Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk –Â Een glas melk kan erg lekker zijn, in de zomer is het een heerlijke koude dorstlesser en in de winter heerlijk verwarmend. Er zijn meerdere soorten melk, Nederlanders kiezen vooral voor verse melk, terwijl in veel andere landen vooral voor de houdbare melk wordt gekozen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?
Verse melk en houdbare melk verschillen enorm in smaak
Het grote verschil tussen verse en houdbare melk is natuurlijk de houdbaarheid. Maar ook de smaak verschilt enorm. De kans is groot dat jouw melkkeuze gelijk is aan de melkkeuze van je ouders. De melk waarmee je opgegroeid bent blijft vaak het lekkerst, dat heet gewenning.
Maar hoe ontstaan dan dat verschil tussen verse en houdbare melk? Het antwoord is simpel:
- Verse melk wordt gepasteuriseerd (een paar seconden verhit tot 72 graden)
- Houdbare melk wordt gesteriliseerd (meerdere minuten verhit tot 110 graden)
Verhitting dood bacteriën. Hoe hoger de temperatuur, hoe houdbaarder de melk. Die hogere temperatuur beïnvloed dus ook de smaak.
Er is ook nog rauwe melk oftewel melk rechtstreeks van de boer
Rauwe melk klinkt niet zo lekker toch? Het wordt ook wel melk van de boer genoemd. Dat is dus melk die geen hittebehandeling heeft ondergaan.
Melk bij de boer kopen is goed voor de boer, maar ook goed voor jezelf. In de verse melk van de boer zitten nog alle voedingsmiddelen die de natuur de melk heeft meegegeven. Bij de boer kun je niet kiezen voor de soorten mager of halfvol, er is maar een soort en dat is melk van de koeien van die boer. Misschien zie je de koeien die de melk hebben gegeven zelfs wel lopen in de wei.
Rauwe verse melk is nooit voorverpakt, die koop je alleen rechtstreeks bij de boer. Rauwe melk heeft een heel andere smaak dan de soorten bewerkte melk. De melk haal je zelf uit een melkautomaat of een melktank. Hiervoor neem je zelf een fles mee. In veel gevallen kun je er ook een fles bij kopen om de melk in te doen.
Zorg wel voor goede hygiëne, want verse rauwe melk is gevoelig voor bacteriën. Neem als je melk bij de boer gaat halen dan ook liefst een koeltas mee om de melk in te vervoeren. Rauwe melk is maar een paar dagen houdbaar.
Het wordt afgeraden om zwangeren en mensen met een lage weerstand rauwe melk te laten drinken. De bacteriën in rauwe melk zie je niet en ruik je ook niet. De bacteriën komen in de melk tijdens het melken en bewaren van de melk. Koop daarom alleen melk bij de boer als je zeker weet dat er schoon gewerkt wordt.
Je ziet aan de plek waar de melk staat of het verse melk of houdbare melk is.
Verse melk uit de koelkast
De melk die je kent uit de koeling van de supermarkt is gepasteuriseerd. Hij wordt in plastic flessen of in kartonnen pakken verkocht. Pasteuriseren gebeurt door de melk ongeveer 20 seconden te verhitten tot 72 graden Celsius. Hiermee dood je de bacteriën en blijft een groot deel van de natuurlijke smaak van verse melk behouden. Verse melk is 2 tot 3 weken houdbaar in de koelkast.
Houdbare melk hoeft niet in de koelkast
De pakken melk uit het schap van de supermarkt is altijd houdbare melk. De melk is ongeopend 3 tot 5 maanden buiten de koelkast te bewaren. Dit kan omdat die melk door steriliseren langer houdbaar is gemaakt. Dat wil zeggen dat de melk meerdere minuten verhit wordt op een temperatuur van 110 graden Celsius. Door de hoge verhitting worden alle schadelijke bacteriën gedood en is de melk langer houdbaar.
De verschillen tussen verse melk en houdbare melk op een rijtje
- Rauwe melk – Rechtstreeks bij de boer uit de melkautomaat – Volle pure melk die niet is bewerkt – 3 dagen houdbaar.
- Verse melk –Â De pakken melk uit de koeling. Volle, halfvolle of magere gepasteuriseerde melk – 2 tot 3 weken in de koelkast houdbaar.
- Houdbare melk – De pakken uit het schap – Volle, halfvolle of magere gesteriliseerde melk – 3 to 5 maanden buiten de koelkast houdbaar.
Weggooien na een houdbaarheidsdatum is niet altijd nodig
De THT-datum is bekend bij iedereen, maar weet jij ook hoe je ermee om moet gaan?
Vooral jongeren en hogeropgeleiden gooien vaker levensmiddelen weg bij een bereikte THT-datum. Een THT-datum is een “tenminste houdbaar tot” datum en staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan. Dat betekent niet dat je het niet meer kan gebruiken. De fabrikant gegarandeerd dat het product minstens tot die datum van goede kwaliteit is. Je kunt op de volgende manieren prima beoordelen of een product nog goed is.
- Kijk – Hoe ziet het product eruit, zitten er klontjes in?
- Ruik – Ruikt het product muf of zuur gooi het dan weg.
- Proef – Is de smaak nog lekker en zoals het hoort?
Na openen van een pak melk is er geen verschil tussen verse melk en houdbare melk, je bewaard een geopend pak melk altijd in de koelkast. Het is dan nog ongeveer 3 tot 5 dagen houdbaar.
Let op: Verwar de THT-datum niet met de TGT-datum, een TGT-datum is de datum waarop je het product nog veilig kunt eten. Een TGT-datum staat op bederfelijke producten zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, maar ook op koelverse maaltijden en vers geperste vruchtensappen.