Wat is karnemelk en hoe wordt het gemaakt? – Karnemelk is lekker en verfrissend, dat weet iedereen. Maar wat is karnemelk precies? En hoe wordt dat eigenlijk gemaakt? Je leest het hier.
Wat is karnemelk eigenlijk?
Karnemelk is oorspronkelijk een restproduct bij het maken van boter. Rauwe melk wordt aangezuurd met melkzuurbacteriën. Door te roeren of te karnen, scheiden door dit zuur de vetten van de vloeistoffen. Het vet is de boter, het vloeibare is karnemelk. Eigenlijk de melk uit de boter dus. Dat is dan ook de reden dat het vaak ook botermelk, in het Duits ‘buttermilch’ of Engels ‘buttermilk’ wordt genoemd.
Karnemelk is oorspronkelijk een restproduct bij het maken van boter
Vroeger gebeurde dit in houten vaten, maar tegenwoordig zijn er grote roestvrijstalen bekkens waar een soort van raamwerk automatisch doorheen draait om de melk te splitsen. Je snapt dat dit stukken makkelijker, maar ook hygiënischer is dan het karnen in een houten vat.
Zuivelboerderij versus fabriek
Bij de zuivelboerderijen waar ze zelf de boter maken hebben ze nog steeds die lekkere karnemelk die ontstaat bij het maken van boter. Koop je de fabriekskarnemelk dan is dit meestal magere melk waar melkzuurbacteriën aan toegevoegd zijn. Dat is ook waarom de ene karnemelk veel lekkerder is dan de andere.
Gezonde dorstlesser
Karnemelk is een lekker fris en heel gezond zuivelproduct. Er zit bijna geen vet in en door de melkzuurbacteriën is het ook nog eens erg goed voor je darmen. Dat kleine flesje uit Japan heb je daar echt niet voor nodig, karnemelk heeft dezelfde werking. Als je regelmatig last hebt van blaasontsteking is het verstandig om regelmatig karnemelk te drinken, de bacteriën helpen je blaas op orde te houden.
Ben je lactose intolerant dan kun je waarschijnlijk wel karnemelk drinken omdat hier veel minder melksuiker/lactose in zit. Dit is bij de meeste zure zuivelproducten het geval
Zelf maken kan ook
Heb je karnemelk nodig voor in een recept, maar heb je dat niet in huis, dan kun je dit ook zelf maken door 250 ml volle melk en een eetlepel citroensap te mengen. Laat dit even staan en het zuur van de citroen zorgt ervoor dat de melk zuur wordt.
Strepen in je glas
Karnemelk staat er om bekend dat als je er een glas van gedronken hebt er van die strepen in je glas achterblijven. Hoe dit komt is te verklaren. Het melkzuur in de zuivel maakt de eiwitten stuk, zodat ze gaan klonteren. Geen zorgen dit zijn hele kleine klontjes waar je niet direct iets van ziet. Als je je glas leegdrinkt, blijft er een laagje in je glas hangen. De klontjes zijn zwaarder dan de rest en zakken als eerste naar onder in je glas. Dit verklaart de strepen.
Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast
Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.
Welke melkzuurbacterien voor karnemelk? En waar vind je die?
Wil je zelf karnemelk maken Rita? De karnemelk bacteriën zijn online te koop onder de naam karnemelkculturen. Hiermee kun je een soort van starter maken en daar weer mee verder werken door steeds een restje onder de nieuwe melk te doen. De rijping duurt ongeveer 24 uur op kamertemperatuur.
U schrijft dat rauwe melk aangzuurd wordt. Dit is m.i. onjuist; eerst wordt de rauwe melk gescheiden in room en taptemelk, en pas daarna wordt wordt er zuursl aan de room toegevoegd. Door het karnen scheidt devaste stof( vet/boter) van de vloeistof, de karnemelk.
Er zijn verschillende processen Willem maar het zuursel wordt aan de melk toegevoegd, niet aan de room.