Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Wat is karnemelk en hoe wordt het gemaakt?

Karnemelk van de boer is het lekkerst

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
0
wat is karnemelk?

Wat is karnemelk en hoe wordt het gemaakt? – Karnemelk is lekker en verfrissend, dat weet iedereen. Maar wat is karnemelk precies? En hoe wordt dat eigenlijk gemaakt? Je leest het hier.

Wat is karnemelk eigenlijk?

Karnemelk is oorspronkelijk een restproduct bij het maken van boter. Rauwe melk wordt aangezuurd met melkzuurbacteriën. Door te roeren of te karnen, scheiden door dit zuur de vetten van de vloeistoffen. Het vet is de boter, het vloeibare is karnemelk. Eigenlijk de melk uit de boter dus. Dat is dan ook de reden dat het vaak ook botermelk, in het Duits ‘buttermilch’ of Engels ‘buttermilk’ wordt genoemd.

Karnemelk is oorspronkelijk een restproduct bij het maken van boter

Vroeger gebeurde dit in houten vaten, maar tegenwoordig zijn er grote roestvrijstalen bekkens waar een soort van raamwerk automatisch doorheen draait om de melk te splitsen. Je snapt dat dit stukken makkelijker, maar ook hygiënischer is dan het karnen in een houten vat.

Zuivelboerderij versus fabriek

Bij de zuivelboerderijen waar ze zelf de boter maken hebben ze nog steeds die lekkere karnemelk die ontstaat bij het maken van boter. Koop je de fabriekskarnemelk, dan is dit meestal magere melk waar melkzuurbacteriën aan toegevoegd zijn. Dat is ook waarom de ene karnemelk veel lekkerder is dan de andere.

Gezonde dorstlesser

Karnemelk is een lekker fris en heel gezond zuivelproduct. Er zit bijna geen vet in en door de melkzuurbacteriën is het ook nog eens erg goed voor je darmen. Dat kleine flesje uit Japan heb je daar echt niet voor nodig, karnemelk heeft dezelfde werking. Als je regelmatig last hebt van blaasontsteking is het verstandig om regelmatig karnemelk te drinken, de bacteriën helpen je blaas op orde te houden.

Ben je lactose intolerant dan kun je waarschijnlijk wel karnemelk drinken omdat hier veel minder melksuiker/lactose in zit. Dit is bij de meeste zure zuivelproducten het geval

Zelf maken kan ook

Heb je karnemelk nodig voor in een recept, maar heb je dat niet in huis, dan kun je dit ook zelf maken door 250 ml volle melk en een eetlepel citroensap te mengen. Laat dit even staan en het zuur van de citroen zorgt ervoor dat de melk zuur wordt.

Strepen in je glas karnemelk, wat is dat?

Karnemelk staat er om bekend dat als je er een glas van gedronken hebt er van die strepen in je glas achterblijven. Hoe dit komt, is te verklaren. Het melkzuur in de zuivel maakt de eiwitten stuk, zodat ze gaan klonteren. Geen zorgen dit zijn hele kleine klontjes waar je niet direct iets van ziet. Als je je glas leegdrinkt, blijft er een laagje in je glas hangen. De klontjes zijn zwaarder dan de rest en zakken als eerste naar onder in je glas. Dit verklaart de strepen.

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.

Tags: Zuivel
DeelPin3TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Reacties 4

  1. Rita says:
    4 jaar geleden

    Welke melkzuurbacterien voor karnemelk? En waar vind je die?

    Beantwoorden
    • Connie says:
      4 jaar geleden

      Wil je zelf karnemelk maken Rita? De karnemelk bacteriën zijn online te koop onder de naam karnemelkculturen. Hiermee kun je een soort van starter maken en daar weer mee verder werken door steeds een restje onder de nieuwe melk te doen. De rijping duurt ongeveer 24 uur op kamertemperatuur.

      Beantwoorden
  2. Willem says:
    4 jaar geleden

    U schrijft dat rauwe melk aangzuurd wordt. Dit is m.i. onjuist; eerst wordt de rauwe melk gescheiden in room en taptemelk, en pas daarna wordt wordt er zuursl aan de room toegevoegd. Door het karnen scheidt devaste stof( vet/boter) van de vloeistof, de karnemelk.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      4 jaar geleden

      Er zijn verschillende processen Willem maar het zuursel wordt aan de melk toegevoegd, niet aan de room.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!