• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, mei 29, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Wat je misschien nog niet wist over sla

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
0

Sla is hot in de zomer. Iedereen eet liever een koude salade als een warme groente. Voordeel is dat salades vaak overal bij combineren. Een krieltje en een flinke steak erbij en je maaltijd is af. Die steak kan overigens ook in je sla. In dit artikel een aantal tips. De één ken je misschien al wel, de ander niet. Het lezen van dit artikel brengt je waarschijnlijk wel weer op ideeën. Toverzin? Durf te experimenteren.

Sla op dieet

Sla past prima in een dieet. Iedereen weet eigenlijk wel dat sla tot de gezonde producten behoort. Maar dan moet je die sla niet vol stoppen met een vette slasaus of andere dikmakers. Sla bestaat voor 90% uit water. De overige 10% zijn vitamines en mineralen. Koop liever een krop sla dan zakjes gesneden sla. De vitamines en mineralen blijven dan veel beter behouden.

De talloze soorten om mee te variëren:

Kropsla (ook wel botersla genoemd) is een echte Hollandse klassieker. Lange tijd leek het er op dat we die soort af zouden zweren, maar de laatste tijd zien we weer een trend terug. De sla is lekker zacht van structuur en heeft bijzonder veel smaak. De ijsbergsla is kanpperiger, maar ook wateriger en heeft als voordeel dat je deze wat langer kunt bewaren. Daarnaast kennen we nog de batavia, little gem en bindsla. Bindsla noemen we ook wel Romeinse of Romaanse sla. Deze is bekend geworden door de Caesarsalade. Dan zijn er nog de leuke garneer alternatieven als Lollo biondo en lollo rosso, eikenbladsla en soorten als, salanova (sla met kluit). Diverse bladgroenten worden ook vaak als sla gebruikt. Denk daarbij aan Witlof, Veldsla, Roodlof, Radicchio, frisée en krulandijvie, spinazie, rucola, waterkers, snijbiet, postelein, zuring en molsla (paardenbloemblad).

Less is more

In veel gevallen kunnen we bovenstaande term toepassen op sla. Less is more. Maar al te vaak krijgen we sla voorgeschoteld waarbij je de sla niet meer ziet door de vele ingrediënten. Neem liefst maar 3 ingrediënten, bijvoorbeeld kropsla met radijs en ei. Probeer hier smaken te combineren als Zout, zoet, zuur en bitter. Maak de ideale combinatie en zorg dat jouw salade een smaakexplosie op je tong teweeg brengt.

Dressing of Vinaigrette brengen de smaken bij elkaar

Met een dressing, of die nou op olie- of yoghurt basis is, breng je de smaken van je ingrediënten bij elkaar. De dressing voegt uiteraard ook zelf smaak toe. Belangrijk is dat je de dressing pas op het laatst toevoegt. De dressing blijft dan even op het blad liggen. Een dressing die te vroeg op de salade gaat zal naar onderen verdwijnen en te weinig smaak toevoegen.

Het belangrijkste van je dressing is de balans. Neem je een vinaigrette, dan bestaat deze uit één deel azijn (limoensap of citroensap kan ook) op drie delen olie. Hieraan wordt vaak nog een ingrediënt toegevoegd. Denk aan pesto, mosterd of suiker. Je kunt met je dressing net zoveel variëren als met je slasoorten. Bepalend is jouw lef om te experimenteren en natuurlijk je eigen smaak.

Mogelijkheden om het compleet te maken.

Croutons geven een lekkere bite aan je sla. Dit kan ook met pijnboompitten, uitgebakken (en iets afgekoelde) spekreepjes, noten, blokjes kaas, olijven of gedroogde zuidvruchten. Voeg ook eens verse kruiden of kiemen toe. Maar ook vlees kan prima. Denk eens aan kip, bacon, tonijn, zalm of rundreepjes. Bekend is bijvoorbeeld de thaise salade met biefstuk of rosbief.

DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

Morbier
Kookschool

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken
Kookschool

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Drumsticks marineren
Kookschool

Drumsticks marineren, zo geef je ze meer smaak!

Aardappelsalade maken
Kookschool

Aardappelsalade maken; de handigste tips en ideeën!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen