Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd – Dacht jij dat yoghurt gewoon yoghurt was?
Er zijn zoveel yoghurt soorten dat je vaak niet weet welke je moet nemen. Waar je voor kiest, is afhankelijk van verschillende factoren zoals welke jij lekker vindt, waar je het voor nodig hebt en of je op de calorieën wil letten.
Om alles overzichtelijker te maken gingen we naar de winkel en kochten verschillende soorten. Ze verschillen allemaal in smaak, textuur en vetgehalte. We zetten de belangrijkste yoghurt soorten die we hebben gekocht voor je op een rijtje en nee het rijtje is dus lang niet compleet, er zijn er nog veel meer.
Yoghurt is een melkproduct dat op een gecontroleerde manier verzuurd is door aan melk melkzuurbacteriën toe te voegen.
Verzuren is een soort van fermenteren en dit maakt het iets langer houdbaar. Zo kan het komen dat een pak melk over datum niet meer te drinken is en een pak yoghurt twee weken later nog goed te consumeren is.
De Nederlandse yoghurt is er in vol, halfvol en mager. De halfvolle variant is minder bekend en wordt vooral verkocht onder de naam milde yoghurt.
De basis yoghurt soorten
Volle yoghurt:
dik vloeibare yoghurt
vetgehalte 3%, eiwitten 4% en 61 kcal per 100 ml
Magere yoghurt:
Vetgehalte 0%, eiwitten 4,5% en 38 kcal per 100 ml
Een veel gegeten yoghurt die zuurder is dan de volle yoghurt. Dit is de meest vloeibare variant van allemaal.
Boerenyoghurt:
Vetgehalte 4.3%, eiwitten 3,6% en 70 kcal per 100 gram.
De naam boerenyoghurt is niet beschermd zoals boerenkaas. Yoghurt komt altijd van een koe en een koe leeft op de boerderij dus eigenlijk is alle yoghurt boerenyoghurt. In de flessen boeren yoghurt die je bij de boer, kaashandel en soms supermarkt koopt zit een yoghurt die kleinschaliger gemaakt wordt. Ook wordt er meestal de naam van de boerderij op vermeld wat met een pak gewone yoghurt niet te achterhalen valt. De melk komt dus van 1 plek en wordt niet van boerderijen uit het hele land verzameld. Deze yoghurt wordt vaak nog ambachtelijk bereid dus met liefde en aandacht voor het product. Misschien is dat wat het product lekkerder maakt, want eerlijk is eerlijk deze yoghurt is lekkerder en lijkt minder zuur dan de standaard yoghurt uit het pak.
Exclusievere yoghurt soorten
Griekse yoghurt
Griekse yoghurt is behoorlijk populair. Een belangrijke reden is de zachte smaak van dit product. Ondanks de populariteit is maar bij weinig mensen bekend dat deze er ook in een volle, halfvolle en magere variant is.
Verwar de Griekse yoghurt niet met de yoghurt Griekse stijl dat is echt iets anders.
Griekse yoghurt komt van Griekse koeien en die geven andere melk dan bijvoorbeeld Nederlandse koeien. De voedingswaardes zijn anders. Ze bevat namelijk meer eiwitten en minder melksuikers. Griekse yoghurt heeft een vetgehalte van tot maar liefst 10% wat de zachte smaak verklaart. Je kunt het eigenlijk vergelijken met onze hangop want het is een uitgelekte yoghurt die weinig wei bevat. Hierdoor verandert de samenstelling. Minder zure wei betekent een yoghurt met een zachtere smaak.
Het voordeel van Griekse yoghurt is dat deze niet gaat schiften tijdens het verwarmen wat hem geschikt maakt als vervanging van zure room die wel schift als je het verwarmt.
Weetje: Het merk FAGE Total, bekend om zijn Griekse yoghurt, heeft het hoofdkantoor niet zoals je zou denken in Griekenland maar in Denemarken.
Yoghurt Grieks naturel van Katharos
Vetgehalte 10%, eiwitten, 3,1% en 120 kcal per 100 gram
Dit is een instinkertje, want we dachten een Griekse yoghurt gekocht te hebben, het is echter een yoghurt Griekse stijl, geïnspireerd door authentieke Griekse yoghurt zo staat op het potje. Hier is room toegevoegd wat het hoge vetpercentage en de vele calorieën verklaart.
De schappen staan er vol mee “yoghurt Griekse stijl” hier wordt dus slim gebruikgemaakt van de populariteit van de originele. Deze bevat vaak minder lactose, eiwitten en/of calorieën en mag dus geen Griekse yoghurt heten.
Turkse yoghurt
De Turkse yoghurt kun je vergelijken met de Griekse yoghurt die ook is uitgelekt zodat je een dikke yoghurt overhoudt. Maar ook hierin zijn er veel varianten van stevig tot lopend en van vol tot mager. Turkse yoghurt wordt gemaakt van ingedikte melk en mager melkpoeder.
Turkse yoghurt Gazi
Vetgehalte 3,5%, eiwitten 2,8% en 70 kcal per 100 gram.
Verrassend is dat er behalve melk ook gemodificeerd maiszetmeel, verdikkingsmiddel/pectine inzit, maar de yoghurt doet denken aan de dikte van de gewone volle yoghurt. De smaak echter is wat vlakker/zachter.
Bulgaarse yoghurt
Deze lijkt veel op de Griekse yoghurt, maar is iets minder dik, hij is verkrijgbaar in meerdere varianten met een vetgehalte tot 5%
Stand en roeryoghurt
Halfvolle stand met culturen
Vetgehalte 1,6 %, eiwitten 4,4 % en 55 kcal per 100 gram.
Stand betekent dat het in de pot is gerijpt en is daardoor iets steviger dan roer. Echter, als je deze doorroert, is hij ook vloeibaar. Bevat rechtsdraaiend melkzuur dit duidt op de richting waarin de melkzuurmoleculen draaien. Dit type melkzuur zorgt ervoor dat je de yoghurt makkelijker kunt verteren. De structuur is stevig, maar enigszins korrelig. Als je deze uitschept, komt er langzaam een beetje vocht op drijven dit is de wei het vocht uit de yoghurt. Omdat hier andere melkzuurbacteriën aan toegevoegd zijn mag het officieel geen yoghurt heten. Omdat iedereen het gewoon als yoghurt ziet nemen wij deze toch op in dit overzichtje met yoghurt soorten.
Halfvolle roer met culturen
Vetgehalte 1,6%, eiwitten 4,4% en 50 kcal per 100 gram.
Een gladde lopende yoghurt met rechtsdraaiend melkzuur waardoor makkelijker verteerbaar. Eigenlijk hetzelfde als de stand alleen de roer-versie is gerijpt in vaten en is daarna in potten gedaan, hierdoor is deze gladder en vloeibaarder dan de stand versie.
Skyr
Skyr is eigenlijk een IJslands melkproduct. Het is geen yoghurt maar een heel zachte verse kaas die iets weg heeft van kwark. Skyr is zeer stevig en licht droog in de mond. Skyr staat bekend om het hoge eiwitgehalte. Net als bij de Griekse yoghurt zijn er van skyr heel veel imitaties. De imitaties worden vaak in Nederland, of Duitsland gemaakt en zijn dus niet IJslands. Ook bevatten de imitaties vaak veel minder voedingsstoffen. Het blijft dus goed etiketten lezen.
Skyr Naturel
Vetgehalte 0% hoog in eiwitten maar liefst 11% en 33 kcal per 100 gram.
Vrij stevige, licht zure yoghurt die een klein beetje een droog mondgevoel geeft.
Kefir
Kefir is een gefermenteerde, licht koolzuurhoudende drank die van zowel melk als water gemaakt kan worden. Behalve melkzuur worden ook gisten toegevoegd. Die gisten lijken op bloemkoolroosjes, ze klonteren samen tot een geheel. Door de gisten ontstaat er koolzuur/alcohol en zo komt het dat het je een licht prikkelend gevoel kan geven op je tong.
Roer kefir van Healthy People
vetgehalte 3,5%, eiwitten 5% en 83 kcal per 100 gram.
Ingrediënten; melk, room en kefir specifieke melkzuurbacteriën. Ook hier is er dus weer room aan toegevoegd. De smaak lijkt op magere yoghurt, maar heeft een iets zachter zuurtje.
We zijn nieuwsgierig
Wat zijn jouw favoriete yoghurt soorten? Laat het ons weten in het reactieformulier. Welke yoghurt kies je en waarom.
Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig
Gewoon yoghurt. Dat is naast lekker ook heel veelzijdig. Van fris ontbijt tot heerlijke baksels, frisse salades en feestelijke desserts.
Wij halen yoghurt en kefir bij de boer dat is in smaak een groot verschil met in de winkel,
Dat snap ik want dan heb je het ook wel over echt verse zuivel Helma, fijn dat je dit bij jou in de buurt kunt kopen.
ik kwam jullie artikel tegen in mijn zoektocht naar de minst zure yoghurt (en/of zure room of creme fraise nog minder zuur is) maar kan nergens een eenduidend antwoord vinden. ik zoek een product dat (bijna) niet zuur is dat ik kan gebuiken voor een koude dipsaus
dus, wat is de minst zure yoghurt? en is die dan weer minder of meer zuur dan zure room en is crem fraise dan weer zuurder of minder zuur
kan iemand van jullie hier antwoord op geven?
alvast hartelijk dank
Hoi Pieter. Yoghurt met een hoog vetpercentage is meestal minder zuur dan de magere variant. De smaak kan ook per merk erg verschillend zijn. Misschien kun je eens mascarpone proberen eventueel aangemaakt met melk, water of yoghurt.
Ik hou het meest van de echte zure dunne yoghurt
Die is helaas nergens meer te krijgen
Welke yoghurt had je dan eerder Ester?
Het zal geen apart onderkende soort zijn, maar ik vind de Sloveense yoghurt heel erg lekker. Hij is heel dun, maar niet zuur zoals onze magere yoghurt. Dat maakt hem voor mij perfect voor de Muesli.
Met onze yoghurt heb ik af en toe het idee een stucmengsel naar binnen aan het scheppen ben, zo dik wordt het geheel, dus thuis gebruik ik melk.
Er zijn zeker nog veel meer soorten yoghurt Dennis en iedereen heeft zo zijn voorkeur. Wel jammer dat je niet altijd aal de Sloveens yoghurt kunt komen die jij zo lekker vind.
O, heerlijk! Mijn favoriete yoghurt is de magere variant. Met een paar lepels havermout, beetje lijnzaad en honing mijn favoriete lunch!
Als toetje eet ik graag Griekse yoghurt met walnoten en honing ?