigingen op. Bewaar de courgette op een koele, donkere plek, eventueel in een plastic zakje.

Je hoeft de courgette alleen maar te wassen en de uiteinden van de courgette te verwijderen. Kook, bak of wok de courgette kort op relatief hoog vuur. Als je hem gaat stoven, kan hij snotterig worden.

Klik hier voor lekkere recepten met courgette

pompoenPompoen

Pompoen: er bestaan eindeloos veel soorten, en een paar eetbare soorten. De ‘gewone’ oranje Hokkaido pompoen en de flespompoen komen het meeste voor in Nederland, de kleine, decoratieve beige Patisson en de groene Kabocha maken voorzichtig hun intrede op de markt. Lees ook: pompoen: wat je moet weten en wat je kunt eten.

Pompoenen worden ook in Nederland geteeld en zijn dan tussen augustus en maart uit de kas, en september en oktober uit de volle grond te krijgen.

Waar moet je op letten bij het kopen, bewaren en bereiden van pompoen?

Hoe (relatief) zwaarder het exemplaar, des te groter de kans dat je een goede, verse pompoen te pakken hebt. De buitenkant zegt niet altijd alles: soms kan een pompoen die wat bruine ‘wondjes’ op de schil heeft, toch nog heel smakelijk zijn en een pompoen met een prachtige schil, van binnen al uitgedroogd en een beetje melig zijn geworden.  Je kunt de pompoen gewoon op kamertemperatuur of in de kelderkast bewaren. Zorg wel dat het droog is, anders gaat de pompoen beschimmelen.

Pompoen kun je niet rauw eten en je zult de pompoen altijd moeten schillen en ontpitten. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je hier: zo schil je een pompoen. Het vruchtvlees kun je koken, bakken, wokken en grillen. De variaties zijn eindeloos.

Klik hier voor lekkere recepten met pompoen

aubergineAubergine

Aubergine is zo’n vruchtgroente waarmee sommigen een haat- of liefdesverhouding hebben. Voor diegenen die niet zo’n liefhebber zijn, zou ik willen zeggen: probeer eens een ander recept. Aubergine moet je leren eten en kan op heel veel verschillende manieren worden klaargemaakt. Aubergines komen tussen augustus en september uit Nederland en het hele jaar door uit Spanje. De bittere smaak is er inmiddels wel uitgeteeld. Wij kennen vooral de paarse aubergines, maar ze bestaan ook in het wit, groen en roze. De aubergine is een nachtschade en daarmee ‘familie’ van de tomaat en de aardappel.

Waar moet je op letten bij het kopen, bewaren en bereiden van Aubergines?

Koop stevige exemplaren met een strak, glanzend velletje. Het groene steeltje moet er ook nog fris en groen uit zien. Aubergines hoef je niet koud te bewaren.

Aubergines moet je niet rauw eten. Was de aubergine en snijd het groene steeltje weg. De rest van de vrucht kun je allemaal eten. Vroeger werd geadviseerd om de vrucht eerst met zout te bestrooien en daarna af te spoelen om het bittere te verwijderen, maar tegenwoordig hoeft dat niet meer.

Met aubergine kun je heel veel kanten op. Je kunt deze vruchtgroenten in plakken of blokjes snijden en bakken of koken, maar ook halveren, vullen en in de oven bakken. Tenslotte kun je de hele groente in de oven of boven het vuur zacht laten worden en het vruchtvlees pureren.

Klik hier voor lekkere recepten met aubergine

tomatenTomaat

Tomaat is een echte allemansvriend: ze passen bijna overal wel bij. Je hebt tomaten in alle vormen en maten: kleintjes om te snacken, reusachtige vleestomaten, elegante Roma- of pruimtomaten…. Deze vruchtgroenten worden voornamelijk in de kas geteeld. Tussen augustus en oktober kun je ze uit de volle grond krijgen. Uit de Nederlandse kassen zijn de tros-, vlees- en romatomaten tussen april en oktober/november te krijgen.  Klik hier om te zien hoe de kas-teelt van tomaten eruit ziet.  De tomaat is een zogenaamde nachtschade en daarmee familie van de aubergine en de aardappel.

Waar moet je op letten bij het kopen, bewaren en bereiden van tomaat?

Zorg dat de tomaten stevig zijn en een mooi, glad velletje hebben zonder bruine puntjes of beschadigingen. Tomaten zijn vers, wanneer het groene steeltje nog fris oogt.

Bewaar tomaten liefst in een papieren zak op kamertemperatuur. Dan kunnen ze mooi narijpen. Zo krijgen ze een diepere rode kleur en ook meer smaak.  Tomaat kun je zowel rauw als gebakken, gegild of gekookt bereiden.

Verwijder altijd de groene kern, die net onder het kroontje zit, die is hard en bitter.

Zo verwijder je het velletje van de tomaat.

 • Breng ruim water aan de kook.
 • Dompel de tomaat er 1 minuut in.
 • Haal de tomaat er met een schuimspaan uit.
 • Maak met een mesje een kras op de schil.
 • De schil spat nu open en is heel eenvoudig te verwijderen.

Klik hier voor lekkere recepten met tomaat

rode-, groene-, gele-, oranje paprika en snack paprikaPaprika

Paprika’s zijn er in allerlei maten en kleuren. Tegenwoordig vind je in de supermarkt grote en kleine, ‘gewone’ en puntpaprikas. De meest voorkomende kleuren zijn groen (de onrijpe vrucht, die wat meer bitter van smaak is), geel, oranje en rood. Ze worden meestal in kassen gekweekt. Tussen september en oktober zijn ze in Nederland van de volle grond te krijgen. Het is een gemakkelijke groente, die je zowel rauw als gebakken, gewokt of gegrild kunt eten.

Eetweetje: Rode paprika bevat meer vitamine C dan groene paprika.

Waar moet je op letten bij het kopen, bewaren en bereiden van paprika?

Koop stevige exemplaren, met een gaaf velletje. Ook het steeltje moet er nog fris groen uitzien. Je kunt paprika’s het beste op een koele plaats (tussen 10 en 13 graden) bewaren. Verwijder voor het bereiden van de paprika de groene steel, de zaadjes en liefst ook nog de witte stukken vruchtvlees aan de binnenkant van de paprika. Deze smaken wat bitter.

Je kunt heel veel kanten op met paprika: je kunt ze rauw als snack of in een salade verwerken, of in stukjes/reepjes snijden en bakken, wokken of grillen. Het is ook erg lekker om een hele paprika onder de grill te leggen, af en toe even om te draaien, totdat de schil her en der zwart is geblakerd en dan kun je de schil gemakkelijk verwijderen. Je houdt dan een hele zoete smaak over.

Klik hier voor lekkere recepten met paprika

pepersPepers

Pepers zijn verwant aan de Paprika (capsicum-familie). Ze hebben niets met de specerij peper te maken. Pepers komen oorspronkelijk uit (Zuid) Amerika en de specerij uit India. De naam hebben ze te danken aan Columbus, die, eenmaal in Amerika, stug bleef volhouden dat hij de Indiase kust had bereikt en de pittige plantjes die hij daar aantrof pepers noemde..

Deze vruchtgroenten variëren enorm in scherpte. Dat hangt af van de hoeveelheid capsaïcine die er in zit. De meest voorkomende pepers en hun scherpte zijn:

 • Pimientos de Padrón: mild
 • Spaanse peper: mild/pittig
 • Jalapeñopeper: pittig
 • Chilipeper: scherp
 • Rawit: zeer scherp
 • Habaneropeper: zeer scherp
 • Madame Jeanette: zeer scherp

Lees hier meer over de teelt van pepers in Nederland.

okraOkra

Okra is een wat onbekende groente in Nederland. De groene vruchtgroenten heten in het Engels ook wel ‘Lady fingers’, omdat ze een beetje op een vinger lijken. Puntig aan één kant, een steeltje aan het andere uiteinde. Rauw is Okra niet lekker. Hij wordt vooral in de Indiase, Midden-Oosterse en Creoolse keuken gebruikt.

Okra wordt niet in Nederland geteeld, sterker nog: hij wordt uitsluitend in (sub)tropische gebieden geteeld en is slechts tussen juli en september beschikbaar. Als je Okra niet in de supermarkt kunt vinden, probeer dan een Turkse supermarkt of Toko.

Waar moet je op letten bij het kopen, bewaren en bereiden van okra?

De okra moet er groen en fris uitzien, stevig aanvoelen en geen bruine plekjes hebben. Bewaar okra het liefst op een koele plek (tussen de 10 en 13 graden). Was de okra en snijd voorzichtig het steeltje weg. Het sap van de okra heeft de eigenschap om zich te binden tot een gelatine-achtige (lees: snotterige) substantie. Kook okra daarom het liefst in zijn geheel en niet te lang. Wil je juist gebruik maken van deze natuurlijke bindende eigenschap, snijd de okra dan in stukjes voordat je hem mee kookt.

 

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
 1. Jan van Westland zegt

  Waarom zijn “vruchtgroenten” groenten (en zijn het niet gewoon vruchten)?
  Waarmee onderscheiden “vruchtgroenten” zich biologische gezien van fruit?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More