• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, maart 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

door Connie Derks
in Kookschool
0
3
yoghurt soorten

Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd – Dacht jij dat yoghurt gewoon yoghurt was?

Er zijn zoveel yoghurt soorten dat je vaak niet weet welke je moet nemen. Waar je voor kiest, is afhankelijk van verschillende factoren zoals welke jij lekker vindt, waar je het voor nodig hebt en of je op de calorieën wil letten. Om alles overzichtelijker te maken gingen we naar de winkel en kochten we verschillende soorten. Ze verschillen allemaal in smaak, textuur en vetgehalte. We zetten de belangrijkste yoghurt soorten die we hebben gekocht voor je op een rijtje en nee het rijtje is dus lang niet compleet er zijn er nog veel meer.

Yoghurt is een melkproduct dat op een gecontroleerde manier verzuurd is door aan melk melkzuurbacteriën toe te voegen.

Verzuren is een soort van fermenteren en dit maakt het iets langer houdbaar. Zo kan het komen dat een pak melk over datum niet meer te drinken is en een pak yoghurt twee weken later nog goed te consumeren is.

De Nederlandse yoghurt is er in vol, halfvol en mager. De halfvolle variant is minder bekend en wordt vooral verkocht onder de naam milde yoghurt.

De basis yoghurt soorten

Volle yoghurt:

dik vloeibare yoghurt

vetgehalte 3%, eiwitten 4% en 61 kcal per 100 ml

Magere yoghurt:

Vetgehalte 0%, eiwitten 4,5% en 38 kcal per 100 ml

Een veel gegeten yoghurt die zuurder is dan de volle yoghurt. Dit is de meest vloeibare variant van allemaal.

Boerenyoghurt:

vetgehalte 4.3%, eiwitten 3,6% en 70 kcal per 100 gram.

De naam boerenyoghurt is niet beschermd zoals boerenkaas. Yoghurt komt altijd van een koe en een koe leeft op de boerderij dus eigenlijk is alle yoghurt boerenyoghurt. In de flessen boeren yoghurt die je bij de boer, kaashandel en soms supermarkt koopt zit een yoghurt die kleinschaliger gemaakt wordt. Ook wordt er meestal de naam van de boerderij op vermeld wat met een pak gewone yoghurt niet te achterhalen valt. De melk komt dus van 1 plek en wordt niet van boerderijen uit het hele land verzameld. Deze yoghurt wordt vaak nog ambachtelijk bereid dus met liefde en aandacht voor het product. Misschien is dat wat het product lekkerder maakt want eerlijk is eerlijk deze yoghurt is lekkerder en lijkt minder zuur dan de standaard yoghurt uit het pak.

Exclusievere yoghurt soorten

Griekse yoghurt

Griekse yoghurt is behoorlijk populair. Een belangrijke reden is de zachte smaak van dit product. Ondanks de populariteit is maar bij weinig mensen bekend dat deze er ook in een volle, halfvolle en magere variant is.

Verwar de Griekse yoghurt niet met de yoghurt Griekse stijl dat is echt iets anders.

Griekse yoghurt komt van Griekse koeien en die geven andere melk dan bijvoorbeeld Nederlandse koeien. De voedingswaardes zijn anders. Ze bevat namelijk meer eiwitten en minder melksuikers. Griekse yoghurt heeft een vetgehalte van tot maar liefst 10% wat de zachte smaak verklaart. Je kunt het eigenlijk vergelijken met onze hangop want het is een uitgelekte yoghurt die weinig wei bevat. Hierdoor verandert de samenstelling. Minder zure wei betekent een yoghurt met een zachtere smaak.

Het voordeel van Griekse yoghurt is dat deze niet gaat schiften tijdens het verwarmen wat hem geschikt maakt als vervanging van zure room die wel schift als je het verwarmt.

Weetje: Het merk FAGE Total, bekend om zijn Griekse yoghurt, heeft het hoofdkantoor niet zoals je zou denken in Griekenland maar in Denemarken.

Yoghurt Grieks naturel van Katharos

Vetgehalte 10%, eiwitten, 3,1% en 120 kcal per 100 gram

Dit is een instinkertje want we dachten  een Griekse yoghurt gekocht te hebben, het is echter een yoghurt Griekse stijl, geïnspireerd door authentieke Griekse yoghurt zo staat op het potje. Aan deze is room toegevoegd wat het hoge vetpercentage en de vele calorieën verklaart.

De schappen staan er vol mee “yoghurt Griekse stijl” hier wordt dus slim gebruikgemaakt van de populariteit van de originele. Deze bevat vaak minder lactose, eiwitten en/of calorieën en mag dus geen Griekse yoghurt heten.

Turkse yoghurt

Deze kun je vergelijken met de Griekse yoghurt die ook is uitgelekt zodat je een dikke yoghurt overhoudt. Maar ook hierin zijn er vele varianten van stevig tot lopend van vol tot mager. Turkse yoghurt wordt gemaakt van ingedikte melk en mager melkpoeder.

Turkse yoghurt Gazi

Vetgehalte 3,5%, eiwitten 2,8% en 70 kcal per 100 gram.

Verrassend is dat er behalve melk ook gemodificeerd maiszetmeel, verdikkingsmiddel/pectine inzit, maar de yoghurt doet denken aan de dikte van de gewone volle yoghurt. De smaak echter is wat vlakker/zachter.

Bulgaarse yoghurt

Deze lijkt veel op de Griekse yoghurt, maar is iets minder dik, hij is verkrijgbaar in meerdere varianten met een vetgehalte tot 5%

Stand en roeryoghurt

Halfvolle stand met culturen

Vetgehalte 1,6 %, eiwitten 4,4 %  en 55 kcal per 100 gram.

Stand betekent dat het in de pot is gerijpt en is daardoor iets steviger dan roer. Echter, als je deze doorroert, is hij ook vloeibaar. Bevat rechtsdraaiend melkzuur dit duidt op de richting waarin de melkzuurmoleculen draaien. Dit type melkzuur zorgt ervoor dat je de yoghurt makkelijker kunt verteren. De structuur is stevig, maar enigszins korrelig. Als je deze uitschept, komt er langzaam een beetje vocht op drijven dit is de wei het vocht uit de yoghurt. Omdat hier andere melkzuurbacteriën aan toegevoegd zijn mag het officieel geen yoghurt heten. Omdat iedereen het gewoon als yoghurt ziet nemen wij deze toch op in dit overzichtje met yoghurt soorten.

Halfvolle roer met culturen

Vetgehalte 1,6%, eiwitten 4,4% en 50 kcal per 100 gram.

Een gladde lopende yoghurt met rechtsdraaiend melkzuur waardoor makkelijker verteerbaar. Eigenlijk hetzelfde als de stand alleen de roer-versie is gerijpt in vaten en is daarna in potten gedaan, hierdoor is deze gladder en vloeibaarder dan de stand versie.

Skyr

Skyr is eigenlijk een IJslands melkproduct. Het is geen yoghurt maar een zeer zachte verse kaas die iets weg heeft van kwark. Deze is zeer stevig en licht droog in de mond. Skyr staat bekend om het hoge eiwitgehalte. Net als bij de Griekse yoghurt zijn er van skyr vele imitaties. Deze imitaties worden vaak in Nederland, of Duitsland gemaakt en zijn dus niet IJslands. Ook bevatten de imitaties vaak veel minder voedingsstoffen. Het blijft dus goed etiketten lezen.

Skyr Naturel

Vetgehalte 0% hoog in eiwitten maar liefst 11%  en 33 kcal per 100 gram.

Vrij stevige, licht zure yoghurt die een klein beetje een droog mondgevoel geeft.

Kefir

Kefir is een gefermenteerde, licht koolzuurhoudende drank die van zowel melk als water gemaakt kan worden. Behalve melkzuur worden ook gisten toegevoegd. Deze gisten lijken op bloemkoolroosjes, ze klonteren samen tot een geheel. Door de gisten ontstaat er koolzuur/alcohol en zo komt het dat het je een licht prikkelend gevoel kan geven op je tong.

Roer kefir van Healthy People

vetgehalte 3,5%, eiwitten 5% en 83 kcal per 100 gram.

Ingrediënten; melk, room en kefir specifieke melkzuurbacteriën. Ook hier is er dus weer room aan toegevoegd. De smaak lijkt op magere yoghurt maar heeft een iets zachter zuurtje.

We zijn nieuwsgierig

Wat zijn jouw favoriete yoghurt soorten? Laat het ons weten in het reactieformulier. Welke yoghurt kies je en waarom.

yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Gewoon yoghurt. Dat is naast lekker ook heel veelzijdig. Van fris ontbijt tot heerlijke baksels, frisse salades en feestelijke desserts.

Tags: Zuivel
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Reacties 3

  1. Dennis says:
    7 maanden geleden

    Het zal geen apart onderkende soort zijn, maar ik vind de Sloveense yoghurt heel erg lekker. Hij is heel dun, maar niet zuur zoals onze magere yoghurt. Dat maakt hem voor mij perfect voor de Muesli.
    Met onze yoghurt heb ik af en toe het idee een stucmengsel naar binnen aan het scheppen ben, zo dik wordt het geheel, dus thuis gebruik ik melk.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      7 maanden geleden

      Er zijn zeker nog veel meer soorten yoghurt Dennis en iedereen heeft zo zijn voorkeur. Wel jammer dat je niet altijd aal de Sloveens yoghurt kunt komen die jij zo lekker vind.

      Beantwoorden
  2. Yvonne says:
    2 jaar geleden

    O, heerlijk! Mijn favoriete yoghurt is de magere variant. Met een paar lepels havermout, beetje lijnzaad en honing mijn favoriete lunch!
    Als toetje eet ik graag Griekse yoghurt met walnoten en honing ?

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap, dat is een avondmaaltijd, met aardappels, groente en vlees. Een AGV'tje dus, maar wel een hele lekkere!

Check het recept of lees de info
gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen